This website uses cookies

We use cookies to personalize content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you've provided to them or that they've collected from your use of their services. Please read more at our privacy policy page.Dezactivează folosirea pictogramei "Eliminare în siguranță dispozitiv hardware"

Vrei să știi cum să configurezi Windows astfel încât să nu mai fie necesar să folosești pictograma de notificare "Eliminare în siguranță dispozitiv hardware și scoatere", pentru a deconecta dispozitive USB externe precum stick-urile de memorie USB sau hard-disk-uri? Este oare sigur să dezactivezi această caracteristică, și dacă da care este impactul acesteia asupra performanței? Răspunsurile la aceste întrebări le veți găsi în acest articol.

Descrierea Problemei

Când folosești un stick de memorie USB sau un hard-disk extern pe mai multe calculatoare, se întâmplă des ca, atunci când conectezi respectivul dispozitiv la un calculator, să primești o notificare legată de posibile probleme apărute cu unele fișiere de pe el. Acest lucru se întâmplă deoarece probabil ai scos dispozitivul fără a folosi opțiunea "Eliminare în siguranță dispozitiv hardware și scoatere".

De cele mai multe ori, când întâlnești această notificare, nu există de fapt nici o problemă cu fișierele de pe disc, iar dvs. le puteți folosi în continuare. Totuși, se poate întâmpla ca unele fișiere să fie într-adevăr corupte. În acest caz, utilizarea opțiunii "Scanare și reparare" rezolvă problemele apărute.

Totul este în regulă până aici, dar ce poți face pentru a scădea numărul acestor notificări? Și, poți oare scoate un dispozitiv USB (stick de memorie sau hard-disk extern) fără a fi necesară folosirea pictogramei de notificare "Eliminare în siguranță dispozitiv hardware și scoatere"?

Soluția: Activarea eliminării rapide a dispozitivelor USB/Dezactivarea cache-ului de scriere

Primul pas este să deschideți Managerul de dispozitive. În Windows 8, puteți face acest lucru prin tastarea cuvântului dispozitive în ecranul Start și selectarea opțiunii Setări. Dacă folosiți Windows 7, căutați același cuvânt, folosind meniul de Start.

Dacă vreți să știți mai multe opțiuni pentru a deschide "Managerul de dispozitive", le puteți afla dintr-un tutorial anterior al nostru, aici: Găsiți driverele lipsă & dispozitivele ascunse cu Managerul de dispozitive.

O dată ce fereastra "Managerului de dispozitive" este deschisă, mergeți la lista numită "Unități de disc" și deschideți-o. Aici puteți vedea toate hard-disk-urile interne ale calculatorului dvs. plus dispozitivele USB externe conectate. Astfel de dispozitive conțin întotdeauna cuvântul USB în numele lor.

Dați dublu clic pe dispozitivul pentru care nu vreți să mai folosiți opțiunea "Eliminare în siguranță a unui dispozitiv hardware". În fereastra Proprietăți, mergeți la fila Politici. Aici veți găsi două opțiuni: "Eliminare rapidă" și "Performanță mai bună".

Dacă este bifată opțiunea "Performanță mai bună", asta înseamnă că, deși e posibil să obțineți un nivel de performanță mai ridicat în anumite scenarii, trebuie întotdeauna să utilizați pictograma de notificare "Eliminare în siguranță a unui dispozitiv hardware" pentru a deconecta dispozitivul USB de la calculator.

Selectați Eliminare rapidă și dați clic pe OK.

În acest fel, cache-ul de scriere este dezactivat pentru respectivul disc USB (stick de memorie sau hard-disk extern). Asta înseamnă că, o dată ce ați terminat de lucrat cu el, îl puteți pur și simplu scoate din calculator. Nu veți mai avea nici un fel de probleme legate de sistemul de fișiere.

Totuși, dacă scoateți discul în timp ce scrieți fișiere pe el, este foarte probabil să întâlniți din nou notificarea "scanare și reparare" pe care am arătat-o la începutul acestui articol.

