Ce este Cronologia din Windows 10 și cum o poți folosi pentru a îți continua activitățile

Windows 10 April 2018 Update vine cu o nouă caracteristică numită Cronologia. Aceasta folosește cloud-ul pentru a te ajuta să îți continui munca pe care ai început-o pe unul dintre dispozitivele tale cu Windows 10, pe oricare dintre celelalte dispozitive pe care le deții. De exemplu, poți să scrii un document în Microsoft Word pe PC-ul tău de acasă, să închizi fișierul și să continui să îl scrii pe tableta ta Microsoft Surface sau pe laptopul tău de la muncă cu Windows 10. Cronologia este construită pornind de la caracteristica Vizualizare activități din Windows 10, aceasta oferindu-ți posibilitatea de a comuta între aplicații aflate în executare și activități din trecut, indiferent de dispozitivele pe care le-ai folosit. Iată cum activezi Cronologia și cum o folosești pe PC-urile, laptopurile și tabletele tale cu Windows 10:

NOTĂ: Această caracteristică este prezentă doar în Windows 10 April 2018 Update sau mai nou, acesta fiind disponibil gratuit pentru toți utilizatorii de Windows 10, din aprilie 2018. Citește acest tutorial, pentru a afla ce versiune de Windows 10 ai: Cum afli ce versiune de Windows ai instalată pe calculator.

Ce este Cronologia din Windows 10?

Cronologia păstrează un jurnal al tuturor activităților tale, ca tu să le poți continua oricând, de unde le-ai lăsat. Funcționează pe PC-uri, laptopuri și tablete cu Windows 10, dar nu funcționează cu toate aplicațiile. Pentru a putea să îți monitorizeze activitățile, Cronologia trebuie să poată să îți înregistreze activitățile din aplicațiile pe care le folosești. Iar pentru asta, aplicațiile trebuie să ofere suport pentru Cronologie. La lansarea ei, Cronologia funcționează bine cu aplicațiile Microsoft precum cele din Windows 10 și Office 365. Am văzut-o înregistrându-ne activitățile din Word, Excel, Microsoft Edge, Photos, Notepad, Opera, SnagIt, Maps și VLC Media Player, dar nu am văzut-o afișând nimic din Firefox, Spotify, TuneIn ori Facebook. Cu siguranță, lista aplicațiilor care oferă suport pentru Cronologie va crește în viitor.

Un aspect negativ la Cronologie este faptul că nu am reușit să găsim o metodă de a o opri din a monitoriza o anumită aplicație pe care o alegem. Acesta este un detaliu negativ din punct de vedere al confidențialității, deoarece unii oamenii poate că nu vor ca alte persoane, sau Microsoft, să știe ce la ce poze sau clipuri video s-au uitat cândva în trecut. Însă, dacă nu vrei ca Microsoft să îți știe istoricul activităților, poți să NU activezi sincronizarea activităților tale pe toate dispozitivele.

Cum activezi Cronologia din Windows 10

Cronologia ar trebui să fie activată în mod implicit. Dacă nu este însă, trebuie să știi că poți să o activezi dacă urmezi acești câțiva pași:

Deschide aplicația Setări, mergi la Confidențialitate și apoi selectează Istoric activitate în partea stângă a ferestrei.

Apoi, uită-te în partea dreaptă a ferestrei Setări. Pentru a putea folosi Cronologia și tot ce are de oferit, trebuie să bifezi caseta care spune "Permiteți Windows să colecteze activitățile dvs. de pe acest PC". De asemenea, trebuie să selectezi cel puțin un cont de utilizator pe care să îl folosești cu Cronologia. Apoi, Cronologia va înregistra și afișa activitățile pe care le-ai realizat cât ai fost conectat la acel cont.

Cum activezi sincronizarea Cronologiei pe multiple dispozitive cu Windows 10

Cronologia poate să funcționeze pe mai multe dispozitive și poate să îți sincronizeze activitățile de pe un PC cu Windows 10 pe altul. Dacă vrei să îți vezi activitățile de pe PC-ul pe care îl folosești acum și pe celelalte dispozitive cu Windows 10 pe care le ai, trebuie să activezi și caseta care spunea "Permiteți Windows să sincronizeze în cloud activitățile dvs. De pe acest dispozitiv".

Cum accesezi Cronologia, în Windows 10

Dacă vrei să deschizi Cronologia în Windows 10, poți să apeși pe butonul ei de pe bara de activități. Arată ca o serie de pătrate mici cu o bară de derulare în dreapta și ar trebui să îl găsești în dreapta butonului de căutare.

O altă metodă ușoară de a deschide Cronologia este să apeși pe tastele Windows + Tab simultan.

