Cum resetezi Windows 10 la setările din fabrică și ștergi toate datele

Cum resetezi Windows 10 la setările din fabrică și ștergi toate datele

Cum ștergi totul de pe un calculator pe care îl vinzi? Cum faci o resetare de Windows 10 la setările din fabrică? Acestea sunt întrebări legitime la care probabil cauți răspunsuri. Avem vești bune: ai ajuns la locul potrivit. Acest tutorial îți arată cum să ștergi tot în Windows 10, astfel încât să-l aduci la setările din fabrică. Această acțiune este utilă mai ales atunci când primești un calculator cu Windows 10 de la altcineva și vrei să începi să îl folosești ca și cum l-ai luat de nou, asigurându-te că nu există date vechi sau setări rămase pe el din trecut. O astfel de resetare cu eliminarea totală a datelor este exact ceea ce îți trebuie și dacă vrei să ștergi toate datele de pe PC atunci când îl vinzi sau îl faci cadou altcuiva. Dacă ești sigur că datele de pe PC-ul tău cu Windows 10 nu îți mai sunt necesare, iată cum resetezi Windows 10 la setările de fabrică:

Reclamă

NOTĂ: Dacă, în schimb, vrei să resetezi Windows 10 și să îți păstrezi fișierele, ar trebui să citești acest articol: Cum resetezi Windows 10 fără să-ți pierzi fișierele.

De ce ai vrea să îți resetezi calculatorul cu Windows 10?

În Windows 10, tipul de resetare “Eliminați tot” este cel mai drastic pe care îl poți face. Este echivalentul unei instalări complet noi de Windows 10. Nu va rămâne nicio urmă din activitatea precedentă. Operațiunea include ștergerea fișierelor personale, aplicațiilor instalate și a schimbărilor de setări făcute în Windows 10.

Opțiunile pe care le ai la resetarea Windows 10

Opțiunile pe care le ai la resetarea Windows 10

Dacă ești sigur că asta vrei și ești gata să resetezi instalarea ta de Windows 10, mai ai de făcut o singură alegere: “Se elimină doar fișierele proprii” sau “Curățați datele”. A doua opțiune face ceea ce face și prima (ștergerea fișierelor), dar adaugă operațiunea de curățare care elimină posibilitatea recuperării datelor de către altcineva.

Cum resetezi cu eliminare totală în Windows 10

Cum resetezi cu eliminare totală în Windows 10

Pentru un utilizator normal, ambele opțiuni au aparent același rezultat. Diferența apare dacă cineva încearcă să folosească un instrument de recuperare a fișierelor șterse. Aplicațiile standard de recuperare nu mai sunt în stare să găsească fișierele și setările vechi. Reține că această curățare de unitate de stocare aduce cu sine o creștere consistentă a timpului necesar resetării PC-ului tău. Operațiunea de curățare este una anostă, care implică rescrierea de date noi peste cele vechi de mai multe ori. În funcție de performanța PC-ului tău, această curățare poate adăuga câteva ore la procesul de resetare.

Atunci când ești gata să începi, ai două modalități de inițiere a resetării în Windows 10. Noi le prezentăm pe amândouă în următoarele două secțiuni din acest tutorial. A doua metodă este folositoare dacă ai probleme cu autentificarea în Windows 10.

1. Cum resetezi Windows 10 la setările de fabrică și ștergi toate datele, din aplicația Setări

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să deschizi aplicația Setări. O metodă rapidă de a face acest lucru este să apeși pe tastele Windows + I. În aplicația Setări, deschide categoria Actualizare și securitate.

Deschide Actualizare și securitate în Setări

Deschide Actualizare și securitate în Setări

În partea stângă a ferestrei, apasă pe secțiunea Recuperare. În dreapta ferestrei Setări, Windows 10 afișează o secțiune numită Resetați acest PC care îți spune că “Dacă PC-ul dvs. nu funcționează bine, resetarea acestuia ar putea ajuta. Această opțiune vă permite să alegeți să vă păstrați fișierele sau să le eliminați, apoi reinstalează Windows”. De asta ai nevoie, așa că apasă pe butonul Începeți.

