Cum folosești Sticky Notes (Note adezive) în Windows 10

Aplicația Sticky Notes este prezentă în Windows de foarte mult timp. În Windows 10, Microsoft a decis să renunțe la vechea versiune de desktop a Notelor adezive, recreând-o într-o aplicație modernă, universală cu suport pentru ecran tactile și nu numai. Noua aplicație Sticky Notes arată și funcționează aproape la fel ca cea veche. Note adezive are acum și integrare cu Cortana, lucru pe care vechea aplicație Sticky Notes nu-l oferea. Iată cum folosești noua aplicație Sticky Notes din Windows 10:

Cum deschizi Notele adezive în Windows 10

Una dintre cele mai ușoare metode de a deschide Notele adezive în Windows 10 este să apeși pe scurtătura sa din Meniul Start.

Scurtătura Sticky Notes din Meniul Start

Există și alte metode de a deschide Sticky Notes, pe care le poți găsi descrise în acest articol: 10 metode de a deschide Sticky Notes (Note adezive) în Windows.

Cum creezi o notă nouă în Sticky Notes pentru Windows 10

Sticky Notes este o aplicație simplă și ușor de folosit. Când o deschizi, creează automat o notă nouă, goală, care arată ca în imaginea de mai jos.

O notă nouă, creată cu Sticky Notes

Dacă vrei să creezi note noi, apasă pe butonul + (plus) din colțul stânga sus al oricărei note deja aflate pe desktop-ul tău. Nota trebuie să fie activă, pentru a vedea butonul +, ceea ce înseamnă că trebuie să selectezi nota cu un clic sau o apăsare în interiorul notei.

Crearea unei note noi

Reține faptul că nota nou creată folosește aceeași culoare ca nota pe care ai apăsat butonul +. Totuși, poți să îi schimbi culoarea mai târziu.

Cum schimbi culoarea unei note din Sticky Notes pentru Windows 10

Sticky Notes poate să utilizeze culori diferite pentru notele pe care le creezi. Acest lucru poate să facă mai ușoară organizarea lucrurilor pe desktop-ul tău, precum și să facă notele să fie mai frumoase dacă preferi alte culori decât galbenul, culoarea implicită. Pentru a schimba culoarea unei note, apasă în interiorul unei note și apoi apasă pe butonul de meniu, care arată ca trei puncte de suspensie.

Butonul de meniu al Sticky Notes

Apoi alege culoarea pe care o preferi pentru acea notă, apăsând pe ea.

Schimbarea culorii unei note

Merită menționat și faptul că notele create cu Sticky Notes pot fi galbene, verzi, roz, indigo, albastre sau albe. Totuși, Sticky Notes preferă să se refere la ele ca Lămâie, Iarbă, Roz, Ametist, Azuriu și Curat.

Cum formatezi textul în Sticky Notes pentru Windows 10

Aplicația Sticky Notes din Windows 10 îți dă și posibilitatea de a formata textul din notele tale. Însă trebuie să știi că opțiunile de formatare disponibile sunt mai puține decât în vechea aplicație Sticky Notes pentru Windows 7 și Windows 8.1. Pentru a formata textul din Sticky Notes pentru Windows 10, poți să folosești una dintre următoarele combinații de taste:

  • Bold (Îngroșat): Ctrl + B
  • Underline (Subliniat): Ctrl + U
  • Italics (Înclinat): Ctrl + I
  • Strikethrough (Tăiat): Ctrl + T
  • Bullet list (Listă): Ctrl + Shift + L
Formatări de text în Sticky Notes pentru Windows 10

Cum ștergi o notă din Sticky Notes pentru Windows 10

Pentru a șterge o notă din Sticky Notes, apasă în acea notă și apoi pe pictograma de gunoi care apare în colțul din dreapta sus. Dacă Sticky Notes îți cere să confirmi ștergerea, confirmă și apoi nota va fi eliminată definitiv.

