Cum descarci, instalezi și folosești SteamCMD în Windows

Cum descarci, instalezi și folosești SteamCMD în Windows

Dacă ești gamer, este foarte probabil să folosești Steam pentru a cumpăra și a juca jocuri pe calculatorul tău. Dar ai auzit de SteamCMD? Vrei să știi ce este SteamCMD, cum îl poți obține și cum îl poți folosi? În acest ghid, îți explic totul, arătându-ți cum folosești SteamCMD pentru a descărca un server de jocuri la care tu și prietenii tăi vă puteți conecta și juca jocuri multiplayer „prietenoase”. 🙂 Să începem:

Reclamă

Ce este SteamCMD?

SteamCMD este o versiune de consolă a aplicației client Steam, disponibilă pentru Windows și Linux, care rulează doar din linia de comandă. Deși aceasta este cea mai scurtă definiție pentru SteamCMD pe care ți-o pot oferi, adevărul este că SteamCMD este un instrument destul de complex, care-ți permite să descarci și să instalezi servere de jocuri din linia de comandă, atâta timp cât acestea sunt acceptate de Steam. Iată cum funcționează totul:

Cum descarci SteamCMD

SteamCMD este o unealtă pe care trebuie să o descarci de pe Steam și să o instalezi pe calculatorul tău pentru a o putea folosi. Astfel, primul pas pentru a obține SteamCMD pe calculatorul tău cu Windows este să îl descarci. Pentru a face acest lucru, folosește browserul tău web preferat pentru a apăsa pe acest link: Descărcare SteamCMD. Rezultă un fișier ZIP numit steamcmd.zip: salvează-l undeva pe PC-ul tău.

Descarcă și salvează fișierul steamcmd.zip

Descarcă și salvează fișierul steamcmd.zip

Apoi, folosește File Explorer sau orice mediu de linie de comandă pe care îl preferi pentru a crea un folder pentru SteamCMD pe calculatorul tău. Acesta este folderul în care vei instala SteamCMD. De exemplu, eu am creat un folder numit SteamCMD pe unitatea E:, deoarece acolo îmi păstrez toate jocurile.

Creează un folder SteamCMD undeva pe PC-ul tău

Creează un folder SteamCMD undeva pe PC-ul tău

Acum, extrage conținutul fișierului steamcmd.zip în folderul SteamCMD pe care l-ai creat.

Extrage steamcmd.zip în folderul SteamCMD

Extrage steamcmd.zip în folderul SteamCMD

Astfel, obții un fișier executabil numit steamcmd.exe. Dă dublu clic sau apasă de două ori pe el în succesiune rapidă pentru a-l rula.

Rulează fișierul steamcmd.exe

Rulează fișierul steamcmd.exe

Poți, de asemenea, să deschizi Linia de comandă, să navighezi la folderul SteamCMD și să rulezi comanda steamcmd astfel:

cd /d e:\SteamCMD
steamcmd

Rulează steamcmd din Linia de comandă

Rulează steamcmd din Linia de comandă

Rezultatul va fi că PC-ul tău va executa comanda steamcmd în Linia de comandă, instalând SteamCMD și descărcând toate fișierele necesare de pe Steam. Așteaptă un minut sau două până când își termină treaba. Apoi, vei vedea Steam în loc de folderul curent în Linia de comandă.

Așteaptă ca SteamCMD să se instaleze pe PC-ul tău

Așteaptă ca SteamCMD să se instaleze pe PC-ul tău

Cum rulezi SteamCMD

Înainte de a trece la a-ți arăta cum folosești SteamCMD, să vedem cum să pornești SteamCMD oricând dorești. După cum probabil bănuiești, acest lucru se face din linia de comandă.

Reclamă

Deschide Linia de comandă și execută următoarea comandă, adaptând-o la mediul tău (înlocuiește litera unității și calea de acces la folder cu cele unde ai instalat SteamCMD):

e:\SteamCMD\steamcmd

Cum rulezi SteamCMD în Windows

Cum rulezi SteamCMD în Windows

Cum folosești SteamCMD pentru a instala un server de jocuri

După cum știi acum, scopul principal al lui SteamCMD este să-ți permită să configurezi servere de jocuri. Să vedem cum:

Pornește SteamCMD în Linia de comandă, așa cum ți-am arătat mai devreme. Apoi, va trebui să setezi folderul în care vor fi instalate fișierele serverului de joc. Comanda SteamCMD pentru a crea și seta folderul de instalare este următoarea:

force_install_dir [cale]

De exemplu, am vrut să instalez Left 4 Dead 2 din SteamCMD. Pentru a face asta, a trebuit să creez și să setez un folder cu un nume corespunzător - left4dead2- pe unitatea mea E:. Comanda pe care trebuie s-o execut este:

force_install_dir “e:\left4dead2”

Cum setezi folderul de instalare pentru aplicațiile SteamCMD

Cum setezi folderul de instalare pentru aplicațiile SteamCMD

NOTĂ: Comanda force_install_dir din SteamCMD se ocupă și de crearea folderului specificat. Nu este nevoie să-l creezi dinainte.

Reclamă

În continuare, trebuie să te conectezi folosind contul tău Steam. Este firesc, deoarece jocurile sunt asociate contului tău, iar tu ai plătit bani pentru ele. 🙂 Pentru a te conecta la contul tău Steam în SteamCMD, execută următoarea comandă înlocuind [utilizator] cu ID-ul real al contului tău de utilizator:

login [utilizator]

SteamCMD îți va cere parola, iar dacă ai activat 2FA, va trebui să introduci și un cod cu doi factori. Dacă totul este în regulă, SteamCMD te va anunța.

