Cum exporţi structura unui folder în Windows

Cum exporţi structura unui folder în Windows

Ai avut vreodată nevoie să exporţi întreaga structură a unui anumit folder? Ai avut nevoie de un document text sau Excel care să listeze sub formă ierarhică toate fişierele şi toate folderele aflate într-un anumit folder de pe calculatorul tău? Noi am avut nevoie de acest lucru atunci când am încercat să creăm un document care ar fi trebuit să conţină un sumar al tuturor documentelor Word şi al tuturor foilor de calcul Excel pe care le aveam într-un folder. Acela a fost momentul în care ne-am pus câteva întrebări. Poți să exporți în mod automat structura unui folder în Excel? Există vreo comandă DOS care să listeze toată structura unui folder într-un fișier? Poți să printezi arborele unui director într-o foaie de calcul Excel sau ca fișier text? Dacă vrei să afli cum să exporţi structura unui folder, citește în continuare.

Reclamă

NOTĂ: Avem două metode pe care le poți urma pentru a exporta structura unui folder. Prima dintre ele este bazată pe utilizarea Liniei de comandă și generează structura directorului ca fișier text. Cea de-a doua necesită utilizarea unui fișier executabil pe care l-am creat cu PowerShell și exportă structura folderului într-un fișier Excel și unul CSV.

1. Exportă structura unui folder ca fișier text, folosind comanda "Tree" în Linia de comandă

Primul lucru este să deschizi Explorer și să navighezi la folderul pentru care vrei să exporţi structura de directoare. În cazul nostru, acesta este "D:Jocuri".

Utilizarea Explorer pentru a ajunge la folder
Utilizarea Explorer pentru a ajunge la folder

Scrie cmd în bara de adrese din Explorer şi apasă pe Enter, pentru a deschide Linia de comandă direct la folderul care te interesează.

Deschiderea Liniei de comandă la locația folderului
Deschiderea Liniei de comandă la locația folderului

Se deschide o instanţă de Linie de comandă, direcţionată automat la folderul tău. În cazul nostru, Linia de comandă a fost deschisă în folderul "D:Jocuri". Pentru a exporta lista ierarhică a subfolderelor şi fişierelor din folderul tău, rulează această comandă: tree /a /f > output.doc.

Executarea comenzii tree pentru a obține structura folderului
Executarea comenzii tree pentru a obține structura folderului

PONT: Dacă nu vrei ca fișierul text cu structura folderului să includă fișiere (cu alte cuvinte, vrei ca structura să includă doar folderele), omite parametrul /f din comandă (tree /a > output.doc).

Reclamă

Output.doc este fişierul document în care este salvată întreaga structură a folderului. Poţi să foloseşti orice nume pentru el şi poţi să specifici orice tip de fişier, cu condiția să fie un fişier text. Noi preferăm să folosim fişiere Microsoft Word cu extensia .doc, dar ai putea să foloseşti orice alt tip de fişier text. De exemplu, poţi alege să salvezi structura folderului într-un fişier simplu de tip .txt, ce poate fi editat cu Notepad. În funcţie de câte subfoldere şi fişiere sunt stocate în folderul tău, execuţia acestei comenzi poate dura câteva momente.

Dacă folderul are multe elemente în el, executarea comenzii tree poate dura un timp
Dacă folderul are multe elemente în el, executarea comenzii tree poate dura un timp

Acum poţi să închizi Linia de comandă, deoarece nu mai ai nevoie de ea. Mergi înapoi la Explorer şi navighează la folderul pentru care ai vrut să exporţi structura de directoare. Înăuntrul lui ar trebui să găsești un fişier text nou ce poartă numele pe care l-ai specificat în comanda tree. În cazul nostru, acest fişier este numit output.doc.

Fișierul text output ce conține arborele folderului
Fișierul text output ce conține arborele folderului

Deschide fişierul output şi, în el, găsești întreaga structură ierarhică de directoare listată. Arată bine, nu-i aşa?

Arborele directorului este salvat în fișierul document
Arborele directorului este salvat în fișierul document

NOTĂ: Dacă vrei să exporţi structura de directoare a unui folder care conţine fişiere sau foldere de sistem, trebuie să lansezi Linia de comandă cu drepturi administrative şi abia apoi să navighezi la folderul respectiv, direct din Linia de comandă.

Reclamă

2. Cum exporți structura unui folder într-un fișier Excel sau CSV, folosind FolderTree (bazat pe PowerShell)

O altă metodă ușoară de a exporta structura unui folder în Windows 10 este să folosești un instrument pe care l-am creat pentru tine, numit FolderTree. Descarcă-l de la acest link sau de la cel de la finalul acestei secțiuni. Salvează-l undeva pe PC-ul tău cu Windows 10. Apoi, mută-l sau copiază-l în folderul pentru care vrei să obții structura arborescentă. În acel folder, deschide executabilul FolderTree.

Pune FolderTree în folderul pentru care vrei structura de directoare
Pune FolderTree în folderul pentru care vrei structura de directoare

Când deschizi FolderTree pentru prima dată, filtrul SmartScreen te avertizează că este o aplicație nerecunoscută. Această avertizare apare din cauză că nu sunt foarte mulți oameni care să îl descarce și să îl folosească. Crede-ne pe cuvânt că este sigur și nu îți creează daune PC-ului. Nu este nimic altceva decât un script de PowerShell împachetat într-un fișier executabil cu o interfață simplă. Pentru a putea folosi această unealtă, apasă pe "Mai multe detalii" și apoi alege "Executați oricum".

Opțiunea de a executa oricum FolderTree în dialogul SmartScreen
Opțiunea de a executa oricum FolderTree în dialogul SmartScreen

După ce se deschide FolderTree, ar trebui să vezi o mică fereastră, ca cea de mai jos. Pentru a obține structura arborescentă a folderului curent, apasă pe butonul "Exportă structura folderului în Excel".

Exportă structura folderului în Excel
Exportă structura folderului în Excel

Unealta noastră creează două fișiere: FolderTree.xlsx și FolderTree.csv. Ambele conțin lista arborescentă a folderelor și fișierelor din directorul curent.

FolderTree returnează arborele de directoare într-un fișier Excel și într-un fișier CSV
FolderTree returnează arborele de directoare într-un fișier Excel și într-un fișier CSV

Ambele fișiere ar trebui să conțină două coloane: Directory (Director) și Name (Nume). Directory îți spune numele folderului, iar Name îți spune fișierele din acel folder.

Structura arborescentă a unui director, exportată în Excel
Structura arborescentă a unui director, exportată în Excel

Acum poți să editezi, cum vrei tu, fișierul Excel sau CSV cu structura de directoare. Dacă întâmpini vreo problemă cu instrumentul nostru, dă-ne de știre în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descărcare: FolderTree

De ce ai vrut să știi cum se exportă arborele director al unui folder?

Exportarea întregii structuri de directoare a unui folder, direct într-un fişier text, este foarte uşor de realizat în Windows. Ai nevoie doar de Linia de comandă şi de comanda corectă. Exportarea arborelui unui director în Excel este, de asemenea, ușor de făcut dacă folosești instrumentul nostru FolderTree. Înainte de a închide acest articol, spune-ne de ce ai vrut să creezi arborele unui folder? A fost pentru că voiai să faci o listă cu fișierele tale de muzică? A fost ceva de care aveai nevoie pentru serviciu? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Explorer Ghiduri Linia de comandă Programe Recomandate Windows