Cum faci două aplicații din Windows să ocupe fiecare câte o jumătate de ecran, când ai două monitoare

Doua monitoare

Funcția Snap sau Fixare îți permite să fii productiv în lucrul cu aplicațiile din Windows. Pe un calculator cu un singur monitor, poți folosi funcția Fixare atât cu mouse-ul cât și cu tastatura, dar pe un sistem cu două ecrane, nu mai merge la fel. Cum așezi două aplicații una lângă alta, fiecare pe jumătate de ecran, atunci când ai două monitoare? Citește acest tutorial și află răspunsul:

Cum folosești Snap (Fixare) în Windows?

Pentru cei care nu știu, funcția Snap sau Fixare, este o caracteristică care există în Windows 10, în Windows 7 și în Windows 8.1. Cu ajutorul ei poți aranja rapid ferestrele pe ecran. Unul dintre modurile în care le poți organiza, este să pui două aplicații una lângă cealaltă, fiecare ocupând câte jumătate din ecran, pentru a lucra cu ambele în paralel.

Pentru a face asta, poți folosi mouse-ul: fă clic pe fereastra pe care vrei să o fixezi și ține butonul stânga apăsat pe mouse. Cu butonul încă apăsat, mută fereastra în jumătatea unde dorești să o fixezi. Vei vedea un strat transparent afișat în jumătatea respectivă, indicând unde va fi așezată fereastra. Când apare acel strat, eliberează butonul stânga al mouse-ului și fereastra este fixată în mod automat. Acum fă la fel cu cealaltă aplicație, dar în partea opusă a ecranului.

Un ghid complet despre cum se folosește această funcție, în Windows 10, găsești aici: Ghidul complet pentru fixarea ferestrelor în Windows 10. Majoritatea instrucțiunilor din acest ghid se aplică și pentru versiuni mai vechi, cum ar fi Windows 7 sau Windows 8.1.

Cum fixezi două aplicații pe ecran, când ai două sau mai multe monitoare

Dacă încerci același lucru cu mouse-ul atunci când ai două sau mai multe monitoare, procedura nu funcționează. Însă funcția Fixare este în continuare activă.

Secretul este să folosești tastatura pentru a fixa ferestrele deschise, în locul mouse-ului. Trebuie să apeși tastele Windows+Dreapta/Stânga, în funcție de locația unde vrei să fixezi o fereastră. Să vedem cum funcționează pe calculatorul meu cu două monitoare:

Am deschis o fereastră Microsoft Edge, în Windows 10, pe monitorul principal al calculatorului. Poți vedea al doilea ecran în partea dreaptă.

Windows, fixare, aplicatii, ferestre, doua monitoare

Când apăs Windows+Stânga, fereastra este fixată pe jumătatea din stânga a monitorului principal.

Windows, fixare, aplicatii, ferestre, doua monitoare

O apăsare pe Windows+Dreapta aduce fereastra în poziția ei inițială.

Windows, fixare, aplicatii, ferestre, doua monitoare

O nouă apăsare pe Windows+Dreapta mută fereastra în jumătatea dreaptă a monitorului principal.

Windows, fixare, aplicatii, ferestre, doua monitoare

O altă apăsare pe aceeași combinație de taste, fixează fereastra în partea stângă a monitorului secundar.

Windows, fixare, aplicatii, ferestre, doua monitoare

Încă o apăsare pe Windows+Dreapta duce fereastra în poziția ei inițială, dar pe monitorul secundar, din partea dreaptă.

Windows, fixare, aplicatii, ferestre, doua monitoare

Ultima apăsare pe Windows+Dreapta fixează fereastra în jumătatea dreaptă a monitorului secundar.

Windows, fixare, aplicatii, ferestre, doua monitoare

Pentru a reveni la pozițiile precedente, apasă Windows+Stânga de câte ori este nevoie. Destul de util, nu-i așa?

Cum schimbi rapid poziția ferestrei active între două ecrane

Un alt truc util, dar cunoscut de puțină lume, este apăsarea tastelor Windows+Shift+Dreapta/Stânga. Asta face Windows să păstreze poziția curentă a ferestrei deschise dar să o mute pe următorul monitor. Hai să vedem cum funcționează:

Iată fereastră Microsoft Edge, în Windows 10, deschisă pe monitorul principal.

Windows, fixare, aplicatii, ferestre, doua monitoare

O apăsare pe Windows+Shift+Dreapta mută fereastra pe monitorul secundar, unde își păstrează aceeași poziție și dimensiune.

Windows, fixare, aplicatii, ferestre, doua monitoare

Dacă apeși Windows+Shift+Stânga o vei aduce înapoi pe monitorul principal.

Concluzie

Sperăm că trucurile din acest tutorial îți sunt utile și că acum poți așeza orice aplicație Windows, în poziția dorită, pe ecranul unde vrei să o folosești. Astfel, vei putea lucra cu mai multe aplicații simultan și îți vei îmbunătăți productivitatea. Dacă vrei să afli mai multe lucruri utile despre lucrul cu aplicații în Windows, citește ghidurile recomandate mai jos.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Ghiduri Programe Recomandate Windows