Configurează Windows 10 să descarce actualizări din reţea şi de pe internet

În mod tradiţional, actualizările pentru orice dispozitiv cu Windows sunt oferite de către serverele Windows Update ale companiei Microsoft. Deşi aceasta este cea mai sigură metodă de a obţine fişiere originale, ea nu este şi cea mai rapidă. Calculatoarele și dispozitivele cu Windows 10 se pot conecta unele la celelalte și pot să transfere actualizările nu doar de pe serverele dedicate de la Microsoft, ci și de la alte dispozitive cu Windows 10 care au descărcat deja părți din actualizări. În acest tutorial îți arătăm cum poți să setezi Windows 10 să descarce actualizări din surse multiple, inclusiv din rețeaua locală și de pe internet:

NOTĂ: Capturile de ecran din acest articol sunt realizate în Windows 10 cu Fall Creators Update. Această actualizare este disponibilă în mod gratuit, pentru toți utilizatorii de Windows 10, începând cu 17 Octombrie 2017. Dacă lucrurile arată diferit pe ecranul tău față de ce prezentăm noi în acest ghid, atunci cel mai probabil ai o altă versiune de Windows 10. Pentru a afla ce versiune ai, citește acest ghid: Ce versiune, ediție și tip de Windows 10 am instalat?

Cum partajezi actualizări între sistemele cu Windows 10 din rețeaua locală

Pentru a seta Windows 10 să descarce actualizări din mai multe surse, nu doar de pe serverele Microsoft, trebuie mai întâi să deschizi Windows Update. Pentru a face acest lucru, deschide aplicaţia Settings (Setări). O metodă rapidă este să apeși pe tastele Windows + I. În aplicaţia Settings (Setări), apasă pe Actualizare și securitate (Update & security).

Prima secţiune este Windows Update şi ar trebui să fie deschisă automat. Dacă nu este, apasă pe ea. În panoul din dreapta, apasă pe Opţiuni avansate (Advanced options), sub setările de actualizare.

Fereastra Opţiuni avansate te lasă să configurezi tot ce se poate seta în ceea ce priveşte modul de lucru al Windows Update.

Vezi opțiuni despre alegerea modului în care sunt instalate ori amânate actualizările. Pentru a învăța mai multe despre aceste opțiuni, citește acest ghid: Cum amâni sau pui pe pauză actualizările de Windows 10, pentru un timp.

În partea de jos a opțiunilor avansate, găsești o legătură care spune "Optimizare distribuție" (Delivery Optimization). Dă clic sau apasă pe ea.

Acum ai acces la câteva opțiuni legate de modul în care Windows 10 descarcă actualizările de pe internet și din rețeaua locală. În primul rând, pornește comutatorul "Permiteți descărcări de pe alte PC-uri" (Allow downloads from other PCs). Apoi, alege una din următoarele opțiuni:

  • PC-uri din rețeaua mea locală (PCs on my local network)
  • PC-uri din rețeaua mea locală și PC-uri de pe internet (PCs on my local network, and PCs on the internet)

Așa cum specifică Windows Update, trebuie să știi că dacă pornești această opțiune, PC-ul tău poate să trimită părți din actualizările Windows și aplicațiile descărcate anterior către PC-uri din rețeaua locală sau de pe internet. PC-ul tău nu va încărca conținut pe alte PC-uri de pe internet dacă ești conectat(ă) la o rețea contorizată.

Când aceste transferuri sunt activate, actualizările de Windows 10 sunt distribuite între calculatoarele și dispozitive, folosind conexiuni peer-to-peer.

De acum înainte, dispozitivul tău cu Windows 10 va descărca actualizări nu doar de pe serverele Microsoft, ci şi de pe alte calculatoare, fie că sunt conectate la reţeaua locală sau la internet. Este alegerea ta!

Concluzie

Configurarea unui dispozitiv Windows 10 pentru a descărca actualizări din mai multe surse este un proces uşor. Principalul avantaj al unei astfel de abordări este evident: descărcări mai rapide ale actualizărilor de Windows. În al doilea rând, actualizările majore de Windows 10 sunt oferite în principal prin Windows Update. De aceea are sens ca Microsoft să ne ofere moduri noi de a descărca actualizările pe dispozitivele noastre, ocolind serverele lor, care la un moment dat, ar putea să devină lente sau suprasolicitate. Îți vei configura PC-ul cu Windows 10 să descarce actualizări de pe internet, sau te simți mai în siguranță să le descarci doar de pe serverele Microsoft? Folosește comentariile de mai jos pentru a ne spune ce părere ai.