Review ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition

Review ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition
Rating

GeForce RTX 3070 de la Nvidia este unul dintre cele mai de succes cipuri grafice din 2022, fiind implementat de mulți producători în plăcile lor video personalizate. Una dintre cele mai bune plăci de pe piață este ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition. Dispunând de un sistem de răcire excelent, un design frumos și un mod de overclocking pe care îl poți activa cu un simplu comutator, această placă video promite performanțe de top în toate jocurile tale preferate. Dacă vrei să vezi cum se descurcă ASUS Dual GeForce RTX RTX 3070 OC Edition în jocuri și benchmarkuri, citește această recenzie:

Reclamă

ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition: Pentru cine este o alegere potrivită?

Această placă video este o alegere excelentă dacă vrei:

  • Să joci orice joc la setări vizuale maxime la rezoluții de 1440p
  • Performanțe bune de ray tracing și acces la tehnologia DLSS
  • Una dintre cele mai echilibrate plăci video de pe piață în acest moment

Pro și contra

Iată ce-mi place la ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition:

  • Performanță excelentă în rezoluții 1440p
  • Performanțele de ray tracing sunt bune și este compatibil cu DLSS
  • 8 GB de RAM GDDR6 sunt suficienți dacă nu vrei să te joci la rezoluții 4K
  • Sistemul de răcire este excelent

Există și câteva aspecte negative:

  • Are nevoie de mai mult curent electric decât un AMD Radeon RX 6800, principalul său concurent
  • La momentul întocmirii acestei recenzii, magazinele vând acest GPU la prețuri mai mari decât Radeon RX 6800
Notă produs 4.5/5
Verdict

Verdict

ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition este una dintre cele mai bune implementări ale plăcii video RTX 3070. După ce am folosit-o și testat-o pentru o perioadă, știu că se poate descurca ușor cu orice joc, indiferent cât de solicitant, la rezoluții de până la 1440p. Probabil că se va descurca bine și la rezoluții 4K, dar s-ar putea să trebuiască să scazi din calitatea vizuală pentru a obține un număr bun de cadre pe secundă. Per total, ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition de la ASUS este o alegere mid-range solidă pentru gamerii care nu au bugetul necesar pentru plăci video premium.

Despachetarea ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition

ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition este o placă video de gaming relativ mare, iar pachetul său are dimensiuni corespunzătoare. Cutia este realizată din carton negru cu accente de gri și verdele specific Nvidia. Pe toate laturile cutiei, se află câteva imagini și informații despre placă, astfel încât să-ți poți face o idee despre aceasta chiar înainte de a o deschide.

Ambalajul folosit pentru ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition

Ambalajul folosit pentru ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition

În interiorul cutiei, primești placa grafică ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition împreună cu un set de documente, inclusiv manualul de utilizare și garanția.

Despachetarea ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition

Despachetarea ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition

Ambalajul modelului ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition arată bine, iar conținutul este exact ceea ce te aștepți. La prima impresie, placa video pare a fi destul de mare și bine construită.

Design și specificații hardware

Placa video Nvidia GeForce RTX 3070 este concepută pentru gamerii care doresc să poată juca jocuri în special la 1440p și 1080p. În aceste rezoluții, promite să ofere un număr excelent de cadre pe secundă. Mai sus, în rezoluțiile 4K, performanța pe care o obții în jocuri depinde de calitatea grafică pe care o alegi și de numărul de cadre pe secundă pe care-l vrei.

ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition

ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition

Placa video ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition este alimentată de un Ampere GA104. Dispunând de 5888 nuclee CUDA și 8 GB de memorie RAM GDDR6 pe o lățime de bus de 256 de biți, placa video funcționează la o frecvență implicită de 1500 MHz, ce poate urca până la 1770 MHz.

ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition: Specificații

ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition: Specificații

În plus, implementarea ASUS dispune de un mod de overclocking integrat care permite plăcii video să-și mărească viteza până la 1800 MHz. Pentru a activa OC Mode, tot ce trebuie să faci este să pui micul comutator aflat pe placa video în Performance Mode.

Comutatorul pentru Performance/Quiet Mode

Comutatorul pentru Performance/Quiet Mode

Unul dintre lucrurile care fac să iasă în evidență toate plăcile grafice RTX 3000, inclusiv RTX 3070, este tehnologia DLSS de la Nvidia și suportul pentru ray tracing. Acesta din urmă înseamnă efecte de iluminare, umbre și reflexii mai bune și mai realiste. Din păcate, toate acestea necesită multă putere de procesare dedicată din partea plăcii video, ceea ce înseamnă că performanța este puternic afectată atunci când sunt redate efecte de ray tracing.

Reclamă

Pentru a ușura solicitarea plăcii video, Nvidia a creat DLSS (Deep Learning Super Sampling), o tehnologie care folosește inteligența artificială (AI) pentru a realiza un fel de mărire a cadrelor. Pentru a explica cât se poate de simplu, DLSS de la Nvidia creează cadre la rezoluții mai mici decât cea pe care ai setat-o în jocul tău preferat. Apoi, DLSS le mărește rezoluția, aplicându-le în același timp o serie de efecte și îmbunătățiri. Rezultatul final este un cadru/imagine care arată similar, dacă nu identic, cu ceea ce ai obține dacă placa video ar utiliza rezoluția originală.

ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition este compatibilă cu DLSS

ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition este compatibilă cu DLSS

ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition acceptă o rezoluție maximă de 7680 x 4320 pixeli și are cinci porturi de ieșire. Trei dintre ele sunt DisplayPort (1.4a), iar două sunt porturi HDMI (2.1). Numărul total de ecrane pe care le poți conecta este de patru.

Porturi de ieșire pe ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition

Porturi de ieșire pe ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition

Pentru a disipa căldura produsă de placa video, ASUS a ales să folosească un sistem de răcire cu două ventilatoare axiale. Potrivit companiei, acest tip de ventilator are un butuc mai mic, palete mai lungi și un inel de barieră. Consecința este îmbunătățirea fluxului de aer și a dispersiei - verifică ultima parte a secțiunii de benchmarkuri din acest review pentru a vedea cât de mult se încălzește ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition în scenarii solicitante.

Sistemul de răcire de pe ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition

Sistemul de răcire de pe ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition

Pe partea din spate a modelului Dual GeForce RTX 3070 OC Edition, ASUS a montat o placă de protecție metalică. Arată bine și nu este acolo doar pentru a ascunde placa de circuite. Ajută la disiparea căldurii și nici nu lasă placa să se îndoaie ușor.

ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition are o placă de protecție metalică

ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition are o placă de protecție metalică

Placa video este compatibilă cu PCI Express 4.0 și utilizează doi conectori PCIe cu 8 pini pentru a obține puterea electrică suplimentară necesară. De altfel, ASUS recomandă o sursă de alimentare de 750 de wați pentru calculatorul în care montezi ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition.

ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition utilizează două intrări de alimentare cu 8 pini

ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition utilizează două intrări de alimentare cu 8 pini

În ceea ce privește dimensiunile, placa video ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition este, cum era de așteptat, o componentă de mari dimensiuni. Măsurând 26,7 cm lungime, 13,5 cm în lățime și 5,2 cm în grosime, placa ocupă aproape trei sloturi PCIe.

ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition ocupă trei sloturi PCIe

ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition ocupă trei sloturi PCIe

Dacă vrei mai multe detalii despre specificațiile și caracteristicile hardware ale acestei plăci video, vizitează această pagină web: ASUS ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition - Tech Specs.

Performanța în jocuri și benchmarkuri

Pentru a vedea ce performanțe poți obține în viața reală de la placa video ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition, am rulat câteva benchmarkuri pentru jocuri. Apoi, am comparat rezultatele sale cu cele ale unei AMD Radeon RX 6800, pe care o testasem anterior pe același computer. Apropo, acestea sunt componentele hardware și software-ul pe care le-am folosit:

Calculatorul de teste folosit pentru ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition

Calculatorul de teste folosit pentru ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition

Ține cont că toate jocurile de mai jos au fost analizate folosind setările grafice înalte sau ultra. De asemenea, nu am activat DLSS (pe placa RTX 3070) sau FSR (pe RX 6800). Asta pentru că am vrut să măsor performanța brută oferită de plăci fără a modifica rezultatele cu ajutorul tehnologiilor de upscaling de la Nvidia sau AMD.

Reclamă

În Shadow of the Tomb Raider, un joc frumos care necesită o placă video puternică pentru a rula la setări maxime, GeForce RTX 3070 OC a redat 164 de cadre pe secundă la rezoluție 1080p și 116 fps la 1440p. Asta înseamnă cu 13% până la 15% mai puține cadre pe secundă în comparație cu AMD Radeon RX 6800, dar rezultatele sunt totuși de top!

