Ce este Linia de comandă (CMD)

Ce este Linia de comandă (CMD)

Linia de comandă sau CMD este spaima multor utilizatori de Windows. Majoritatea oamenilor nu înțeleg ce este și, cu excepția cazului în care chiar trebuie să o folosească, încearcă să o ocolească. De asemenea, majoritatea celor care ne citesc tutorialele despre Linia de comandă pe Digital Citizen sunt fie studenți care trebuie să învețe cum să lucreze cu CMD pentru examenele de informatică, fie profesioniști IT care o folosesc pentru muncă. Dacă nu ești un IT-ist, dar vrei să știi ce este Linia de comandă, de ce este utilă și cine a inventat-o, citește acest articol:

Reclamă

Ce este Linia de comandă?

Linia de comandă este o aplicație din sistemele de operare Windows. În termeni tehnici, Linia de comandă este un interpretor linie de comandă (command-line interpreter), iar scopul său este de a îți oferi posibilitatea de a introduce comenzi folosind o sintaxă specială. Comenzile trimise în Linia de comandă sunt introduse ca linii de text, acestea fiind executate de sistemul de operare imediat ce apeși tasta Enter.

Linia de comandă din Windows 10
Linia de comandă din Windows 10

Spre deosebire de aplicațiile obișnuite ce folosesc interfețe grafice de utilizare, Linia de comandă nu are o interfață propriu-zis vizuală. În loc de butoane, casete de selecție, cursoare, bare, liste și alte elemente vizuale similare, Linia de comandă folosește doar textul pe care îl introduci de la tastatură.

Ce înseamnă CMD?

CMD este forma abreviată a cuvântului command (comandă) și reprezintă și o metodă mai rapidă de a îi spune Windows-ului că vrei să lansezi Linia de comandă. De exemplu, în Windows 10, poți folosi căutarea sau fereastra Executare pentru a căuta cmd și a deschide Linia de comandă, în loc să îi scrii tot numele.

Căutarea CMD și deschiderea Liniei de comandă
Căutarea CMD și deschiderea Liniei de comandă

De asemenea, poate ai auzit de CMD Prompt, aceasta fiind doar o altă denumire pentru Linia de comandă.

Reclamă

De ce este Linia de comandă utilă?

Deși este discutabil mai greu pentru utilizatorii obișnuiți să învețe cum să folosească Linia de comandă în loc de aplicații moderne cu interfețe grafice de utilizare, acest instrument poate fi util în anumite situații.

Unul dintre principalele motive pentru care Linia de comandă este utilă este faptul că îți permite să execuți mai multe comenzi una după alta, ceea ce înseamnă că o poți folosi pentru a automatiza anumite sarcini. De exemplu, prin crearea unui script simplu, poți face liste de comenzi ce sunt executate automat în anumite momente (cum ar fi la deschiderea Windows, la închiderea Windows sau doar atunci când dai dublu-clic pe fișierul script).

Un alt punct forte al Liniei de comandă, în special față de aplicațiile cu interfețe grafice de utilizare, este că îți oferă o linie directă de comunicare cu sistemul de operare. Cu alte cuvinte, dacă știi comenzile potrivite, poți face mai multe lucruri cu Linia de comandă decât poți face cu o aplicație obișnuită. Deși utilizarea mouse-ului pentru a lucra cu Windows este de obicei destul pentru majoritatea utilizatorilor, Linia de comandă îți dă un nivel de control mai ridicat asupra sistemului de operare, oferindu-ți acces la opțiuni și unelte la care nu ai avea acces altfel.

Lucruri pe care le poți face cu Linia de comandă

O mare parte din funcționalitatea oferită de interfața grafică a Windows este replicată în Linia de comandă. Acest lucru înseamnă că poți să folosești CMD pentru a face toate lucrurile obișnuite precum copiere, redenumire sau ștergere de fișiere și foldere, navigare prin foldere, executare de aplicații, modificări de setări și așa mai departe.

