Ce este Apelarea Wi-Fi? Cum folosesc Apelarea Wi-Fi pe Android și iPhone?

Apelarea Wi-Fi pentru telefoane, numită și VoWiFi, este o tehnologie apărută acum mult timp. Totuși, rata de adopție din partea operatorilor de telefonie mobilă este lentă și, chiar și astăzi, Voice over Wi-Fi nu este suportată de toate rețelele mobile și de toate smartphone-urile. Vrei să știi ce este Apelarea Wi-Fi, de ce este bună pentru tine și cum să faci să o folosești? Dacă da, citește acest ghid pentru a afla mai multe despre VoWiFi și cum să o utilizezi pe telefonul tău mobil:

Ce este Apelarea Wi-Fi (Voice over Wi-Fi)?

Apelarea Wi-Fi este un alt nume pentru un serviciu numit Voice over Wi-Fi care permite abonaților de telefonie mobilă să își folosească smartphone-urile pentru a face apeluri telefonice prin intermediul rețelelor Wi-Fi, în loc de rețelele mobile. Apelarea Wi-Fi este denumită și VoWiFi.

Voice over Wi-Fi suportă atât apelurile de voce, cât și pe cele video și, când este activată, apelurile pe care le faci sunt în HD (High Definition), adică sunt de o calitate mai bună decât apelurile telefonice standard. Dacă este disponibil și serviciul VoLTE (Voice over LTE) în același timp, smartphone-urile care suportă și au activată Apelarea Wi-Fi pot să comute instantaneu între cele două servicii, astfel încât să nu apară întreruperi în conversațiile telefonice.

VoWiFi se poate dovedi a fi utilă în situațiile în care acoperirea mobilă 4G LTE este slabă. Dacă recepția semnalului în zona ta este slabă, dar te poți conecta la o rețea sau hotspot wireless, Apelarea Wi-Fi îți asigură apeluri telefonice de calitate înaltă.

Chiar dacă smartphone-ul tău este conectat la o rețea wireless, Apelarea Wi-Fi nu este un serviciu la care toată lumea are acces. Pentru a putea beneficia de el, trebuie îndeplinite două condiții: atât smartphone-ul tău, cât și operatorul tău de telefonie mobilă trebuie să ofere suport pentru Voice over Wi-Fi.

Acum că știi ce este Apelarea Wi-Fi, hai să vedem cum o activezi pe smartphone-urile cu Android, precum și pe iPhone-uri.

Cum activezi Apelarea Wi-Fi (VoWiFi) pe Android

Următorii pași și capturi de ecran sunt realizați pe un smartphone Huawei P20 cu Android 9. Dacă folosești o versiune diferită de Android sau un smartphone de la un alt producător, lucrurile pot arăta puțin diferit, dar aspectele esențiale sunt aceleași.

Primul pas este să deschizi Setările din Android. O metodă rapidă este să apeși pe aplicația Setări din sertarul de aplicații. Apoi, pe ecranul Setări, apasă pe Rețele.

Setările pentru Rețele

Pe ecranul Rețele, deschide categoria Rețea mobilă.

Setările de Rețea mobilă

NOTĂ: Dacă folosești Android 10 pe smartphone-ul tău, mergi la Setări -> Rețea mobilă -> Date mobile. Dacă nu știi ce versiune de Android ai, citește: Cum afli ce versiune de Android ai pe smartphone sau tabletă?

Această acțiune te duce la setările de Rețea mobilă: caută o intrare numită Apelare Wi-Fi. Probabil că nu este activată implicit, așa că smartphone-ul tău s-ar putea să îți spună și că este Dezactivată sau Oprită. Apasă pe ea.

Intrarea Apelare Wi-Fi

Pe ecranul Apelare Wi-Fi, smartphone-ul tău oferă o explicație despre ce face Apelarea Wi-Fi. De exemplu, Huawei ne spune că atunci "Când Apelarea prin Wi-Fi este activată, puteți să direcționați apelurile prin rețele Wi-Fi sau prin rețeaua operatorului, în funcție de preferință și de intensitatea mai mare a semnalului. Înainte de a activa această funcție, consultați-vă operatorul în privința taxelor și a altor detalii.". Activează comutatorul Apelare Wi-Fi.

Comutatorul Apelare Wi-Fi este oprit

Înainte de a activa Apelarea Wi-Fi, este posibil ca Android să îți spună că "Dacă este activat, nu veți putea efectua apeluri de urgență prin Wi-Fi." Dacă vezi acest mesaj, înseamnă doar că, dacă suni la serviciul de urgență 112, smartphone-ul tău îți folosește rețeaua mobilă, nu VoWiFi. Alege Activare pentru a continua.

