11 metode pentru a deschide Notepad în Windows (toate versiunile)

Notepad este un editor de text simplu pe care Microsoft l-a inclus în toate versiunile de Windows. Există multe alternative la Notepad care știu să facă o grămadă de lucruri în plus, dar acesta a supraviețuit din cauza simplității sale și pentru că vine la pachet cu instalarea de Windows. Notepad este ușor de folosit și, pentru că este simplu permițând o editare rapidă și convenabilă chiar și atunci când ai la dispoziție un hardware mai slab. Ca să îl folosești, trebuie să știi cum să îl deschizi. În acest ghid vei găsi toate modalitățile de deschidere a acestui editor în Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7.

NOTĂ: Acest ghid se aplică la Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7. Unele metode merg în toate cele trei versiuni de Windows, altele doar în o parte din ele. Pentru fiecare metodă am menționat versiunea de Windows la care se aplică. Dacă nu știi ce versiune de Windows ai, citește acest tutorial: Ce versiune de Windows am pe calculatorul meu?.

1. Deschide un fișier text în Notepad folosind Windows Explorer (Windows 7) sau Explorer (Windows 8.1 și Windows 10)

Atunci când ai de editat un fișier text, cel mai simplu pentru a face aceasta în Notepad este să găsești fișierul în Windows Explorer (Windows 7) sau Explorer (Windows 8.1 și Windows 10) și să apeși de două ori rapid pe el. Asocierea implicită a fișierelor text (.txt) în Windows este cu Notepad. Aplicația este deschisă cu fișierul încărcat în ea gata de editare.

Fișier text în Explorer

2. Deschide Notepad folosind căutarea (toate versiunile de Windows)

Căutarea în Windows este rapidă și ușor de folosit. Singurul lucru pe care trebuie să îl ții minte este numele programului: Notepad.

În Windows 10, apasă pe câmpul de căutare de pe bara de activități, tastează „notepad” în el și apasă pe rezultatul cu același nume.

Caută notepad în Windows 10

În Windows 8.1 începe să tastezi „notepad” pe ecranul Start. Când tastezi, se activează funcția de căutare și în rezultatele care apar, apasă pe Notepad.

Caută „notepad” în Windows 8.1

În Windows 7, deschide întâi meniul Start și apoi tastează „notepad” în câmpul de căutare. În lista de rezultate apasă Notepad.

Caută notepad în Windows 7

3. Deschide Notepad cerându-i Cortanei să o facă (doar în Windows 10)

Dacă folosești Windows 10 într-o limbă acceptată de Cortana și Cortana este activată pe dispozitivul tău, poți să îi ceri să deschidă Notepad pentru tine. În continuare vom folosi engleza pentru exemplul nostru.

După ce ai activat-o pe Cortana spunând „Hey Cortana” sau apăsând butonul de microfon din câmpul de căutare, spune „Open Notepad„. Cortana va confirma comanda:

Spune <em>Open Notepad</em> Cortanei

În timpul execuției comenzii, Cortana afișează mesajul „Opening Notepad„:

Cortana deschizând Notepad

4. Deschide Notepad folosind Meniul Start (în Windows 10 și Windows 7) sau ecranul Start (în Windows 8.1)

Poți să găsești și să deschizi Notepad în Meniul Start din Windows 10. Apasă pe Start, derulează lista de aplicații și deschide lista Accesorii Windows. Aici vei găsi comanda rapidă pentru Notepad.

Notepad în Meniul Start din Windows 10

În Windows 8.1, deschide Vizualizarea aplicații din ecranul Start apăsând pe săgeata din colțul stânga jos al ecranului și derulează la dreapta până la lista Accesorii Windows unde se află Notepad.

Comanda rapidă Notepad din Windows 8.1 în ecranul Start

În Windows 7 deschide Meniul Start, apasă pe „Toate programele” și deschide folderul Accesorii unde se află comanda rapidă pentru Notepad.

Notepad în Meniul Start din Windows 7

5. Creează o comandă rapidă pentru Notepad și pune-o pe desktop (toate versiunile de Windows)

Dacă o comandă rapidă pe desktop este modul tău preferat de a porni aplicații, atunci poți să creezi una pentru Notepad. În fereastra Creare comandă rapidă, creează o comandă rapidă folosind „notepad” pentru locația elementului (fără ghilimele). Citește acest ghid dacă ai nevoie de ajutor cu procesul de creare a unei comenzi rapide.

