Review Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT

Review Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT
Rating

AMD și-a reînnoit gama de plăci video RDNA 2, iar noi am și primit noul AMD Radeon RX 6750 XT. Este o versiune îmbunătățită a GPU-ului mid-range Radeon RX 6700 XT. Profitând de această oportunitate, Sapphire nu a pierdut timpul și a lansat propria implementare: Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT. Concepută pentru jocuri la rezoluție 1440p, aceasta își propune să acopere un segment de piață deja aglomerat cu numeroase opțiuni competitive. Este o alegere bună pentru tine sau ar trebui să cauți alte alternative? Citește această recenzie pentru a afla ce poate face Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT:

Reclamă

Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT: Pentru cine este o alegere potrivită?

Această placă video este o alegere excelentă pentru:

  • Gamerii care vor performanțe excelente în jocuri, la rezoluții de 1440p sau 1080p
  • Utilizatorii ce-și doresc o placă video rapidă, care să fie și foarte silențioasă
  • Cei care nu dețin deja un AMD Radeon RX 6700 XT sau un GPU similar

Pro și contra

Iată principalele aspecte pozitive, pe care ar trebui să le știi referitor la această placă video:

  • Performanță de top în gaming la rezoluții de 1440p și 1080p
  • Multă memorie RAM GDDR6 rapidă care rulează la o viteză de 18 Gbps
  • Soluție de răcire supradimensionată
  • Extrem de silențios chiar și în situații solicitante

În ceea ce privește dezavantajele sale, reține:

  • Nu este un upgrade semnificativ față de un AMD Radeon RX 6700 XT
  • Ray tracing sub așteptări
  • Consum de energie crescut
Notă produs 4/5

Verdict

Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT este o implementare premium a unui GPU mid-range, care aduce relativ puține îmbunătățiri față de predecesorul său, AMD Radeon RX 6700 XT. Radeon RX 6750 XT aduce doar o ușoară creștere a frecvenței de boost, dar oferă performanțe suplimentare prin utilizarea unei memorii mai rapide. Oferind un număr excelent de cadre pe secundă atât în jocurile 1440p, cât și în cele de 1080p, implementarea Sapphire beneficiază și de o soluție de răcire supradimensionată, care o face extrem de silențioasă indiferent de situație. Ținând cont de toate cele de mai sus, precum și de creșterea prețului, aș spune că Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT este o alegere bună pentru gamerii care-și doresc o placă video mid-range bună, dar nu și pentru cei care au deja o AMD Radeon RX 6700 XT sau o Nvidia Geforce RTX 3070.

Despachetarea Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT

Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT sosește într-o cutie imensă, așa că poți ghici de la bun început că placa în sine este supradimensionată. Pachetul este colorat și plin de detalii despre placa video.

Cutia plăcii video Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT

Cutia plăcii video Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT

În interiorul cutiei, se află placa video, un suport de susținere, câteva șuruburi și documente. Și da, aceasta este o placă de dimensiuni mari, așa că ne bucurăm că Sapphire a inclus în pachet un suport pentru ea.

Ce se află în interiorul cutiei

Ce se află în interiorul cutiei

Despachetarea produsului Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT este o experiență plăcută. Deși folosește un subsistem grafic mid-range, placa este echipată cu o soluție de răcire supradimensionată, ceea ce înseamnă că ar trebui să ofere până la ultimul strop de performanță de care este capabilă, fiind în același timp silențioasă. Apreciez, de asemenea, includerea unui suport de susținere, având în vedere că dimensiunea plăcii înseamnă și o greutate semnificativă.

Reclamă

Design și specificații hardware

Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT se bazează pe o implementare actualizată a plăcii video AMD Radeon RX 6700 XT, cu câteva modificări la nivelul specificațiilor. Frecvența boost este puțin mai mare: 2600 MHz pe RX 6750 XT față de 2581 MHz pe RX 6700 XT. Neimpresionant, ca să fiu sincer, și nu câștigi prea multe performanțe de pe urma acestui lucru. Cu toate acestea, RX 6750 XT ar trebui să ofere un plus de viteză datorită unei alte schimbări: memorie mai rapidă decât predecesorul său. RX 6750 XT dispune de GDDR6 la 18 Gbps, ceea ce se traduce printr-o lățime de bandă cu 12,5% mai mare. Pe scurt, se pare că AMD Radeon RX 6750 XT este o versiune ușor supratactată a mai vechiului Radeon RX 6700 XT.

Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT într-un PC de gaming

Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT într-un PC de gaming

Evident, asta înseamnă, că și plăcile video bazate pe acest subsistem grafic vor avea nevoie de ceva mai multă putere: cu 20 de wați mai mult, mai exact. În plus, AMD a crescut și prețul, de la aproximativ 479 USD (2360 lei) pentru RX 6700 XT la 549 USD (2703 lei) pentru RX 6750 XT. Așadar, ceea ce obținem, teoretic, este un GPU puțin mai rapid pentru niște bani în plus.

Trecând mai departe, modelul Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT, pe care îl analizez astăzi, este cu siguranță o placă impunătoare. Doar uită-te la ea:

Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT este mare

Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT este mare

Placa arată ca un monstru și îți dă senzația unuia. 🙂 Soluția de răcire aleasă de Sapphire este masivă: trei ventilatoare deasupra unui radiator foarte gros, cinci conducte termice, din cupru, și o placă metalică pe cealaltă parte. Măsurând 31 pe 13,08 centimetri în lungime și lățime, și 6,22 centimetri în grosime, această placă video este atât de mare, încât va ocupa trei sloturi PCIe pe placa ta de bază.

Placa metalică de pe spatele modelului Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT

Placa metalică de pe spatele modelului Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT

Consider că radiatorul masiv este exagerat pentru subsistemul grafic RX 6750 XT folosit de această placă. Însă, pe lângă faptul că arată foarte bine, este cu siguranță util în ceea ce privește disiparea căldurii și silențiozitatea. Placa de la Sapphire șoptește doar, chiar și în cele mai solicitante situații.

Există trei ventilatoare pe Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT

Există trei ventilatoare pe Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT

Plăcuța de pe spatele lui Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT arată și ea foarte bine și, pe lângă faptul că protejează circuitele, împiedică și îndoirea plăcii. În plus, poți profita și de suportul de susținere inclus în pachet pentru a sprijini și mai bine placa în interiorul PC-ului tău.

Sunt necesari 2 conectori de alimentare cu 8 pini

Sunt necesari 2 conectori de alimentare cu 8 pini

Placa video RX 6750 XT de la Sapphire vine cu 12 GB de GDDR6, 2560 de procesoare stream, 40 de acceleratoare ray tracing și 96 MB de Infinity Cache. Funcționând pe PCI Express 4.0 x16 și proiectată pentru gaming la rezoluții de până la 1440p, placa dispune de trei DisplayPort-uri, precum și de un port HDMI.

Sunt disponibile trei DisplayPort și un HDMI

Sunt disponibile trei DisplayPort și un HDMI

Sapphire a ales, de asemenea, să treacă peste specificațiile AMD privind consumul de energie pentru GPU-ul RX 6750 XT. În timp ce un RX 6750 XT standard are nevoie de 250 W, placa video de la Sapphire poate ajunge la un consum de 273 de wați. Apropo, energia electrică suplimentară este preluată prin intermediul a doi conectori de alimentare cu opt pini.

Placa video are un consum semnificativ de energie

Placa video are un consum semnificativ de energie

Dacă vrei să vezi mai multe detalii despre caracteristicile și specificațiile hardware ale acestei plăci video, accesează Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT.

Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT pare a fi o implementare excelentă a GPU-ului mid-range Radeon RX 6750 XT. Deși placa video în sine oferă doar o creștere relativ mică a performanței comparativ cu RX 6700 XT, implementarea Sapphire este una premium.

Reclamă

Performanța în jocuri și benchmarkuri

Pentru a vedea ce poate face placa video AMD Radeon RX 5700 XT în realitate, am testat-o folosind mai multe jocuri și aplicații și am comparat rezultatele cu cele obținute de o placă video de nivel superior, AMD Radeon RX 6800. Calculatorul folosit pentru teste a avut următoarea configurație:

Pentru benchmarkurile de gaming, am folosit setările grafice înalte sau ultra, în funcție de care setare era cea mai solicitantă.