Ștergerea unei note

Cum muți notele create cu Sticky Notes, în Windows 10

Pentru a muta o notă creată cu Sticky Notes în Windows 10, dă clic sau apasă în interiorul acelei note și apoi trage bara sa de titlu (zona mai întunecată din partea de sus a notei) oriunde vrei să așezi nota pe desktop-ul tău.

Mutarea unei note Sticky Notes din Windows 10

Cum redimensionezi notele create cu Sticky Notes în Windows 10

Dacă vrei să redimensionezi o notă creată cu Sticky Notes în Windows 10, mută cursorul pe colțul ei din dreapta jos.

După ce cursorul își schimbă forma într-o săgeată cu două capete, trage cursorul pentru a ajusta dimensiunile notei respective.

Redimensionarea unei note Sticky Notes din Windows 10

Cum activezi și folosești detaliile Cortanei în Sticky Notes pentru Windows 10

Aplicația Sticky Notes din Windows 10 este integrată cu Cortana și poate funcționa împreună cu aceasta. Această facilitate se numește Insights în engleză, sau detalii în română. Dacă este activată și Cortana, pornită, ea poate să identifice automat anumite tipuri de informații pe care le scrii într-o notă creată cu Sticky Notes și poate să îți ofere acțiuni corespunzătoare.

Înainte de a îți arăta ce informații poate să detecteze Insights în notele tale, hai întâi să ne asigurăm că ai activat această facilitate. Pentru a face acest lucru, deschide Setările Sticky Notes. Apasă pe butonul de meniu (cele 3 puncte) din interiorul oricărei note, după care apasă pe Setări.

Butonul de setări din Sticky Notes

Această acțiune deschide o fereastră mică în care singura setare disponibilă este numită Activați detaliile. Asigură-te că acest comutator este activat și apoi închide fereastra.

Comutatorul Activați detaliile din Sticky Notes

Când este activă, facilitatea Insights poate, de exemplu, să detecteze automat când introduci o oră sau o dată într-o notă. Când vede astfel de informații, Sticky Notes le evidențiază și poți să apeși pe ele pentru a crea mementouri în Cortana.

Mementouri în Cortana create cu Sticky Notes

Alte exemple de informații pe care Insights le poate identifica automat în notele din Sticky Notes includ:

  • Adrese - dacă dai clic pe o adresă, Sticky Notes deschide aplicația Hărți.
  • Email-uri - dacă dai clic pe o adresă, Sticky Notes deschide aplicația Mail.
  • Numere de telefon - dacă dai clic pe o adresă, Sticky Notes deschide aplicația Skype.
  • Numere de zboruri de avion - dacă introduci numărul unui zbor într-o notă, atunci când apeși pe el poți vedea detalii despre zbor, acestea fiind obținute cu ajutorul motorului de căutare Bing.
  • Investiții - dacă introduci numărul unui fond de investiții cu un semn $ în față, când apeși pe el poți vedea detalii despre evoluția lui, obținute tot prin intermediul motorului de căutare Bing.
Insights în Sticky Notes

Pentru unii oameni, Insights poate fi o facilitate utilă. Totuși, dacă tu nu ești unul dintre ei, poți să dezactivezi această integrare cu Cortana oprind comutatorul Activați detaliile din setările Sticky Notes.

Disabling the insights in Sticky Notes

Îți place noua aplicație Sticky Notes din Windows 10?

Noi suntem utilizatori împătimiți ai Sticky Notes încă din primele sale zile de existență. Deși ne place modul în care noua aplicație Sticky Notes din Windows 10 s-a schimbat, nu suntem mulțumiți de lipsa opțiunilor avansate de formatare a textului pe care le aveam la dispoziție în Sticky Notes pentru Windows 7 sau Windows 8.1. Și tu ești la fel de nemulțumit? Ce ai adăuga la noua aplicație Sticky Notes pentru a o face mai bună? Trebuie să admitem faptul că ne-ar plăcea foarte mult dacă Sticky Notes ar fi capabilă să sincronizeze notele pe PC-urile cu Windows 10 pe care le avem, folosind conturile Microsoft și OneDrive. Spune-ți părerea în secțiunea de comentarii de mai jos și hai să discutăm.