Conectează-te la contul tău Steam

Conectează-te la contul tău Steam

Acum că te-ai conectat, poți începe să instalezi serverele de joc. Însă, pentru a face asta din SteamCMD, va trebui să știi ID-ul aplicației Steam a jocului. Pentru a afla ID-ul, folosește un browser web pentru a merge la această pagină web: Lista serverelor dedicate Steam. În ea, caută jocul pe care-l vrei. Când îl găsești, copiază sau notează ID-ul aplicației jocului. De exemplu, Left 4 Dead 2 are App ID 222860.

Găsește App ID pentru jocul pe care-l vrei

Găsește App ID pentru jocul pe care-l vrei

Acum, întoarce-te la SteamCMD în Linia de comandă. În ea, rulează această comandă:

app_update [App ID] validate

Înlocuiește [App ID] cu ID-ul aplicației Steam a jocului pe care-l vrei. În cazul meu, pentru a instala Left 4 Dead 2, al cărui ID este 222860, trebuie să rulez comanda:

app_update 222860 validate

Instalează fișierele serverelor de joc

Instalează fișierele serverelor de joc

În funcție de cât de mare este jocul pe care-l instalezi, acest pas va dura ceva timp, așa că înarmează-te cu răbdare. Vei ști care este progresul instalării dacă monitorizezi sau verifici din când în când procesul de descărcare în Linia de comandă. La sfârșitul acesteia, SteamCMD îți trimite un mesaj că instalarea s-a terminat cu succes.

Fișierele serverului de joc au fost descărcate

Fișierele serverului de joc au fost descărcate

SFAT: Reține că parametrul validate nu este obligatoriu pentru executarea comenzii de instalare. Scopul său este de a verifica dacă fișierele de joc descărcate sunt în regulă și dacă nu s-a pierdut nimic pe parcurs. Cu toate acestea, îl poți omite dacă nu dorești acest lucru.

Nu în ultimul rând, după ce toate fișierele de joc au fost descărcate și procesul s-a încheiat, tastează:

quit

… pentru a ieși din SteamCMD și a te deconecta în siguranță din Steam.

Ieși din SteamCMD

Ieși din SteamCMD

În continuare, poți să pornești serverul de joc și să-l configurezi după cum dorești, urmând instrucțiunile disponibile pe pagina de asistență a jocului respectiv. Din păcate, nu-ți putem arăta cum să faci acest lucru, deoarece fiecare joc are o procedură diferită pentru rularea serverelor. Cu toate acestea, de obicei, poți face acest lucru fie prin rularea unui fișier executabil din dosarul serverului de joc, fie prin utilizarea consolei din joc, după ce ai pornit jocul respectiv.

De exemplu, în cazul jocului Left 4 Dead 2, jocul pe care l-am folosit pentru acest ghid, în folderul l4d2, unde am ales să descarc fișierele cu SteamCMD, există un executabil numit srcds.exe. Acest fișier este realizat de Valve și îl vei găsi adesea în dosarele serverului de jocuri Steam pe care l-ai instalat cu SteamCMD. Rularea acestuia îți permite să configurezi cu ușurință un server la care prietenii tăi și alte persoane se pot conecta prin intermediul internetului sau al unei conexiuni de rețea locală.

Pornește un server dedicat în Windows

Pornește un server dedicat în Windows

Cum elimini un server de jocuri

Acum întrebarea este „Cum ștergi un server de joc?” pe care l-ai instalat folosind SteamCMD. Răspunsul nu poate fi mai simplu: este suficient să ștergi folderul acestuia. Nu mai trebuie sa faci nimic altceva, de fapt, decât să te asiguri că ai închis în prealabil serverul și SteamCMD. De exemplu, dacă aș vrea să dezinstalez serverul Left 4 Dead 2, tot ce trebuie să fac este să șterg folderul l4d2, în care am descărcat fișierele serverului de joc mai devreme cu SteamCMD.

Cum dezinstalezi un folder de jocuri

Cum dezinstalezi un folder de jocuri

Cum dezinstalezi SteamCMD

Și ce se întâmplă dacă vrei să scapi complet de SteamCMD? Cum dezinstalezi SteamCMD de pe PC-ul tău cu Windows? La fel ca în cazul serverelor de jocuri, nu trebuie să faci nimic special pentru a elimina SteamCMD de pe PC-ul tău. Pur și simplu deschide File Explorer și mergi la locația lui SteamCMD și șterge-l din calculatorul tău.

Cum dezinstalezi SteamCMD din Windows

Cum dezinstalezi SteamCMD din Windows

SteamCMD nu este instalat ca o aplicație sau un program obișnuit în Windows. Este doar un folder cu fișiere binare (executabile și alte tipuri de fișiere) și nu este înregistrat de sistemul de operare în lista Aplicații și caracteristici sau în secțiunea Programe și caracteristici din Panoul de control.

Folosești SteamCMD?

Acum știi ce este SteamCMD, care este scopul său și cum folosești SteamCMD pentru a instala servere de jocuri pe calculatorul tău cu Windows. Îl folosești? Sau ai fost doar curios să afli despre el pentru că ai auzit de la prietenii tăi că este un instrument excelent? Spune-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Divertisment Ghiduri Linia de comandă Programe Windows