După ce o deschizi, Cronologia ar trebui să arate similar cu imaginea de mai jos:

După cum vezi, Cronologia este o îmbunătățire a caracteristicii Vizualizare sarcini din Windows 10. Primul lucru pe care îl vezi este ecranul Vizualizare sarcini și, la finalul său, găsești o secțiune numită "Mai devreme azi". Aici începe Cronologia și se termină Vizualizarea [de] sarcini.

Dacă vrei să citești mai multe despre "Vizualizarea [de] sarcini" și cum să folosești desktop-urile virtuale în Windows 10, ar trebui să citești acest ghid: Cum creezi, folosești și elimini desktop-uri virtuale, în Windows 10.

Cum navighezi prin Cronologia ta și activitățile tale trecute

Cronologia este o colecție a activităților tale din trecut, adică este un instrument ce îți colectează și apoi afișează lucrurile pe care le-ai făcut mai demult, atât pe calculatorul cu Windows 10 pe care îl folosești acum cât și pe celelalte dispozitive sincronizate. Pentru a face acest lucru, Cronologia monitorizează aplicațiile pe care le folosești și fișierele cu care lucrezi și păstrează înregistrări cu activitățile tale.

Activitățile tale din trecut sunt afișate ca dale ce folosesc drept etichete titlurile fișierelor sau capturi de ecran din acele fișiere, documente sau aplicați. Deasupra dalelor, în partea stângă, poți să vezi aplicația acelei activități și în dreapta, poți să vezi dispozitivul pe care ai efectuat activitatea.

Dacă derulezi prin Cronologie, ar trebui să vezi că după secțiunea "Mai devreme azi", care conține activitățile de astăzi, Cronologia începe să folosească antete cu date calendaristice pentru a organiza activitățile. Cronologia ar trebui să aibă secțiuni precum 4 aprilie, 3 aprilie și așa mai departe. Teoretic, ar trebui să conțină activități și de acum câteva luni sau chiar ani. Totuși, acest lucru nu este încă posibil deoarece această caracteristică abia a fost lansată de către Microsoft. :)

În mod implicit, fiecare zi din Cronologia ta poate să ocupe două linii de activități, sau dale dacă preferi. Dacă sunt mai multe activități decât au loc pe două linii, vezi și o legătură care spune "Vedeți toate activitățile X" în partea dreaptă a acelei zi din Cronologie. Notează faptul că X reprezintă numărul de activități suplimentare care nu au avut loc în vizualizarea normală.

Bara de derulare din partea dreaptă a ecranului este, de asemenea, utilă pentru a naviga prin Cronologia ta. Nu este vorba despre o bară de derulare obișnuită: apasă pe ea și mută cursorul în sus sau în jos și vei vedea că îți arată și datele în care Cronologia ți-a înregistrat activitățile. Astfel, este ușor să mergi la activitățile unei anumite zile.

După ce localizezi activitatea pe care vrei să o continui, poți să apeși pe dala ei. Apoi, Windows 10 deschide acel fișier sau document și te lasă să continui editarea de unde ai rămas.

Cum cauți activități din trecut, în Cronologia ta

Cronologia te lasă și să cauți după activitățile tale din trecut. Când vrei să cauți un document sau un fișier la care ai lucrat în trecut, dar nu îți amintești când, poate fi mai ușor să îl cauți. Pentru a face asta, apasă pe butonul de Căutare din partea dreapta sus a ecranului de Cronologie.

Apoi, scrie o parte sau tot numele acelei activități (document sau fișier) pe care vrei să o găsești. Rezultatele ar trebui să fie afișate imediat, în partea stângă a ecranului, grupate după datele la care ai lucrat cu acel fișier sau document.

Cum elimini o activitate sau grup de activități din Cronologia ta

Uneori, probabil din motive de confidențialitate, este posibil să vrei să elimini o anumită activitate sau chiar un grup întreg de activități din Cronologia ta. Dacă vrei să elimini doar o activitate din Cronologie, poți să dai clic dreapta sau să apeși lung pe ea și apoi să alegi Eliminare în meniul contextual.

Similar, dacă vrei să elimini un grup întreg de activități din Cronologia ta, navighează la acel grup, dă clic dreapta sau apasă lung pe oricare dintre activitățile din grup și apoi apasă pe opțiunea care spune "Ștergeți totul din [numele grupului]". De exemplu, dacă vrei să ștergi toate activitățile de ieri din Cronologia ta, ar trebui să apeși pe "Ștergeți totul de ieri".

Concluzie

Cronologia este o caracteristică nouă din Windows 10 și multor utilizatori le va plăcea. După cum ai văzut, poate fi utilă, dar acest lucru depinde de interesul pe care îl primește din partea dezvoltatorilor de aplicații. Crezi că vei fi mai productiv dacă folosești Cronologia? Funcționează așa cum te așteptai? Folosește comentariile de mai jos pentru a ne spune experiența ta și hai să discutăm.