Autentifică-te automat în Windows, fără a fi nevoie să îţi scrii parola (utilizând netplwiz)

Indiferent că foloseşti Windows 7, Windows 8.1 sau Windows 10, este posibil să vrei să te autentifici fără a îți introduce parola, dar să-ți păstrezi și parola contului de utilizator activă. Poate ai o parolă lungă și folosești un PC fără ca alte persoane să aibă acces la el. Dacă îți dorești asta, ai deschis tutorialul perfect. Cu ajutorul unei aplicații Windows ascunse, numită netplwiz, poți configura Windows să te autentifice în mod automat, fără să îți mai introduci parola de fiecare dată când îți pornești PC-ul. Iată cum se face asta:

NOTĂ: Acest ghid este pentru utilizatorii Windows 7, Windows 10 și Windows 8.1. Procedura este aceeași în toate versiunile, iar majoritatea capturilor noastre sunt realizate în Windows 10. Acest ghid funcționează și în cazul în care folosești un cont Microsoft în Windows 10 sau Windows 8.1.

IMPORTANT: Dacă calculatorul tău cu Windows face parte dintr-un domeniu de rețea, precum cele existente în rețelele corporate, această procedură nu funcționează. În domeniile de rețea, politicile despre procedura de autentificare sunt create de administratorul de rețea și nu pot fi suprascrise de utilizatori. Dacă încerci asta pe un astfel de PC, este foarte posibil să nu funcționeze. Această procedură funcționează pe calculatoarele personale, administrate de tine.

Pasul 1. Deschide fereastra ascunsă de conturi utilizator (folosind netplwiz.exe sau control userpasswords2)

Pentru a putea face setările necesare pentru autentificarea automată în Windows, trebuie mai întâi să deschizi fereastra "ascunsă" Conturi de utilizator. Există mai multe metode pe care le poţi urma. Cea mai rapidă este să apeși tastele Windows + R și să deschizi fereastra Executare. În fereastra Executare, scrie una dintre următoarele două comenzi: netplwiz.exe sau control userpasswords2. Indiferent de comanda pe care o folosești, rezultatele sunt aceleași.

O altă metodă este să folosești funcția de căutare. De exemplu, în Windows 10, tastează netplwiz în caseta de căutare de lângă butonul Start. În Windows 7, tastează aceeași comandă în caseta de căutare din Meniul Start. Apoi, dă clic pe rezultatul de căutare afișat.

Dacă folosești Windows 8.1, scrie netplwiz.exe direct pe ecranul Start şi apoi apasă pe primul rezultat al căutării.

Nu în ultimul rând, poți folosi Linia de Comandă. Introdu comanda netplwiz sau control userpasswords2 și apasă Enter.

Se deschide o fereastră Conturi de utilizator similară cu cea de mai jos. În ea, găsești o listă cu toate conturile de utilizator înregistrate pe calculatorul sau dispozitivul tău, inclusiv contul pe care l-ai folosit pentru a te autentifica.

Acum este momentul să treci la următorul pas, care este și cel mai important.

Pasul 2. Configurează contul de utilizator pentru care vrei autentificarea automată, fără parolă

Începe prin a selecta contul de utilizator pentru care nu mai vrei să fie nevoie să introduci parola când pornești Windows. Apoi, debifează opţiunea "Utilizatorii trebuie să introducă un nume de utilizator şi o parolă pentru a utiliza acest computer" ("Users must enter a user name and password to use this computer") şi apasă pe OK.

Acum ţi se cere să introduci parola pentru contul ales, de două ori, pentru confirmare. Când ai terminat, apasă pe OK.

Data viitoare când pornești Windows, ești autentificat(ă) automat cu contul de utilizator pe care l-ai selectat. Indiferent că folosești Windows 7, Windows 8.1 sau Windows 10, acest utilizator va deveni utilizatorul implicit pentru autentificare.

Implicații importante de luat în considerare

Dacă ai conturi multiple de utilizatori pe sistemul tău cu Windows, această configurare s-ar putea să prezinte câteva inconveniente. Windows te autentifică automat la fiecare pornire cu contul de utilizator pe care l-ai selectat prin această procedură. Pentru a te autentifica drept alt utilizator, trebuie să aștepți ca Windows să pornească și să te autentifice automat, după care te deconectezi și selectezi alt cont de utilizator.

Dacă vrei să te întorci la setările inițiale, urmează aceeași procedură și debifează opțiunea "Utilizatorii trebuie să introducă un nume de utilizator și o parolă pentru a utiliza acest computer" ("Users must enter a user name and password to use this computer") și apasă OK.

Concluzie

Procedura de mai sus funcționează foarte bine pentru calculatorul tău de acasă, care este folosit în general de oameni în care ai încredere, cum ar fi membrii familiei ori prieteni. Dar, dacă ai un laptop sau o tabletă cu care mergi peste tot, este mai bine să renunți la confort şi să alegi securitatea, adică să nu aplici procedura de mai sus. Dacă îţi fură cineva laptopul sau tableta, este preferabil ca acea persoană să nu se poată autentifica automat. Pentru alte tutoriale de calitate, nu ezita să citeşti şi recomandările de mai jos.