Review placă video ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT

Review placă video ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT
Rating

Radeon RX 5500 XT este una dintre recentele adăugiri la seria de plăci video AMD, model pentru care compania nu a lansat nicio placă video de referință. Vestea bună este că alți producători, precum ASUS, deja au lansat propriile implementări ale Radeon RX 5500 XT. În acest review, vorbim despre placa video ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT, ce poate să facă și care îi sunt performanțele în jocuri și benchmark-uri. Dacă ești curios să afli mai multe, citește în continuare și află părea noastră despre această placă:

Reclamă

ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT: Pentru cine este o alegere potrivită?

ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT este o alegere excelentă pentru utilizatorii care:

  • Vor o placă video care să poată reda cel puțin 60 cadre pe secundă în rezoluții 1080p
  • Vor să se poată juca toate jocurile apărute recent
  • Nu vor să cheltuiască o avere pe o placă video nouă
  • Le place o placă video construită bine și cu un sistem de răcire excelent

Pro și contra

Avem multe lucruri bune de spus despre ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT:

  • Performanța pe care o oferă este excelentă în rezoluția 1080p
  • Sistemul de răcire face o treabă excelentă într-un mod silențios
  • Deoarece are Dual BIOS, poți să o folosești în modul overclocked sau în modul silențios, dacă vrei să elimini zgomotul și mai mult
  • Are o zonă iluminată RGB și este compatibilă cu ASUS Aura Sync
  • Placa de metal pe spatele ei arată bine, ajută la disiparea căldurii și o protejează contra îndoirii
  • Are un preț rezonabil

Există doar un aspect negativ la această placă grafică:

  • Nu suportă ray tracing
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

Ne-a făcut plăcere să testăm placa video ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT. Este o placă video rapidă, care nu ajunge la temperaturi foarte ridicate atunci când te joci. În plus, vine la un preț care nu îți scoate ultimul leu din buzunar. Dacă vrei să vezi imagini la cea mai bună calitate posibilă în jocul tău favorit și ești mulțumit să te joci în rezoluția 1080p, atunci această placă video este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face. Noi o recomandăm tuturor celor care vor să își construiască un PC solid de gaming fără să dea o spargere la bancă.

Despachetarea ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT

Placa video ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT este ambalată într-o cutie mare. În partea de sus, cutia îți arată o imagine a plăcii, precum și numele său și o parte din caracteristicile și specificațiile sale esențiale.

Ambalajul plăcii video ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT
Ambalajul plăcii video ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT

Dacă întorci cutia, găsești mai multe detalii despre construcția și caracteristicile tehnice ale acestei plăci video.

Spatele cutiei plăcii ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT
Spatele cutiei plăcii ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT

În pachet, se află placa video ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT, împreună cu un ROG Velcro și un ghid de pornire rapidă. Nu primești medii de stocare pentru drivere sau aplicații - acestea sunt disponibile pentru descărcare pe site-ul de suport ASUS.

Ce găsești în interiorul cutiei lui ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT
Ce găsești în interiorul cutiei lui ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT

Experiența de despachetare pe care o primești de la placa video ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT este rapidă, iar ambalajul arată foarte bine.

Reclamă

Design și specificații hardware

ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT are o placă mare de protecție pe spatele ei. Așa cum este cazul pentru toate dispozitivele Republic of Gamers, are un design frumos cu linii subțiri și un logo ROG mare. Placa de pe spate este realizată din metal și are două scopuri: protejează placa de îndoiri și ajută la disiparea căldurii.

Placa de metal de pe spatele lui ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT
Placa de metal de pe spatele lui ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT

Deși AMD nu a lansat o placă video de referință pentru Radeon RX 5500 XT, când am văzut sistemul de răcire pe care ASUS a ales să îl monteze pe acest GPU, am avut senzația că este mai eficient decât orice ar fi creat AMD. Placa video ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT are două ventilatoare axiale. Cu alte cuvinte, ventilatoarele au o înălțime mică, dar au pale mari și funcționează prin producerea de diferențe de presiune pentru a crea debitul de aer. Aceste ventilatoare sunt eficiente și elicele lor se pot roti la viteze mai mici decât în cazul ventilatoarelor de tip "conductă", așa că sunt și mai silențioase.

