Lucrează cu fișiere, foldere și aplicații în Bash on Ubuntu, în Windows 10

Implementarea mediului de lucru în linie de comandă Bash din Linux, în Windows 10, a venit ca o surpriză pentru mulți utilizatori, inclusiv pentru noi. Deși este un instrument creat să fie utilizat în primul rând de către programatori, și utilizatorii normali sunt interesați de această caracteristică, așa că ne-am gândit că ar fi bine să arătăm cum funcționează Bash on Ubuntu on Windows și ce poți face cu el. Acest articol este primul din ceea ce sperăm noi să fie o serie interesantă de tutoriale, în care vom discuta despre cum lucrezi cu fișiere, foldere și aplicații. Dacă am reușit să te facem să fii curios, citește în continuare:

NOTĂ: Opțiunile despre care discutăm în acest articol sunt disponibile în Windows 10 cu Anniversary Update sau în Windows 10 Insider Preview Build 14367 sau mai nou. Windows 10 cu Anniversary Update va fi disponibil în mod gratuit, pentru toți utilizatorii de Windows 10, începând cu 2 august 2016.

Cum instalezi Bash on Ubuntu on Windows

În primul rând, vom presupune că deja ai instalat Bash on Ubuntu on Windows pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Dacă nu ai făcut-o deja sau dacă ai nevoie de ajutor în această direcție, am descris în detaliu procesul de instalare, aici: Cum instalezi Linux Bash în Windows 10, în 3 pași.

În cel de-al doilea rând, vom porni de la presupunerea că nu ai mai lucrat niciodată cu Linux, și că nu "știi nimic" despre el, la fel ca Jon Snow. :)

Ce este Bash on Ubuntu on Windows?

Fiind un începător din acest punct de vedere, probabil că te vei întreba ce îți poate oferi Bash on Ubuntu on Windows . Pe scurt, vei primi întregul mediu Bash , pe calculatorul tău cu Windows. Dacă ai folosit Windows în trecut, fie că este vorba de Windows 10, Windows XP, sau oricare versiune dintre cele două, atunci probabil că ești familiar cu Linia de comandă și cu PowerShell . Bash este un mediu de lucru asemănător, atâta doar că a fost creat pentru sistemele Linux.

La fel ca Linia de comandă , Bash este un mediu de lucru pentru linia de comandă. El rulează peste un kernel Linux și îți oferă o serie întreagă de comenzi și de utilitare de linie de comandă pe care le poți rula. Vei putea să descarci, să instalezi și să folosești aplicații Linux, dacă asta este ceea ce vrei. Și toate utilitarele pe care le vei rula în Bash vor avea acces la sistemul de fișiere din Windows 10. Adică vei putea să accesezi, să creezi și să ștergi fișiere și foldere de pe oricare dintre discurile tale.

De asemenea, este important să reții că, deși se pare că unii utilizatori au reușit să ruleze aplicații grafice folosind Bash on Ubuntu on Windows , cel puțin pentru moment, nu vei putea să rulezi programe vizuale în condiții normale și fără erori.

Acest lucru se datorează faptului că Bash on Ubuntu on Windows nu a fost creat pentru a rula Linux în Windows, ci mai degrabă pentru a oferi un subsitem Linux și acces la utilitarele din Bash pentru dezvoltatori, nu pentru utilizatorii normali. Asta au în minte Microsoft și Canonical acum, deși s-ar putea să fie doar primul pas în direcția unificării aplicațiilor Windows cu cele Linux și nașterea unei noi specii de aplicații pentru calculatoare. Viitorul s-ar putea să fie extrem de interesant din acest punct de vedere.

Cum pornești Bash on Ubuntu on Windows?

Primul lucru pe care va trebui să îl faci după ce ai instalat Bash on Ubuntu on Windows , este să îl lansezi, iar o metodă rapidă de a face acest lucru este să apeși pe scurtătura sa din Meniul Start .

Iată cum arată Bash în Windows 10:

Comenzi simple de Bash pentru lucrul cu fișiere, foldere și aplicații

Fiind un mediu de linie de comandă, este evident că va fi necesar să scrii comenzile text pe care vrei să le rulezi în el. Dacă ai lucrat cu Linia de comandă , atunci probabil ești deja obișnuit să scrii toată calea unei anumite comenzi pentru a o putea executa. Uită de acest lucru cât timp folosești Bash . Aici, orice comandă, utilitar sau aplicație pe care o instalezi poate fi rulată de oriunde, scriindu-i pur și simplu numele. Nu este nevoie să îi adaugi calea în fața numelui.

Deși vom vorbi mai pe larg despre comenzile de Bash în niște tutoriale viitoare, iată câteva comenzi de la care să poți începe:

 • Navighează prin calculator:
 • Schimbă folderul în care lucrezi : cd [cale]
 • Afișează conținutul folderului: ls
 • Lucrează cu fișierele de pe calculatorul tău:
 • Copiază un fișier: cp [sursa] [destinația]
 • Mută/Redenumește un fișier: mv [sursa] [destinația]
 • Elimină/Șterge un fișier: rm [fișier]
 • Lucrează cu foldere:
 • Creează un folder : mkdir [folder]
 • Elimină/Șterge un folder și tot ce conține el: rm -r [folder]
 • Execută o comandă ca superuser (super utilizator), ceea ce îți oferă privilegii administrative: sudo comandă . Folosirea comenzii sudo îți dă puteri de administrator în Linux și, într-un fel, este similară cu ceea ce poate face un cont de administrator din Windows.
 • Descarcă, instalează și execută aplicații de Linux:
 • Caută o aplicație: sudo apt-cache search [nume aplicație]
 • Descarcă și instalează o anumită aplicație: sudo apt-get install [nume aplicație]
 • Pentru a executa o aplicație pe care ai instalat-o, scrie-i numele pur și simplu în Bash și apoi apasă pe tasta Enter .

Cum găsești ajutor rapid în Bash on Ubuntu on Windows

Dacă vrei să afli mai multe despre ce face o anumită comandă, scrie-o în Bash și adaugă-i parametrul "--help". Informațiile afișate ar trebui să îți dea o idee mai bună asupra structurii și modului de utilizare a acelei comenzi.

Hai să luăm ca exemplu comanda ls care listează conținutul unui folder. Poate să pară a fi o comandă foarte simplă la prima vedere, dar chiar și ea îți oferă foarte multe opțiuni pentru modul în care afișează informațiile. Iată o parte din ajutorul pe care îl primești pentru ea:

Concluzie

Încheiem acest tutorial cu speranța că am reușit să îți stârnim interesul față de lumea extrem de interesantă oferită de Linux Bash pentru Windows 10. Dacă ai întrebări, nu ezita să ne lași un comentariu mai jos.