Începe procesul de resetare în Windows 10

Începe procesul de resetare în Windows 10

Windows 10 te întreabă dacă vrei să îți păstrezi fișierele personale sau preferi să elimine tot ce este pe PC. Deoarece vrei să readuci Windows 10 la setările de fabrică, apasă pe butonul “Eliminați tot. (Elimină toate fișierele personale, aplicațiile și setările)”.

Alege Eliminați tot la resetarea calculatorului

Alege Eliminați tot la resetarea calculatorului

Dacă ai un calculator cu mai multe partiții, ești întrebat dacă vrei să elimini fișierele doar de pe unitatea unde este instalat Windows sau de pe toate unitățile. Alege ceea ce se potrivește situației tale.

Reclamă

Apoi, expertul “Resetați acest PC” te întreabă cum vrei să reinstalezi Windows. Alege opțiunea pe care o preferi:

  • Descărcare din cloud: în timpul resetării, Windows 10 descarcă fișierele de care are nevoie pentru a se reinstala, de pe serverele Microsoft
  • Reinstalare locală: Windows 10 se reinstalează folosind fișierele stocate deja local, fără a descărca nimic

Alege Descărcare din cloud sau Reinstalare locală

Alege Descărcare din cloud sau Reinstalare locală

Apoi, vine pasul numit Setări suplimentare din expertul de resetare. În mod implicit, resetarea Windows 10 la setările din fabrică șterge totul de pe unitate, dar nu o și curăță. Asta înseamnă că vechile tale date de pe PC pot fi recuperate cu aplicațiile specializate în acest scop. Dacă resetezi Windows 10 ca să îl folosești tot tu, pe curat, poți lăsa această opțiune standard așa cum e. Însă, dacă îți vinzi PC-ul sau dacă îl donezi, s-ar putea să vrei să îi cureți complet unitățile de stocare. Pentru asta, apasă pe linkul Modificare setări.

Modificare setări în Setări suplimentare

Modificare setări în Setări suplimentare

Dacă vrei ca, pe lângă eliminarea fișierelor tale, să devină aproape imposibil pentru cineva să recupereze fișierele eliminate, activează comutatorul Curățați datele și apasă pe Confirmare. Principalul neajuns la această opțiune este timpul mult mai lung petrecut de Windows 10 la resetarea PC-ului tău.

Alege să elimini numai fișierele mele sau să cureți și unitatea

Alege să elimini numai fișierele mele sau să cureți și unitatea

Apoi, Windows 10 are nevoie de câteva momente pentru a pregăti resetarea. Când este gata, te anunță și îți afișează efectele procesului de resetare. Resetarea elimină:

  • Toate fișierele personale și conturile de utilizator de pe PC
  • Toate aplicațiile și programele
  • Toate modificările efectuate la setări

Dacă ești în continuare sigur că vrei să resetezi, apasă pe butonul Resetați. Reține că acesta este ultimul moment în care te mai poți răzgândi și anula resetarea.

Pregătit pentru resetarea acestui PC

Pregătit pentru resetarea acestui PC

Windows 10 are nevoie de puțin timp pentru a pregăti lucrurile. Când este gata, îți repornește automat PC-ul.

Se pregătește resetarea

Se pregătește resetarea

Ia-ți o ceașcă de cafea sau de ceai și așteaptă ca PC-ul tău cu Windows 10 să se reseteze. În funcție de puterea și viteza componentelor hardware din calculatorul tău, acest pas poate să dureze destul de mult.

Progresul în resetarea acestui PC

Progresul în resetarea acestui PC

După un timp, Windows 10 începe să se reinstaleze.

Windows 10 este resetat la setările din fabrică

Windows 10 este resetat la setările din fabrică

După încheierea procesului, Windows îți cere să personalizezi instalarea. Trebuie să setezi lucruri precum limba și aspectul tastaturii și să creezi conturi de utilizator, la fel ca la un PC nou pe care instalezi Windows 10 pe curat. Dacă ai nevoie de ajutor cu procesul de personalizare, citește cum să instalezi Windows 10 începând cu secțiunea a treia numită „Cum îți personalizezi instalarea de Windows 10 (pași de configurare)”.

