Întrebări simple: Ce este Registrul Windows și ce face?

Întrebări simple: Ce este Registrul Windows și ce face?

Ai auzit vreodată de Registrul Windows sau de instumentul Registry Editor (Editor registru)? Ai vreun prieten pasionat de calculatoare care îți spune câteodată că există lucruri în Windows pe care le poți face doar din Regiștrii? Te-ai întrebat ce este Registrul Windows și ce face el? În acest articol, îți vom explica despre principiile Registrului Windows și ale instrumentului Registry Editor (Editor registru). Dacă am reușit să te facem curios, citește în continuare:

Reclamă

Explicația (foarte) scurtă pentru ce este Registrul Windows

Toate sistemele de operare Windows, inclusiv Windows 10, își stochează informațiile de configurare într-o bază de date. Această bază de date se numește Registrul Windows. El conține profile cu opțiuni de configurare pentru fiecare utilizator de pe calculator, pentru a separa setările între utilizatori.

Ce face Registrul Windows?

Cheile și valorile din Registrul Windows sunt folosite de către Windows pentru a ști ce setări să folosească pentru toate instrumentele și caracteristicile sale, dispozitivele hardware și unele aplicații provenite din terțe părți.

Baza de date reprezentată de Registrul Windows stochează setări care controlează următoarele aspecte:

  • Modul în care driverele dispozitivelor hardware funcționează în Windows. Acestea sunt aplicate atât pentru hardware-ul intern cât și pentru cel extern care este conectat la calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows
  • Modul în care sunt configurate setările sistemului de operare pe care le poți accesa în aplicația Settings (Setări) sau în Panoul de control
  • Care sunt programele implicite folosite pentru a deschide anumite tipuri de fișiere sau protocoale
  • Cum funcționează unele aplicații provenite din terțe părți, pe care le ai instalate

O scurtă atenționare

În continuare, îți arătăm cum accesezi Registrul Windows dar, mai întâi, trebuie să te atenționăm că nu este recomandat deloc să te joci cu setările din el. Dacă te joci cu cheile și valorile nepotrivite, poți să îți faci sistemul Windows instabil sau chiar inoperabil, atât de rău încât poate fi necesară reinstalarea lui. Drept urmare, ai mare grijă cum lucrezi cu setările din Registrul Windows și schimbă doar lucrurile pentru care te-ai documentat bine în prealabil.

Cum accesezi Registrul Windows

În toate sistemele de operare Windows, Registrul Windows este deschis și editat cu ajutorul unui instrument numit Registry Editor (Editor registru). Acest instrument face parte din Windows și funcționează la fel în toate versiunile moderne ale acestui sistem de operare: Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7.

Cea mai rapidă metodă de a deschide Registry Editor (Editor registru) este să folosești căutarea. În Windows 10, scrie regedit în caseta de căutare de pe bara de activități și apoi apasă pe rezultatul regedit.

Windows, Registry Editor
Windows, Registry Editor

În Windows 8.1, mergi la ecranul Start și începe să scrii regedit. Până când vei termina de scris, ar trebui deja să vezi scurtătura regedit afișată: apasă pe ea.

Windows, Registry Editor
Windows, Registry Editor

În Windows 7, deschide Meniul Start și scrie regedit în câmpul său de căutare. Apoi apasă pe rezultatul regedit.

Windows, Registry Editor
Windows, Registry Editor

O alternativă pentru deschiderea Registry Editor (Editor registru) care funcționează la fel în Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7, este să folosești fereastra Executare pentru a îl deschide. Deschide Executare apăsând simultan pe tastele Windows + R, scrie regedit în câmpul Open (Deschidere) și apoi apasă pe OK.

Windows, Registry Editor
Windows, Registry Editor

Indiferent de metoda pe care alegi să o folosești pentru a îl deschide, Registry Editor (Editor registru) va arăta așa:

Windows, Registry Editor
Windows, Registry Editor

Captura de ecran este realizată în Windows 10 și singurul lucru unic la Registry Editor (Editor registru) din Windows 10 (Creators Update) este faptul că are o bară de adresă în partea de sus, în timp ce Registry Editor (Editor registru) din Windows 8.1 și Windows 7 nu o au.

Reclamă

Cum folosești Registry Editor (Editor registru)

După ce ai deschis Registry Editor (Editor registru), vei vedea că este împărțit în două panouri separate. Cel din stânga ferestrei îți arată o vizualizare ierarhică a cheilor din Registrul Windows. În dreapta panoului, poți vedea și lucra cu valorile cheilor selectate în panoul din stânga.

Deși Registry Editor (Editorul registru) îți dă posibilitatea de a crea noi chei și valori și chiar și să le ștergi, majoritatea oamenilor îl folosesc pentru a edita valorile aflate deja în interiorul Registrului Windows.

Din păcate, aproape toate cheile și valorile din Registrul Windows poartă nume criptice și sunt de obicei îngropate sub multe straturi de chei părinte. De aceea recomandarea noastră este să faci o căutare online responsabilă pentru ceea ce vrei să schimbi exact în Registrul Windows, înainte de a face schimbări.

Ia drept exemplu, următoarea situație: dacă vrei ca PC-ul tău cu Windows 10 să șteargă memoria virtuală automat, de fiecare dată când îți oprești calculatorul sau dispozitivul, trebuie să schimbi o valoare numită ClearPageFileAtShutDown din Registrul Windows. Deși numele acestei chei nu este greu de înțeles, calea cătrea ea putem spune că este: ca să ajungi la ea, trebuie să deschizi Registry Editor (Editor registru) și să mergi la "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management".

Windows, Registry Editor
Windows, Registry Editor

Pentru a edita o valoare, poți să dai dublu clic sau să dai clic dreapta și să apeși pe Modify (Modificare).

Windows, Registry Editor
Windows, Registry Editor

Apoi, poți să introduci noua valoare pe care vrei să o folosești. În acest caz, 0 înseamnă că memoria virtuală nu este ștearsă la oprirea Windows 10, iar 1 înseamnă că memoria virtuală este ștearsă de fiecare dată când îți oprești calculatorul.

Windows, Registry Editor
Windows, Registry Editor

Registry Editor (Editor registru) îți dă și posibilitatea de a crea noi chei și valori, precum și de a șterge unele existente. Totuși, acestea sunt lucruri care sunt și mai avansate decât editarea cheilor existente în Registrul Windows, așa că nu vom intra în detalii despre ele.

Concluzie

Acum știi ce este Registrul Windows și ai o idee destul de bună despre ce face și cum să folosești Registry Editor (Editor registru) pentru a îi aduce modificări. L-ai folosit vreodată pentru a schimba modul în care funcționează lucrurile pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows? Crezi că este un instrument prea complex pentru a te juca cu el? Lasă-ne un comentariu în secțiunea de mai jos.

Descoperă: Securitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows