Personalizează setările rapide disponibile pe telefoane și tablete cu Android

Atunci când folosești un smartphone ori o tabletă cu Android și glisezi cu degetul în jos, din partea de sus a ecranului, se afișează o listă cu butoane ori setări rapide. De obicei sunt cinci butoane care, atunci când sunt apăsate activează sau dezactivează diverse funcții precum conexiunile WiFi, cipul Bluetooth, lanterna ș.a.m.d. Aceste butoane pot fi personalizate să apară în ordinea pe care o dorești. De asemenea, poți să adaugi butoane noi ori să dezactivezi butoanele pe care nu le folosești. Iată cum personalizezi setările rapide disponibile pe smartphone-uri și tablete cu Android:

NOTĂ: Acest ghid a fost creat și testat pe Android 8.0 Oreo și Android 7.0 Nougat.

Accesează funcția de editare pentru setările rapide din Android

Mai întâi, deschide setările rapide din Android. Pentru a face asta, deblochează-ți telefonul sau tableta și glisează în jos, din partea de sus a ecranului. Vezi acum cinci setări implicite oferite de Android: WiFi, Bluetooth, Nu Deranjați, Lanternă, Rotire Automată și Economisirea bateriei. Pe dispozitivul tău, ordinea lor poate fi ușor diferită, în funcție de cum le-a personalizat producătorul său. Din păcate, pe multe dispozitive cu Android, la acest pas, nu este disponibil un buton Editare.

Butoanele pentru setările rapide din Android

Acest buton pentru Editare este similar cu cel semnalat în captura de ecran de mai jos. Unele telefoane îl afișează imediat, iar altele nu.

Butonul pentru editarea setărilor rapide din Android

Dacă nu vezi butonul de Editare lângă cele cinci butoane pentru setările rapide implicite, glisează în jos din partea de sus a ecranului, încă o dată. Această acțiune extinde lista de setări rapide și afișează acum și butonul Editare. Apasă pe el.

Butonul pentru editarea setărilor rapide din Android

Acum vezi o listă cu toate setările rapide disponibile pentru dispozitivul tău cu Android.

Editează lista de setări rapide din Android: adaugă, șterge, schimbă ordinea butoanelor

Majoritatea setărilor rapide sunt gri, ceea ce înseamnă că sunt dezactivate. De asemenea, ele sunt organizate în două liste: una în partea de sus și alta în partea de jos, într-o secțiune cu numele "Trageți pentru a adăuga sectoare" ori "Trageți aici pentru a elimina".

Setările rapide din a doua listă sunt ascunse utilizatorului chiar și atunci când extinde lista de setări rapide, așa cum am arătat în secțiunea precedentă.

Lista cu toate butoanele disponibile pentru setările rapide

Lista respectivă poate fi mai lungă ori mai scurtă, în funcție de smartphone-ul pe care îl ai, versiunea de Android instalată și aplicațiile pe care le folosește. Aplicațiile pot adăuga și ele setări rapide la fel cum face producătorul telefonului. Pentru a adăuga o setare ascunsă în lista de setări vizibile, apasă și ține apăsat pe ea, iar apoi trage-o în lista de mai sus, în poziția dorită.

Aranjează butoanele pentru setările rapide din Android

Pentru a schimba ordinea setărilor rapide, apasă și ține apăsat pe cea pe care vrei să o muți, iar apoi trage de ea în poziția dorită. Pentru a șterge o setare rapidă din listă, apasă și ține apăsat pe ea, iar apoi trage-o în lista din partea de jos, cea care are numele "Trageți pentru a adăuga sectoare" sau "Trageți aici pentru a elimina". Atunci când ai terminat de setat totul, apasă pe butonul Înapoi din colțul stânga-sus.

Data viitoare când accesezi setările rapide din Android, acestea vor fi în ordinea aleasă de tine.

Resetează lista de setări rapide la valorile implicite din Android

La un moment dat, poți să vrei să resetezi setările rapide și ordinea butoanelor afișate de Android, astfel încât să revii la valorile implicite setate de Google sau producătorul telefonului ori al tabletei. Pentru a face asta, mergi la ecranul de editare al setările rapide, așa cum ai învățat în secțiunile precedente ale acestui ghid. După aceea, uită-te la colțul din dreapta sus. Acolo poți vedea trei puncte verticale. Dacă le vezi, apasă pe ele și apoi pe Resetați.

Resetarea butoanelor pentru setările rapide din Android

Pe unele dispozitive, nu vezi trei puncte verticale ci un buton Resetare. Apasă pe el și confirmă faptul că vrei să resetezi setările rapide din Android.

Butonul de Resetarea a setărilor rapide din Android

Ce setări rapide activezi cel mai des pe dispozitivul tău cu Android?

Noi personalizăm mereu setările rapide care sunt vizibile pe telefoanele și tabletele noastre cu Android, astfel încât să avem acces mereu la funcțiile pe care le activăm sau dezactivăm des. De exemplu, vrem să activăm/dezactivăm rapid Datele Mobile, informațiile despre Locație, funcția de Hotspot, Lanterna sau cipul NFC. De asemenea, vrem să putem activa rapid funcția Economisire baterie atunci când mai avem puțină baterie pe telefon. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne într-un comentariu, ce setări rapide activezi/dezactivezi cel mai des pe smartphone-ul tău cu Android. Suntem curioși să aflăm.