Monitorizează cine îți accesează fișierele și folderele partajate în rețea

Ai simțit vreodată că fișierele tale partajate în rețea sunt vulnerabile, iar din cauza asta ai vrea să poți monitoriza persoanele care le accesează, dar nu știi cum? Noi îți oferim un soluție la această întrebare, numită NetShareMonitor. Aceasta este o aplicație foarte utilă ce îți poate spune aproape tot ce se întâmplă cu fișierele și dosarele tale din Windows, partajate cu alți utilizatori din rețeaua ta locală.

Ce este și de unde poți lua NetShareMonitor

NetShareMonitor este un software de monitorizare pentru Windows ce îți monitorizează fișierele și dosarele partajate în rețeaua ta locală. Dacă dorești să afli mai mult despre setările complexe de partajare, poți citi mai întâi articolul nostru: Cum particularizăm setările de rețea și partajare în Windows 8.1. NetShareMonitor te avertizează de fiecare dată când un utilizator necunoscut accesează fișierele partajate de tine. Această aplicație poate să-ți monitorizeze calculatorul și împotriva hackerilor și chiar și împotriva viermilor informatici.

Cum instalezi NetShareMonitor

Poți descărca aplicația de pe saitul oficial sau o poți descărca de aici. La finalizarea descărcării vei găsi o arhivă ce conține, în mod surprinzător, o altă arhivă cu fișierele de instalare și un fișier text în care se găsește parola pentru a doua arhivă.

Folosește acea parolă și extrage conținutul ambelor arhive. În cazul nostru, parola a fost securityxploded2007 .

Noi îți recomandăm să folosești doar versiunea portabilă . Asta din cauză că "NetShareMonitor_Installer.exe" va declanșa majoritatea antivirusurilor. Se pare că programul de instalare pus la dispoziție de dezvoltatorul acestui software încearcă să descarce și să instaleze software necunoscut de care nu ai nevoie și ar putea dăuna calculatorului tău. De exemplu, Windows Defender a descoperit că acest software încerca să instaleze pe ascuns Win32/Skeeyah.C!plock în paralel cu programul actual.

Îți recomandăm să ștergi celelalte fișiere și să păstrezi doar folderul Portable Version (Versiunea Portabilă) . Această versiune nu descarcă nimic suspicios în calculatorul tău și face doar ce îi spui tu să facă.

Cum folosești NetShareMonitor

Rulează NetShareMonitor și hai să aruncăm o privire la cum arată interfața sa .

După cum poți vedea, această aplicație are o fereastră ușor de utilizat. Primul lucru ce îți captează atenția sunt cele trei file: Active Session (Sesiunea Activă), Accessed Files (Fișiere Accesate) și Shared Files (Fișiere Partajate) .

Fila Active Session (Sesiunea Activă) ne arată informații despre toate dispozitivele la distanță ce sunt conectate la calculatorul tău: Remote Host (Gazdă de la Distanță), User (Utilizator), Opened Files (Fișiere Deschise), Start Time (Timpul de Începere), Active Time (Timpul Activ) și Idle Time (Timpul de Așteptare) .

A doua filă se numește Accessed Files (Fișiere Accesate) și aici poți găsi toate fișierele ce sunt accesate de utilizatori la distanță. Această filă afișează fișierele partajate cu informații despre: Username (Numele Utilizatorului), File Path (Calea Fișierului), Date (Data) și Access Type (Tipul de Accesare) .

Ultima filă se numește Shared Files (Fișiere Partajate) și îți arată fișierele partajate de tine, precum și informații despre ele, cum ar fi: Share Name (Numele de Partajare), Description (Descriere), Connections (Conexiuni) și Shared File Path (Calea Fișierului Partajat) .

În partea dreaptă a ferestrei vei găsi butonul Settings (Setări) . Acesta deschide o fereastră din care poți modifica, după preferințe, setări cu privire la aplicație precum: General, Session (Sesiune) și Log Settings (Setări Jurnal) .

Butonul View Log (Vizualizare Jurnal) este situat în colțul jos din dreapta al ferestrei și îți pune la dispoziție înregistrările fiecărei sesiuni, cât și a fișierelor accesate de utilizatori externi.

Această aplicație îți atrage atenția atunci când cineva îți vizualizează fișierele partajate și îți pune la dispoziție aproape fiecare detaliu despre utilizatorul conectat la dispozitivul tău și ce fișiere accesează acesta, însă asta este tot ce poate să facă: să monitorizeze . Nu îl poți afecta cu nimic pe utilizatorul ce îți accesează fișierele pentru că această aplicație nu îți permite lucrul acesta.

Pentru a-ți proteja fișierele de utilizatori necunoscuți, trebuie să oprești partajarea acestor date. Pentru a face acest lucru, în Explorer , deschide fila Partajare și apasă pe Oprire partajare .

Dacă ești interesat să afli mai multe informații despre partajarea fișierelor, poți găsi mai multe detalii în articolul nostru: Folosește File Explorer Pentru a Partaja Fișiere Și Foldere în Windows 8.1 și 10.

Concluzie

NetShareMonitor este o aplicație foarte utilă dacă ești conectat la o rețea în care bănuiești că utilizatori necunoscuți încearcă să îți acceseze fișierele. Acest program, foarte ușor de folosit, te avertizează în momentul în care cineva îți vizualizează fișierele și începe să monitorizeze acțiunile acelui utilizator, dar cam asta este tot ce poate face. Este responsabilitatea ta să modifici opțiunile de partajare ale fișierelor dacă nu dorești ca un necunoscut să ajungă la ele.