Cum schimbi sau ștergi variabile de mediu în Windows

Programatorii, administratorii de sistem și utilizatorii avansați au nevoie să lucreze și cu variabilele de mediu din Windows, numite în engleză "environment variables". Unii utilizator vor dori să ștergă o variabilă, alții să-i schimbe valoarea ș.a.m.d. Acest tutorial îți arată cum se golesc de conținut astfel de variabile, cum se editează și cum se șterg, în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1:

Deschide fereastra Variabile de Mediu

Pentru a face schimbările din acest articol, mai întâi trebuie să deschizi fereastra Variabile de Mediu (Environment Variables). Acest ghid îți explică în detaliu cum se face asta: Întrebări simple: Ce sunt variabilele de mediu în Windows?.

Dacă nu vrei să citești atât, îți spunem repede și calea cea mai scurtă: deschide Panoul de Control și mergi la "Sistem și securitate -> Sistem" (System and Security - > System). Aici, dă clic pe legătura din stânga, care spune: "Setări complexe de sistem" (Advanced system settings). Se deschide fereastra cu proprietățile de sistem. Aici, dă clic sau apasă pe butonul Variabile de mediu (Environment Variables).

Pentru unii dintre pașii explicați în acest articol, ai nevoie să deschizi și Linia de Comandă (cmd.exe), ca administrator. Fă asta înainte de a merge mai departe.

Cum schimbi valoarea unei variabile de mediu, în Windows

Dacă vrei să schimbi valoarea unei variabile de mediu, mai întâi selecteaz-o în fereastra Variabile de Mediu. Apoi, dă clic sau apasă butonul Editare (Edit).

Se deschide o fereastră unde poți schimba numele și valoarea variabilei selectate. Fă modificările dorite și apasă OK. Apoi, apasă iarăși pe OK, în fereastra Variabile de Mediu.

Poți schimba valoarea dar nu și numele unei variabile de mediu, din Linia de Comandă. Comanda pe care trebuie să o introduci este setx nume_variabilă "valoare".

De exemplu, am tastat setx TEST "C:\" și am creat o variabilă de mediu numită TEST cu valoarea C:\. Un aspect de luat în seamă este că dacă folosești comanda setx, rescrii valoarea existentă cu cea pe care o introduci. Astfel, dacă folosești această comandă pentru aceeași variabilă de mediu, aceasta va păstra doar ultima valoare pe care o introduci.

Dacă vrei ca o variabilă de mediu să aibă mai multe căi în valoarea sa, trebuie să le scrii pe toate, separate de punct și virgulă, precum în captura de ecran de mai jos.

Cum golești valoarea unei variabile de mediu din Windows

Dacă vrei să golești valoarea unei variabile de mediu dar să-i păstrezi numele, nu poți face asta cu mouse-ul și tastatura, din fereastra Variabile de Mediu. Dacă alegi o variabilă și dai clic pe Editare (Edit), îi poți șterge valoarea dar nu poți apăsa butonul OK, deoarece acesta se face gri. Astfel, nu poate fi folosit pentru a îți salva schimbarea.

Singura ta opțiune este să folosești Linia de Comandă. Tastează comanda setx nume_variabilă "". De exemplu, noi am scris setx TEST "" și variabila a primit o valoare vidă.

Acum, hai să vedem cum se șterge o variabilă de mediu.

Cum ștergi o variabilă de mediu, în Windows

Dacă nu mai vrei să folosești o variabilă de mediu, selecteaz-o în fereastra Variabile de Mediu. Apoi, apasă pe Ștergere (Delete). Windows nu-ți cere o confirmare pentru ștergere. Drept urmare, dacă te răzgândești și nu vrei să-ți păstrezi modificarea, este obligatoriu să apeși Anulare (Cancel). Dacă vrei să continui ștergerea, apasă OK.

Știi cum se șterge o variabilă de mediu din Linia de Comandă?

Din păcate, noi nu am găsit o metodă prin care poți șterge o variabilă de mediu folosind Linia de Comandă. Dacă știi o astfel de metodă, nu ezita să o împărtășești cu noi într-un comentariu Promitem să actualizăm acest articol bazat pe feedback-ul tău.