Cum particularizăm aplicația Linie de comandă

Nouă ne place Linia de comandă și știm că nu suntem singurii. Dar, chiar dacă ea este un instrument puternic, ea arată destul de plictisitor. Ce faci dacă vrei ca Linia de comandă să arate mai bine? Oare poți să îi personalizezi anumite aspecte legate de modul în care lucrează, cum ar fi numărul de comenzi pe care le păstrează în istoric? Pentru a afla detalii despre aceste lucruri și nu numai, citește acest tutorial.

Ce este Linia de comandă?

Înainte de existența Windows-ului, sistemul de operare cel mai frecvent folosit era DOS ( Disk Operating System ). Era un sistem de operare bazat pe text, care îți permitea să rulezi programe prin introducerea manuală a comenzilor.

Lansarea sistemului de operare Windows a simplificat întregul mod de utilizare a calculatorului, acest proces devenind mult mai vizual. Chiar dacă DOS nu a mai fost inclus în sistemele de operare Windows de ani de zile, încă mai avem Linia de comandă – interpretorul liniilor de comandă de tip text, analogul liniei de comandă shell a vechiului strămoș DOS.

Acest instrument este folosit, în general, de către utilizatorii mai experimentați, cum ar fi administratorii de sistem. Cu el, poți excuta tot felul de comenzi. Poți să îți administrezi partițiile, dispozitivele și conexiunile de rețea sau poți să pornești programe și fișiere executabile.

Cel mai probabil, Linia de comandă va fi scoasă din uz și, în viitor, utilizatorii de Windows vor trebui să învețe să folosească PowerShell dacă vor să utilizeze un interpretor de comenzi de tip text. Dar, pentru moment, haideți să vedem cum se deschide Linia de comandă și cum o putem personaliza. Nu este atât de complicat pe cât ar putea să pară.

Cum deschizi Linia de comandă

Am arătat în detaliu metodele prin care poți să deschizi Linia de comandă , în acest tutorial: 7 Metode pentru a deschide Linia de comandă în Windows.

Când lansezi prima dată Linia de comandă , ea se va deschide în folderul tău de utilizator: " C:\Users\Numele tău de utilizator " .

Când rulezi Linia de comandă cu drepturi administrative, ea se va deschide în folderul de sistem implicit: "C:\Windows\system32" .

Cum accesezi Proprietățile Liniei de comandă

Pentru a accesa proprietățile Liniei de comandă și a le personaliza, trebuie să îi accesezi fereastra de Proprietăți. Dă clic dreapta sau apasă lung în partea de sus a fereastrei și apoi selectează Proprietăți.

Vei observa patru file cu opțiuni pe care le poți configura: Opțiuni, Font, Aspect și Culori.

Hai să aruncăm o privire la aceste file și să vedem ce ne oferă ele în termeni de opțiuni de personalizare.

Cum se personalizează dimensiunea cursorului, memoria tampon și modurile de editare

Prima filă este Opțiuni. În Windows 7 și în Windows 8.1, ea include trei secțiuni: Mărime Cursor, Istoric comenzi și Opțiuni de editare.

În Windows 10, pe lângă secțiunile Mărime Cursor, Istoric comenzi și Opțiuni de editare , vei găsi și încă două secțiuni suplimentare pentru Selectare text și Pagină curentă de coduri și încă o opțiune numită Utilizați consola moștenită.

Indiferent de sistemul de operare pe care îl folosești, prima secțiune - Mărime cursor - îți oferă opțiuni pentru modificarea dimensiunii cursorului. Poți alege una dintre opțiunile disponibile: Mic, Mediu sau Mare.

În secțiunea Istoric comenzi poți să personalizezi câte comenzi sunt păstrate în memoria tampon. Aceasta înregistrează istoricul comenzilor pe care le-ai executat. Folosește săgețile sus și jos de pe tastatură pentru a naviga printre comenzile introduse anterior.