Rezultate benchmark în Shadow of the Tomb Raider

Rezultate benchmark în Shadow of the Tomb Raider

SFAT: Ai tot văzut fps în toate testele noastre, dar știi cu adevărat ce înseamnă acest concept și de ce este important? Pentru a-ți împrospăta memoria, iată un ghid detaliat despre ce este FPS (numărul de cadre pe secundă).

A urmat Metro Exodus, unul dintre cele mai solicitante jocuri din punct de vedere al performanțelor grafice. Folosind presetarea grafică Ultra, ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC a redat în medie 96 fps la rezoluție 1080p și 77 fps la rezoluție 1440p. Ambele rezultate sunt excelente, peste pragul de 60 fps, și relativ apropiate de ceea ce obții de la AMD Radeon RX 6800 (fps mai mic cu 8 ~ 11%).

Rezultate benchmark în Metro Exodus

Rezultate benchmark în Metro Exodus

Am continuat cu Horizon Zero Dawn, un joc care-mi place destul de mult, cu efecte vizuale SF frumoase, împrejurimi interesante, un sistem de luptă și un scenariu care îmi place. Însă, pentru a experimenta jocul la maxim, trebuie să ai o placă video puternică. ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC a reușit să redea un număr excelent de cadre medii pe secundă: 129 fps în 1080p și 106 fps în 1440p. Rezultatele sunt cu aproximativ 15 procente mai mici decât cele obținute de la modelul de nivel superior Radeon RX 6800, dar sunt totuși excelente.

Rezultate benchmark în Horizon Zero Dawn

Rezultate benchmark în Horizon Zero Dawn

Mai departe, am testat placa grafică în Assassin’s Creed Valhalla. Aici, diferența dintre RTX 3070 și RX 6800 a fost mai mare. RTX a redat cu aproximativ 27% mai puține cadre pe secundă, atât la rezoluții 1080p, cât și 1440p. Cu toate acestea, cifrele sunt încă înalte, depășind cu ușurință 60 fps, pe care mulți o consideră limita inferioară pentru experiențe de joc bune.

Rezultate benchmark în Assassin's Creed Valhalla

Rezultate benchmark în Assassin's Creed Valhalla

Ultimul joc pe care l-am încercat și testat a fost Deathloop, un joc care oferă o experiență de joc ieșită din comun și un design artistic frumos, dar care necesită o placă video puternică pentru a rula bine la nivel vizual maxim. Placa video RTX 3070 s-a dovedit a fi la înălțimea sarcinii, reușind să redea 110 fps la 1080p și 87 fps la 1440p. Asta înseamnă cu aproximativ 8 - 9% mai puține cadre pe secundă decât AMD Radeon RX 6800, dar tot sunt cifre excelente!

Rezultate benchmark în Deathloop

Rezultate benchmark în Deathloop

Apoi, am rulat și două din benchmarkurile grafice sintetice disponibile în 3DMark: Time Spy și Port Royale. ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC a obținut un scor excelent de 12927 puncte în Time Spy și un scor ridicat de 7929 puncte în Port Royale. În timp ce în Time Spy, performanța sa generală a fost mai mică decât cea a modelului AMD Radeon RX 6800, RTX 3070 a depășit-o cu puțin pe RX 6800 în Port Royale.

Rezultate benchmark în 3DMark

Rezultate benchmark în 3DMark

În timp ce mă jucam și rulam benchmarkuri, am monitorizat, de asemenea, temperatura și consumul de energie al plăcii grafice ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC. Temperatura maximă atinsă a fost de 73 de grade Celsius, iar consumul maxim de energie a fost de 239 de wați. Sistemul de răcire al plăcii este excelent, după cum poți vedea, dar consumul de energie electrică este ușor mai mare decât cel al modelului AMD Radeon RX 6800, care este mai puternic.

ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC: Temperatură și consum electricitate

ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC: Temperatură și consum electricitate

ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition este o placă video mid-range excelentă. Aceasta poate rula orice joc la o calitate vizuală ridicată sau ultra, atât la 1440p, cât și la 1080p. Cu toate acestea, cei 8 GB de RAM și performanțele sale generale nu o recomandă pentru jocuri în 4K, exceptând cazul în care ești de acord cu scăderea calității grafice în jocul tău preferat.

Ce părere ai despre ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition?

După cum ai văzut, placa video ASUS Dual GeForce RTX 3070 OC Edition are multe de oferit și nu va lăsa jucătorii dezamăgiți, chiar dacă are o concurență dură în acest moment, sub forma lui AMD Radeon RX 6800. Înainte de a pleca, spune-mi ce părere ai despre această recenzie și despre această placă video mid-range. Intenționezi să o cumperi sau te uiți la alternative?

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows