Creează un DVD sau un stick USB cu kit-ul de instalare Windows (toate versiunile)

Ai nevoie să îți creezi un stick de memorie USB sau un DVD boot-abil cu Windows? Vrei să folosești instrumente care sunt compatibile cu orice versiune modernă de Windows, cum ar fi Windows 10, Windows 7 sau Windows 8.1? Din fericire, Microsoft oferă astfel de instrumente gratuite pentru sistemele de operare Windows, care sunt ușor de folosit și merg foarte bine. Iată cum le folosești:

Cum îți creezi un DVD boot-abil sau un stick de memorie USB cu kit-ul de instalare pentru Windows 10

Dacă vrei să creezi un DVD sau un stick USB boot-abil cu ultima versiune de Windows 10, ai nevoie să folosești Media Creation Tool. Aceasta este un fișier executabil mic, oferit de Microsoft, care îți permite să descarci ultima versiune de Windows 10 și să creezi un suport media cu el sau să faci upgrade calculatorului sau dispozitivului tău direct la Windows 10.

Media Creation Tool pentru Windows 10

Poți să iei Media Creation Tool de pe pagina sa web oficială de la Microsoft: Descărcați Windows 10. După ce ai descărcat aplicația pe dispozitivul tău, ruleaz-o și urmează pașii pe care i-am descris în acest ghid: Creează un stick USB cu instalarea pentru Windows 10 sau descarcă un fișier ISO.

Cum creezi un DVD sau un stick USB boot-abil cu Windows 7 sau Windows 8.1

Sunt doi pași necesari pentru crearea unui stick de memorie USB sau a unui DVD boot-abil cu kit-ul de instalare Windows 7 sau Windows 8.1. În primul rând, trebuie să descarci o imagine de disc pentru Windows 7 sau Windows 8.1, sub forma unui fișier ".iso" care să conțină fișierele de instalare pentru Windows. Una dintre cele mai simple metode este să folosești un program mic numit Windows ISO Downloader. Îl poți găsi aici: HeiDoc.net.

După ce ai descărcat instrumentul Windows ISO Downloader, rulează-l și folosește-l pentru a descărca fișierul ISO al sistemului de operare pe care vrei să îl pui pe stick-ul de memorie USB sau pe DVD-ul boot-abil. Această aplicație este ușor de folosit dar, dacă ai nevoie de ajutor, citește acest tutorial: Cum descarci imaginile de disc ISO pentru Windows și Office, rapid și legal.

Windows and Office ISO Downloader

După ce ai făcut rost de fișierul ISO pentru Windows 7 sau Windows 8.1, în funcție de ce sistem vrei, vizitează această pagină web: Windows USB/DVD Download Tool. Pe această pagină, ar trebui să găsești o altă aplicație ce poate fi descărcată, numită Windows USB/DVD Download Tool și de care ai nevoie pentru a scrie fișierul ISO pe stick-ul de memorie USB sau pe DVD-ul tău. Selectează limba pe care vrei să o folosești (din păcate limba română nu este disponibilă) și apasă pe Download.

Windows USB/DVD Download Tool

Selectează din nou fișierul pe care vrei să îl descarci, în funcție de limba pe care o preferi și apoi apasă pe Next (Următorul). De menționat este faptul că numele fișierelor disponibile încep toate cu Windows 7. Totuși, această aplicație funcționează și în Windows 8.1 și chiar și în Windows 10 dacă vrei. De exemplu, noi am ales să folosim versiunea En-US (English United States).

Selectarea limbii pentru Windows USB/DVD Download Tool

Salvează fișierul executabil undeva pe PC-ul tău cu Windows și apoi deschide-l. Când faci asta, pornește expertul Windows 7 USB/DVD Download Tool Setup. Treci prin pașii de instalare apăsând pe Next, pentru a instala programul pe PC-ul tău.

Instalarea Windows USB/DVD Download Tool

Când este finalizată instalarea, ar trebui să ai o pictogramă nouă pe desktop-ul tău: Windows 7 USB DVD Download Tool. Dă dublu clic pe ea.

Acum urmează ultima parte a procesului: când rulezi Windows 7 USB DVD Download Tool, aplicația deschide o fereastră mică ce conține un expert de creare a stick-ului de memorie USB sau a DVD-ului boot-abil cu fișierele de instalare pentru Windows. Primul lucru pe care ți-l cere este să "Choose ISO file", adică să alegi un fișier ISO. Apasă pe Browse (Răsfoire) și mergi la locația de pe PC-ul tău unde ai salvat fișierul ISO cu kit-ul de instalare pentru Windows 7 sau Windows 8.1. Apoi, apasă pe Open (Deschide).

Alegere fișier ISO cu kit Windows

Apoi ți se cere să alegi tipul de suport fizic pe care vrei să îl creezi. Ai nevoie de un stick de memorie USB sau de un DVD gol pentru a putea continua. Introdu în PC tipul de suport pe care vrei să îl folosești și selectează-l în Windows USB/DVD Download Tool.

Alegerea suportului media

După ce selectezi tipul de suport pe care îl vrei, selectează unitatea respectivă și apasă pe Begin copying (Începe copierea).

Începerea procesului de copiere al kit-ului de Windows

Dacă acel suport nu este gol, ți se cere să îl ștergi (funcționează doar pentru stick-urile de memorie USB). Apasă pe "Erase USB device" (Șterge dispozitiv USB) pentru a continua.

Ștergerea stick-ului de memorie USB

Aplicația te informează că va șterge tot conținutul de pe dispozitivul selectat. Apasă pe Yes (Da) pentru a confirma operațiunea.

Confirmarea ștergerii stick-ului USB

Acum aplicația copiază fișierele de instalare pentru Windows pe unitatea selectată. Așteaptă ca procesul să se termine, acesta putând să dureze destul de mult.

Crearea stick-ului de memorie USB boot-abil

Când a terminat, aplicația te informează că dispozitivul boot-abil a fost creat cu succes. Închide aplicația Windows USB/DVD Download Tool și scoate stick-ul de memorie sau DVD din PC.

Finalizarea creării stick-ului de memorie USB cu Windows

Acum poți să folosești acel suport fizic pentru a instala Windows pe alte dispozitive și calculatoare.

Concluzie

Crearea unui suport fizic cu instalarea Windows 10 este de departe cel mai ușor și rapid de făcut, având în vedere că Microsoft ne oferă Media Creation Tool. Totuși, și crearea unei unități media boot-abile cu Windows 7 sau Windows 8.1 este relativ ușor de făcut dacă ai instrumentele potrivite. Sperăm că acest tutorial te-a ajutat să îți creezi propriul suport fizic cu kit-ul de instalare Windows. Dacă întâmpini probleme sau dacă vrei să ne adresezi o întrebare, folosește secțiunea de comentarii de mai jos.