Valoarea implicită este de 50 de înregistrări, dar o poți mări până la un număr de 999 de comenzi. Următoarea opțiune, Număr tampoane determină numărul maxim permis de memorii tampon funcționale în același timp. De exemplu, dacă schimbi valoarea implicită la trei, poți avea până la trei instanțe de Linie de comandă deschise, fiecare cu propria ei memorie tampon. Ultima opțiune din această secțiune, Suprimare dubluri vechi, permite Windows să elimine comenzile duplicat din memoria tampon.

Atât în Windows 7, Windows 8.1, cât și în Windows 10, secțiunea Opțiuni de editare oferă opțiuni pentru Modul de Editare Rapidă și Modul Inserare. Prima dintre ele îți permite să utilizezi mouse-ul pentru a tăia și lipi text din și către fereastra Liniei de comandă. Cea de-a doua - Mod Inserare - îndeplinește practic aceeași funcție ca tasta Insert : textul este inserat exact pe poziția cursorului. Dacă această opțiune este inactivă textul din locația cursorului este suprascris.

Poți vedea un exemplu al modului în care funcționează Modul Editare Rapidă în imaginea de mai jos. Cu mausul, am selectat textul pentru copiere. Am apăsat Enter și textul a fost copiat în clipboard.

Apoi, poți să lipești textul copiat în orice alt program.

Dacă folosești Windows 10, atunci secțiunea Opțiuni de editare mai oferă și alte două opțiuni pe care le poți folosi: Activați comenzile rapide cu tasta CTRL și Filtrați conținutul din clipboard la lipire. Totuși, pentru a putea folosi aceste opțiuni noi, trebuie mai întâi să debifezi ultima caracteristică din fila Opțiuni : Utilizați consola moștenită.

Odată ce ai debifat Utilizați consola moștenită și ai repornit Linia de comandă , toate caracteristicile noi aduse de Linia de comandă din Windows 10 pot fi activate.

Haideți să mergem înapoi la secțiunea Opțiuni de editare din Linia de comandă din Windows 10. Dacă bifezi Activați comenzile rapide cu tasta CTRL , Linia de comandă îți va permite să folosești combinații de taste precum Ctrl + C sau Ctrl + V , acțiuni ce nu putea fi realizate în versiunile sale precedente. Promitem să vorbim mai mult despre noile combinații de taste pe care le poți folosi în Linia de comandă din Windows 10, într-un tutorial pe care îl vom scrie în curtând.

Ultima opțiune din secțiunea Opțiuni de editare din Linia de comandă din Windows 10, este numită Filtrați conținutul din clipboard la lipire. Dacă o activezi, ori de câte ori vei lipi conținut din clipboard în Linia de comandă , tab-urile sunt eliminate automat și ghilimelele sunt transformate în ghilimele normale, clasice.

Mergând mai departe, Linia de comandă din Windows 10 include o secțiune numită Selectare text. Aici, ai două opțiuni pe care le poți modifica: Activați selectarea încadrării liniilor și Taste de selectare a textului extinse.

Dacă bifezi Activați selectarea încadrării liniilor , Linia de comandă își va schimba comportamentul în cazul selectării de text. Versiunile anterioare ale Liniei de comandă permiteau doar selectarea textului în mod bloc. Asta însemna că de fiecare dată când lipeai conținut din Linia de comandă într-un editor de text, trebuia să corectezi manual tab-urile, încadrarea cuvintelor etc. Activând această opțiune, Windows 10 are grijă de toate astea, astfel că nu va mai fi nevoie să corectezi textul copiat.

Dacă activezi Tastele de selectare a textului extinse , Linia de comandă din Windows 10 îți va permite să folosești un set de combinații comune de taste în ea. De exemplu, poți folosi Shift + Săgeți pentru a selecta text.

O altă secțiune nouă din Linia de comandă din Windows 10 este Pagină curentă de coduri. Această secțiune nu include nicio opțiune pe care să o poți modifica: ea doar te informează care este pagina de coduri pe care o folosești.