Cum te conectezi la rețelele wireless în Windows 10

În Windows 10, conectarea la rețelele wireless este un proces ușor, fără niciun fel de complicații, implicând doar câțiva pași. Este adevărat însă că mai contează și dacă router-ul wireless distribuie numele rețelei Wi-Fi sau nu. Dar dacă o face, conectarea la rețea înseamnă că probabil nu va trebui să faci altceva în afară de a introduce o parolă și a alege dacă vrei ca PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10 să fie vizibil pentru alte dispozitive din aceeași rețea. Iată cum te conectezi la orice rețea wireless care își face public numele, de pe un dispozitiv cu Windows 10:

NOTĂ: Capturile de ecran pe care le vom folosi în acest articol sunt realizate în Windows 10 cu Anniversary Update. Anniversary Update este disponibil în mod gratuit pentru toți utilizatorii de Windows 10, începând cu 2 august 2016.

Cum te conectezi la o rețea wireless care își distribuie numele

Dacă o rețea wireless își distribuie numele, cunoscut și ca SSID , ea va fi automat detectată de orice dispozitiv cu Windows 10 care este destul de aproape. Tu vei putea să vezi că acea rețea WiFi este în raza ta, uitându-te la iconița de rețea de pe bara ta de activități: aceasta va arăta ca un emițător de semnal radio cu o stea micuță deasupra.

Pentru a accesa lista de rețele wireless disponibile, apasă pe iconița de rețea de pe bara de activități. Ar trebui să obții ceva similar cu captura de ecran de mai jos:

Găsește rețeaua la care vrei să te conectezi și apasă pe numele ei. Dacă este o rețea pe care o cunoști și la care te vei conecta în mod regulat, este bine să bifezi și opțiunea "Conectare automată". Astfel, PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10 se va conecta automat la acea rețea atunci când se va afla în raza ei.

Apoi, apasă pe Conectare.

NOTĂ: În partea de jos a panoului de rețele, vei vedea două butoane mari, numite Wi-Fi și Mod avion . Dacă apeși pe butonul Wi-Fi vei activa sau dezactiva placa de rețea wireless de pe dispozitivul tău. Aceeași acțiune pe butonul Mod avion va dezactiva atât placa de rețea wireless, cât și orice alt emițător radio instalat, cum ar fi de exemplu un cip Bluetooth. Dezactivarea plăcii wireless sau activarea modului avion înseamnă că dispozitivul tău nu va mai încerca să se conecteze la nicio rețea wireless. De asemenea, acest lucru te ajută la economisirea bateriei dispozitivului tău, atunci când nu lucrezi online.

După ce ai apăsat pe butonul Conectare , Windows 10 va face o scanare a setărilor de securitate ale acelei rețele wireless. Când termină, îți va cere cheia de securitate.

Dacă router-ul suportă standardul WPS și această caracteristică este activată, poți să te conectezi și apăsând pe butonul WPS de pe el.

După ce ai introdus parola cerută de rețeaua wireless, apasă pe Următorul. Dacă vrei să verifici că ai introdus parola corectă, o poți vedea înainte de a apăsa pe Următorul , dacă apeși pe iconița în formă de ochi din dreapta ei.

După ce PC-ul sau dispozitivul tău realizează conexiunea cu rețeaua wireless, vei fi întrebat dacă vrei să îi setezi locația ca privată sau ca publică. Dacă alegi Da , atunci vei permite "ca PC-ul să poată fi descoperit de alte PC-uri și dispozitive din această rețea" și asta ar trebui să faci dacă te conectezi la rețeaua ta wireless de acasă sau de la birou. Dacă te conectezi la o rețea publică, alege Nu. Dacă nu vei alege nimic și vei închide pur și simplu acest dialog, trebuie să știi că Windows 10 va seta această nouă rețea ca fiind publică, în mod implicit. Pentru a afla mai multe despre locațiile de rețea din Windows, citește acest ghid: Întrebări simple: Ce sunt locațiile de rețea în Windows?

După ce ai trecut peste partea de partajare, PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10 este oficial conectat la rețeaua wireless pe care ai ales-o.

Cum te deconectezi de la o rețea wireless

Dacă nu mai vrei să folosești o rețea wireless la care ești conectat, poți oricând să te deconectezi de la ea. Pentru a face acest lucru, deschide mai întâi lista de rețele wireless, apăsând pe iconița de rețea de pe bara de activități.

În lista de rețele wireless disponibile, găsește-o pe cea la care ești tu conectat. Ar trebui să fie foarte ușor, deoarece lângă numele rețelei ar trebui să vezi un text precum "Conectat, securizat" .

Apasă pe rețeaua la care ești conectat și apoi apasă pe butonul Deconectare .

PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10 se va deconecta imediat, după care poți să te conectezi la altă rețea Wi-Fi, dacă asta este ceea ce vrei.

Depanarea problemelor wireless

Chiar dacă ai urmat toate instrucțiunile de mai sus, pot apărea oricând probleme. Dacă nu te poți conecta la rețeaua la care vrei și ești sigur că informațiile de securitate pe care le-ai introdus sunt corecte, citește și articolele de mai jos, deoarece ele conțin informații care te-ar putea ajuta:

Concluzie

După cum vezi, conectarea la o rețea care își difuzează numele este ceva foarte ușor de realizat și nu implică decât câțiva pași. Instrucțiunil din acest articol îți arată cum să cauți și să te conectezi la orice rețea wireless la care ai acces. Dar ai grijă când te conectezi la o rețea deschisă, dintr-un loc public. De obicei, aceste rețele nu îți cer o parolă de securitate și sunt gratuite, dar pot fi și riscante. Cu excepția cazului în care folosești un firewall/antivirus bun, evită acest tip de rețele, măcar atunci când știi că vei transmite informații care ar fi bine să rămână private.