Shadow of the Tomb Raider este un joc cu efecte vizuale impresionante și în ziua de azi, dar frumusețea are un preț. Evident, necesită o placă video puternică pentru a rula la setări maxime. Am măsurat o medie de 174 fps la 1080p și o medie de 117 fps la 1440p. Deși Radeon RX 6770 XT este puțin mai lentă decât AMD Radeon RX 6800 XT, numărul de cadre pe secundă este de top, peste 100 fps, în ambele cazuri.

Rezultate benchmark în Shadow of the Tomb Raider

Rezultate benchmark în Shadow of the Tomb Raider

Metro Exodus, lansat în 2019, este în continuare unul dintre cele mai solicitante jocuri pentru PC, mai ales dacă vrei să-l joci cu cea mai bună grafică. Radeon RX 6750 XT a oferit un număr excelent de cadre pe secundă, atât la rezoluții 1080p, cât și la 1440p. Media de cadre pe secundă măsurată a fost mai mare de 60 fps în ambele cazuri.

Rezultate benchmark în Metro Exodus

Rezultate benchmark în Metro Exodus

Am continuat cu Horizon Zero Dawn, un joc care m-a impresionat încă de la prima vedere cu mediul, personajele și fauna sa „robotică”. Deși este un joc destul de solicitant din punct de vedere al performanței grafice, Radeon RX 6750 nu a avut probleme în a reda peste 100 de cadre pe secundă atât la rezoluție 1080p, cât și la 1440p.

Rezultate benchmark în Horizon Zero Dawn

Rezultate benchmark în Horizon Zero Dawn

Următorul pe lista mea a fost CyberPunk 2077. Deși, la lansare, a avut parte de erori și probleme, majoritatea au fost rezolvate astăzi, iar jocul este excelent. Cu Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT, pe setări ultra, dar fără ray tracing, am obținut o medie de 99 fps în 1080p și exact 60 fps în 1440p. Asta este grozav, având în vedere cât de solicitant este acest joc.

Rezultate benchmark în Cyberpunk 2077

Rezultate benchmark în Cyberpunk 2077

Ultimul joc pe care l-am testat a fost Assassin’s Creed Valhalla. Placa video Sapphire Radeon RX 6750 XT s-a comportat excelent. Am obținut peste 100 fps la 1080p și 90 fps la 1440p, ceea ce reprezintă un rezultat destul de remarcabil. Mai mult, în 1080p, a redat aproape același număr de fps ca și Radeon RX 6800.

Rezultate benchmark în Assassin's Creed Valhalla

Rezultate benchmark în Assassin's Creed Valhalla

După ce am terminat de verificat jocurile, am trecut la analiza performanței lui Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT cu 3DMark. Placa a obținut un scor excelent de 13602 puncte în testul obișnuit Time Spy. Însă cele 40 de acceleratoare ray tracing de pe RX 6750 XT sunt prea puține pentru a obține performanțe bune de ray tracing sau un scor bun în testul 3DMark Port Royal. Acesta a reușit să obțină doar 6280 de puncte. Și, dacă te uiți la următorul grafic, vei vedea că AMD Radeon RX 6800 este mult mai puternic.

Rezultate benchmark în 3DMark

Rezultate benchmark în 3DMark

În timpul benchmarkurilor, am monitorizat temperatura și consumul de energie al plăcii video. Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT a atins o temperatură maximă de 67 de grade Celsius și a avut un consum de energie de aproximativ 230 de wați. Asta dovedește că soluția de răcire supradimensionată de pe placa Sapphire RX 6750 XT este foarte eficientă. Consumul de energie, pe de altă parte, este destul de semnificativ, deși nu a atins maximul oficial.

Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT: Temperatură și consum electricitate

Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT: Temperatură și consum electricitate

Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT se dovedește a fi o placă video mid-range de foarte bună calitate. Cu excepția cazului în care vrei ray tracing, performanța pe care o oferă în gaming la rezoluții 1080p și 1440p este excelentă. Deși prețul și cerințele sale de energie sunt ceva mai mari decât cele ale lui Radeon RX 6700 XT, la fel este și performanța sa.

Ce părere ai despre Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT?

Acum știi ce poate face Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6750 XT și care este părerea mea despre ea. Îți place această placă video? Ai cumpăra-o sau ai alege o placă similară de la concurență? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Hardware Recenzii Windows