Informațiile despre Procese din Managerul de Activități al Windows 8

Noul Manager de activități are multe de oferit atunci când vorbim despre monitorizarea resurselor sistemului. Fila Procese oferă mai multe informații decât în orice alte versiuni anterioare și ne permite chiar și personalizarea interfeței. Poți alege ce date sunt afișate și cum sunt afișate, astfel încât să ai acces rapid exact la ce te interesează. Citiți acest articol pentru a vedea cum puteți să modificați fila Procese, în Windows 8, astfel ca ea să afișeze doar informațiile care vă interesează.

Cum adaugi sau elimini coloane de date în fila Procese din Managerul de activități

Poți alege ce informații vrei să fie afișate în filă dacă dai clic dreapta sau apeși lung pe titlul unei coloane existente. Selectează un element nou din listă pentru a adăuga o nouă coloană.

Există multe opțiuni pentru coloanele de date. Iată o prezentare pe scurt a ceea ce oferă fiecare din ele:

 • Tip - Afișează tipul procesului: aplicație, proces de fundal sau proces Windows.Coloana Nume le sortează după tip în mod impllicit. Dacă aceasta este activă, coloana Tip este redundantă.
 • Stare - Coloana Stare afișează informații despre starea de suspendare a proceselor. Când ceva este suspendat, înseamnă că rulează în fundal, dar nu are acces la cicluri de procesor și consumă foarte puțină memorie.
 • Editor - Afișează numele editorului procesului.
 • PID - Această opțiune afișează Identificatorii de Proces ai fiecărui proces. Aceste numere pot fi folosite pentru a depista legătura cu o eroare sau un eveniment ce afișează PID-ul.
 • Nume proces - Coloana afișează numele executabilului procesului. De exemplu, pentru Google Chrome vei vedea chrome.exe.
 • Linie de comandă - Afișează sintaxa liniei de comandă rulate pentru fiecare proces. Astfel poți vedea ce programe au fost lansate cu parametri speciali și, de asemenea, oferă o metodă ușoară de a vedea locația de pe hard-disk a fiecărui executabil al proceselor.
 • CPU - Afișează consumul de procesor al fiecărui proces.
 • Memorie - Afișează consumul de memorie al fiecărui proces.
 • Disc - Afișează consumul de resurse pentru hard-disk al fiecărui proces.
 • Rețea - Afișează consumul de resurse pentru rețea al fiecărui proces.

Cum modifici modul în care sunt afișate informațiile în fila Procese

Nu numai că poți schimba ce date sunt afișate, dar poți alege și cum sunt afișate ele. Pentru coloanele Memorie, Disc și Rețea poți alege dacă ele vor afișa informații folosind valori - MO de memorie, MO/s pentru disc și Mops pentru rețea - sau poți alege să afișeze procentaje din totalul resursei respective. Dă clic dreapta sau apasă lung pe fila Procese pentru a deschide meniul contextual.

Selectează "Valori resurse", alege una din resurse și apoi una din opțiunile "Procente" sau "Valori".

Cum modifici rata de reîmprospătare a informațiilor afișate de Managerul de activități

De asemenea, poți alege cât de des va împrospăta și afișa informații noi Managerul de activități. Dă clic sau apasă "Vizualizare", selectează "Viteză de actualizare" și selectează una din opțiunile disponibile.

Setarea implicită "Normal" va actualiza informațiile o dată pe secundă. Dacă vrei ca ele să fie actualizate mai des, poți selecta "Maximă", dar acest lucru va face ca Managerul de activități să consume el însuși mai multe resurse. Alege "Minim" pentru un impact redus asupra sistemului, dar cu neajunsul unor date mai puțin precise.

Cum sortezi alfabetic coloana cu Numele proceselor

În mod implicit, lista de Procese a Managerului de activități este sortată logic după tipul proceselor. Acest lucru înseamnă că toate aplicațiile, procesele de fundal și procesele Windows 8 sunt grupate împreună și sortate în interiorul grupului lor. Deși nouă ne place acest sistem, este posibil să vrei să revii la clasicul sistem de sortare alfabetică.

Dă clic sau apasă "Vizualizare" și deselectează "Grupare după tip".

Selectează din nou această opțiune pentru a reveni la noua metodă de sortare.

Cum ascunzi Starea proceselor în Managerul de activități din Windows 8

Cum am spus mai devreme, avem opțiunea de a deschide o coloană Stare ce afișează dacă o aplicație este sau nu suspendată.

Din motive necunoscute, avem și opțiunea de a ascunde starea suspendată a aplicațiilor. Pentru aceasta, dă clic sau apasă "Vizualizare", selectează "Valori de stare" și dă clic sau apasă pe "Ascundere stare suspendată".

Descrierea stării este acum ascunsă, dar procesul suspendat este listat în continuare. Notați totuși faptul că această opțiune transformă coloana Stare într-una inutilă, așa că dacă selectați această opțiune, dezactivați și coloana pentru a economisi spațiu.

Cum personalizezi comportamentul ferestrei Managerului de activități

Acum că am personalizat modul în care este afișată fila, putem lucra la modul în care funcționează întreaga fereastră a Managerului de activități. Un clic sau o apăsare pe meniul Opțiuni ne oferă trei elemente pe care le putem personaliza. Selectează o opțiune pentru a o bifa și activa sau deselecteaz-o pentru a o dezactiva:

 • Întotdeauna în față - Această opțiune va păstra Managerul de activități deasupra tuturor celorlalte ferestre, indiferent de fereastra activă.
 • Minimizare la utilizare - Este o opțiune denumită foarte ciudat. Această opțiune minimizează Managerul de activități atunci când îl folosești pentru a deschide o aplicație, acțiune pe care o poți realiza din modul de vizualizare compact.
 • Ascundere la minimizare - Această opțiune face ca Managerul de activități să se închidă atunci când îl minimizezi. Nu va apărea nici o pictogramă pe bara de activități și va trebui să îl lansezi din nou pentru a-l deschide.

Concluzie

Prima dată când deschizi fila Procese a Managerului de activități din Windows 8, ai acces la o mulțime de informații despre consumul de resurse al calculatorului. Deși configurația implicită este bună pentru majoritatea utilizatorilor, posibilitatea de a personaliza informațiile afișate și unitățile de măsură folosite îl face să fie un instrument puternic. Pentru mai multe informații despre Managerul de activități, vă recomandăm și următoarele articole.