Ghidul începătorului în utilizarea Notepad

Notepad este un editor de text foarte simplu, care a făcut parte din Windows pentru foarte mult timp. Este foarte bun pentru scrierea de documente relativ scurte, pe care intenționați să le salvați ca text simplu, dar asta nu este tot ce poate face. Dacă nu ați folosit Notepad prea mult, este posibil să fiți surprinși de cât de ușor este de folosit. Haideți să aruncăm o privire la această veche aplicație desktop.

NOTĂ: Notepad este de fapt aceeași aplicație atât în Windows 7 cât și în Windows 8.1, așa că majoritatea imaginilor pe care le vom folosi în acest articol sunt realizate în Windows 8.1. Singura diferență este modul în care deschideți aplicația în cele două sisteme de operare.

Cum deschidem Notepad

În Windows 7, Notepad se găsește în folderul Accesorii din meniul Start.

Dar nu este nevoie să navigați la acel folder, pentru că este de ajuns să scrieți notepad în caseta de căutare din meniul Start.

Pentru a găsi Notepad în Windows 8.1, scrieți notepad pe ecranul Start, fie deschideți butoanele speciale și scrieți notepad în caseta de căutare.

Când deschideți Notepad, indiferent de sistemul de operare, veți vedea o fereastră simplă. Opțiunile oferite de Notepad sunt foarte limitate. În partea de sus a ferestrei veți vedea meniurile pentru Fișier, Editare, Format, Vizualizare și Ajutor.

Haideți să aruncăm o privire la meniuri, să vedem ce putem face. Tot ce este aici ar trebui să vă fie foarte familiar.

NOTĂ: Notepad este doar un editor de text. Dacă încercați să adăugati imagini în el, nu va merge.

Cum folosim meniul Fișier din Notepad

Opțiunile disponibile sunt Nou, deschidețire, Salvare, Salvare ca, Inițializare pagină și Imprimare. După cum puteți observa, multe dintre aceste comenzi pot fi accesate și prin combinații de taste.

Sunt câteva opțiuni care s-ar putea să nu vă fie așa de familiare, cu ar fi cazul celor disponibile pentru comenda Salvare ca. În mod implicit, Windows asociază orice fișier care are extensia .txt cu Notepad, așa că dublul clic pe un astfel de fișier va duce la deschiderea sa în Notepad. Acesta este și formatul implicit pentru toate fișierele pe care le salvați cu această aplicație. Totuși, puteți folosi Notepad și pentru a crea fișiere HTML. Asigurați-vă că opțiunea Încadrare cuvânt este activă (vom vorbi imediat și despre această opțiune) și scrieți cod HTML la fel cum ați scrie text simplu. La salvare, alegeți Salvare ca și selectați Toate fișierele, în lista de opțiuni. Apoi salvați fișierul cu extensia .htm sau .html.

De asemenea, puteți să folosiți Salvare ca pentru a modifica tipul de codificare al fișierului astfel încât să se potrivească cu un anumit set de caractere. Această opțiune poate fi utilă atunci când scrieți text într-o limbă diferită de limba română, care conține caractere codate diferit (de exemplu în limba olandeză):

Când veți încerca să salvați acest fișier așa cum este, veți primi un mesaj ce vă spune că toată formatarea sa va fi pierdută.

Va fi necesar să alegeți codificarea potrivită din listă. S-ar putea să dureze puțin până vă veți da seama care este cea bună, în funcție de caracterele din fișier, dar vă recomandăm să încercați prima dată varianta Unicode. De obicei, funcționează.

Singurul element din meniul Fișier care poate fi ceva mai puțin familiar este Inițializare pagină. În programele mai sofisticate, Inițializare pagină oferă multe opțiuni. În Notepad opțiunile disponibile sunt simple. Puteți alegeți dimensiunea hârtiei și sursa ei, orientarea paginii și dacă vreți ca ea să conțină un antet și/sau un subsol (precum și textul din ele).

În mod implicit, textul conținut de antet este numele documentului și data imprimării, iar textul din subsol este numărul paginii. Dacă nu vreți ca aceste informații să fie imprimate, ștergeți pur și simplu codurile.

Dacă vreți să vedeți care sunt codurile disponibile pentru antete și subsoluri, deschideți meniul Ajutor sau apasați F1 și alegeți "Cum se creează un antet sau un subsol?".

Cum folosim meniul Editare din Notepad

Meniul Editare oferă puține opțiuni, dar tot ce veți găsi aici ar trebui să fie deja familiar. Toate opțiunile din Editare au asociate și combinații de taste. Majoritatea comenzilor sunt indisponibile până când nu selectați o porțiune de text din fereastra Notepad.

Primul element din meniul Editare este Anulare/Refacere și poate fi foarte util. Ce vă apare aici depinde de ceea ce faceți. Dacă tocmai ați folosit comanda Anulare sau ați apăsat Ctrl+Z, veți vedea comanda Refacere în această listă (și combinația de taste Ctrl+Y). Restul meniului, Decupare, Copiere, Lipire, ștergețire, Căutare, Următorul găsit, Înlocuire, Salt la, Selectare totală și Dată/Oră, sunt toate opțiuni standard în aproape toate programele Windows care lucrează cu documente.

