Cum instalezi și folosești clientul Telnet în Windows

Telnet a fost dezvoltat ca un protocol de rețea în 1969 și a fost popular pentru mulți ani, până la apariția internetului de mare viteză și a alternativelor mai sigure. Deși a trecut atât de mult timp, în prezent încă există o mulțime de servere și resurse Telnet disponibile, inclusiv câteva comunități active. Dacă ești curios să afli mai multe despre Telnet, începe cu acest ghid în care îți vom arăta cum se instalează un client Telnet în Windows, cum se pornește și se oprește o sesiune Telnet, unde găsești documentație pentru comenzile Telnet și unde găsești servere Telnet la care te poți conecta.

NOTĂ: Informațiile pe care le vom prezenta în acest tutorial se aplică în Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7.

Cum se instalează clientul Telnet în Windows

Pentru a te putea conecta la servere Telnet, va trebui să ai mai întâi Clientul Telnet instalat pe calculator. Acesta este un instrument Windows ce nu este activ în mod implicit și va trebui să o instalezi manual.

Citește acest ghid pentru a afla Cum adaugi sau elimini programele și caracteristicile Windows (ne)dorite.

În fereastra Caracteristici Windows , selectează opțiunea Client Telnet , apasă pe OK și așteaptă ca el să fie instalat. Când este terminată instalarea, apasă pe Închidere.

Telnet, client, Windows, instaleaza

Cum pornești clientul Telnet în Windows

Odată ce Clientul Telnet este instalat, îl poți porni fie din Linia de comandă , fie folosind funcția de căutare disponibilă în Windows.

Dacă îți face plăcere să folosești comenzile text oferite de Telenet probabil că preferi să folosești Linia de comandă. În acest caz, lansează Linia de comandă , scrie comanda telnet în fereastra ei și apasă Enter pe tastatură.

Telnet, client, Windows, instaleaza

O metodă mai rapidă de a deschide Clientul Telnet este să cauți cuvântul "telnet".

În Windows 10, scrie "telnet" în caseta de căutare a Cortanei de pe bara de activități. Odată ce sunt afișate rezultatele căutării, apasă pe scurtătura Telnet.

Telnet, client, Windows, instaleaza

Dacă folosești Windows 8.1, mergi la ecranul Start și începe să scrii cuvântul "telnet". Odată ce sunt afișate rezultatele căutării, apasă pe Telnet.

Telnet, client, Windows, instaleaza

În Windows 7, poți folosi caseta de căutare din meniul Start. Caută "telnet" și apoi dă clic pe rezultatul corespunzător.

Telnet, client, Windows, instaleaza

Indiferent de metoda pe care o alegi, rezultatul final este o fereastră de Linie de comandă ce rulează o sesiune Telnet.

Telnet, client, Windows, instaleaza

Cum te conectezi la un server Telnet

Pentru a te conecta la un server Telnet, va trebui să rulezi comanda: o numeserver [port].

Telnet, client, Windows, instaleaza

Argumentul port nu este obligatoriu. Dacă nu vei introduce nici un port, va fi folosit portul implicit 23.

Cum te deconectezi de la un server Telnet & cum închizi o sesiune Telnet

Când vrei să vă deconectezi de la un server Telnet, folosește combinația de taste "Ctrl + ]".

Telnet, client, Windows, instaleaza

Apoi, pentru a închide complet sesiunea Telnet , scrie q sau quit și apasă pe Enter.

Unde afli care sunt comenzile Telnet

Dacă vreți să afli care sunt toate comenzile Telnet disponibile, precum și ce face fiecare dintre ele, îți recomandăm această listă oferită de Microsoft: Comenzi Telnet.

Unde găsești servere Telnet

Dacă vrei să găsești servere Telnet funcționale la care să te poți conecta, există câteva saituri web ce oferă o mulțime de resurse Telnet. Iată două dintre ele:

  • Telnet Jumpjet.com - oferă o listă lungă și bine organizată de resurse Telnet.

  • Telnet BBS - acest site conține cea mai mare listă de BBS-uri (forumuri text) de pe Internet.

Concluzie

În timp ce făceam cercetări despre Telnet, am fost surprinși să vedem ce activă este comunitatea Telnet, chiar dacă această tehnologie și-a pierdut popularitatea cu mulți ani în urmă. După cum ai văzut din acest articol, există încă o mulțime de servere Telnet disponibile, precum și saituri web dedicate, ce oferă atât resurse utile cât și amuzante.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Rețea și Internet Windows