Însă Linia de comandă îți dă și alte puteri suplimentare, pe care nu le ai dacă folosești interfața vizuală a Windows. De exemplu, Linia de comandă te lasă să rulezi comenzi precum ping, netstat sau ipconfig, ce îți pot spune multe lucruri despre starea rețelei tale. Există comenzi pe care le poți folosi pentru a gestiona procesele aflate în execuție sau pentru a lucra cu fișiere de boot și datele de configurare boot de pe partiția de sistem, comenzi cu care poți verifica starea de sănătate a unităților de stocare, comenzi cu care poți instala sau dezinstala caracteristici opționale pentru Windows, chiar și comenzi cu care poți adăuga sau șterge chei din Registrul Windows.

Informații despre comanda REG din Linia de comandă
Informații despre comanda REG din Linia de comandă

Lista este extrem de lungă, așa că dacă vrei să știi dacă există o anumită comandă pentru o sarcină anume, te sfătuim să arunci o privire la lista completă de Comenzi Windows. De asemenea, dacă vrei să înveți mai în detaliu cum să lucrezi cu Linia de comandă, poți găsi informații utile și în ghidurile noastre: Linia de comandă.

Reclamă

Când și cine a inventat Linia de comandă?

Istoria Liniei de comandă începe cu MS-DOS, un sistem de operare ce a fost creat de Microsoft în anul 1981, adică acum aproape 40 de ani. MS-DOS nu avea o interfață grafică de utilizare și majoritatea comenzilor pe care le putea rula erau relativ simple. La acea dată, Linia de comandă nu apăruse, dar înaintașul său, Command.com exista. Command.com a fost interpretorul de linie de comandă implicit din MS-DOS și reprezenta și singura interfață de utilizare disponibilă în sistemul de operare. Command.com a fost prezent în câteva dintre sistemele de operare Microsoft ce au urmat, de la Windows 95 și până la Windows 98 SE și Windows ME.

MS-DOS Prompt în Windows 98 SE
MS-DOS Prompt în Windows 98 SE

Mai târziu, când Microsoft a lansat Windows NT în 1993, s-a născut și Linia de comandă așa cum o știm astăzi. Linia de comandă (cmd.exe) a oferit compatibilitate pentru comenzile vechi ce erau disponibile în Command.com din MS-DOS, pentru a face mai ușor companiilor să se adapteze și să migreze la noul sistem de operare. Deși noi comenzi au fost adăugate cu fiecare nouă versiune, Linia de comandă a păstrat această compatibilitate în anii următori. Sistemele de operare ce au urmat - Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 8 și Windows 10 - au inclus toate Linia de comandă și totul funcționează în general la fel.

Care este viitorul Liniei de comandă?

Linia de comandă a avut o viață lungă și utilă. Acum câțiva ani, când Microsoft a decis să înlocuiască scurtăturile Liniei de comandă din meniul WinX din Windows 10, publicațiile și utilizatorii erau îngrijorați că Linia de comandă s-ar putea să nu mai aibă un viitor. Totuși, Rich Turner (Sr. Program Manager, Windows Console & Command-Line) de la Microsoft, a publicat o postare numită Rumors of Cmd's death have been greatly exaggerated (Zvonurile despre moartea Cmd au fost exagerate foarte mult), în care a spus întregii lumi că "The Windows Cmd / Command-Line shell is NOT being removed from Windows in the near or distant future!" (Cmd / Linia de comandă din Windows NU va fi eliminată din Windows în viitorul apropiat sau îndepărtat!).

Tu folosești Linia de comandă?

Acum știi mai multe despre Linia de comandă, de ce este utilă și ce poți face cu aceasta. De asemenea, știi de unde a venit și știi că încă are un viitor. Întrebarea este: tu ai folosit-o și încă o mai folosești? Dacă da, pentru ce utilizezi Linia de comandă? Lasă un comentariu mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Linia de comandă Programe Windows