Ghidul complet pentru fixarea ferestrelor în Windows 10

Știați că Windows 10 vă permite să fixați până la patru ferestre, una lângă cealaltă, pe același ecran? Știați că acum fixarea ferestrelor este mai ușoară ca niciodată pe calculatoarele cu mai mult de un monitor? Ori că puteți fixa ferestre una lângă celalată chiar și pe tablete cu Windows 10 care, în mod implicit, pornesc toate aplicațiile astfel încât să ocupe tot ecranul? Dacă nu știați cel puțin unul din lucrurile enumerate mai devreme, atunci trebuie să citiți acest ghid. La final veți fi bucuroși că ați făcut asta.

Ce este Snap (Fixare) în Windows?

Snap ori fixare, în limba română, este o caracteristică introdusă inițial în Windows 7, care poate fi găsită și în Windows 8.1 și Windows 10. În Windows 7 și Windows 8.1, Snap oferă capacitatea de a fixa două ferestre una lângă cealaltă, fiecare ocupând jumătate de ecran. Această facilitate este utilă mai ales când ai nevoie să compari două documente ori să transferi fișiere dintr-o parte în alta.

În Windows 10, Snap poate face același lucru ca și în precedentele versiuni de Windows dar, de asemenea, poate fixa până la patru fereste pe același ecran, într-o grilă de 2x2, ca în captura de ecran de mai jos.

Deoarece ecranul este împărțit într-o grilă de 2x2, puteți fixa și trei ferestre pe același ecran: două vor lua câte 25% din el și a treia va lua 50% din el, ca în captura de ecran de mai jos.

Această facilitate este foarte utilă mai ales utilizatorilor cu ecrane de mari dimensiuni și rezoluții 4K, care pot lucra foarte ușor cu mai mult de două ferestre simultan.

Ce este Snap Assist (Asistență Fixare) în Windows 10?

Snap Assist sau Asistență Fixare este o caracteristică Windows 10 care asistă utilizatorii în fixarea ferestrelor una lângă cealaltă. Odată ce ai fixat o fereastră pe o jumătate de ecran, Windows 10 afișează o listă cu aplicațiile deschise. Dacă dai clic pe o aplicație din listă, aceasta este fixată automat pe celalaltă jumătate de ecran.

Este mai rapid și mai intuitiv să fixezi astfel ferestrele decât în Windows 7 și Windows 8.1, unde spațiul disponibil rămânea gol până când fixai manual o altă fereastră în acel spațiu.

Cum fixezi două ferestre una lângă cealaltă, în Windows 10?

Cea mai rapidă metodă pentru fixarea ferestrelor este utilizarea tastaturii. Deschide fereastra pe care vrei să o fixezi și apasă Windows + săgeată stânga dacă vrei să fixezi fereastra în jumătatea stângă sau Windows + săgeată dreapta dacă vrei să o fixezi în jumătatea dreaptă.

De asemenea, poți folosi și mouse-ul: fă clic pe fereastra pe care vrei să o fixezi și ține butonul stânga apăsat. Cu butonul încă apăsat, mută fereastra în jumătatea unde dorești să o fixezi. Vei vedea un strat transparent afișat în jumătatea respectivă, arătând unde va fi așezată fereastra. Când apare acel strat, eliberează butonul stânga al mouse-ului și fereastra este fixată în mod automat.

Snap Assist apare apoi în jumătatea goală a ecranului.

Dă clic pe fereastra pe care o vrei fixată în jumătatea goală a ecranului și va fi afișată imediat acolo. Dacă nu vrei să fixezi nicio fereastră în jumătatea goală a ecranului dă clic în fereastra tocmai fixată și cealaltă jumătate nu va fi umplută de nicio aplicație.