Administrează aplicațiile de pornire cu Managerul de activități din Windows

Microsoft a îmbunătățit foarte mult timpul de pornire al Windows 10 și Windows 8.1. Deși la început te vei bucura că totul pornește rapid, cu timpul, performanța la pornire se va degrada. Unul dintre motivele principale pentru această încetinire este faptul că se tot adaugă aplicații și servicii care pornesc odată cu Windows. Sistemul de operare este forțat să încarce din ce în ce mai multe lucruri atunci când pornește. Pentru a face administrarea aplicațiilor care pornesc odată cu Windows mai ușoară, Microsoft a adăugat o nouă filă în Task Manager (Managerul de activități). Aceasta îți spune dintr-o privire ce aplicații pornesc odată cu Windows și ce impact au fiecare asupra timpului de pornire. Iată cum se folosește Managerul de activități pentru a crește viteza de pornire a Windows:

NOTĂ: Acest ghid se aplică pentru Windows 10 și Windows 8.1. Pentru simplitate, am folosit capturi de ecran realizate în Windows 10.

Cum vezi lista de aplicații care pornesc odată cu Windows, în Managerul de activități

Mai întâi, deschide aplicația Manager de activități. Citește acest ghid pentru a învăța cum se face asta: 10 metode de a deschide Managerul de activități în Windows 10 și în Windows 8.1.

Dacă se deschide Managerul de activități folosind vizualizarea compactă , extinde-l apăsând pe legătura "Mai multe detalii ". Apoi, mergi la fila Pornire.

În fila Pornire se afișează o listă cu aplicațiile care sunt acum programate pentru a porni odată cu Windows, când se pornește calculatorul. Unele aplicații au săgeți în dreptul numelui lor și numere în paranteză, în dreapta numelui. Acestea sunt aplicații care au mai multe procese care pornesc odată cu Windows.

Pentru a vedea toate procesele pornite de o aplicație, apasă pe săgeata din stânga numelui. Sunt afișate apoi subprocesele și starea lor, bazată pe starea aplicației părinte.

O altă opțiune de a extinde lista cu subprocesele unei aplicații este să dai clic dreapta ori să apeși și să ții apăsat pe numele aplicației și să apeși pe Extindere în meniul contextual.

Pentru a economisi timp și a vedea toate subprocesele tuturor aplicațiilor care pornesc odată cu Windows, apasă pe meniul Vizualizare și apoi pe "Extindere totală".

Fila Pornire va afișa toate subprocesele tuturor aplicațiilor de pornire, într-o listă mai lungă decât cea afișată inițial.

Cum înveți mai multe despre aplicațiile care pornesc odată cu Windows

În mod implicit, fiecare aplicație de pornire este afișată împreună cu editorul ei (compania care a creat-o), starea sa și impactul la pornire. Aceste informații de bază îți oferă suficiente detalii pentru a îți face o opinie generală despre fiecare aplicație în parte și impactul său:

  • Editor - coloana afișează numele companiei care a creat aplicația respectivă și ajută în identificarea aplicației.
  • Stare - coloana indică dacă aplicația este activată ori dezactivată în timpul procesului de pornire al Windows. Aplicațiile listate drept dezactivate sunt blocate să pornească odată cu Windows.
  • Impact la pornire - această coloană îți oferă o idee generală despre impactul fiecărei aplicații în ceea ce privește timpul de pornire: maxim (aceste aplicații folosesc mai mult de o secundă din timpul procesorului și mai mult de 3 MO de input/output pe disc), mediu (aceste aplicații folosesc între 300 ms și o secunda din timpul procesorului și între 300 KO și 3 MO de input/output pe disc) sau minim (aplicațiile respective folosesc mai puțin de 300 ms din timpul de procesor și mai puțin de 300 MO de input/output pe disc).

Deși aceste informații de bază sunt utile, Managerul de activități (Task Manager) este capabil să ofere mult mai multe informații. Dacă vrei mai multe detalii, dă clic dreapta ori apasă și ține apăsat pe o coloană din fila Pornire. În meniul contextual sunt afișate toate câmpurile de informații care pot fi activate. Dă clic ori apasă pe câmpul pe care-l vrei activat.

Iată care sunt coloanele adiționale care pot fi activate în fila Pornire :

  • Tip pornire - îți spune dacă o aplicație a fost programată să pornească odată cu Windows folosind Regiștrii Windows ori folderul de pornire al Windows.
  • I/O disc la pornire - afișează cât input și output de pe hard disc este necesar pentru a porni aplicația.
  • CPU la pornire - afișează cât timp de procesor este necesar la pornirea aplicației odată cu Windows.
  • Se execută acum - îți spune dacă aplicația se află chiar acum în execuție sau nu.
  • Timp dezactivat - coloana afișează data și ora la care ai dezactivat aplicația de la pornire odată cu Windows.
  • Linie de comandă - afișează comanda folosită pentru pornirea aplicației.

În captura de ecran de mai jos poți vedea toate coloanele adiționale activate. După cum vezi, fila Pornire devine foarte încărcată cu informații despre fiecare aplicație.

Pe unele dispozitive și calculatoare cu Windows, vei vedea și un câmp numit "Ultima oră BIOS " ("Last BIOS time " ), în colțul din dreapta sus al filei Pornire. Scopul acestui câmp este să-ți spună cât timp i-a luat calculatorului să încarce BIOS-ul ori, mai precis, timpul trecut dintre apăsarea butonului de pornire al calculatorului și ecranul în care erai informat că Windows se încarcă.

Cum dezactivezi programe de la pornire odată cu Windows

Dacă descoperi că o aplicație pornește odată cu Windows și tu nu dorești să se întâmple asta, o poți dezactiva de la pornire. Pentru a face asta, fă clic dreapta ori apasă și ține apăsat pe numele ei și, în meniul contextual, alege Dezactivare.

Alternativ, poți să alegi aplicația apăsând pe numele ei și apoi să apeși pe butonul Dezactivare din colțul din dreapta-jos al Task Manager (Manager de activități).

Concluzie

Odată cu includerea filei Pornire în Manager de activități , Microsoft a ușurat foarte mult munca utilizatorilor în ceea ce privește administrarea aplicațiilor care pornesc odată cu Windows. Folosește această filă pentru a optimiza cât de repede pornește sistemul tău cu Windows 10 sau Windows 8.1 și, dacă ai întrebări, nu ezita să ne lași un comentariu.