Reclamă

2. Cum resetezi Windows 10 la setările de fabrică și ștergi toate datele (din Windows Recovery Environment)

Această metodă de a reseta Windows 10 la setările din fabrică, din Windows Recovery Environment, este folositoare atunci când ai probleme cu conectarea la contul tău din Windows 10. Pe ecranul de conectare apasă și ține apăsată tasta Shift în timp ce apeși pictograma de Alimentare în colțul din dreapta jos al ecranului și apoi Repornire.

Repornește PC-ul tău cu Windows 10 de pe ecranul de conectare

Repornește PC-ul tău cu Windows 10 de pe ecranul de conectare

După ce a repornit Windows 10, alege Depanare.

Alege Depanare pentru a îți reseta calculatorul

Alege Depanare pentru a îți reseta calculatorul

Pe ecranul Depanare, alege “Resetați acest PC”.

Alege Resetați acest PC pe ecranul Depanare

Alege Resetați acest PC pe ecranul Depanare

Mai departe, alege opțiunea “Eliminați tot (Elimină toate fișierele personale, aplicațiile și setările)”.

Alege Eliminați tot pe ecranul Resetați acest PC

Alege Eliminați tot pe ecranul Resetați acest PC

Dacă ai un calculator cu mai multe partiții, ești întrebat dacă vrei să elimini fișierele doar de pe unitatea de stocare unde este instalat Windows 10 sau de pe toate unitățile. Alege opțiunea care se potrivește cu nevoile tale. Apoi, Windows 10 vrea să știe dacă preferi să îl reinstalezi folosind metoda Cloud download (Descărcare din cloud) sau Local reinstall (Reinstalare locală). Selecteaz-o pe cea pe care o preferi apăsând pe ea.

Alege între Cloud download și Local reinstall

Alege între Cloud download și Local reinstall

PC-ul tău are nevoie de câteva momente pentru a pregăti resetarea, așa că ai răbdare până se repornește și este gata de pasul următor. Apoi, ți se cere să decizi dacă vrei să cureți unitatea (Fully clean the drive) pe lângă eliminarea fișierelor tale (Just remove my files). Curățarea asigură mai multă securitate pentru confidențialitatea datelor tale, devenind aproape imposibil pentru cineva să recupereze fișierele tale. Costul este timpul mult mai lung petrecut de Windows 10 la resetarea PC-ului tău. După ce ești sigur de alegerea ta, apasă pe opțiunea dorită.

Eliminați fișierele și curățați unitatea

Eliminați fișierele și curățați unitatea

Dacă ești hotărât în continuare să faci resetarea, apasă pe butonul Reset (Resetați). Reține că este ultimul moment în care mai poți să te răzgândești și să anulezi resetarea.

ÃŽncepe procesul de resetare

Începe procesul de resetare

Așteaptă câteva minute pentru ca PC-ul tău cu Windows 10 să se reseteze. În funcție de hardware-ul pe care îl are, acest pas poate dura ceva mai mult.

Progresul resetării acestui PC

Progresul resetării acestui PC

După o vreme, Windows 10 începe să se reinstaleze.

Windows 10 se reinstalează

Windows 10 se reinstalează

După finalizarea procesului, Windows îți cere să personalizezi instalarea. Pașii sunt aceeași ca la o instalare nouă de Windows 10.

De ce ai vrut să resetezi Windows 10 la setările din fabrică?

Sperăm că acest tutorial te-a ajutat să faci o resetare cu succes și completă a PC-ului sau dispozitivului tău cu Windows și că acesta arată ca nou. Înainte să închizi tutorialul, spune-ne de ce ai avut nevoie să resetezi complet Windows 10 și să elimini toate datele. Vrei să îl vinzi sau să dai altcuiva?

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Recuperare sistem Sistem și Securitate Windows