Salt la este cea mai puțin familiară comandă din listă. Ea este folosită în conjuncție cu Încadrare cuvânt, despre care vom vorbi imediat. Salt la funcționează numai dacă opțiunea Încadrare cuvânt este dezactivată și numai dacă documentul conține linii numerotate. Dacă opțiunea Încadrare cuvânt este activată, atunci Salt la nu este disponibilă. Puteți folosi Salt la pentru a sări la o anumită linie numerotată din document.

Cum folosim meniul Format din Notepad

Meniul Format oferă doar două opțiuni: Încadrare cuvânt și font.

Din oarecare motive, Notepad a venit întotdeauna cu opțiunea Încadrare cuvânt dezactivată. Asta înseamnă că tot ce veți scrie se va înșira pe o singură linie lungă, până când veți apăsa Enter și va începe o altă linie lungă.

Aveți opțiunea să apăsați Enter când vă apropiați de marginea dreaptă a ferestrei Notepad, dar asta înseamnă că rândurile vor avea o lungime aleasă arbitrar, în funcție de dimensiunea ferestrei. Dacă vreți să vedeți ce scrieți fără a derula către dreapta, activați Încadrare cuvânt. Notepad se va comporta ca orice alt procesor de text și va încadra automat cuvintele pe rânduri.

Opțiunea Font ar trebui să fie clară. Ea oferă o listă cu toate fonturile instalate și opțiunea de a folosi stiluri cursive, aldine (îngroșate) ș.a.m.d. Totuși, spre deosebire de programe precum Microsoft Word, o modificare a fontului are efect imediat asupra întregului document. Nu puteți folosi un anumit font pentru o secțiune a documentului și altul pentru o altă secțiune. Este ori totul, ori nimic.

În meniul Font apare și o opțiune mai puțin familiară, în submeniul derulant numit Script. Acesta vă permite alegerea caracterelor ce nu sunt disponibile în fonturile standard pentru "Vest". Opțiunile sunt Europa Centrală, Vest, Grec, Turc, Baltic, Chirilic și Vietnameză (acesta nu este disponibil și în Windows 7). Alegeți un set și veți vedea câteva caractere reprezentative deasupra, în Eșantion. Setul Vest este cel selectat implicit și va trebui să îl schimbați cu un altul dacă este necesar.

Cum folosim meniul Vizualizare din Notepad

Meniul Vizualizare oferă o singură opțiune. Și aceea, la fel ca opțiunea Salt la din meniul editare, este legată de Încadrare cuvânt. Dacă opțiunea Încadrare cuvânt este dezactivată, veți vedea o notificare în bara de jos a ferestrei, arătându-vă unde se află cursorul într-un document în care cuvintele nu sunt încadrate. Dacă opțiunea Încadrare cuvânt este activă, bordura de jos este goală.

Cum creăm și salvăm un document în Notepad

Este destul de simplu. Deschideți Notepad și începe să scrieți. Vă recomandăm să activați opțiunea Încadrare cuvânt, astfel încât să nu fiți nevoiți să derulați spre dreapta ca să vedeți sfârșitul fiecărei linii. Puteți schimba fontul cu ce vreți, dar rețineți faptul că tot documentul va folosi acel font.

Dacă v-ați obișnuit să folosiți tasta Tab pentru a obține o indentare de cinci spații la începutul fiecărui paragraf, ar trebui sa știți că în Notepad indentarea implicită înseamnă zece spații. Dacă ați setat vreodată rigla din Microsoft Word să funcționeze cu puncte fixe, veți vedea altceva în Notepad. Tasta Tab mută textul la următorul punct implicit, care poate să fie cel mult zece spații sau chiar și numai un spațiu. Aparent, nu exită metode de a schimba acest comportament.

Odată ce ați terminat, folosiți comanda Salvează ca pentru a vă salva munca. Folderul implicit este folderul Documentele mele în Windows 7, și folderul OneDrive în Windows 8.1. Puteți schimba acest folder implicit foarte ușor. Trebuie doar să folosiți comanda Salvează ca și să răsfoiți până ajungeți la folderul preferat. Notepad va reține preferința aleasă. Rețineți că fișierele vor fi salvate cu extensia .txt și vor conține implicit numai text simplu. După cum am menționat mai devreme, poate fi necesar să schimbați tipul de codificare pentru a permite salvarea corectă a fișierului.

Aici veți detalii oficiale despre Notepad. Dacă veți folosi des Notepad, este posibil să vreți să îl fixați la meniul Start, pe ecranul Start sau pe bara de activități.

Concluzie

Notepad este disponibil de foarte mult timp și continuă să fie o aplicație foarte utilă pentru scrierea de text simplu și chiar și de cod HTML. Uneori este tot ce aveți nevoie pentru astfel de sarcini. Dacă aveți nevoie de mai mult, WordPad poate fi o alegere mai bună. Este inclus în toate versiunile de Windows! Folosiți des Notepad? Dacă da, spuneți-ne dacă vi se pare util, folosind formularul de comentarii de mai jos.