10 metode de a deschide Managerul de activități în Windows 10 și în Windows 8.1

Managerul de activităţi este un instrument foarte bun, care te ajută să gestionezi modul de lucru al programelor, proceselor şi serviciilor executate pe calculatorul tău. În Windows 8.1 și în Windows 10, el a primit multe îmbunătăţiri, unele dintre ele fiind extraordinare. Dar, înainte de a intra în detaliile legate de modul de funcţionare al Managerului de activităţi, te invităm să descoperi mai întâi modurile prin care îl poți deschide. Sunt mai multe decât ai crede:

1. Folosește combinația de taste Ctrl + Shift + Esc

Cea mai rapidă metodă de a deschide Managerul de activităţi este să folosești tastatura și să apeși simultan pe tastele Ctrl + Shift + Escape.

2. Folosește combinația de taste Ctrl + Alt + Del,l urmată de un clic sau o apăsare

Probabil cea mai cunoscută metodă de deschidere a Managerului de activităţi este apăsarea simultană a tastelor Ctrl + Alt + Del de pe tastatură. Această acţiune te va duce pe ecranul de blocare, unde vei găsi mai multe scurtături.

Apasă pe Manager de activităţi pentru a îl deschide.

3. Folosește meniul ascuns Win+X, urmat de un clic sau de o apăsare

Windows 8.1 și Windows 10 au un meniu ascuns, cu scurtături utile utilizatorilor experimentaţi. Acest meniu include şi o scurtătură pentru Managerul de activităţi.

Apasă pe tastele Win + X de pe tastatură și apoi apasă pe scurtătura Manager de activităţi.

O altă metodă este să folosești fie un mouse, fie un deget, în cazul în care ai un dispozitiv cu ecran tactil. Atât în Windows 8.1 cât și în Windows 10, dă clic dreapta sau apasă lung pe butonul Start, astfel încât să fie afișat meniul ascuns.

4. Folosește căutarea sau vorbește cu Cortana

În Windows 8.1, deschide ecranul Start, scrie cuvântul "activități" şi așteaptă ca sistemul de operare să caute aplicaţiile, setările și fișierele care corespund cuvântului. Unul dintre rezultatele căutării va fi Managerul de activităţi. Apasă pe el.

În Windows 10, apasă pe câmpul de căutare al Cortanei de pe bara de activități și scrie cuvântul "activități" în el. După scurt timp, Windows 10 ar trebui să înceapă să afișeze rezultatele căutării. Primul dintre ele ar trebui să fie Managerul de activități. Apasă pe el.

Dacă preferi și dacă ai activat Cortana, poți să îi spui în limba engleză "open Task Manager" ("deschide Managerul de activități"). Ea va face imediat ceea ce i-ai spus.

5. Folosește scurtătura către Managerul de activități din lista cu Toate aplicaţiile

Windows 8.1 are o listă cu Toate aplicaţiile pe ecranul Start, iar Windows 10 are o listă cu Toate aplicațiile în Meniul Start. Ambele liste includ o scurtătură către Managerul de activități.

Pentru a deschide lista cu Toate aplicațiile în Windows 8.1, mergi la ecranul Start şi dă clic cu mouse-ul sau cu apasă cu degetul în partea de jos a ecranului. Va fi afișată o săgeată care indică în jos.

Apasă pe ea pentru a deschide lista cu Toate aplicațiile. Scurtătura către Managerul de activități se găsește în folderul Sistem Windows.

În Windows 10 este și mai simplu să deschizi lista cu Toate aplicațiile. Deschide Meniul Start și apasă pe scurtătura Toate aplicațiile.

La fel ca în Windows 8.1, vei găsi scurtătura către Managerul de activități în folderul Sistem Windows.

6. Execută fișierul Taskmgr.exe

Managerul de activităţi poate fi deschis și utilizând executabilul său - Taskmgr.exe.

Acesta poate fi găsit în folderul "C:\Windows\System32" (unde C: este unitatea de disc pe care ai instalat Windows). În acest folder, derulează până la fișierele care încep cu litera T.

7. Descarcă şi foloseşte o scurtătura pentru Desktop

Poți să îți creezi o scurtătură către acest instrument sau poți să descarci scurtătura creată de noi şi să o salvezi pe Desktop-ul tău.

Vei găsi scurtătura la finalul acestui articol.

8. Folosește meniul clic dreapta pe Zona de notificare de pe bara de activităţi

Mergi pe Desktop, la Zona de notificare de pe bara de activităţi (în dreapta jos), acolo unde se află data şi ora.

Dă clic dreapta sau apasă lung pe această zonă pentru a deschide meniul contextual asociat ei. Deși arată puțin diferit în Windows 8.1 față de Windows 10, acest meniu include opţiuni pentru personalizarea barei de activităţi dar şi o scurtătură către Managerul de activităţi, în ambele sisteme de operare.

9. Execută comanda taskmgr în Linia de comandă sau în PowerShell

Dacă îți place să te joci cu linia de comandă, s-ar putea să îți placă să folosești Linia de comandă sau PowerShell pentru a deschide Managerul de activități. În acest caz, deschide aplicația de linie de comandă pe care o preferi și execută comanda taskmgr, la fel ca în captura de ecran de mai jos.

10. Execută comanda taskmgr în fereastra Executare sau în File Explorer

O metodă relativ rapidă de a deschide Managerul de activități este să folosești fereastra Executare. Apasă simultan pe tastele Win + R și apoi scrie comanda taskmgr.

Apasă pe Enter sau pe butonul OK și Managerul de activități se va deschide imediat.

O metodă similară de a deschide Managerul de activități este să folosești capacitatea File Explorer de a rula comenzi. Deschide File Explorer, scrie comanda taskmgr în bara sa de adresă și apoi apasă pe tasta Enter.

Managerul de activități se va deschide imediat.

Concluzie

Managerul de activităţi este un instrument foarte puternic care îți permite să administrezi diferite aspecte ale aplicaţiilor, proceselor sau serviciilor care rulează pe calculatorul tău. În anumite situații este util să cunoști care sunt toate modurile de deschidere a acestui instrument. Dacă vrei să afli și alte sfaturi și tutoriale interesante despre Windows 8.1 sau Windows 10, nu ezita să citești și articolele recomandate mai jos.

Atașament Mărime
manager_de_activitati.zip 937 de octeţi