Ventilatoarele de pe ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT
Ventilatoarele de pe ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT

ROG Strix Radeon RX 5500 XT suportă tehnologia ASUS Aura Sync, ceea ce înseamnă că are leduri RGB pe care le poți personaliza cum vrei tu. Totuși, nu sunt multe leduri pe ea - doar un logo Republic of Gamers, poziționat pe laterala plăcii, între cele două ventilatoare.

Zona cu leduri RGB de pe ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT
Zona cu leduri RGB de pe ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT

Placa video vine cu Dual BIOS: firmware-ul său îți permite să o folosești în modul OC (OverClock) sau în modul Silent (Silențios). În mod implicit, placa funcționează în modul OC, dar poți folosi comutatorul dedicat pentru a activa modul silențios, dacă preferi mai puțin zgomot și ești OK cu niște temperaturi puțin mai mari.

Comutatorul dintre OC BIOS și Silent BIOS, butonul LED On/Off
Comutatorul dintre OC BIOS și Silent BIOS, butonul LED On/Off

Din punct de vedere al dimensiunilor fizice, placa video ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT este destul de mare. Ocupă două sloturi și are 28 x 12,7 x 5,8 centimetri în lungime x lățime x grosime.

ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT montată în calculatorul nostru de test
ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT montată în calculatorul nostru de test

Hai să aruncăm o privire și asupra caracteristicilor mai tehnice ale plăcii: ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT este construită pe baza arhitecturii AMD RDNA (Navi), pe un proces de producție de 7 nanometri. Când este setată în modul OC BIOS (overclocking), frecvența de joc este 1737 MHz și cea mai mare frecvență pe care o poate atinge în modul boost este de 1865 MHz. De asemenea, beneficiază de o cantitate generoasă de memorie grafică: 8 GO de GDDR6 ce rulează la 14 Gbps pe un bus de memorie de 128 de biți. Deși funcționează foarte bine pe PCI Express 3.0, suportă și PCIe 4.0 datorită arhitecturii RDNA. Cât despre API-uri, placa suportă DirectX 12 și OpenGL 4.6.

Specificații afișate de GPU-Z
Specificații afișate de GPU-Z

Referitor la ieșirile video disponibile, ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT vine cu patru porturi și acceptă un maximum de 4 ecrane conectate simultan la ea: trei dintre ele sunt DisplayPort 1.4 și unul este HDMI 2.0b. Rezoluția maximă pe care o poți obține este de 7680 x 4320 pixeli.

Porturile de afișare de pe ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT
Porturile de afișare de pe ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT

Pentru a își procura toată energia electrică de care are nevoie, ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT folosește doar un conector suplimentar cu 8 pini. În plus, deoarece nevoia sa de energie nu este atât de mare, ASUS spune că o sursă de alimentare de 450 de wați ar trebui să fie îndeajuns pentru a putea folosi această placă video în condiții bune.

ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT este o placă video ce arată bine. Ce este și mai important este faptul că specificațiile sale hardware ar trebui să fie îndeajuns pentru a putea juca orice joc la o rată de cadre excelentă, în rezoluții 1080p. Hai să vedem dacă acest lucru se confirmă:

Reclamă

Performanțe în jocuri și benchmark-uri

Pentru a verifica nivelul de performanță oferit de placa video ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT, am jucat mai multe jocuri și am rulat o serie de benchmark-uri. Acestea sunt componentele hardware și software-ul folosite pentru testarea plăcii video:

Pentru a ne face o idee și mai bună despre cât de rapidă este ASUS Radeon RX 5500 XT, i-am comparat performanța și cu ASRock Radeon RX 5700 XT. 5700 XT se adresează gamerilor care vor să se joace în rezoluție 1440p, în timp ce 5500 XT țintește rezoluția 1080p.

Am început prin a testa placa video cu World War Z. Folosind Vulkan API la setările de calitate grafică Ultra, pe rezoluția 2560 x 1440, am obținut un minim de 59 cadre pe secundă (fps), un fps mediu de 68 și un fps maxim de 98. În rezoluția 1920 x 1080 pixeli, fps-ul minim a fost de 96, media de 105 și maximul de 144. După cum vezi, ASUS Radeon RX 5500 XT poate să randeze 60 fps sau mai mult, atât în 1080p, cât și în 1440p, ceea ce este excelent.

