Scanează cu Windows Defender Offline pentru a elimina virușii agresivi din Windows

Sunt momente când un calculator este infectat cu malware pe care este foarte greu să-l dezinfectezi folosind un antivirus obișnuit. În alte ocazii, malware-ul blochează instalarea unui produs de securitate și nu poate fi eliminat prin metode tradiționale. În astfel de situații delicate, singura soluție este să lansezi un produs antivirus într-un mediu de recuperare, astfel încât să poată să își facă treaba înainte de încărcarea sistemului de operare. Aceasta este singura metodă de dezinfectare în anumite cazuri. Pentru astfel de situații, Microsoft a creat Windows Defender Offline - un instrument care face o treabă bună. Iată cum îl folosești pentru a curăța virușii periculoși de pe toate PC-urile și dispozitivele tale cu Windows:

Înainte să mergi mai departe, citește asta:

Acest ghid acoperă următoarele situații:

  • Folosești Windows 10 și poți să te autentifici și să folosești sistemul de operare. Suspectezi că ar putea fi infectat cu malware și vrei să faci o scanare detaliată care să-ți confirme suspiciunea și să elimine malware-ul atunci când este găsit. Dacă te afli în această situație, citește următoarea secțiune a acestui ghid.
  • Folosești Windows 10, dar nu te poți autentifica din cauza unui virus. În această situație, sari peste următoarea secțiune și treci la cea de după ea.
  • Folosești Windows 7 sau Windows 8.1 și vrei să folosești Windows Defender Offline pentru a scana după malware și a îl elimina dacă este găsit. În această situație, sări peste următoarea secțiune și treci la cea de după ea.

În toate situațiile ai nevoie de o conexiune la internet și să te autentifici în Windows cu un cont de utilizator care este administrator.

Cum folosești Windows Defender Offline pentru a dezinfecta viruși din Windows 10

Dacă ai Windows 10 April 2018 Update, pornește Centrul de Securitate Windows Defender. Dacă ai Windows 10 October 2018 Update, deschide Securitate Windows. Este aceeași aplicație, dar numele diferă, la fel și numărul de facilități incluse. Dacă nu știi ce versiune de Windows 10 ai instalată, vezi acest ghid: Ce versiune, ediție și tip de Windows 10 am instalat?.
Poți găsi Centrul de Securitate Windows Defender sau Securitate Windows în Meniul Start.

Scurtătura către Securitate Windows, din Meniul Start

De asemenea, poți da clic pe butonul de căutare și introduce termenul securitate. Apoi, apasă pe rezultatul Securitate Windows (Centrul de Securitate Windows Defender).

Căutarea aplicațiilor care includ cuvântul securitate

Aplicația Securitate Windows (Centrul de Securitate Windows Defender) arată similar cu captura de ecran de mai jos. Singura diferență este că în versiuni mai vechi decât Windows 10 October 2018 Update, oferă mai puține opțiuni.

Aplicația Securitate Windows

În aplicația Securitate Windows (Centrul de Securitate Windows Defender), apasă pe "Protecție antivirus și împotriva amenințărilor". Apoi, apasă pe legătura "Opțiuni de scanare" din secțiunea Amenințări curente.

Legătura Opțiuni de scanare din secțiunea Amenințări curente

Vezi o listă cu toate opțiunile de scanare oferite de Windows Defender. Alege "Scanare Windows Defender Offline" și apasă "Scanați acum".

Butonul Scanași acum din secțiunea Scanare Windows Defender Offline

Ți se cere să îți salvezi munca deoarece Windows Defender Offline va reporni sistemul tău cu Windows. Dacă ai documente sau aplicații deschise, salvează-le și închide-le. Apoi, apasă butonul Scanare.

Dialogul de repornire a sistemului și începere a scanării antivirus

Se afișează o fereastră CCU care-ți cere confirmarea pentru a continua. Apasă Da.

Fereastra CCU de confirmare

Se afișează un mesaj care îți spune că că "Sunteți pe punctul de a fi deconectat " și că PC-ul tău se va "închide în mai puțin de un minut". Închide notificarea sau așteaptă ca PC-ul tău să repornească.

Notificarea că sistemul va reporni

După aceea, Windows 10 repornește într-un mediu de recuperare și lansează automat Windows Defender Offline. Acest proces poate dura câteva minute, așa că trebuie să ai răbdare.

Se încarcă Windows Defender Offline

Apoi, Windows Defender Offline începe să îți scaneze automat calculatorul și, dacă găsește malware, te întreabă ce acțiune vrei să iei.

Dacă nu este găsit nimic, Windows 10 repornește automat, ca de obicei.

Scanarea realizată de Windows Defender Offline

Cum folosești Windows Defender Offline pentru a curăța malware-ul din Windows 7 și Windows 8.1, ori din Windows 10 (atunci când nu pornește)

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să descarci versiunea corectă de Windows Defender Offline pe PC-ul sau dispozitivul tău. Vizitează această pagină: Contribuiți la protejarea PC-ului cu Windows Defender Offline. Derulează în jos și descarcă versiunea pe 32 de biți ori 64 de biți de Windows Defender Offline, în funcție de ce tip de Windows ai. Dacă nu știi ce versiune de Windows ai, citește: Ce versiune de Windows am pe calculatorul meu? (5 metode).

De asemenea, poti descărca și folosind legăturile de mai jos, însă nu îți putem garanta că Microsoft nu le va schimba vreodată:

Descarci un fișier numit named mssstool32.exe sau mssstool64.exe.

Fișierele mssstool32.exe și mssstool64.exe

Următorul pas este acela de a pune Windows Defender Offline pe un CD sau DVD, a-l copia pe un stick de memorie USB sau de a îl salva într-o imagine de disc ".iso" pentru a-l putea folosi pe sistemul infectat. Ține cont de faptul că ai nevoie de aproximativ 250 - 300 MO de spațiu de stocare disponibil. Expertul de instalare Windows Defender Offline îți spune că ai nevoie de doar 250 MO dar în testele noastre mereu am avut nevoie de cel puțin 300 de MO.

Execută fișierul mssstool32.exe sau mssstool64.exe și folosește expertul de instalare Windows Defender Offline, pentru a-l instala pe tipul de mediu de stocare pe care vrei. La început ești informat(ă) despre lucrurile de care ai nevoie. Citește informațiile afișate și apasă pe Next (Următorul).

Expertul pentru instalarea Windows Defender Offline

Citește condițiile de utilizare ale Windows Defender Offline, după care apasă pe "I accept" ("Sunt de acord").

Termenii de licențiere pentru Windows Defender Offline

Acum trebuie să alegi unde anume instalezi Windows Defender Offline: pe un CD sau DVD, pe un stick de memorie USB (USB flash drive) sau într-un fișier ".iso" stocat pe hard disc-ul calculatorului. Pașii ce urmează acestei alegeri sunt destul de similari, existând mici diferențe în funcție de tipul de stocare ales. Cum puțină lume mai folosește CD-uri în ziua de astăzi, noi am ales a doua opțiune: "On a USB flash drive that is not password protected" ("Pe un stick de memorie USB care nu este protejat cu o parolă"). După ce alegi, apasă pe Next (Următorul).

Alege unde se instalează Windows Defender Offline

Selectează stick-ul USB pe care vrei să îl folosești și apasă pe Next (Următorul). Ești informat(ă) că Windows Defender Offline va formata stick-ul de memorie înainte de continuarea procesului. Asigură-te că nu ai niciun fel de date importante pe el și apoi apasă pe Next (Următorul).

Windows Defender Offline are nevoie să formateze unitatea USB

Windows Defender Offline descarcă fișierele necesare de pe internet, le procesează, formatează memoria USB aleasă și copiază toate fișierele necesare. Procesul va dura ceva timp, deoarece se vor descărca aproximativ 275 - 300 MO de fișiere.

Windows Defender Offline crează unitatea USB

Când procesul s-a încheiat, ești informat(ă) despre acest lucru. Apasă pe Finish (Încheiere) și vei putea folosi Windows Defender Offline pentru a dezinfecta alte calculatoare și dispozitive cu Windows.

Windows Defender Offline a fost instalat cu succes

Este momentul să punem Windows Defender Offline la treabă. Introdu discul sau stick-ul de memorie USB în sistemul infectat și configurează-l pentru a porni de pe el.

În timpul procedurii de boot, este încărcat un mini-kernel de Windows care, la rândul său, încarcă Windows Defender Offline.

Încărcarea Windows Defender Offline

Procesul durează ceva timp așa că înarmează-te cu puțină răbdare. Odată încărcat, Windows Defender Offline pornește scanarea sistemului în mod automat. Dacă sunt găsite infecții cu viruși, ele pot fi eliminate la sfârșitul scanării.

Windows Defender Offline scanează calculatorul cu Windows

Un aspect de care trebuie să ții cont este că Windows Defender Offline folosește definițiile de viruși și malware care erau disponibile la momentul creării discului ori stick-ului de memorie USB pe care este instalat. Dacă-l folosești câteva zile mai târziu, definițiile sale nu vor mai fi la zi. De aceea, trebuie să oprești scanarea automată și să-i faci o actualizare din nou înainte de a porni o nouă scanare. O altă soluție este să-l instalezi din nou, pe un alt disc sau pe un alt stick de memorie USB, pentru a avea la dispoziție cele mai recente semnături pentru protecția antivirus.

Ai reușit să elimini virușii cu Windows Defender Offline?

Noi am folosit Windows Defender Offline cu succes atunci când am avut de-a face cu sisteme greu de dezinfectat. Este un instrument ușor de folosit și familiar pentru majoritatea utilizatorilor de Windows. De aceea nu credem că vei avea probleme în a-l folosi. Dacă și tu l-ai folosit, spune-ne ce impresie ți-a lăsat. Și-a făcut bine treaba? Ai fost mulțumit(ă)? Comentează mai jos și hai să discutăm.