Cum dezactivezi Tastele adezive în Windows 10

Cum dezactivezi Tastele adezive în Windows 10

Lucrezi pe calculatorul tău și Windows 10 se decide singur, dintr-odată, să activeze Tastele adezive? Sau poate că te joci un joc care-ți place și Windows decide să-i minimizeze fereastra și să te întrebe ceva despre Taste Adezive? Face asta de fiecare dată când apeși pe tasta SHIFT de mai multe ori? Te întrebi ce sunt Tastele adezive și cum să le dezactivezi? Sau poate că deja știi asta și ai oprit Tastele adezive, dar Windows 10 le tot reactivează de fiecare dată când îți pornești calculatorul sau dispozitivul? Citește acest tutorial și află toate răspunsurile pe care le cauți:

Reclamă

Ce înseamnă Taste Adezive (Sticky Keys)?

Te întrebi ce sunt Tastele Adezive? Sunt o caracteristică de accesibilitate din Windows 10, creată pentru oamenii care au dificultăți în a apăsa două sau mai multe taste simultan.

De exemplu, pentru a scrie o literă mare, trebuie să apeși simultan tasta SHIFT împreună cu litera pe care vrei să o tastezi. Dacă ai o dizabilitate care nu te lasă să faci acest lucru, Tastele adezive te pot ajuta. Dacă Tastele Adezive sunt pornite, atunci când apeși o tastă modificatoare precum CTRL, ALT, SHIFT sau tasta Windows, aceasta rămâne activă până este apăsată o altă tastă. Drept urmare, pentru a tasta ceva precum o literă mare W, persoanele cu dizabilități trebuie să apese SHIFT și apoi litera W, în loc de SHIFT + W în același timp. De asemenea, când apeși tastele modificatoare, Windows redă un sunet scurt, ca un bip, pentru ca utilizatorul să știe că tasta modificatoare a fost înregistrată de facilitatea Taste adezive.

Pentru persoanele cu dizabilități această facilitate poate fi foarte utilă. În schimb, pentru alții, poate fi foarte enervantă, în special pentru cei pasionați de jocuri pe calculator, care sunt scoși din joc doar pentru că apasă des pe tasta SHIFT.

Problemă: Tastele Adezive în timp ce te joci

Te joci un joc în care ai nevoie să apeși des tasta SHIFT, ca atunci când călărești un cal în The Witcher 3: Wild Hunt sau când escaladezi pereți în Assassin's Creed Odyssey. Când faci asta, Windows 10 te scoate din joc și te întreabă dacă vrei să activezi Tastele Adezive. Apoi, îți spune că această caracteristică permite utilizarea tastelor SHIFT, CTRL, ALT sau Windows prin apăsarea unei singure taste o dată.

Fereastra de dialog Activați Taste adezive?
Fereastra de dialog Activați Taste adezive?

Când te joci și Windows decide să te scoată din joc ca să te întrebe despre Tastele adezive, ești tentat să apeși imediat Nu și să-ți vezi de joc. Problema este că, data viitoare când vei folosi tasta SHIFT în mod repetat, Windows te va scoate din nou din joc, pentru a te întreba același lucru. Asta poate deveni foarte rapid foarte enervant, așa că uite cum să rezolvi această problemă definitiv:

Reclamă

Cum dezactivezi Taste adezive în Windows 10

Pentru a dezactiva Taste adezive în Windows 10, apasă pe linkul "Dezactivați această comandă rapidă de la tastatură din setările pentru tastatură din… [Simplificare acces]". Dacă nu-l vezi acum, apasă tasta SHIFT de cinci ori consecutiv și va apărea. Acest link deschide aplicația Setări și te duce la opțiunile de Tastatură din Simplificare acces.

Dezactivarea acestei scurtături de la tastatură din setările Simplificare acces
Dezactivarea acestei scurtături de la tastatură din setările Simplificare acces

Alternativ, poți să deschizi aplicația Setări din Windows 10, să mergi la Simplificare acces și să selectezi Tastatură în partea stângă a ferestrei.