Rezultate benchmark în World War Z
Rezultate benchmark în World War Z

În Star Control: Origins, care folosește DirectX 11, am măsurat numărul de cadre pe secundă folosind cele mai înalte setări grafice. Când ne-am jucat la rezoluția de 2560 x 1440 pixeli, am avut un fps minim de 50, o medie de 75 și un fps maxim de 97. În rezoluția 1920 x 1080, am văzut o valoare minimă fps de 58, o medie de 87 și un maxim de 122 fps. Deși în 1440p fps-ul minim poate să scadă sub 60, în 1080p numărul minim de cadre pe secundă este apropiat de 60, iar media este mult peste această valoare.

Rezultate benchmark în Star Control: Origins
Rezultate benchmark în Star Control: Origins

În Battlefield V, un joc popular dar și unul cu cerințe destul de mari din punct de vedere al resurselor hardware, am folosit API-ul DirectX 12 și setările de calitate Ultra. Când am rulat jocul în 1440p, am avut un fps minim de 21, o medie de 51 și un maxim de 70. Trecerea la 1080p a însemnat un fps minim de 58, o medie de 72 și un maxim de 99. Similar cu rezultatele pe care le-am văzut în jocurile anterioare, și aici 5500 XT face o treabă excelentă în 1080p.

Rezultate benchmark în Battlefield V
Rezultate benchmark în Battlefield V

Shadow of the Tomb Raider arată foarte bine și multe plăci video au dificultăți în a-l rula la calitatea maximă vizuală. Pentru acesta, am folosit DirectX 12, TAA (Temporal Anti-Aliasing) și calitatea grafică Highest. Când l-am rulat în rezoluția de 2560 x 1440 pixeli, am măsurat un fps minim de 35, o medie de 43 și un maxim de 63. În rezoluția 1920 x 1080, am văzut un minim de 51 fps, o medie de 67 și un maxim de 103. Aceste rezultate ne arată că ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT poate să ruleze acest joc în condiții excelente, în 1080p și, dacă scazi calitatea grafică, chiar și în 1440p.

Rezultate benchmark în Shadow of the Tomb Raider
Rezultate benchmark în Shadow of the Tomb Raider

În Tom Clancy's The Division 2, folosind DirectX 12 și setările de calitate grafică Ultra, am obținut un fps mediu de 39 fps în rezoluția 1440p și 58 fps în rezoluția 1080p. Avem încă o confirmare că placa video 5500 XT este adresată gamerilor care se joacă pe monitoare 1080p, deși poți obține rezultate bune și în 1440p, dacă scădem din calitatea grafică a jocului.

Rezultate benchmark în Tom Clancy's The Division 2
Rezultate benchmark în Tom Clancy's The Division 2

Metro Exodus este extrem de pretențios din punct de vedere al puterii grafice. Folosind DirectX 12, presetul video Ultra și rezoluția 2560 x 1440 pixeli, am avut un minim de 17 fps, o medie de 30 fps și un maxim de 43 de cadre pe secundă. În 1080p, am avut un minim de 19, o medie de 37 și un maxim de 58. Acest lucru înseamnă că, dacă vrei să te joci Metro Exodus pe un PC echipat cu o placă video ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT, ar trebui să folosești rezoluția 1920 x 1080 pixeli și să configurezi jocul să ruleze la o calitate video mică sau medie.

Rezultate benchmark în Metro: Exodus
Rezultate benchmark în Metro: Exodus

De asemenea, am jucat și Fortnite pe ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT. Am folosit presetul video Epic și DirectX 12. În 1440p, fps-ul minim a fost 41, media 62 și maximul 84. Când am trecut pe rezoluția de 1920 x 1080 pixeli, jocul a redat un minim de 59 fps, o medie de 90 fps și un maxim de 107 fps. Concluzia pe care o putem trage este aceeași ca și pentru celelalte jocuri pe care le-am testat: 5500 XT face o treabă foarte bună în 1080p dar, în 1440p, trebuie să scazi calitatea grafică dacă vrei un număr de cadre pe secundă care să depășească 60.

Rezultate benchmark în Fortnite
Rezultate benchmark în Fortnite

În Apex Legends, folosind cea mai înaltă calitate grafică, placa video a redat un fps minim de 42, o medie de 62 fps și un maxim de 77 fps în rezoluția 1440p. În rezoluția 1920 x 1080, am avut un fps minim de 67, 87 fps în medie și un maxim de 113 fps. În acest joc, placa video scoate peste 60 de cadre pe secundă în 1080p și se descurcă decent și în rezoluția 1440p. Totuși, dacă vrei 1440p, îți recomandăm să scazi calitatea grafică la un nivel mediu, pentru a păstra un număr minim de fps de peste 60.

Rezultate benchmark în Apex Legends
Rezultate benchmark în Apex Legends

La final, am rulat și câteva benchmark-uri de gaming de la 3DMark și Unigine. În 3DMark Time Spy, ce rulează pe DirectX 12 și în rezoluția 2560 x 1440 pixeli, am avut un scor de 5180 de puncte. În Unigine SuperPosition, cu setarea grafică Extreme și în 1080p, am obținut un scor de 2717 puncte cu DirectX 11 și 2107 puncte cu OpenGL.

Rezultate benchmark în 3DMark Time Spy
Rezultate benchmark în 3DMark Time Spy

Este importantă și energia consumată de placa video. Conform măsurătorilor noastre, placa video ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT poate avea nevoie de maxim 127 de wați. Acest lucru înseamnă că recomandarea ASUS pentru o sursă de alimentare de cel puțin 450 de wați este corectă. Este o cerință mică pentru gamerii care vor să își construiască un calculator de gaming cu un preț accesibil.

Cât despre căldura produsă de această placă video, am aflat că ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT nu se încălzește mai mult de 61 de grade Celsius. Este o valoare destul de mică și o veste bună pentru aceia care vor și cărora le plac calculatoarele silențioase.

După ce am rulat toate aceste jocuri și benchmark-uri, se pare că ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT este o placă grafică excelentă dacă îți dorești să construiești un PC de gaming cu preț accesibil, care să poată să ruleze orice joc la 60 de cadre pe secundă, în rezoluția 1080p. Se descurcă și în 1440p dar, în funcție de jocul pe care îl joci, trebuie să scazi din calitatea grafică.

Aplicații incluse

Pe lângă driverele oferite de AMD pentru placa video ROG Strix Radeon RX 5500 XT, ASUS ne mai oferă și o aplicație numită GPU Tweak și alte câteva instrumente pe care le poți instala din această aplicație, ori le poți descărca de pe pagina web de suport.

GPU Tweak este o aplicație ușor de utilizat, care include setări avansate pentru cât de rapid sau cât de silențios funcționează placa video. Pe lângă seria de comutatoare cu care poți controla lucruri precum frecvențele GPU, memoria, sau viteza ventilatoarelor, GPU Tweak îți dă posibilitatea și de a urmări aspecte vitale precum temperatura plăcii video, consumul de energie electrică sau utilizarea ei.

GPU Tweak
GPU Tweak

Suplimentar, poți să descarci și să instalezi GPU-Z, XSplit, AURA și FurMark. GPU-Z îți arată detalii despre specificațiile plăcii video; XSplit te ajută să faci streaming și să înregistrezi jocurile pe care le joci; AURA este aplicația ASUS cu care poți să personalizezi și să controlezi efectele de lumini RGB de pe placa video; FurMark este o unealtă specializată pentru testarea plăcii video.

GPU-Z
GPU-Z

Aplicația GPU Tweak oferită de ASUS este și practică, și ușor de utilizat, iar nouă ne place. Cele câteva instrumente suplimentare pe care le poți descărca și instala pot fi utile dacă vrei mai multe detalii despre placa video, dacă ai nevoie să faci un benchmark rapid, sau dacă te hotărăști să faci streaming.

Ce părere ai despre ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT?

Acum știi ce are de oferit placa video ASUS ROG Strix Radeon RX 5500 XT. Vorbim despre performanțe excelente pentru gaming în rezoluția 1080p și un preț accesibil. Înainte de a închide acest review, spune-ne ce impresie ți-a făcut. Ai cumpăra-o? Spune-ne părerea ta în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii