Patru moduri prin care deschizi fișiere cu un singur clic, în loc de dublu-clic, în Windows

Te-ai săturat să deschizi fișiere și foldere în Windows, dând mereu un dublu-clic ori apăsând rapid de două ori, atunci când ai un ecran tactil? Vrei să le deschizi la fel ca pe smartphone, cu o singură apăsare sau un singur clic? Poți face asta dacă schimbi o setare din Windows. În acest ghid îți arătăm patru moduri prin care poți schimba acțiunea de dublu-clic cu un singur clic. Citește mai departe:

NOTĂ: Acest ghid este pentru Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Unele metode funcționează doar în Windows 7. Altele în toate versiunile de Windows. Metodele oferite sunt marcate corespunzător, pentru a ști în ce versiune de Windows funcționează.

Cum merge clicul în Windows, în loc de dublu-clic?

În mod implicit, în Windows, trebuie să faci dublu-clic pe orice vrei să deschizi: fișiere, foldere, etc. Poți schimba acest comportament, astfel încât să deschizi totul cu un singur clic. Când setezi Windows să funcționeze astfel, săgeata mouse-ului se transformă într-o mână atunci când o duci deasupra unui element. Dacă dai clic în acel moment, fișierul pe care ești, se deschide cu aplicația asociată.

Același lucru se aplică și pentru foldere: dacă muți mouse-ul deasupra unui folder, acesta este subliniat și pointerul se modifică într-o mână. Dă un singur clic și folderul este deschis.

Dacă vrei acest comportament activ, citește mai departe.

1. Cum activezi un singur clic în loc de dublu-clic, în Windows Explorer (doar în Windows 7)

Dacă folosești Windows 7, deschide Windows Explorer. Apoi, dă clic pe Organizare (Organize) și, în meniul care se deschide, alege "Opțiuni folder și căutare" ("Folder and search options").

Se deschide fereastra Opțiuni Folder (Folder Options). Aici, mergi la secțiunea "Comportament clic" ("Click items as follows") și alege opțiunea care spune: "Un clic pentru deschiderea unui element" (Single-click to open an item). Pentru a activa această schimbare, apasă butonul OK.

Deschiderea fișierelor și a folderelor se face acum cu un singur clic.

2. Cum activezi un singur clic în loc de dublu-clic, din File Explorer (Windows 10 și Windows 8.1)

Dacă folosești Windows 10 sau Windows 8.1, deschide File Explorer.

Dă clic sau apasă pe fila Vizualizare (View) din interfața de tip panglică și apoi pe butonul Opțiuni (Options), din partea dreaptă.

Acum se deschide fereastra Opțiuni Folder (Folder Options). Aici, mergi la secțiunea "Comportament la clic" ("Click items as follows") și alege opțiunea care spune: "Un singur clic pentru deschiderea unui element" (Single-click to open an item). După aceea, dă clic pe OK pentru a-ți salva modificarea.

De acum înainte, Windows va deschide toate folderele și fișierele cu un singur clic ori o singură apăsare (pe un ecran tactil).

3. Cum activezi un singur clic în loc de dublu-clic, folosind funcția de căutare (în toate versiunile de Windows)

O altă opțiune este să deschizi fereastra Opțiuni Folder (Folder Options) folosind funcția de căutare. În Windows 10, folosește caseta de căutare din dreptul butonului Start și caută folosind termenii "folder opt" sau "opțiuni folder". Apoi, dă clic sau apasă pe rezultatul de căutare corespunzător.

În Windows 7, apasă pe butonul Start și scrie "opțiuni folder" ("folder options") în caseta de căutare. Apoi, dă clic ori apasă pe rezultatul corespunzător.

În Windows 8.1, mergi la ecranul Start și caută "folder opțiuni" ("folder options"). În lista de rezultate de căutare, alege Opțiuni Folder (Folder options).


În fereastra Opțiuni Folder (Folder Options), du-te la secțiunea "Comportament la clic" ("Click items as follows") și alege opțiunea care spune: "Un singur clic pentru deschiderea unui element" (Single-click to open an item). După aceea, dă clic pe OK.

4. Cum activezi un singur clic în loc de dublu-clic, folosind Panoul de Control (în toate versiunile de Windows)

Această metodă funcționează pentru toate versiunile de Windows și implică folosirea Panoului de Control (Control Panel).

În Panoul de Control, mergi la "Aspect și personalizare" ("Appearance and Personalization").

Se deschide o listă cu mai multe legături și opțiuni. Dă clic pe Opțiuni Explorer ("File Explorer Options"). De asemenea, mai jos este și o legătură care spune: "Se precizează dacă se folosește un singur clic sau un dublu clic pentru deschidere" ("Specify single- or double-click to open"). Aceasta te duce în același loc.

Se deschide fereastra Opțiuni Folder (Folder Options). Du-te la secțiunea "Comportament la clic" ("Click items as follows") și alege opțiunea care spune: "Un singur clic pentru deschiderea unui element" (Single-click to open an item). După aceea, dă clic pe OK pentru a activa schimbarea dorită.

Acum poți deschide fișiere și foldere cu un singur clic.

Cum treci înapoi la dublu-clic dacă nu mai vrei acest comportament?

Dacă la un moment dat dorești să treci înapoi la comportamentul implicit din Windows, în care trebuie să faci dublu-clic pe fișiere și foldere, pentru a le deschide, urmează pașii descriși în secțiunile precedente. Singura diferență este că, în fereastra Opțiuni Folder (Folder Options), alegi "Dublu-clic pentru deschiderea unui element" ("Double-click to open an item"). Pentru a-ți activa schimbarea, apasă OK.

De acum înainte, Windows revine la dublu-clic pentru deschiderea fișierelor și a folderelor. Nu vei mai putea folosi doar un singur clic.

Cunoști și alte metode pentru a schimba această setare?

Astea sunt metodele pe care le cunoaștem pentru a deschide fișiere și foldere în Windows cu un singur clic în loc de un dublu-clic. Dacă mai cunoști și alte metode, nu ezita să le împărtășești cu noi și ceilalți cititori, într-un comentariu.