Cum creați un DVD sau un stick USB bootabil cu Windows

Aveți nevoie să creați rapid un stick de memorie USB bootabil sau un DVD bootabil cu o instalare de Windows? Vreți să folosiți un utilitar care este compatibil și cu Windows 10 și creează unități bootabile cu fișierele de instalare ale Windows 10? Din fericire, Microsoft oferă un utilitar gratuit numit Windows USB/DVD Download Tool și, chiar dacă a fost ultima dată actualizat în 2009, merge bine și cu versiunile recente de Windows. În acest articol vă arătăm cum funcționează.

Cum descărcăm și cum instalăm Windows USB/DVD Download Tool

Utilitarul poate fi descărcat de aici: Windows USB/DVD Download Tool. Apăsați pe butonul Download (Descarcă).

După ce descărcați utilitarul, pașii de instalare sunt simpli. Executați fișierul descărcat (numit Windows7-USB-DVD-Download-Tool-Installer-en-US.exe) și apăsați pe Next (Următorul).

Apăsați pe Install (Instalează).

Așteptați să se termine instalarea și, la final apăsați pe Finish (Finalizează).

Descărcați fișierul ISO cu fișierele de instalare ale Windows

Înainte să folosiți aplicația, trebuie să aveți o imagine de disc în forma unui fișier ".iso" care conține fișierele de instalare ale versiunii de Windows pe care doriți să o folosiți.

Acest fișier ".iso" poate fi obținut din contul vostru de pe Microsoft Store, de pe saitul MSDN (dacă aveți un abonament) sau din alte surse.

Cu Windows USB/DVD Download Tool puteți crea medii bootabile pentru Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 și Windows 10. Chiar dacă se numește Windows 7 USB/DVD Download Tool l-am testat cu toate aceste sisteme de operare cu instalări atât pe 32 de biți cât și pe 64 de biți. Motivul pentru care funcționează cu atât de multe versiuni de Windows este faptul că structura de instalare a Windows-ului nu s-a schimbat de la Windows 7.

Cum creați un stick USB bootabil cu Windows USB/DVD Download Tool

Veți găsi scurtătura Windows 7 USB DVD Download Tool pe Desktop. Folosiți-o să porniți utilitarul.

Un prompt UAC (CCU) va apărea. Apăsați pe Yes (Da).

Vi se va cere să selectați fișierul ".iso" care conține fișierele de instalare ale Windows.

Apăsați pe Browse (Răsfoire).

Căutați fișierul ".iso" în calculator, selectați-l și apăsați Open (Deschide).

După alegerea fișierului, apăsați pe Next (Următorul).

Vi se va cere să alegeți tipul de unitate pe care vreți să o creați. Veți avea nevoie de un stick USB gol sau de un DVD gol pentru a putea copia fișierele. Introduceți stick-ul sau DVD-ul pe care doriți să îl folosiți și selectați-l în Windows USB/DVD Download Tool.

După selectarea tipului de unitate, selectați litera unității unde se află DVD-ul sau stick-ul și apăsați pe Begin copying (Începe copierea).

Dacă acel DVD sau stick nu este gol, vi se va cere să îl formatați (acest lucru funcționează doar pentru stick-uri USB). Apăsați pe "Erase USB device (Șterge dispozitiv USB)" pentru a continua.

Sunteți informat că utilitarul va șterge tot conținutul de pe dispozitivul selectat. Apăsați pe Yes (Da) pentru a confirma operațiunea.

Fișierele de instalare Windows sunt copiate către unitatea selectată. Așteptați ca procesul să se finalizeze.

La final, veți fi informat că dispozitivul bootabil s-a creat cu succes. Închideți Windows USB/DVD Download Tool și scoateți unitatea din calculator.

Acum puteți folosi acel DVD sau stick pentru a instala Windows pe alte dispozitive sau calculatoare.

Concluzie

După cum puteți vedea din acest ghid, Windows USB/DVD Download Tool este ușor de folosit și este util atunci când doriți să creați un stick USB bootabil sau un DVD bootabil cu instalarea de Windows pe el. Funcționează foarte bine cu multe versiuni de Windows, inclusiv Windows 10. Încercați-l și nu ezitați să ne adresați întrebări în secțiunea de comentarii de mai jos.