Cum asociem un Tip de Fișier sau Protocol unui Program

Când instalați programe pe calculator, este posibil să vreți să asociați diferite tipuri de fișiere unor programe specifice, cu care acestea să fie deschise. Spre exemplu, este posibil să vreți ca fișierele ".mp3" să fie deschise cu Winamp sau iTunes și fișierele ".avi" cu Windows Media Player. Acest tutorial vă va arăta cum să setați un program astfel încât acesta să deschidă întotdeauna un anumit tip de fișiere sau protocol, indiferent dacă acesta este sau nu inclus în lista de Programe implicite.

NOTĂ: Dacă vreți să aflați mai multe despre tipurile de fișiere și extensii, vă recomand file-extensions.org. Cât privește protocoalele și ce sunt acestea, o sursă bună de informații este pagina Wikipedia despre
Protocoalele de control al transmisiei.

Deshiderea panoului Stabilire asocieri

Puteți asocia un tip de fișiere sau protocol unui anume program, folosind panoul de control Stabilire asocieri. Pentru găsirea acestuia există câteva metode. Prima este să deschideți Panoul de control, alegeți Programe și apoi, în grupul Programe implicite, dați clic pe "Determină deschiderea unui tip de fișier într-un anume program întotdeauna".

programe implicite, default, asociere, tip fisier

O altă metodă este să tastați cuvântul "asociere" în caseta de căutare din meniul Start și apoi să dați clic pe rezultatul "Determină deschiderea unui tip de fișier într-un anume program întotdeauna".

programe implicite, default, asociere, tip fisier

Asocierea Tipurilor de fișiere & Protocoalelor cu anumite Programe, folosind panoul Stabilire asocieri

În panoul Stabilire asocieri, veți găsi o listă cu tipurile de fișiere înregistrate pe calculatorul dvs. și, pentru fiecare, câte o scurtă descriere, precum și programul asociat în prezent. Dacă programul implicit este setat ca Aplicație necunoscută înseamnă că sistemul dvs. nu știe cu ce să deschidă acel tip de fișier și trebuie să instalați o aplicație care să știe să lucreze cu el.

programe implicite, default, asociere, tip fisier

Selectați o extensie, dând clic pe ea, pentru a vedea mai multe informații despre programul implicit, asociat ei în prezent.

programe implicite, default, asociere, tip fisier

Pentru a modifica programul implicit pentru o extensie, selectați-o și dați clic pe "Modificare program".

programe implicite, default, asociere, tip fisier

Puteți selecta unul din programele recomandate sau puteți căuta un altul dacă dați clic pe butonul Răsfoire. Apăsați pe OK atunci când ați terminat.

programe implicite, default, asociere, tip fisier

Asociați Tipuri de fișiere cu anumite Programe folosind meniul Deschidere cu…

A doua metodă de a asocia un tip de fișiere cu un anumit program este să folosiți meniul "Deschidere cu". Dați clic-dreapta pe fișierul pe care vreți să îl deschideți, mergeți la "Deschidere cu" și dați clic pe "Alegere program implicit…".

programe implicite, default, asociere, tip fisier

În fereastra Deschidere cu, alegeți unul din programele recomandate sau răsfoiți după un alt program, și nu uitați să selectați "Programul selectat va deschide întotdeauna acest tip de fișier". Apăsați pe OK pentru a deschide fișierul cu programul setat acum ca implicit pentru acest tip de fișiere.

programe implicite, default, asociere, tip fisier

Dacă nu selectați "Programul selectat va deschide întotdeauna acest tip de fișier" atunci fișierul va fi deschis cu programul ales, dar numai de această dată. Programul selectat nu va fi setat ca implicit pentru acest tip de fișiere.

Concluzii

Prin folosirea acestei metode veți reuși să setați programele implicite asociate fișierelor și protocoalelor așa cum vă doriți și veți scăpa de limitările impuse de panoul Programe implicite, care afișează numai câteva din aplicațiile instalate. Dacă aveți întrebări sau probleme legate de setarea programelor implicite, nu ezitați să ne lăsați un comentariu.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează