Cum folosești Windows Defender Offline pentru a elimina viruși nesuferiți

Există momente când un calculator este infectat cu malware într-un mod atât de urât, încât este foarte greu să-l dezinfectezi folosind un produs antivirus obișnuit. În alte ocazii, malware-ul blochează foarte bine instalarea unui produs de securitate și nu poate fi eliminat prin metode tradiționale. În astfel de situații speciale, singura soluție este să lansezi un produs antivirus într-un mediu de recuperare, astfel încât el să poată să ruleze înainte de încărcarea sistemului de operare. Aceasta este singura metodă de dezinfectare în anumite cazuri. Pentru astfel de situații, Microsoft a creat Windows Defender Offline - un instrument care face o treabă foarte bună. Iată cum îl folosești pentru a curăța malware-ul foarte periculos de pe toate PC-urile și dispozitivele tale, indiferent că folosesc Windows 7, Windows 8.1 sau Windows 10.

NOTĂ: Dacă folosești Windows 10, sari peste secțiunea următoare a acestui ghid și derulează până la cea de-a doua.

Cum folosești Windows Defender Offline pentru a curăța malware-ul din Windows 8.1 sau Windows 7

Dacă folosești Windows 8.1 sau Windows 7, primul lucru pe care va trebui să îl faci este să descarci versiunea corectă de Windows Defender Offline pe PC-ul sau dispozitivul tău. Din păcate, această descărcare este ceva mai complexă decât ai crede.

Începe prin a folosi un calculator diferit de cel infectat. Apoi, află dacă folosești o versiune pe 32 sau pe 64 de biți de Windows pe calculatorul sau dispozitivul infectat. Dacă nu știi ce versiune ai, citește acest tutorial: Cum afli ce versiune de Windows ai instalată pe calculator.

După ce știi ce versiune de Windows Defender Offline îți trebuie, folosește legăturile de mai jos pentru a o descărca pe cea care se potrivește pentru calculatorul sau dispozitivul tău:

Atât versiunea pentru 32 de biți, cât și cea pentru 64 de biți, are o dimensiune sub 1 MO.

Următorul pas este acela de a pune Windows Defender Offline pe un CD sau DVD, a-l copia pe un stick de memorie USB sau de a îl salva într-o imagine de disc ".iso" pentru a-l putea folosi pe sistemul infectat. Ține cont de faptul că ai nevoie de aproximativ 300 MO de spațiu de stocare disponibil. Expertul de instalare Windows Defender Offline îți spune că ai nevoie de doar 250 MO dar în testele noastre mereu am avut nevoie de cel puțin 300 de MO.

Rulează fișierul mssstool32.exe sau mssstool64.exe și folosește expertul de instalare Windows Defender Offline , pentru a-l instala pe tipul de mediu de stocare pe care vrei. La început vei fi informat despre lucrurile de care ai nevoie. Citește informațiile afișate și apasă pe Next (Următorul).

Citește condițiile de utilizare ale Windows Defender Offline , după care apasă pe "I accept" ("Sunt de acord").

Acum trebuie să alegi unde anume vei instala Windows Defender Offline : pe un CD sau DVD, pe un stick de memorie USB (USB flash drive) sau într-un fișier ".iso" stocat pe hard disc-ul calculatorului. Pașii ce urmează acestei alegeri sunt destul de similari, existând mici diferențe în funcție de spațiul de stocare ales.

Cum puțină lume mai folosește CD-uri în ziua de astăzi, noi am ales a doua opțiune: "On a USB flash drive that is not password protected" ("Pe un stick de memorie USB care nu este protejat cu o parolă"). După ce alegi, apasă pe Next (Următorul).

S electează stick-ul USB pe care vreți să îl folosești și apasă pe Next (Următorul). Dacă la pasul precedent ai ales alt tip de mediu de stocare, acest pas nu va fi afișat.

Vei fi informat că Windows Defender Offline va formata stick-ul de memorie înainte de continuarea procesului. Asigură-te că nu ai niciun fel de date importante pe el și apoi apasă pe Next (Următorul).

Windows Defender Offline descarcă fișierele necesare de pe internet, le procesează, formatează memoria USB aleasă și copiază toate fișierele necesare pe acest stick de memorie USB. Procesul va dura ceva timp, deoarece se vor descărca aproximativ 275 - 300 MO de fișiere.

Când procesul s-a încheiat, vei fi informat despre acest lucru. Apasă pe Finish (Încheiere) și vei putea folosi Windows Defender Offline pentru a dezinfecta alte calculatoare și dispozitive cu Windows.

Dacă te uiți la lista fișiere și fodlere creată pe stick-ul de memorie USB ar trebui să vezi o listă asemenătoare cu cea din captura de ecran de mai jos.

Este momentul să punem Windows Defender Offline la treabă. Introduce discul sau stick-ul de memorie USB în sistemul infectat și configurează-l pentru a porni de pe el.

În timpul procedurii de boot, este încărcat un mini-kernel de Windows care, la rândul său, încarcă Windows Defender Offline.

Procesul durează ceva timp așa că înarmează-te cu puțină răbdare. Odată încărcat, Windows Defender Offline va porni scanarea sistemului în mod automat. Dacă sunt găsite infecții cu viruși, ele vor putea fi eliminate la sfărșitul scanării. Windows Defender Offline funcționează la fel ca Windows Defender. Dacă ai nevoie de ajutor în lucrul cu el, citește acest ghid: Cum folosești antivirusul Windows Defender în Windows 8 & Windows 8.1.

Un aspect de care trebuie să ții cont este că Windows Defender Offline folosește definițiile de viruși și malware care erau disponibile la momentul creării discului ori stick-ului de memorie USB pe care este instalat. Dacă-l folosești câteva zile mai târziu, definițiile sale nu vor mai fi la zi. De aceea, trebuie să oprești scanarea automată și să-i faci o actualizare din nou înainte de a porni o nouă scanare.

O altă soluție este să-l instalezi din nou, pe un alt disc sau pe un alt stick de memorie USB, pentru a avea la dispoziție cele mai recente semnături pentru protecția antivirus.

Cum folosești Windows Defender Offline pentru a dezinfecta malware-ul din Windows 10

Dacă folosești Windows 10, lucrurile sunt mult mai simple, deoarece Windows Defender Offline este acum inclus în sistemul de operare. Tot ce trebuie să faci este să îi ceri calculatorului sau dispozitivului tău să ruleze o scanare offline. Nu mai trebuie să creezi un CD sau un stick de memorie USB boot-abil.

Începe prin a deschide aplicația Setări. O metodă rapidă de a face acest lucru este să apeși pe scurtătura sa din Meniul Start.

Deschide categoria Actualizare și securitate.

În partea stângă a ferestrei, selectează Windows Defender.

În dreapta, derulează până ajungi la secțiunea numită Windows Defender Offline. Aici, Windows 10 îți spune destul de clar că "Unele programe software rău intenționate pot fi deosebit de greu de eliminat de pe PC. Windows Defender Offline vă poate ajuta să le găsiți și să le eliminați, utilizând definiții de amenințări actualizate. Acest proces va reporni PC-ul și procesul va dura aproximativ 15 minute." Apasă pe butonul Scanare offline.

Vei primi o notificare cum că "Sunteți pe punctul de a fi deconectat " și că PC-ul tău se va "închide în mai puțin de un minut". Închide notificarea și așteaptă ca PC-ul sau dispozitivul tău să repornească.

După ce repornește calculatorul sau dispozitivul tău, Windows 10 va porni într-un mediu de recuperare și va lansa automat Windows Defender Offline.

Apoi, Windows Defender Offline va începe să îți scaneze automat calculatorul și, dacă găsește malware, te va întreba ce acțiune vrei să iei. Dacă nu este găsit nimic, PC-ul sau dispozitivul tău va porni Windows 10 din nou.

Concluzie

Noi am folosit Windows Defender Offline cu succes atunci când am avut de-a face cu sisteme greu de dezinfectat. Este un instrument ușor de folosit și familiar pentru majoritatea utilizatorilor de Windows. De aceea nu credem că vei avea probleme în a-l folosi. Dacă și tu l-ai folosit, spune-ne ce impresie ți-a lăsat. Și-a făcut bine treaba? Ai fost mulțumit(ă)?