3 moduri de a face o captură de ecran (screenshot) în Android (inclusiv pe Samsung Galaxy)

Ai nevoie să faci o captură de ecran (screenshot) pe un smartphone ori o tabletă cu Android? Ai nevoie de un ghid actualizat pentru cele mai noi versiuni de Android, cum ar fi Android 8 Oreo sau cele mai noi smartphone-uri, cum ar fi Samsung Galaxy S9 ori Huawei P20 Pro? Avem pentru tine trei metode care merg bine pe toate tabletele și telefoanele cu Android. Să începem:

NOTĂ: Acest ghid a fost testat și confirmat că funcționează pe următoarele versiuni de Android: Android 8.0 Oreo, Android 7.0 Nougat și Android 6.0 Marshmallow. De asemenea, ar trebui să meargă și pe versiuni mai vechi.

Metoda 1: Apasă simultan butoanele Pornire și Volum Jos

Dacă folosești o versiune recentă de Android, această metodă merge indiferent de ce telefon sau tabletă ai. Tot ce trebuie să faci este să apeși simultan butonul pentru Pornire/Oprire și cel pentru Volum mai jos, care dă volumul mai încet. Vezi apoi o animație care-ți arată cum s-a capturat ceea ce este pe ecran. Singura problemă este găsirea acestor butoane, care au localizări diferite, în funcție de ce dispozitiv folosești. De exemplu, pe un Samsung Galaxy S9, butonul Pornire/Oprire este în partea dreaptă iar cel pentru Volum mai jos în partea stângă.

Butoanele Pornit/Oprit și Volum Jos pe Samsung Galaxy S9

Alți producători au ambele butoane pe partea dreaptă. De exemplu, pe un Huawei P20 Pro, butonul Volum mai jos este chiar deasupra butonului Pornire/Oprire.

Butoanele Pornit/Oprit și Volum Jos pe Huawei P20 Pro

Capturile de ecran sunt salvate în mod automat în format JPEG sau PNG, în funcție de alegerea producătorului telefonului. De exemplu, smartphone-urile Huawei folosesc doar formatul JPEG pentru capturile de ecran. La fel și cele mai noi modele de telefoane Samsung. Smartphone-urile din seria ASUS Zenfone pot folosi atât PNG cât și JPEG, iar smartphone-urile din seria Google Pixel folosesc formatul PNG.

Metoda 2: Folosește unealta de captură de ecran oferită de producătorul telefonului

Unii producători de telefoane, precum Huawei sau Sony, oferă propriile unelte pentru capturi de ecran, pe lângă ceea ce oferă Android. De exemplu, pe un smartphone Huawei P20, extinde lista de setări rapide disponibile din partea de sus a ecranului și găsești un buton Captură de ecran. Apasă pe el și o captură de ecran este realizată imediat, cu ceea ce se află în spatele listei de setări rapide.

Butonul de Captură de Ecran pe telefoanele Huawei

Dacă nu găsești un buton similar, poți personaliza lista de setări rapide și să-l adaugi, folosind acest ghid: Personalizează setările rapide disponibile pe telefoane și tablete cu Android.

Metoda 3: Folosește o aplicație pentru capturi de ecran din Magazinul Play, precum Screen Master

Deschide Magazinul Play și caută folosind cuvântul word screenshot. Găsești multe aplicații pentru realizarea de capturi de ecran. Atunci când alegi una dintre ele, vezi ce notă media are și ce recenzii a primit din partea utilizatorilor. Diferențele de calitate pot fi considerabile între aplicații. O aplicație care nouă ne place este Screen Master: Screenshot & Longshot, Photo Markup.

Aplicații pentru realizarea de capturi de ecran, din Magazinul Play

Aplicația oferă facilități adiționale care s-ar putea să-ți placă, în comparație cu experiența standard din Android. De exemplu, poți alege formatul de fișiere dorit și calitatea imaginilor capturate. Poți folosi un gest precum scuturarea telefonului, care să facă automat o captură de ecran. De asemenea, poți activa un buton plutitor pe ecran, care face o captură atunci când îl apeși.

Aplicația Screen Master pentru Android

O altă unealtă utilă este faptul că poți să "coși" două capturi de ecran ori să faci editări simple asupra imaginilor capturate. Aplicația Screen Master este gratuită și include o reclamă discretă. Dacă vrei, poți scăpa de reclamă plătind o mică taxă pentru versiunea Pro.

Unde păstrează Android capturile mele de ecran? Cum văd capturile de ecran?

În mod implicit, Android păstrează capturile de ecran pe spațiul de stocare din telefon ori tabletă, în următorul folder: Pictures -> Screenshots. Atunci când deschizi aplicația Google Foto, vezi imediat capturile tale de ecran, alături de pozele pe care le-ai făcut. Apasă pe captura de ecran pe care vrei să o vezi mai bine și aceasta este deschisă imediat.

Google Foto pentru Android

Poți vedea doar capturile tale de ecran, dacă te duci la Albume și apeși pe folderul Screenshots.

Folderul Screenshots din Android

Ce metodă preferi pentru capturile de ecran?

Acum știi trei moduri prin care poți realiza capturi de ecran în Android, care nu includ procese complicate cum ar fi root-area telefonului. Încearcă-le pe toate și vezi care-ți place mai mult. La final, lasă un comentariu în care ne spui metoda ta preferată pentru realizarea de capturi de ecran pe smartphone-uri și tablete cu Android.