Nu ezitați să repetați această procedură pentru toate dispozitivele pentru care vreți să dezactivați pictograma de notificare "Eliminare în siguranță dispozitiv hardware". Windows își va aminti setarea chiar dacă, mai târziu, veți conecta acel dispozitiv în alt slot USB.

Care este impactul asupra performanței? – Un test rapid

Cel puțin în teorie, ar trebui să existe un impact asupra performanței atunci când nu folosim cache-ul la scriere în Windows, pentru dispozitivele USB externe. Am vrut să testez această ipoteză și să aflu mai multe despre impactul asupra performanței.

Pentru testele mele am folosit trei dispozitive: un stick de memorie USB Corsair Voyager GT de 16 GO, un stick de memorie USB "noname" de 2 GO și un hard-disk USB extern de 1 TO LaCie.

Am formatat dispozitivele și am rulat CrystalDiskMark cu opțiunea "Performanță mai bună" selectată (cu cache-ul de scriere activat). Apoi, am bifat opțiunea "Eliminare rapidă", ce dezactivează cache-ul de scriere, și am repetat testul. Apoi, am comparat rezultatele.

Măsurătorile efectuate de CrystalDiskMark sun următoarele: citire &scriere secvențială, citire & scriere aleatorie – pe blocuri de 512 KO, citire & scriere aleatorie – pe blocuri de 4 KO. Mai multe despre cum funcționează această aplicați, puteți găsi aici.

Când am avut cache-ul activat ("Performanță mai bună") pentru stick-ul Corsair, am obținut următoarele rezultate:

Când cache-ul de scriere a fost dezactivat ("Eliminare rapidă"), am obținut rezultate foarte similare. A existat o mică scădere la performanța de scriere (mai puțin de 5%) dar a fost destul de mică încât să nu fie observabilă. Surprinzător, performanța la citire a fost mai bună cu aproximativ 1% când "Eliminarea rapidă" a fost activă.

Ce s-a întâmplat cu stick-ul de memorie "noname"? Nu pot spune că a fost vreodată un dispozitiv rapid. Iată rezultatele sale cu cache-ul de scriere activat.

Impactul asupra performanței atunci când nu am folosit cache-ul de scriere a fost chiar mai mic decât pentru stick-ul Corsair – până la 1%. Anumite operații de citire s-au realizat puțin mai rapid, dar nu toate. Rezultatul a fost o creștere de mai puțin de 0,5%.

În final, haideți să vedem cum s-a comportat hard-disk-ul meu extern LaCie. Cu cache-ul de scriere activat, rezultatele obținute au fost acestea:

Cu cache-ul dezactivat, performanța la scriere a fost mai mică cu mai puțin de 1%, în timp ce performanța la citire s-a îmbunătățit cu un procent mic – până în 2% pentru anumite operațiuni de citire.

Diferențele nu sunt extraordinare, nu-i așa?

Concluzie – Este sigur să nu folosești Eliminare în siguranță dispozitive hardware

Uitându-mă peste aceste rezultate, pot ajunge la o singură concluzie: este OK să dezactivezi pictograma de notificare "Eliminare în siguranță dispozitive hardware". Asta înseamnă dezactivarea cache-ului de scriere pentru dispozitivele USB externe și utilizarea setării Eliminare rapidă, în loc de Performanță mai bună. Nivelurile de performanță sunt aproape aceleași pentru ambele opțiuni, dar alegerea "Eliminării rapide" poate însemna o utilizare mai confortabilă a dispozitivelor externe, nemaifiind necesare clicurile pentru eliminarea în siguranță. Totuși fiți atenți să nu scoateți dispozitivele din calculator în timp ce scrieți date pe ele ori când anumite fișiere de pe ele sunt deschise. Închideți fișiereșe accesate și apoi îl puteți scoate în condiții de siguranță.