A fost vreodată necesar să exporți întreaga structură de directoare dintr-un anumit folder? Ai avut nevoie de un document text sau Excel, care să listeze ierarhic toate fișierele și folderele dintr-un anumit folder de pe calculatorul tău? Am avut nevoie de asta atunci când am încercat să creez un document, ce ar fi trebuit să conţină un sumar al tuturor documentelor Word și foilor de calcul Excel, pe care le aveam într-un folder. A fost momentul când am început să-mi pun întrebări. Poți exporta automat structura unui folder (folder tree) în Excel? Există vreo comandă DOS tree, care să listeze toată structura unui folder într-un fișier? Poți printa structura unui director într-o foaie de calcul Excel sau ca fișier text? Dacă vrei să afli cum exporţi structura unui folder, continuă să citești:
NOTĂ: În acest ghid, îți prezint două metode de a exporta structura unui folder. Prima constă în folosirea Liniei de comandă pentru a genera structura directorului ca fișier text, iar cea de-a doua se bazează pe un fișier executabil (un script creat cu PowerShell), care exportă structura folderului într-un fișier Excel și unul CSV. Poți trece la partea care te interesează.
Ce este structura unui folder (folder tree) pe un calculator?
Structura unui folder este o schemă sau reprezentare grafică a ierarhiei folderelor și a fișierelor, care se află într-un folder părinte. Structura de directoare este utilă atunci când vrei să vezi cum sunt organizate folderele și fișierele în folderul părinte, ajutându-te să navighezi și să gestionezi datele mai eficient.
Pentru a înțelege mai bine ce este structura unui folder, gândește-te la un arbore genealogic, dar pentru un folder de pe calculator. Imaginează-ți un folder principal (root folder), să-i spunem Folder Părinte (Parent Folder), care conține fișiere, precum și alte Foldere Copil (Child Folders). Fiecare dintre aceste Foldere Copil poate avea alte Foldere Nepot (Grandchild Folders) și fișiere stocate în interior, etcetera, etcetera. Subfolderele pot avea propriile lor subfoldere, creând o structură cuibărită de foldere.
Cum obții structura folderelor în Windows
Acum că știm ce este structura unui folder, hai să vedem cum să creăm una:
1. Exportă structura unui folder ca fișier text folosind comanda „tree” în Linia de comandă
Mai întâi, deschide File Explorer și accesează folderul pentru care vrei să exporți structura de directoare. Pentru a explica procesul, voi folosi ca exemplu folderul meu Games, aflat în „E:\Games”.
Scrie cmd în bara de adrese din File Explorer şi apasă pe Enter, pentru a deschide Linia de comandă direct la folderul care te interesează.
Se deschide o instanţă de Linie de comandă, indicând folderul tău. În cazul meu, Linia de comandă a fost deschisă folosind folderul „E:\Games”. Pentru a exporta structura folderului, rulează această comandă:
SUGESTIE: Dacă nu vrei ca structura de directoare să includă fișiere (cu alte cuvinte, vrei să includă doar foldere), omite parametrul /f din comandă (tree /a > arbore.doc).
Arbore.doc este fișierul document, în care este salvată întreaga structură de directoare. Poţi să foloseşti orice nume pentru acesta şi poţi să specifici orice tip de fişier, cu condiția să fie un fişier text. Eu prefer să folosesc fişiere Microsoft Word, cu extensia .doc, dar ai putea să foloseşti orice alt tip de fişier text. De exemplu, poţi alege să salvezi structura folderului într-un fişier simplu, de tip .txt, ce poate fi editat cu Notepad. În funcție de câte foldere și fișiere sunt stocate în folderul tău, rularea acestei comenzi poate dura câteva momente.
Acum poţi închide Linia de comandă, deoarece nu mai ai nevoie de ea. Mergi înapoi la File Explorer şi navighează la folderul pentru care ai vrut să exporţi structura de directoare. În interiorul său, ar trebui să găsești un nou fişier text, cu numele pe care l-ai specificat în comanda tree. În cazul meu, acest fişier se numește arbore.doc.
Deschide fișierul arbore și, în el, este listată întreaga structură de directoare.
NOTĂ: Dacă vrei să exporţi structura de directoare a unui folder ce conţine fişiere sau foldere de sistem, trebuie să lansezi Linia de comandă cu drepturi administrative, iar abia apoi să navighezi la folderul tău direct din Linia de comandă.
2. Exportă structura unui folder într-un fișier Excel (fișier XLS sau CSV) cu instrumentul nostru FolderTree (bazat pe PowerShell)
O altă metodă de a exporta structura unui folder în Windows este să folosești un instrument creat de subsemnatul. Se numește FolderTree și-l poți descărca folosind acest link. Dacă vrei, poți verifica și codul fișierului aici: FolderTree pe GitHub.
Salvează fișierul FolderTree undeva pe PC-ul tău cu Windows. Apoi, mută-l sau copiază-l în folderul a cărui structură arborescentă vrei s-o obții. În acel folder, dă dublu clic sau apasă de două ori pe executabilul FolderTree.
NOTĂ: Atunci când lansezi pentru prima dată FolderTree, este posibil ca filtrul SmartScreen să te avertizeze că este o aplicație nerecunoscută. Asta se întâmplă din cauză că sunt puține persoane care s-o descarce și s-o folosească. Crede-mă pe cuvânt că este sigură și că nu-ți strică PC-ul. Nu este altceva decât un script de PowerShell, împachetat într-un fișier executabil, cu o interfață simplă. Dacă primești avertismentul, apasă pe „Mai multe detalii” și alege „Executați oricum”.
Când se deschide FolderTree, ar trebui să apară o mică fereastră, ca cea de mai jos. Pentru a obține structura de directoare a folderului curent, apasă pe butonul „Get folder tree to Excel” (Exportă structura folderului în Excel).
Instrumentul generează apoi două fișiere: FolderTree.xlsx și FolderTree.csv. Ambele conțin lista cu structura folderelor și fișierelor din directorul curent.
În plus, ambele fișiere trebuie să aibă două coloane: Directory (Director) și Name (Nume). Coloana Directory îți spune numele folderului, iar coloana Name îți spune fișierele din acel folder.
Acum poți să continui și să editezi cum vrei tu fișierul Excel sau CSV cu structura de foldere. Dacă ai probleme cu instrumentul nostru, spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.
NOTĂ: O limitare importantă a utilizării acestui script/fișier este că nu-l poți folosi dacă ai adrese de fișiere foarte lungi. Adevărul este că aceasta este mai degrabă o limitare din Microsoft Excel decât din PowerShell a executabilului/scriptului FolderTree. Excel nu permite linkuri de fișiere mai lungi de 256 de caractere, ceea ce limitează numărul de caractere pentru numele unei căi de acces la 218.
De ce ai avut nevoie să exporți structura de directoare a unui folder?
În Windows, este foarte ușor să exporți întreaga structură de directoare a unui folder într-un fişier text. Ai nevoie doar de Linia de comandă şi de comanda corectă. Este la fel de ușor să exporți structura de directoare în Excel folosind instrumentul nostru FolderTree. Înainte de a închide acest articol, spune-mi de ce ai vrut să creezi un fișier cu structura unui folder. A fost din cauză că ai vrut o listă a fișierelor tale de muzică? A fost ceva de care aveai nevoie pentru serviciu? Comentează mai jos și hai să discutăm.