Activare Apelare Wi-Fi

Acum, Voice over Wi-Fi este activată pe smartphone-ul tău, deci te poți bucura de apeluri de voce și/sau video la calitate HD de fiecare dată când ești conectat la o rețea wireless.

Totuși, s-ar putea să mai vrei să alegi și dacă preferi să faci apeluri de voce (sau video) folosind Wi-Fi sau 4G LTE. Unii oameni preferă să utilizeze 4G LTE și să își configureze smartphone-urile să treacă pe VoWiFi doar dacă recepția semnalului 4G LTE este slabă. Pentru a alege modul pe care îl preferi, apasă pe Mod.

Mod preferat pentru Apelare Wi-Fi

Apoi, alege Modul de Apelare Wi-Fi pe care îl preferi: Preferabil Wi-Fi sau Rețea 4G preferată.

Preferabil Wi-Fi

Înapoi la ecranul de setări pentru Rețea mobilă, poți vedea că Apelarea Wi-Fi este acum activată pe smartphone-ul tău cu Android.

Apelarea Wi-Fi este activată

În plus, de fiecare dată când smartphone-ul tău folosește Apelarea Wi-Fi, Android afișează o pictogramă mică VoWiFi pe bara de stare din partea superioară a ecranului.

Android semnalizează când Apelarea Wi-Fi este disponibilă

Cum activezi Apelarea Wi-Fi (VoWiFi) pe iPhone

Pașii și capturile de ecran următoare sunt realizate pe un iPhone SE cu iOS 13. Dacă folosești o versiune diferită de iOS sau un model diferit de iPhone, lucrurile pot arăta puțin diferit, dar aspectele esențiale sunt aceleași.

Pe iPhone-ul tău, deschide aplicația Configurări apăsând pe pictograma ei de pe ecranul de pornire.

Aplicația Configurări din iOS

Apoi, pe ecranul Configurări, derulează până găsești intrarea numită Telefon.

Intrarea Telefon din ecranul Setări

Ecranul Telefon conține destul de multe opțiuni, iar una dintre ele se numește Apelare Wi-Fi. Dacă spune Da, înseamnă că este activă și deja folosești Voice over Wi-Fi. Însă, ea este probabil dezactivată implicit, așa că apasă pe ea.

Intrarea Apelare Wi-Fi

Pe ecranul de setări pentru Apelare Wi-Fi, ar trebui să vezi un comutator numit "Apelare Wi-Fi pe acest iPhone". Apasă pe el pentru a îl activa.

Comutatorul Apelare Wi-Fi pe acest iPhone

iOS îți spune apoi că "Atunci când vă conectați la o rețea, operatorul dvs. poate primi informații despre țara de unde efectuați conexiunea, iar operatorul rețelei Wi-Fi poate primi informații despre identitatea dvs. celulară. Operatorul poate primi informații despre oraș pentru dirijarea apelurilor cu numere scurte." Toate acestea sunt lucruri necesare pentru ca VoWiFi să funcționeze, așa că dacă ești OK cu aceste lucruri, apasă pe Activați pentru a continua.

Confirmarea activării pentru Apelarea Wi-Fi

Asta a fost tot: acum iPhone-ul tău poate folosi Apelarea Wi-Fi de fiecare dată când ești conectat la o rețea sau hotspot wireless, astfel încât să te poți bucura de apeluri audio/video de calitate, chiar dacă acoperirea rețelei tale mobile nu este extraordinară.

Apelarea Wi-Fi este activată

De fiecare dată când iPhone-ul tău folosește Apelarea Wi-Fi, iOS semnalizează acest lucru afișând textul Wi-Fi pe bara de stare din partea de sus a ecranului.

iOS semnalizează când Apelarea Wi-Fi este disponibilă

Tu ai activat Apelarea Wi-Fi (Voice over Wi-Fi) pe smartphone-ul tău?

Acum știi ce este Apelarea Wi-Fi și știi și cum să activezi acest serviciu, atât pe smartphone-urile cu Android, cât și pe iPhone-uri. Deci ți-ai activat VoWiFi? Ai făcut apeluri telefonice cu Voice over Wi-Fi? S-au auzit mai bine decât apelurile telefonice obișnuite realizate prin rețeaua mobilă a operatorului tău? Spune-ți părerea în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Ghiduri iOS Programe Recomandate Rețea și Internet Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează