Ce este Apelarea Wi-Fi? Cum activez VoWiFi?

Ce este Apelarea Wi-Fi? Cum activez VoWiFi?

Apelarea Wi-Fi pentru telefoane, numită și VoWiFi, este o tehnologie apărută acum mult timp. Totuși, rata de adopție din partea operatorilor de telefonie mobilă este lentă și, chiar și astăzi, Voice over Wi-Fi nu este acceptată de toate rețelele mobile și de toate smartphone-urile. Vrei să știi ce este Apelarea Wi-Fi, care sunt avantajele ei și cum să o folosești? Dacă da, citește acest ghid pentru a afla mai multe despre VoWiFi și cum să o utilizezi pe telefonul tău mobil:

Reclamă

Ce este Apelarea Wi-Fi (Voice over Wi-Fi)?

Apelarea Wi-Fi este un alt nume pentru un serviciu numit Voice over Wi-Fi care permite abonaților de telefonie mobilă să își folosească smartphone-urile pentru a efectua apeluri telefonice prin intermediul rețelelor Wi-Fi, în locul rețelelor mobile. Apelarea Wi-Fi este denumită și VoWiFi.

Voice over Wi-Fi acceptă atât apelurile vocale, cât și pe cele video, iar atunci când este activată, apelurile pe care le efectuezi sunt în HD (High Definition), adică sunt de o calitate mai bună decât apelurile telefonice standard. Dacă este disponibil și serviciul VoLTE (Voice over LTE), smartphone-urile care acceptă și au activată Apelarea Wi-Fi pot comuta instantaneu între cele două servicii, astfel încât să nu apară întreruperi în conversațiile telefonice. VoWiFi poate fi util în situațiile în care acoperirea mobilă 4G LTE este slabă. Dacă recepția semnalului mobil este slabă și te poți conecta la o rețea wireless sau la un hotspot, Apelarea Wi-Fi îți asigură apeluri telefonice de înaltă calitate.

Chiar dacă smartphone-ul tău este conectat la o rețea wireless, Apelarea Wi-Fi nu este, din nefericire, un serviciu la care toată lumea are acces. Pentru a putea beneficia de el, trebuie îndeplinite două condiții: atât smartphone-ul tău, cât și operatorul tău de telefonie mobilă trebuie să ofere compatibilitate Voice over Wi-Fi.

Acum că știi ce este Apelarea Wi-Fi, hai să vedem cum o activezi pe smartphone-uri cu Android și pe iPhone-uri.

Cum activezi Apelarea Wi-Fi (VoWiFi) pe un smartphone Samsung Galaxy

Următorii pași și următoarele imagini sunt realizate pe un smartphone Samsung Galaxy S20 FE, ce rulează Android 12. Desigur, dacă folosești o versiune diferită de Android sau un smartphone fabricat de un alt producător, s-ar putea ca lucrurile să nu arate identic, dar elementele esențiale sunt aceleași.

Cum activezi VoWiFi din Setări pe un smartphone Samsung Galaxy

Primul pas este să deschizi Setările de pe Android. O metodă rapidă este să apeși pe aplicația Setări din sertarul de aplicații.

Deschide aplicația Setări pe smartphone-ul tău cu Android

Deschide aplicația Setări pe smartphone-ul tău cu Android

Apoi, pe ecranul Setări, apasă pe Conexiuni.

Apasă pentru a deschide Conexiuni

Apasă pentru a deschide Conexiuni

Asta te duce la pagina de setări Conexiuni. Aici, caută opțiunea numită Apelare Wi-Fi. Dacă comutatorul din dreapta ei nu este activat în mod implicit, apasă pe el pentru a-l activa.

Activează Apelare Wi-Fi pe un smartphone Samsung Galaxy

Activează Apelare Wi-Fi pe un smartphone Samsung Galaxy

Acum, Voice over Wi-Fi este activat pe smartphone-ul tău, deci te poți bucura de apeluri vocale și/sau video la calitate HD de fiecare dată când ești conectat la o rețea wireless.

Reclamă

IMPORTANT: Deși smartphone-ul tău cu Android va utiliza Apelarea Wi-Fi (VoWiFi) atunci când este conectat la o rețea wireless, probabil că nu va utiliza această funcție când efectuezi apeluri de urgență. Cu alte cuvinte, dacă suni la 112, smartphone-ul tău va folosi în continuare rețeaua mobilă, nu VoWiFi.

Cum activezi VoWiFi din aplicația Telefon pe un smartphone Samsung Galaxy

O modalitate similară, dar puțin mai lungă, de a activa VoWiFi pe smartphone-urile Samsung Galaxy este disponibilă în aplicația Telefon. Începe prin a deschide Telefon, apăsând pe butonul său de pe ecranul de pornire.

Deschide aplicația Telefon de pe smartphone-ul tău Samsung Galaxy

Deschide aplicația Telefon de pe smartphone-ul tău Samsung Galaxy

Apoi, în orice filă a aplicației Telefon, ar trebui să vezi un mic buton de meniu care arată ca trei puncte suprapuse. Apasă pe el.

Deschide meniul aplicației Telefon

Deschide meniul aplicației Telefon

Se deschide meniul Telefon: apasă pe rubrica Setări.

Deschide Setările aplicației Telefon

Deschide Setările aplicației Telefon

Acțiunea anterioară te duce la o pagină numită Setări apeluri. În ea, găsește și activează opțiunea Apelare Wi-Fi, dacă nu este deja activată.

Pornește Apelarea Wi-Fi pe un smartphone Samsung Galaxy

Pornește Apelarea Wi-Fi pe un smartphone Samsung Galaxy

De acum înainte, smartphone-ul tău Samsung Galaxy va folosi rețeaua Wi-Fi pentru a efectua și a primi apeluri telefonice.

SFAT: Știai că, dacă ai un smartphone Samsung cu Dual SIM, poți selecta o cartelă SIM preferată pentru date și apeluri mobile? Iată cum modifici setările Dual SIM pe smartphone-uri Samsung Galaxy.

Cum activezi Apelarea Wi-Fi (VoWiFi) pe un iPhone

Pașii și capturile de ecran următoare sunt realizate pe un iPhone 12 mini rulând iOS 15.6. Dacă folosești un alt iOS sau model de iPhone, este posibil ca lucrurile să nu arate identic, dar elementele esențiale sunt aceleași.

Reclamă

Pe iPhone-ul tău, deschide aplicația Configurări apăsând pe pictograma ei de pe ecranul de pornire.

Aplicația Configurări de pe iOS

Aplicația Configurări de pe iOS

Apoi, pe ecranul Configurări, derulează până găsești rubrica numită Telefon.

Rubrica Telefon de pe ecranul Configurări

Rubrica Telefon de pe ecranul Configurări

Ecranul Telefon conține destul de multe opțiuni, iar una dintre ele se numește Apelare Wi-Fi. Dacă vezi Da în dreptul ei, înseamnă că este activă și folosești deja Voice over Wi-Fi. Însă probabil că arată Nu, fiind dezactivată în mod implicit, așa că apasă pe ea.

Apasă pe Apelare Wi-Fi pe iPhone-ul tău

Apasă pe Apelare Wi-Fi pe iPhone-ul tău

Pe ecranul de setări pentru Apelare Wi-Fi, ar trebui să vezi un comutator numit „Apelare Wi-Fi pe acest iPhone”. Apasă pe el pentru a îl activa.

Comutatorul Apelare Wi-Fi pe acest iPhone

Comutatorul Apelare Wi-Fi pe acest iPhone

iOS te anunță apoi că „Atunci când vă conectați la o rețea, operatorul dvs. poate primi informații despre țara de unde efectuați conexiunea, iar operatorul rețelei Wi-Fi poate primi informații despre identitatea dvs. celulară. Operatorul poate primi informații despre oraș pentru dirijarea apelurilor cu numere scurte.” Toate acestea sunt lucruri necesare pentru ca VoWiFi să funcționeze, așa că, dacă ești de acord cu ele, apasă pe Activați pentru a continua.

Confirmarea pentru a activa Apelarea Wi-Fi

Confirmarea pentru a activa Apelarea Wi-Fi

Apoi, VoWifi este activat imediat pe iPhone-ul tău, iar opțiunea „Apelare Wi-Fi pe acest iPhone” reflectă această schimbare.

Apelarea Wi-Fi este activată pe iPhone-ul tău

Apelarea Wi-Fi este activată pe iPhone-ul tău

De acum încolo, iPhone-ul tău poate folosi Apelarea Wi-Fi de fiecare dată când ești conectat la o rețea wireless sau un hotspot, astfel încât să te poți bucura de apeluri de calitate, chiar dacă acoperirea rețelei tale mobile nu este extraordinară.

SFAT: Atunci când cineva te sună pe iPhone și nu poți răspunde, iată cum folosești răspunsurile rapide prin mesaje, pe iPhone.

Tu ai activat Apelarea Wi-Fi (Voice over Wi-Fi) pe smartphone-ul tău?

Acum știi ce este Apelarea Wi-Fi și cum folosești acest serviciu pe smartphone-uri cu Android și iPhone-uri. Ți-ai activat VoWiFi? Ai efectuat apeluri telefonice folosind Voice over Wi-Fi? S-au auzit mai bine decât apelurile vocale obișnuite efectuate prin rețeaua mobilă a operatorului tău? Spune-ne experiențele și părerile tale în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Ghiduri iOS Programe Recomandate Rețea și Internet Wireless