4 metode de a șterge o rețea în Windows 10 (WiFi)

Atunci când te conectezi la o rețea wireless vizibilă ori la o rețea WiFi ascunsă, în Windows 10, sistemul de operare creează un profil pentru acea conexiune, în care salvează lucruri precum SSID-ul (numele reţelei) şi detaliile ei de securitate (cum ar fi parola sau tipul de criptare folosite). Ce se întâmplă dacă te decizi că nu vrei ca dispozitivul tău să mai recunoască o anumită conexiune wireless ori să nu se mai conecteze automat la ea? În acest caz, trebuie să îi ştergi profilul de reţea. În acest ghid îţi arătăm cum poţi să faci acest lucru:

NOTĂ: Capturile de ecran pe care le vom folosi în acest articol sunt realizate în Windows 10 cu Fall Creators Update. Windows 10 Fall Creators Update este disponibil în mod gratuit pentru toți utilizatorii de Windows 10, începând cu 17 octombrie 2017.

Metoda 1. Cum ştergi o reţea în Windows 10, folosind aplicaţia Setări

Pentru a elimina profilul unei reţele wireless în Windows 10, poţi să foloseşti aplicaţia Setări. Începe prin a deschide Setări, apăsând pe scurtătura din Meniul Start, sau folosind oricare din metodele pe care le-am arătat în acest tutorial: 9 metode de a deschide aplicaţia Settings (Setări) în Windows 10.

În aplicația Setări, apasă pe "Reţea și internet".

Cea de-a doua opțiune din stânga ferestrei "Reţea și internet" se numește Wi-Fi. Apasă pe ea.

Trebuie să menționăm că mai există o metodă de a ajunge aici, poate puțin mai rapidă: apeși pe iconița de rețea de pe bara de activități și apoi pe legătura "Setări de rețea" ("Schimbați setările, precum definirea unei rețele ca fiind contorizată") din partea de jos a listei de rețele.

Apoi, în partea dreaptă a ferestrei de setări Wi-Fi, caută secțiunea de setări numită simplu Wi-Fi. Ar trebui să fie prima pe care o vezi. În ea, apasă pe "Gestionați rețelele cunoscute".

Fereastra "Gestionați rețelele cunoscute" se va deschide și vei vedea lista completă cu toate rețelele Wi-Fi pe care le cunoaște PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10.

Derulează lista și selectează reţeaua wireless pe care vrei ca PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10 să nu o mai recunoască. Dacă lista este prea lungă, poți și să cauți acea rețea introducându-i numele (sau doar o parte din el). Folosește câmpul "Căutați în această listă". După ce găsești rețeaua Wi-Fi pe care vrei să o ștergi, apasă pe numele ei.

Windows 10 va afişa două opţiuni pentru acea rețea: Proprietăți şi Omitere. Butonul de Proprietăți deschide o listă cu detalii tehnice despre acea rețea Wi-Fi. Însă nu asta ne interesează pe noi. Ce vrem noi este să ștergem profilul acelei reţelei wireless, pentru a îi uita toate detaliile de conectare. Pentru asta, trebuie să apeși pe butonul Omitere.

După ce apeși pe butonul Omitere, Windows 10 elimină imediat reţeaua wireless din lista de reţele cunoscute. Dacă mai sunt şi alte reţele pe care vrei ca dispozitivul tău Windows 10 să le uite, repetă această procedură pentru fiecare rețea. Altfel, poţi să închizi aplicaţia Setări.

Metoda 2. Cum ștergi o rețea în Windows 10, folosind meniul Wi-Fi din zona de notificări de pe bara de activități

Există o metodă mai rapidă pentru a șterge o rețea din Windows 10, dar ea funcționează doar dacă ești deja conectat la acea rețea, sau cel puțin să fii în aria sa. Prima dată, apasă pe butonul Wi-Fi din zona de notificări de pe bara de activități.

În lista de rețele Wi-Fi disponibile, găsește rețeaua pe care vrei să o ștergi. Nu uita că poate să fie inclusiv rețeaua wireless la care ești conectat în prezent.

Dă clic dreapta (sau apasă lung dacă ai un ecran tactil) pe numele rețelei pe care vrei să o elimini. Apoi, în meniul contextual, alege opțiunea Omitere.

Acea rețea Wi-Fi este ștearsă din lista de rețele cunoscute. Rapid… nu-i așa?

Metoda 3. Cum ştergi o rețea în Windows 10, folosind Linia de comandă

Poţi să elimini un profil de reţea salvat de Windows 10 și cu ajutorul Liniei de comandă. Începe prin a deschide Linia de comandă ca administrator. O metodă rapidă de a face acest lucru este să scrii cuvântul cmd în caseta de căutare de pe bara de activități, apoi să dai clic dreapta sau să apeși lung pe rezultatul Linie de comandă. În final, apasă pe opțiunea "Executare ca administrator" din meniul contextual.

În Linia de comandă, scrie următoarea comandă: netsh wlan show profiles.

Comanda de mai sus va afişa toate profilurile de reţele wireless stocate de Windows 10. Lista poate fi destul de lungă dacă ţi-ai folosit laptopul sau tableta pentru ceva timp.

Identifică numele profilului de reţea wireless pe care vrei să îl ştergi, apoi scrie următoarea comandă pentru a îl elimina: netsh wlan delete profile name="nume rețea Wi-Fi".

De exemplu, noi am vrut să eliminăm profilul unei reţele wireless numită CNC24, aşa că am scris: "netsh wlan delete profile name=CNC24". Aproape instantaneu, Windows 10 îți spune că profilul acelei rețele wireless a fost eliminat.

Tare, nu?

Metoda 4. Cum ştergi toate rețelele din Windows 10

În anumite situaţii, este posibil să vrei să elimini toate profilurile de reţele wireless cunoscute de către laptopul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Din fericire, nu este nevoie să le elimini una câte una. Ar fi foarte incomod. În schimb, ce trebuie să faci este să deschizi Linia de comandă ca administrator, la fel cum ai făcut în secțiunea anterioară a acestui ghid, după care să tastezi comanda netsh wlan delete profile name=* i=*.

Apasă Enter pe tastatură și Windows 10 va şterge toate profilurile de rețele, aproape instantaneu. Dacă ești conectat la o rețea Wi-Fi, calculatorul sau dispozitivul tău se deconectează de la ea și șterge și profilul ei.

NOTĂ: Comanda netsh oferă mulţi alţi parametri, pe lângă cei pe care i-am arătat noi în acest articol. Dacă vrei să afli mai multe despre ea, îţi recomandăm să citeşti documentaţia oficială: Netsh Commands for Wireless Local Area Network (WLAN). Din păcate, documentaţia respectivă este disponibilă numai în limba engleză.

Concluzie

Acestea sunt metodele pe care le cunoaştem pentru a elimina reţelele wireless cunoscute de pe dispozitivele cu Windows 10. Sperăm că acest ghid îți este de folos şi, dacă știi şi alte metode, nu ezita să ni le spui și nouă, folosind comentariile de mai jos. Promitem să actualizăm acest articol, astfel ca şi alţi cititori să beneficieze de aceste informaţii.