Cum selectezi mai multe fișiere în Windows

Cum selectezi mai multe fișiere în Windows

Este esențial să știi cum selectezi mai multe fișiere și foldere pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows. Indiferent de ce vrei să faci cu fișierele evidențiate pe urmă (copiere, mutare, ștergere, redenumire etc.), este mai rapid să-ți folosești mouse-ul, tastatura sau ecranul tactil pentru a selecta fișierele și/sau folderele de care ai nevoie, în loc să le gestionezi unul câte unul. Acest tutorial ilustrează cum selectezi mai multe fișiere și foldere, inclusiv cum selectezi tot în Windows:

Reclamă

Cum selectezi mai multe fișiere în Windows prin apăsări

Cel mai ușor și probabil cel mai cunoscut mod de a selecta în Windows este prin apăsări sau clcicuri. Pentru a selecta un singur element, apasă pe acel fișier sau folder și este evidențiat imediat. Fundalul pictogramei își schimbă culoarea pentru a indica selectarea acelui element.

Apasă pe o pictogramă pentru a o evidenția
Apasă pe o pictogramă pentru a o evidenția

Pentru a selecta mai multe fișiere în același timp folosind doar mouse-ul, trebuie să creezi o zonă de selecție în jurul lor. Asta merge numai cu fișiere și foldere adiacente. Dă clic și, apoi, ține apăsat pe butonul mouse-ului în timp ce tragi cursorul pentru a crea selecția. Dă drumul butonului când fișierele și/sau folderele pe care vrei să le selectezi sunt evidențiate.

Trage cursorul până când ultimul fișier sau folder pe care vrei să-l evidențiezi este inclus în selecție
Trage cursorul până când ultimul fișier sau folder pe care vrei să-l evidențiezi este inclus în selecție

Pe ecranele tactile, trebuie să apeși și, apoi, să tragi imediat degetul pentru a extinde selecția. Ia degetul de pe ecran când ești mulțumit cu fișierele și folderele selectate.

După ce evidențiezi elementele de care ai nevoie, poți să dai clic dreapta sau să apeși și să menții apăsat pe ele pentru mai multe opțiuni, cum ar fi ștergerea fișierelor sau decuparea, copierea și lipirea lor. Poți, de asemenea, să le tragi într-o altă locație, cum ar fi Coșul de reciclare.

Cum selectezi mai multe fișiere în Windows cu Ctrl și Shift

Doar apăsând poți evidenția numai elemente adiacente. Dar dacă ai nevoie să selectezi mai multe fișiere și foldere în Windows și ele nu sunt unele lângă altele? Atunci folosești tasta Ctrl. Fă prima selecție și, apoi, apasă Ctrl pe tastatură în timp ce apeși (ori dai clic) pe orice alte elemente pe care vrei să le evidențiezi.

Folosește tasta Ctrl pentru a include elemente noi în selecția ta
Folosește tasta Ctrl pentru a include elemente noi în selecția ta

PONT: Tasta Ctrl este folosită și pentru a deselecta elemente. Deci, dacă vrei, poți să selectezi un grup de elemente și să apeși apoi Ctrl pe tastatură, în timp ce apeși pe fișierele sau folderele evidențiate pe care vrei să le elimini.

Reclamă

Tasta Shift este folositoare când vrei să selectezi mai multe fișiere și foldere care sunt unul lângă altul, mai ales dacă sunt multe. Apasă pe primul element pe care vrei să-l evidențiezi, ține apăsată tasta Shift și apoi apasă pe ultimul fișier. Elementele dintre ele sunt și ele selectate.

Folosește Shift pentru a selecta un grup de elemente adiacente
Folosește Shift pentru a selecta un grup de elemente adiacente

Dacă te răzgândești, ține apăsat iar pe Shift și apasă pe alt fișier sau folder pentru a modifica ce elemente sunt evidențiate. Selecția se termină acum cu fișierul sau folderul pe care ai dat clic ultima oară și include toate elementele dintre ele.

Cum selectezi mai multe fișiere folosind doar tastatura

Dacă te întrebi cum selectezi mai multe fișiere în același timp folosind tastatura, răspunsul include, de asemenea, tastele Ctrl și Shift. Pentru a evidenția mai multe fișiere și/sau foldere adiacente, ține apăsat pe Shift și folosește tastele săgeți pentru a-ți extinde selecția în oricare direcție. Elementele dintre primul și ultimul pe care îl evidențiezi sunt, de asemenea, selectate.

Folosește Shift și tastele săgeți pentru a selecta fișiere adiacente
Folosește Shift și tastele săgeți pentru a selecta fișiere adiacente

La fel ca înainte, Ctrl te ajută să selectezi mai multe fișiere care nu sunt unele lângă altele.

Folosește Ctrl și săgețile de pe tastatură pentru a ține selectat un element în timp ce te miști prin folder. Când dai peste alt element pe care vrei să-l selectezi, apasă Spațiu pentru a-l selecta. Atât timp cât ții apăsat Ctrl în timp ce te miști cu săgețile, poți selecta câte elemente vrei. Continuă procesul până când este selectat totul. Dacă te răzgândești în legătură cu un element, apasă Ctrl + Spacebar pentru a-l deselecta.

Ctrl, Spacebar și tastele săgeți sunt folosite pentru a selecta elemente depărtate
Ctrl, Spacebar și tastele săgeți sunt folosite pentru a selecta elemente depărtate

Cum selectezi tot în Windows

Pentru a evidenția fiecare fișier și folder dintr-o anumită locație de pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows, cel mai ușor este să folosești combinația de taste Ctrl + A.

Apasă Ctrl și A simultan pe tastatură
Apasă Ctrl și A simultan pe tastatură

Asta evidențiază imediat tot conținutul acelui folder.

PONT: Pentru a redenumi toate elementele, citește Cum redenumești toate fișierele dintr-un folder în Windows 10.

În Windows 10, poți, de asemenea, să folosești butonul Selectați tot din fila Pornire din Explorer pentru a selecta toate elementele dintr-o anumită locație.

Folosește butonul Selectați tot
Folosește butonul Selectați tot

Poți folosi și opțiunile Deselectare totală și Inversare selecție. Pentru a afla mai multe despre secțiunea Selectare din Windows 10 și multe altele, citește 9 metode de a-ți gestiona fișierele cu Explorer din fila Pornire.

Bonus: Arată casete de selectare elemente în Windows 10

În Windows 10, poți folosi un ajutor vizual pentru a face mai vizibile elementele selectate. Accesează fila Vizualizare din File Explorer și, în secțiunea the Afișare/ascundere, bifează opțiunea "Casete de selectare element".

Bifează pentru a arăta casete de selectare element
Bifează pentru a arăta casete de selectare element

Cât timp această opțiune este activată, apare o bifă în colțul din stânga sus al oricărui element selectat, după cum vezi mai jos.

Elementele selectate sunt bifate
Elementele selectate sunt bifate

Care metodă de a selecta mai multe fișiere și foldere o preferi?

Poți combina metodele ilustrate în acest tutorial pentru a găsi un mod confortabil de a selecta mai multe elemente în Windows. Noi ne bazăm mult pe mouse și tasta Ctrl pentru a selecta mai multe fișiere, dar folosim mereu scurtătura Selectați tot atunci când avem nevoie de totul dintr-un folder. Dar tu? Ce metodă de a selecta mai multe fișiere și foldere preferi? Spune-ne în comentarii.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Explorer Ghiduri Programe Windows