Ce înseamnă AC1200, AC1900, AC3200 sau mai mult și care este diferența între ele?

Toate routerele moderne wireless au termenul AC în numele lor, urmat de un număr. De exemplu, ai routere numite ASUS RT-AC88U AC3100, TP-LINK Archer C5400 AC5400 sau Tenda AC9 AC1200. Ce înseamnă aceste notații AC3100, AC5400 sau AC1200? Îți spune cumva numărul care urmează după AC, cât de rapid este routerul respectiv? În teorie, producătorii îți vor spune că da. În realitate, adevărul este altul. Află de ce convenția de nume AC folosită pentru routerele wireless este doar un limbaj de marketing cu puțină valoare reală pentru consumatori. De asemenea, află ce comunică de fapt această notație și cum să nu te păcălești singur în a cumpăra un router "rapid":

Ce înseamnă AC1200, AC1900, AC2300, AC3200, AC5300 sau alte nume similare, când vine vorba de routere WiFi?

Când îți cumperi un router wireless modern, vei vedea mereu termenul AC urmat de un număr, undeva în numele său. AC înseamnă că routerul oferă suport pentru standardul wireless 802.11ac, care oferă rețele WiFi rapide pe frecvența de 5 GHz. Numărul care vine după AC reprezintă lățimea de bandă maximă teoretică totală, a routerului. 1200 înseamnă 1200 Mbps, 1900 înseamnă 1900 Mbps, 3200 înseamnă 3200 Mbps și așa mai departe. Când citești AC2300 în numele unui router, înseamnă că acesta oferă o rețea wireless care folosește standardul 802.11ac și are o lățime de bandă maximă teoretică totală de 2300 MBps. De asemenea, ai fi tentat să crezi că un router AC3200 oferă o rețea wireless la viteza de 3200 Mbps. Ar fi extraordinar dar, din păcate, ireal. Realitatea este că această notație nu este foarte utilă când iei decizia de a cumpăra un router.

AC1200, AC1900 și așa mai departe reprezintă suma tuturor benzilor pe care se emite semnal WiFi, nu viteza maximă reală a routerului

Un aspect cheie în calculul numelui AC, îl reprezintă numărul de benzi ori frecvențe wireless pe care se emite semnal WiFi. Să ne uităm la un router modern și popular, de exemplu: TP-LINK Archer C3200. Acest router are trei benzi ori frecvențe wireless, fiecare cu viteza sa maximă teoretică: 600 Mbps pentru rețeaua wireless la frecvența de 2,4 GHz și câte 1300 Mpbs pentru fiecare dintre cele două rețele wireless emise la frecvența de 5 GHz.

Drept urmare, AC3200 nu este lățimea de bandă maximă pe care o primești pentru o frecvență wireless ci suma tuturor frecvențelor wireless. Viteza maximă pe care o poți atinge este de 1300 Mbps pe benzile 2 și 3, doar în condiții de laborator, pe care le vom explica mai târziu. Pentru a înțelege mai bine routerele moderne, iată cum sunt categorizate în funcție de numărul de benzi sau frecvențe wireless:

 • Single-band. Emit semnal wireless pe o singură de frecvență, iar utilizatorii văd doar un nume pentru WiFi. În cele mai multe cazuri, ele emit semnalul pe frecvența de 2,4 GHz și au în numele lor o notație până la AC1000. Majoritatea producătorilor au încetat să producă astfel de routere. O excepție o reprezintă ASUS RT-N18U, care este un router single-band relativ nou și suprinzător de bun. Astfel de routere sunt foarte ieftine dar nu reprezintă o alegere grozavă pentru case inteligente, deoarece tind să aibă un hardware mai puțin puternic și suport slab spre deloc pentru cele mai noi cerințe în materie de rețelistică și securitate.
 • Dual-band și emit semnal WiFi pe două frecvențe: 2.4 GHz (frecvență mai lentă dar cu o arie de acoperire mai mare) și 5 GHz (mai rapidă dar pe o zonă mai mică). Utilizatorii văd emise două rețele Wi-Fi. Majoritatea routerelor dual-band au până la AC2900 în numele lor. Prețul lor variază mult dar tinde să fie unul accesibil pentru majoritatea utilizatorilor.
 • Tri-band și emit semnal pe trei frecvențe: una la 2.4 GHz și două la 5 GHz. Utilizatorii văd emise trei rețele Wi-Fi cu nume diferite. Acestea sunt cele mai scumpe routere moderne și în numele lor au AC3000 sau mai mult. Unele dintre ele au chiar și AC5300 în numele lor, făcându-i pe unii utilizatori să creadă că oferă o rețea wireless la 5300 Mbps, ceea ce ar fi de-a dreptul incredibil.

Cum se calculează lățimea de bandă maximă teoretică în laboratoarele producătorilor de routere?

