Cum schimbi dimensiunea slide-urilor în Microsoft PowerPoint

În funcție de versiunea de Microsoft PowerPoint pe care o folosești în realizarea prezentărilor și dispozitivele folosite pentru livrarea prezentărilor, este posibil să te confrunți cu o nepotrivire între mărimea slide-urilor (diapozitivelor) și mărimea mediului pe care este proiectată prezentarea. De exemplu, poate ai creat prezentarea în Microsoft PowerPoint 2016, care foloseste dimensiunea Ecran lat (16:9) ori Widescreen (16:9) , iar proiectorul folosit este unul vechi, care folosește mărimea Standard (4:3). Când se întâmplă acest lucru, slide-urile prezentării tale s-ar putea să arate ușor diferit față de cum le-ai creat. De aceea, pentru cele mai bune rezultate, este bine să folosești o mărime compatibilă între slide-uri și mediul folosit pentru proiectarea prezentării. Iată cum se realizează asta:

NOTĂ: Acest ghid se aplică pentru Microsoft PowerPoint 2016 și 2013. Ambele versiuni sunt disponibile pentru abonații Office 365.

Pasul 1: Selectează slide-urile pe care dorești să le schimbi

Mai întâi, deschide Microsoft PowerPoint și apoi prezentarea pe care vrei să o personalizezi. În respectiva prezentare, selectează slide-urile (diapozitivele) cu care vrei să lucrezi. Cel mai probabil, vei dori să schimbi dimensiunea tuturor slide-urilor. Este mai bine să le schimbi dimensiunea înainte de a adăuga conținut în prezentare, deși asta se poate face oricând pe parcursul editării unei prezentări. Creează câteva slide-uri goale, selectează-le și apoi schimbă-le dimensiunea.

Pentru a selecta un slide, fă clic pe el în coloana din stânga. Pentru a selecta mai multe slide-uri, fă clic pe primul slide. Apoi, apasă și ține apăsată tasta CTRL de pe tastatură și fă clic pe celelalte slide-uri pe care vrei să le selectezi. Când ai terminat de selectat, ia mâna de pe tasta CTRL. Pentru a selecta toate slide-urile, apasă pe primul slide și apoi CTRL+A pe tastatură.

Microsoft PowerPoint,marime, slide, diapozitive, schimba

Odată selectate slide-urile, treci la pasul următor.

Pasul 2: Deschide fereastra ori meniul Dimensiune diapozitiv

Cu slide-urile încă selectate, apasă pe fila Proiectare de pe meniul panglică din Microsoft PowerPoint. Apoi găsește secțiunea Particularizare , din partea dreaptă-sus.

Microsoft PowerPoint,marime, slide, diapozitive, schimba

Apasă pe meniul Dimensiune diapozitiv , pentru a deschide o listă cu câteva opțiuni. Mai întâi, poți seta dacă vrei să folosești mărimea Ecran lat (16:9) sau mărimea Standard (4:3).

Ecran lat (16:9) sau Widescreen (16:9) în engleză, este mărimea implicită pentru diapozitivele din Microsoft PowerPoint 2013 și 2016. Când este folosită, slide-urile au o mărime de 33,867 x 19,05 cm.

Standard (4:3) este mărimea implicită pentru diapozitivele din versiunile mai vechi de Microsoft PowerPoint, cum ar fi 2003 sau 2007. Când este folosită, slide-urile au 25,4 x 19,05 cm.

Microsoft PowerPoint,marime, slide, diapozitive, schimba

Dacă vrei să folosești o dimensiune diferită față de cele două opțiuni prezentate mai devreme, în meniul Dimensiune diapozitiv , dă clic pe Dimensiune particularizată de diapozitiv. Se deschide fereastra Dimensiune diapozitiv unde poți configura cu exactitate dimensiunea slide-urilor.

Microsoft PowerPoint,marime, slide, diapozitive, schimba

Pasul 3: Schimbă dimensiunea slide-urilor

În fereastra Dimensiune diapozitiv , poți configura mărimea slide-urilor, a notelor, a diapozitivelor imprimate și a schițelor. Apoi, poți seta o lățime și o înălțime personalizată, în inci, ori poți folosi presetările disponibile pentru slide-uri.

Majoritatea oamenilor au nevoie să dea clic pe lista Diapozitive dimensionate pentru: pentru a vedea dimensiunile disponibile și a selecta una din ea. Dimensiunile oferite corespund nevoilor majorității utilizatorilor.

Microsoft PowerPoint,marime, slide, diapozitive, schimba

Odată aleasă noua dimensiune, apasă pe OK în fereastra Dimensiune diapozitiv. Microsoft PowerPoint te informează că scalezi la o dimensiune nouă de diapozitiv (slide). Poți alege să maximizezi dimensiunea conținutului ori să o scalezi în jos pentru a te asigura că se va potrivi în diapozitivul nou. Alege opțiunea pe care o preferi dând clic pe Maximizare ori Asigurare potrivire.

Microsoft PowerPoint,marime, slide, diapozitive, schimba

Noua mărime este acum aplicată pentru slide-urile selectate la pasul 1.

Care mărime este mai bună: 4:3 sau 16:9?

Deși este ușor să schimbi mărimea slide-urilor în Microsoft PowerPoint, puțini oameni știu care mărime merge mai bine pentru ei. Pentru a vă ajuta, vrem să oferim câteva informații despre cele mai comune două mărimi disponibile în Microsoft PowerPoint:

  • Standard (4:3) – merge cel mai bine atunci când folosești ecran mai vechi cu rezoluții mici (de ex. 1024 x 768 pixeli), proiectoare vechi, unelte web de partajare a prezentărilor cum ar fi SlideShare ori dispozitive precum iPad.
  • Ecran lat (16:9) – merge cel mai bine atunci când folosești monitoare late (televizoare HD, televizoare Smart, LCD-uri, etc), proiectoare noi, dispozitive Microsoft Surface ori platforme web gen YouTube sau Vimeo.

Concluzie

Acum știi cum se schimbă mărimea slide-urilor într-o prezentare Microsoft PowerPoint și nu ar trebui să ai probleme în a potrivi mărimea lor cu dispozitivul pe care proiectezi. Dacă ai întrebări despre procedura partajată în acest articol ori alte nelămuriri despre Microsoft PowerPoint, nu ezita să folosești formularul de comentarii de mai jos.