Setările de Tastatură din Simplificare acces în Windows 10
Setările de Tastatură din Simplificare acces în Windows 10

În partea dreaptă a ferestrei Setări, derulează până ajungi la secțiunea "Se utilizează Taste adezive". Acolo, dezactivează comutatorul "Apăsați câte o tastă pe rând pentru comenzile rapide de la tastatură" și scoate bifa de la opțiunea "Se permite tasta de comandă rapidă pentru a porni Taste adezive". Aceasta este cea care te lasă să apeși "[...] tasta Shift de cinci ori pentru a activa sau dezactiva tastele adezive".

Dezactivarea Tastelor adezive și a scurtăturii ce implică tasta SHIFT
Dezactivarea Tastelor adezive și a scurtăturii ce implică tasta SHIFT

NOTĂ: S-ar putea să vrei să dezactivezi și tastele de filtrare. După cum explică Microsoft, tastele de filtrare ignoră apăsările ușoare sau repetate de taste și modifică ratele de repetare pe tastatură. În timp ce te joci, dacă apeși și menții apăsată tasta SHIFT opt secunde sau mai mult, Windows 10 te poate întrerupe să te întrebe dacă vrei să activezi tastele de filtrare. Dacă nu vrei asta, dezactivează comutatorul tastelor de filtrare și opțiunea "Permiteți tasta de comandă rapidă pentru a porni tastele de filtrare".

Dezactivarea tastelor de filtrare și scurtătura ce implică tasta SHIFT
Dezactivarea tastelor de filtrare și scurtătura ce implică tasta SHIFT

Cum dezactivezi Tastele adezive în Windows 10, din Panoul de control

Vechiul Panou de control oferă o modalitate alternativă de a dezactiva Tastele adezive în Windows 10. Iată cum:

Reclamă

Deschide Panoul de control, mergi la Simplificare acces și apasă pe "Modificare mod de lucru pentru tastatură", sub Centrul Simplificare acces.

Modificare mod de lucru pentru tastatură în Simplificare acces din Panoul de control
Modificare mod de lucru pentru tastatură în Simplificare acces din Panoul de control

În fereastra "Simplificarea utilizării tastaturii", caută secțiunea "Se facilitează tastarea" și apasă pe "Configurare Taste adezive".

Configurare Taste adezive în Panoul de control
Configurare Taste adezive în Panoul de control

Dezactivează opțiunile "Activare taste adezive" și "Se activează Taste adezive când se apasă de cinci ori tasta SHIFT". Apoi, apasă pe Se aplică.

Panou de control: Dezactivare Taste adezive și scurtătura cu tasta SHIFT
Panou de control: Dezactivare Taste adezive și scurtătura cu tasta SHIFT

NOTE: S-ar putea să vrei să dezactivezi și tastele de filtrare. Dacă ții apăsată tasta SHIFT timp de opt secunde, Windows 10 te întreabă dacă vrei să activezi tastele de filtrare. În special când te joci, nu vrei asta. Pentru a dezactiva tastele de filtrare, mergi înapoi la "Simplificarea utilizării tastaturii" din Panoul de control și apasă pe "Configurare Filtrare taste". Apoi, debifează opțiunile "Activare Filtrare taste" și "Activare Filtrare taste când se apasă tasta SHIFT pentru 8 secunde".

Panou de control: Dezactivarea tastelor de filtrare și a scurtăturii cu tasta SHIFT apăsată
Panou de control: Dezactivarea tastelor de filtrare și a scurtăturii cu tasta SHIFT apăsată

De ce ai vrut să dezactivezi Tastele adezive?

Acum știi cum să dezactivezi Tastele adezive definitiv. Această facilitate nu ar trebui să te mai enerveze când lucrezi sau când te joci pe calculator. Trebuie să admitem că pe noi ne-au frustrat Tastele adezive, în special când ne jucam. Tasta SHIFT este folosită des în jocuri, pentru tot felul de lucruri precum escaladare, călărit sau abilități speciale. Deoarece apeși tasta SHIFT repetat, Windows 10 decide singur, de multe ori, să minimizeze jocul și să te întrebe despre Tastele adezive, ceea ce devine foarte enervant. Dar tu? De ce ai ales să dezactivezi Tastele adezive? Spune-ne care este povestea ta în comentariile de mai jos.

Descoperă: Divertisment Accesibilitate Ghiduri Programe Windows