Creează o comandă rapidă pentru Notepad

6. Fixează Notepad pe bara de activități, în Meniul Start sau pe ecranul Start (toate versiunile de Windows)

Dacă folosești Notepad în mod frecvent, bara de activități și Meniul Start (Windows 10 și Windows 7) sau ecranul Start (Windows 8.1) sunt locuri ușor de accesat unde poți să fixezi Notepad.

În Windows 10, apasă pe Start, derulează lista de aplicații și deschide lista Accesorii Windows. Fă clic-dreapta pe comanda rapidă pentru Notepad. În meniul care apare, ai opțiunile „Fixare la Start” pentru Meniul Start sau „Fixare la bara de activități„.

Fixare la Start și Fixare la bara de activități pentru Notepad în Windows 10

În Windows 8.1 deschide Vizualizarea aplicații din ecranul Start apăsând pe săgeata din colțul stânga jos al ecranului și derulează la dreapta până la lista Accesorii Windows. Fă clic-dreapta sau apasă lung pe comanda rapidă Notepad. În meniul care apare, ai opțiunile „Fixați la Start” pentru ecranul Start sau „Fixați la bara de activități„.

Fixați la Start și Fixați la bara de activități pentru Notepad în Windows 8.1

În Windows 7 deschide Meniul Start, apasă pe „Toate programele„, deschide folderul Accesorii și fă clic-dreapta pe comanda rapidă Notepad. În meniul care apare, ai opțiunile „Fixare la bara de activități” sau „Fixare la meniul Start„.

Fixare la bara de activități sau Fixare la meniul Start pentru Notepad în Windows 7

7. Deschide Notepad folosind fereastra Executare (toate versiunile de Windows)

Apasă tastele Win + R pentru a deschide fereastra Executare. În câmpul Deschidere tastează „notepad” și apasă tasta Enter sau fă clic pe butonul OK.

Deschide Notepad folosind fereastra Executare

8. Deschide Notepad folosind Linia de comandă sau PowerShell (toate versiunile de Windows)

Poți să folosești și Linia de comandă sau PowerShell. În oricare din aceste aplicații, tastează „notepad” pe linia de comandă și apasă ENTER.

Deschide Notepad în PowerShell

9. Deschide Notepad folosind Task Manager (toate versiunile de Windows)

Poți deschide Notepad folosind Managerul de activități. Deschide Managerul de activități (o modalitate rapidă este să folosești CTRL + SHIFT + ESC). În Windows 8.1 și Windows 10, Managerul de activități se poate deschide în modul compact și atunci trebuie să apeși mai întâi pe „Mai multe detalii” în colțul din stânga jos al ferestrei. În meniul Fișier apasă pe „Rulare activitate nouă” în Windows 10 și Windows 8.1 sau pe „Activitate nouă (Executare…)” în Windows 7. În fereastra „Creare activitate nouă” care apare, tastează „notepad” în câmpul Deschidere și apasă tasta Enter sau butonul OK.

Deschide Notepad în Managerul de activități

10. Deschide Notepad folosind Windows Explorer (Windows 7) sau Explorer (Windows 8.1 și Windows 10)

Windows Explorer din Windows 7 sau Explorer din Windows 8.1 și Windows 10 sunt modalități convenabile pentru a deschide Notepad. Tastează „notepad” în caseta de adresă și apasă tasta ENTER.

Deschide Notepad folosind Explorer

11. Deschide Notepad rulând fișierul său executabil (toate versiunile de Windows)

Fișierul executabil al Notepad se află în subfolderul System32 al folderului Windows. Găsește fișierul notepad.exe și apasă de două ori rapid pe el.

Deschide Notepad rulând fișierul său executabil

Cum preferi să deschizi Notepad?

Ți-am oferit o gamă largă de opțiuni pentru a deschide Notepad așa încât, în funcție de ceea ce ai de făcut în Windows și de preferințele tale de a deschide aplicații, poți să îți alegi cea mai bună soluție pentru tine. Care este metoda preferată de a deschide Notepad? Răspunde la întrebare cu un comentariu în secțiunea de mai jos.