Mai devreme ne-am uitat la un router tri-band și am explicat că AC3200 nu înseamnă că oferă o rețea wireless la 3200 Mbps ci trei rețele wireless, două dintre care sunt la o viteză maximă teoretică de 1300 Mbps. Ai putea spune că viteza maximă oferită este de 1300 Mbps dar și această afirmație ar fi falsă. Asta deoarece producătorii de echipamente Wi-Fi nu folosesc medii obișnuite pentru măsurătorile lor, cum ar fi casa unui client ori un apartament. Producătorii folosesc laboratoare specializate unde pot atinge cea mai mare viteză posibilă. Iată ce fac de obicei, pentru a calcula lățimea de bandă maximă teoretică:

 • De multe ori, companiile folosesc două sau trei routere identice și fac transferuri între ele pentru a măsura lățimea de bandă maximă teoretică. Nu folosesc calculatoare obișnuite deoarece routerele au cel mai bun suport pentru tehnologii wireless iar plăcile de rețea de pe PC-uri, smartphone sau tablete pot fi foarte în urmă în această privință. Drept urmare, transferurile realizate în măsurătorile lor sunt mult mai rapide decât dacă ar utiliza un laptop oarecare.
 • Când folosesc calculatoare pentru aceste măsurători, companiile folosesc PC-uri high-end, cu cele mai bune componente posibile și cele mai rapide plăci de rețea posibile. Majoritatea utilizatorilor nu au bugetul necesar pentru a investi în calculatoare similare. Tu ți-ai cumpăra o placă de rețea high-end precum ASUS PCE-AC88? Majoritatea utilizatorilor nu ar face asta.
 • Companiile producătoare de routere folosesc software și drivere de rețea specializate și optimizate să lucreze cu cele mai noi standarde și tehnologii. Drept urmare, totul se desfășoară la viteza maximă. Multe calculatoare și gadget-uri obișnuite vin cu sisteme de operare mai vechi ori cu aplicații care nu funcționează la fel de eficient cu cele mai noi tehnologii Wi-Fi. Driverele utilizatorilor obișnuiți pot fi și ele învechite.
 • Măsurătorile sunt făcute de multe ori în laboratoare cu spații largi, deschise, fără pereți groși care absorb semnalul wireless.
 • Producătorii folosesc cel mai mic număr de dispozitive care este necesar pentru a măsura lățimea de bandă maximă posibilă. În casa ta sau la birou, vei conecta mult mai multe dispozitive, ceea ce micșorează lățimea de bandă disponibilă pentru fiecare dispozitiv în parte.
 • Companiile amplasează dispozitivele de măsurare la distanța optimă pentru a obține viteza maximă. De obicei, asta înseamnă distanțe de 2-3 metri între ele. Ele nu au niciun interes să măsoare lățimea de bandă în colțul acela greu accesibil din apartamentul tău. :)
 • Antenele de pe routere și echipamentele de măsurare sunt poziționate în mod optim, astfel încât să fie garantat un transfer optim. În casa ta, tu nu vei face asta și vei avea alte priorități cum ar fi să te asiguri că pui routerul undeva unde copiii nu ajung ușor la el, să se joace și din accident să-ți dea jos toată rețeaua.
 • Firmware-ul de pe routere este optimizat pentru viteza maximă. De exemplu, pe unele routere WiFi, portul USB, în funcție de poziționarea sa și setările sale, poate scădea viteza maximă pe wireless. Drept urmare, companiile schimbă setările din firmware pentru a micșora viteza pe USB și a minimiza interferența cu semnalul wireless. De asemenea, ele pot dezactiva unele facilități de securitate, care tind să reducă viteza pe wireless, cum ar fi scanarea antivirus în timp real ori controlul parental.

Cum să interpretezi corect notația AC din numele routerelor wireless?

Ideea principală pe care trebuie să o reții este faptul că notația AC nu-ți spune viteza reală a rețelei wireless pe care o primești atunci când cumperi un router Wi-Fi. Dacă citești articolul nostru până la capăt vei reține că această notație îți oferă altfel de informații, precum: este un router scump sau unul accesibil la preț? Câte frecvențe wireless are?

Pentru a sumariza concluziile noastre, am creat ilustrația de mai jos, pentru a ține minte mai ușor ce ne spune de fapt această notație AC.

Unde aflu viteza din viața reală a unui router, înainte de a îl cumpăra?

Acum știi că un router care are AC1200 în numele său nu-ți oferă o rețea wireless la 1200 Mbps și unul care are AC5300 în numele său, nu-ți oferă o rețea wireless la 5300 Mbps. Dacă vrei să afli viteza sa reală, înainte de a îl cumpăra, ar trebui să citești recenzii online. Multe saituri, inclusiv Digital Citizen România, petrec mult timp testând routerele wireless și-ți arată ce-ți oferă în viața reală, în scenarii de zi cu zi, unde nu folosești echipamente scumpe de laborator.