8 metode pentru a afla adresa IP în Windows (toate versiunile)

Adresa IP sau adresa Internet Protocol este o etichetă numerică care este folosită în rețele pentru a identifica și localiza dispozitivele din rețea, cum ar fi calculatoare, smartphone-uri, imprimante, etc. Adresa IP poate fi o informație utilă, mai ales atunci când vrei să-ți configurezi rețeaua ori când vrei să te conectezi la diverse dispozitive din rețea. Cum afli adresa IP a unui calculator sau dispozitiv cu Windows? În acest tutorial, îți oferim opt metode care funcționează în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1:

NOTĂ: Informațiile din acest ghid sunt pentru toate versiunile moderne de Windows: Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Pentru a ne face munca mai simplă, noi am făcut capturi de ecran mai mult în Windows 10. Dacă vrei să înveți mai multe despre ce reprezintă adresele IP și care este rolul lor în rețelistică, îți recomandăm aceste ghiduri:

1. Află adresa IP din Linia de Comandă (toate versiunile de Windows)

Deschide Linia de Comandă, introdu comanda ipconfig și apasă Enter. Este afișată o listă cu toate plăcile de rețea (cu fir sau fără fir) de pe sistemul tău cu Windows, precum și detalii despre fiecare.

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

Pentru fiecare placă de rețea poți vedea adresa IPv4 cât și pe cea IPv6.

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

Pentru a afla mai multe despre parametrii acceptați de comanda ipconfig și ce face fiecare, execută comanda ipconfig /?.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre alte comenzi de rețelistică pe care le poți executa folosind Linia de Comandă, citește acest ghid: Linia de comandă - Patru comenzi de rețelistică pe care ar trebui să le știi.

2. Cum afli adresa IP din aplicația Setări (doar în Windows 10)

Dacă ai Windows 10, deschide aplicația Setări. Apoi, mergi la Rețea și internet (Network & Internet). Sunt afișate o listă de setări și categorii de setări despre rețelistică. Dacă ești conectat(ă) la o rețea wireless, în coloana din stânga alege Wi-Fi și, în partea dreaptă, apasă pe numele rețelei la care te-ai conectat.

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

Este afișată o listă lungă de proprietăți. Derulează în jos până vezi câmpurile cu adresele IPv4 și IPv6.

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

Dacă ești conectat(ă) la o rețea prin cablu Ethernet, în coloana din stânga alege Ethernet și apoi apasă pe numele rețelei, în partea dreaptă a ecranului.

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

Derulează în jos lista cu proprietăți ale conexiunii și găsește câmpurile pentru adresele IPv4 și IPv6.

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

Acum poți închide aplicația Setări.

3. Află adresa IP din Panoul de Control (toate versiunile de Windows)

O metodă puțin mai tehnică implică folosirea Panoului de Control (Control Panel). Deschide-l și mergi la "Rețea și internet -> Centru rețea și partajare" ("Network and Internet -> Network and Sharing Center"). Dacă vrei să afli mai multe despre acest centru, citește acest tutorial: Întrebări simple: Ce este Centrul de rețea și partajare?. Apoi, dă clic pe legătura "Modificare setări adaptor" (Change adapter settings) din partea stângă.

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

Se deschide lista cu conexiuni în rețea, care include toate adaptoarele de rețea instalate, inclusiv pe cele virtuale, create de servicii VPN ori de aplicații de virtualizare. Dă dublu clic pe placa pentru care vrei să afli adresa IP.

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

Se va deschide fereastra de stare pentru placa respectivă. Apasă de butonul Detalii (Details) pentru a afla mai multe, inclusiv adresele IPv4 și IPv6.

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

Derulează în jos lista de detalii până găsești adresa IP care te interesează, subliniată în captura de ecran de mai jos.

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

Când ai terminat, închide ferestrele pe care le-ai deschis.

4. Cum găsești adresa IP în Informații de Sistem (toate versiunile de Windows)

O altă metodă care funcționează în toate versiunile de Windows implică folosirea unei aplicații numită Informații de sistem (System Information). O poți deschide căutând în Windows după "informații" și dând clic pe numele aplicației. Poți afla mai multe despre această aplicație din acest tutorial: Informații de sistem - Cum afli totul despre configurația PC-ului tău.

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

În aplicația Informații de sistem (System Information), mergi la coloana din stânga și extinde Componente (Components), urmat de Rețea (Network) și Adaptor (Adapter). Pe partea dreaptă a ferestrei poți vedea informații detaliate despre fiecare placă de rețea de pe sistemul tău. Derulează lista până găsești placa de rețea care te interesează. Apoi, vei vedea pentru ea un câmp cu adresa IP, care-ți oferă informația pe care o cauți.

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

Închide aplicația Informații de sistem (System Information) când ai terminat.

5. Cum afli adresa IP din PowerShell (merge în toate versiunile de Windows)

PowerShell este o aplicație similară cu Linia de Comandă, dar este și mai puternică și poate lucra cu mai multe elemente din Windows. PowerShell are două comenzi pe care le poți folosi pentru a afla adresa IP a plăcii tale de rețea. Prima dintre ele este gip. Introdu această comandă în PowerShell și apasă Enter. Comanda va afișa mai multe detalii despre fiecare placă de rețea, inclusiv adresa IP.

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

O altă comandă care afișează același tip de rezultat, este Get-NetIPConfiguration. Tastează comanda, apasă Enter și vezi informațiile afișate.

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

Închide PowerShell când ai terminat.

6. Află adresa IP din Task Manager (Windows 10 și Windows 8.1)

Dacă folosești Windows 10 sau Windows 8.1, pornește Task Manager (Managerul de activități). Dacă se deschide în vizualizarea compactă, dă clic pe "Mai multe detalii" (More details). Apoi, mergi la fila Performanță (Performance) și dă clic pe placa de rețea. Dacă ai o placă wireless, dă clic pe Wi-Fi și, în partea dreaptă, poți vedea adresa IP.

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

Dacă ești conectat la o rețea prin cablu, alege Ethernet în coloana din stânga și apoi, în partea dreaptă, vezi câmpurile cu adresele IPv4 și IPv6.

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

Închide Task Manager (Managerul de activități) când ai terminat.

7. Află adresa IP utilizând Harta reţelei (doar în Windows 7)

Windows 7 oferă o caracteristică unică, care nu se regăseşte în Windows 8.1 sau în Windows 10. Numele acesteia este Harta reţelei şi îți oferă o hartă vizuală a reţelei din care face parte sistemul tău. Pentru a o accesa, deschide mai întâi Centrul de reţea şi partajare. În partea din dreapta sus a ferestrei se găseşte o legătură numită "Vizualizare hartă completă". Dă clic pe ea.

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

Se va deschide Harta reţelei. Dacă treci cu mouse-ul pe deasupra calculatorului tău., informaţiile legate de reţea vor fi afişate, inclusiv adresele IPv4 şi IPv6.

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

Notează-ți-le şi închide Harta reţelei.

8. Află adresa IP din aplicația Setări PC (doar în Windows 8.1)

Dacă folosești Windows 8.1, deschide aplicația Setări PC (PC Settings). Apoi, alege Rețea (Network) și mergi la Conexiuni (Connections). Aici poți vedea plăcile de rețea folosite și numele rețelei la care ești conectat(ă). Apasă pe numele rețelei, în secțiunea Ethernet (dacă folosești o conexiune prin cablu) ori Wi-Fi (dacă folosește o rețea wireless).

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

Acum sunt afișate proprietățile conexiunii de rețea, inclusiv adresa IP.

adresa IP, Windows, IPv4, IPv6

Închide Setări PC (PC Settings) când ai terminat.

Concluzie

Cunoaşterea adresei IP a calculatorului tău poate fi o informaţie utilă în multe situaţii. Dacă știi şi alte modalităţi de a afla adresa IP din Windows sau dacă ai întrebări legate de acest subiect, nu ezita să ne lași un comentariu mai jos.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Windows Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează