Cum dezactivezi Cronologia și istoricul activităților din Windows 10

În Windows 10 April 2018 Update, Microsoft a introdus o nouă facilitate, numită Cronologia (Timeline). Aceasta păstrează un istoric al activităților tale în Windows 10, pe serverele din cloud-ul Microsoft (dacă vrei asta) și le sincronizează între dispozitivele tale cu Windows 10. Dacă nu utilizezi această facilitate și vrei ca Windows 10 să nu mai păstreze istoricul activităților tale, citește acest tutorial:

Cum vezi Cronologia și istoricul activităților tale, în Windows 10

Cronologia (Timeline) păstrează un jurnal detaliat al activităților tale, astfel încât să poți relua rapid ceea ce făceai mai devreme, fix de unde ai rămas. Pentru a putea să-ți monitorizeze acțiunile, Cronologia (Timeline) trebuie să fie capabilă să înregistreze la ce lucrezi în aplicațiile pe care le folosești. Pentru a face asta, aplicațiile din Windows trebuie să ofere suport pentru această facilitate. Poți afla mai multe despre ea și ce face, din acest ghid: Ce este Cronologia din Windows 10 și cum o poți folosi pentru a îți continua activitățile.
Pentru a o accesa și a vedea istoricul activităților tale din Windows 10, apasă pe butonul
Vizualizare Activități (Task View) de pe bara de activități. Este semnalat în captura de ecran de mai jos. De asemenea, poți apăsa tastele Windows + Tab pentru a ajunge la același rezultat.

Ar trebui să vezi o listă cu activitățile tale de astăzi, de ieri și din zilele precedente.

Această funcție a Windows 10 poate să-ți fie utilă sau nu. Poate că nu vrei ca Microsoft să aibă un jurnal cu ceea ce faci pe dispozitivele tale cu Windows 10.

Cum dezactivezi Cronologia și o oprești din a trimite istoricul activităților tale pe serverele Microsoft

Mai întâi, deschide Setări. Apoi, mergi la Confidențialitate (Privacy).

În coloana din stânga, alege Istoric activitate (Activity history). Pe partea dreaptă vezi controale pentru cum funcționează Cronologia (Timeline).

În secțiunea Istoric activitate (Activity history), ai două setări de debifat:

  • "Permiteți Windows să colecteze activitățile dvs. de pe acest PC" (Let Windows collect my activities from this PC) - oprește Windows 10 din a colecta istoricul activităților tale din momentul în care debifezi această setare. Dar, activitățile tale trecut sunt păstrate de Windows 10.
  • "Permiteți Windows să sincronizeze în cloud activitățile dvs. de pe acest dispozitiv" (Let Windows sync my activities from this PC to the cloud) - oprește Windows 10 din a sincroniza istoricul activităților tale cu serverele Microsoft și alte calculatoare cu Windows 10 pe care le deții, din momentul în care debifezi setarea respectivă. Dar, activitățile tale din trecut, sunt în continuare stocate, dacă folosești un cont Microsoft.

Apoi, vezi o secțiune numită "Afișați activitățile din conturi" (Show activities from accounts). Ce vezi în ea diferă în funcție de cel fel de cont folosești: un cont Microsoft sau un cont local. Dacă folosești un cont Microsoft, poți seta dacă vrei să ascundă activitățile tale din Cronologie (Timeline). Setează comutatorul pentru contul tău Microsoft în poziția Dezactivat (Off), astfel încât Cronologia (Timeline) să nu mai afișeze activitățile tale trecute.

Dacă folosești un cont local în Windows 10, nu vezi un comutator deoarece este suficient să debifezi primele două setări pentru a dezactiva Cronologia (Timeline). Dacă vrei ca Windows 10 să șteargă istoricul activităților tale, apasă butonul Golire (Empty) și confirmă-ți alegerea. De acum încolo Windows 10 nu mai are un istoric al activităților tale.

Dacă folosești un cont Microsoft în loc de un cont local, Microsoft s-ar putea să aibă activitățile tale din trecut pe serverele lor, dacă ai lăsat Windows 10 să-ți sincronizeze datele în cloud-ul lor. Pentru a șterge și acest istoric, apasă pe legătura: "Gestionați datele de activitate ale contului meu Microsoft" (Manage my Microsoft Account activity data).

Navigatorul tău web este deschis la tabloul de confidențialitate al contului tău Microsoft. Autentifică-te cu contul tău Microsoft, pentru a vedea și șterge toate datele pe care Microsoft le-a stocat despre tine, din toate produsele și serviciile lor. Dacă ai nevoie de ajutor în lucrul cu acest bord de confidențialitate, citește acest tutorial: Află ce date are Microsoft despre tine și cum le ștergi.

După ce debifezi toate setările menționate mai devreme, atunci când apeși butonul Vizualizare Activități (Task View), nu vei mai vedea activitățile tale trecute. Va fi doar o listă cu aplicațiile deschise acum și desktop-urile tale virtuale (dacă le folosești).

De ce ai dezactivat Cronologia în Windows 10?

Cronologia (Timeline) este prezentă în Windows 10 April 2018 Update sau mai nou și poate fi folositoare unor utilizatori. Dar, la început, este destul de primitivă și nu are controale detaliate pentru a control ce anume este păstrat în cronologie și ce nu. De asemenea, suportul din partea dezvoltatorilor de aplicații nu este cel mai grozav. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne motivele tale pentru dezactivarea Cronologiei (Timeline), în comentariile de mai jos.