Întrebări simple: Ce este & Cum lucrăm cu Clipboard-ul în Windows?

Dacă ați folosit un calculator înseamnă că știți ce înseamnă Copiere și Lipire și probabil ați auzit de conceptul Clipboard. Dar știți cu adevărat ce înseamnă? Știți că există instrumente ce pot ajuta la o administrare mai eficientă și o transformare a Clipboard-ului într-un concept mai flexibil?

Ce este Clipboard în Windows?

În Windows și alte sisteme de operare, Clipboard-ul este zona de stocare pe termen scurt a informațiilor pe care le-ai copiat dintr-un loc și pe care intenționezi să le folosești într-un alt loc. În Clipboard, poți copia aproape orice: șiruri de text, imagini, video, fișiere, foldere, scurtături, etc.

Când copiezi (sau decupezi ceva), acel lucru este stocat în clipboard. Când copiezi (sau decupezi) încă ceva, acea nouă informație rescrie conținutul anterior. Acest lucru se datorează faptului că Windows oferă suport doar pentru o singură tranzacție în clipboard.

Atunci când lipești conținutul Clipboard-ului, el rămâne disponibil și pentru viitoare operații de lipire. Este rescris doar atunci când copiezi sau decupezi altceva.

Ce poți Copia în Clipboard?

Aproape orice poate fi selectat în Windows: toate felurile de text, grafică, fișiere (inclusiv scurtături) sau foldere.

Ce poți Lipi din Clipboard?

Lipirea conținutului Clipboard-ului depinde de locul unde vrei să efectuezi lipirea. De exemplu, dacă lucrezi cu text, poți lipi text doar în aplicații și programe ce lucrează cu text. Urmând aceeași regulă, poți lipi imagini doar în aplicații și programe ce lucrează cu imagini, ș.a.m.d.

În cazul în care conținutul Clipboard-ului nu poate fi lipit acolo unde vreți, el nu va fi lipit acolo dar va rămâne intact în clipboard.

Cum Administrezi Clipboard-ul în Windows?

Windows XP avea un instrument ce permitea utilizatorilor să vizualizeze conținutul clipboard-ului local, să îl golească sau să salveze elementele copiate sau decupate.

Din nefericire, acest program a fost eliminat din Windows Vista și versiunile următoare de Windows, inclusiv din Windows 8.1.

Ca urmare, dacă vrei să vizualizezi și să administrezi conținutul clipboard-ului, va trebui să folosești programe provenite din terțe-părți, dezvoltate de alte companii. În cazul în care căutați sugestii pentru astfel de utilitare, încercați această listă.

Din toate programele din listă, unul ne-a atras atenția ca fiind o soluție foarte elegantă și în același timp ușor de folosit și înțeles. Este numit Shapeshifter. Un alt plus al acestui program este faptul că oferă suport pentru limba română.

Cum îți Administrezi Clipboard-ul cu Shapeshifter

După ce instalezi Shapeshifter, va trebui să selectezi una din cele trei posibile metode de a interacționa cu el: Modul mixt, Modul integrat și Modul extern.

Dacă îl folosești pentru prima dată, recomand să alegi Modul mixt. Aceasta pentru că oferă ambele metode de utilizare (Integrat și Extern) combinate într-una singură. După ce înveți să folosești programul mai bine, poți alege să lucrezi cu metoda pe care o preferi.

Modul extern este pentru cei care vor folosi această aplicație cu mausul și tastatura. Pe bara de activități, atunci când treci cu mausul pe deasupra pictogramei, vei vedea toate elementele ce au fost copiate în Clipboard. Pentru a copia pe oricare din ele, dă clic pe elementul pe care îl vrei copiat. Ușor și eficient!

Modul integrat este pentru cei care preferă tastatura. După ce ai copiat cel puțin două elemente în Clipboard, apasă și ține apăsat Ctrl + V. Este afișată o listă cu toate elementele ce au fost copiate în Clipboard.

Selectează elementul pe care vrei să îl lipești.

Când ieși din aplicație sau când închizi Windows, conținutul Clipboard-ului este șters.

Concluzie

Sper că acest articol vă va fi util. Dacă vreți să adăugați sau să ne întrebați ceva, nu ezitați să folosiți comentariile de mai jos.