Review ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition

Review ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition
Rating

În ultimele luni, AMD a lansat câteva noi plăci video bazate pe arhitectura RDNA2, cu prețuri de vânzare recomandate destul de bune. În încercarea de a răspunde propunerilor Nvidia, actualele plăci video de gaming ale AMD uimesc uneori prin specificațiile lor, iar alteori nu prea. Una dintre cele mai noi plăci grafice AMD este Radeon RX 6650 XT, care vine cu frecvențe ușor mai mari decât RX 6600 XT, evident și la un preț mai mare. Am avut ocazia să testez o implementare destul de premium a respectivului GPU, și anume ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition. Citește acest review pentru a vedea ce am descoperit:

Reclamă

ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition: Pentru cine este o alegere potrivită?

Această placă video este o alegere excelentă dacă:

  • Ești un gamer care dorește performanțe de top atunci când folosește rezoluția 1080p
  • Vrei să construiești un PC de gaming la un preț rezonabil
  • Cauți o placă video AMD similară cu o Nvidia Geforce RTX 3060

Pro și contra

Există o mulțime de lucruri bune de spus despre ASUS ROG Strix RX 6650 XT OC:

Vezi prețul:
  • Oferă performanțe excelente pentru gaming în rezoluția 1080p
  • Se poate descurca decent cu setări vizuale ridicate chiar și la rezoluția 1440p
  • Include acceleratoare ray tracing
  • Dispune de 8 GB de memorie RAM GDDR6 rapidă
  • Sistemul său de răcire este eficient, menținând temperaturile scăzute

Din nefericire, există și unele dezavantaje de luat în considerare:

  • Prețul său este mai mare decât cel al modelului standard AMD Radeon RX 6650
  • Nu pare să fie semnificativ mai bună decât AMD Radeon RX 6600
Notă produs 4/5

Verdict

ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition este o placă video solidă care poate rula orice joc în setări vizuale înalte sau ultra. Evident, se descurcă mult mai bine în rezoluția 1080p, dar nu se lasă nici în 1440p. În general, îmi plac alegerile ASUS în ceea ce privește designul și materialele de calitate premium folosite pentru componentele și dispozitivele sale din gama Republic of Gamers. Și am constatat că acest lucru este valabil și în cazul plăcii video ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition. Această placă video poate fi o alegere bună dacă ești de acord să cheltuiești cu 15% mai mult pentru semnătura ASUS pe o placă video entry spre mid-level, de altfel bună.

Despachetarea plăcii video ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition

ASUS ROG Strix RX 6650 XT OC este o placă video destul de mare și sosește într-o cutie mare. Pe ambalaj, poți vedea imagini ale plăcii video, precum și mai mult decât câteva detalii despre specificațiile și caracteristicile sale tehnice.

Ambalajul lui ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition

Ambalajul lui ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition

În interiorul cutiei, primești placa video, o bandă cu velcro ROG, un card de colecție, manualul de utilizare și documentele de garanție.

Despachetarea lui ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition

Despachetarea lui ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition

Prin realizarea unei cutii frumoase, precum și prin includerea unei felicitări de mulțumire și a unei benzi cu velcro, ASUS reușește să ofere o experiență plăcută de despachetare pentru ROG Strix AMD Radeon RX 6650 XT OC.

Design și specificații hardware

În ultima vreme, AMD și-a diversificat portofoliul de plăci video, iar RX 6650 XT este unul dintre cele mai recente modele din sectorul entry și mid-level. ASUS nu a pierdut timpul și a realizat o ediție supratactată a acestei plăci video, cu frecvențe ceva mai mari și un sistem de răcire excelent. Compania îl numește ASUS ROG Strix RX 6650 XT OC.

O perspectivă asupra modelului ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition

O perspectivă asupra modelului ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition

Concepută pentru a oferi performanțe bune, în special la rezoluții de 1080p, această placă video este construită pe arhitectura RDNA2 și include puțin peste 11 miliarde de tranzistori, 32 de unități de calcul, 64 de unități de randare, 128 de unități de textură și 2048 de procesoare stream. În modul OC (overclock), frecvența sa de bază ajunge până la 2694 MHz, în timp ce frecvența de joc ajunge până la 2543 MHz. În plus, placa video dispune de 8 GB de GDDR6 pe o lățime de bus de 128 de biți și funcționează pe PCI Express 4.0.

GPU-Z - Detalii despre ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition

GPU-Z - Detalii despre ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition

În încercarea de a răspunde performanțelor de ray tracing ale Nvidia, AMD a început să includă acceleratoare ray tracing și pe plăcile sale grafice. Modelul RX 6650 XT este echipat cu 32 de astfel de acceleratoare. Cu toate acestea, nu te aștepta la prea multe, deoarece vorbim încă de o placă video entry spre mid-level. Totuși, merită remarcat faptul că oferă patru acceleratoare ray tracing în plus față de cele 28 de nuclee RT pe care le primești pe Nvidia GeForce RTX 3060, de exemplu.

ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition utilizează un conector de alimentare cu 8 pini

ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition utilizează un conector de alimentare cu 8 pini

Prețul de vânzare recomandat de AMD pentru RX 6650 XT este de 400 de dolari (1835 de lei fără TVA). Cu toate acestea, ASUS ROG Strix RX 6650 XT OC nu este modelul standard, ci unul îmbunătățit, astfel că are un preț mai mare. L-am găsit în magazine la prețuri începând cu 2559 lei cu TVA inclus.

Reclamă

ROG Strix RX 6650 XT OC ocupă trei sloturi PCIe. Cu alte cuvinte, asigură-te că nu montezi o altă placă chiar sub ea, deoarece va îngreuna cu siguranță fluxul de aer. Pe de altă parte, poți înțelege grosimea plăcii dacă te uiți la răcitoarele sale. Există două dintre acestea, ambele având un design cu ventilator axial. ASUS spune că acestea au centre de ventilator mai mici care permit palete mai lungi și că folosesc rulmenți cu două bile, care pot dura de două ori mai mult decât cei cu rulmenți obișnuiți cu manșon. Așadar, ASUS promite eficiență și durabilitate.

Placa măsoară 281 x 135 x 59 milimetri în lungime, lățime și grosime. De asemenea, greutatea sa este semnificativă - 925 de grame, - motiv pentru care am folosit și un suport pentru GPU ROG Herculx pentru a susține placa, după cum poți vedea în imaginea de mai jos. Apropo, placa are și o zonă RGB pe partea laterală, care iluminează logoul ROG Strix.

ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition montată într-un PC

ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition montată într-un PC

Pentru a rezista greutății sale, dar și pentru a o proteja și a o face mai frumoasă, ASUS a montat pe spatele plăcii video și o placă de protecție, care arată foarte bine. Totuși, nu este iluminată RGB.

Placa din spate a modelului ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition

Placa din spate a modelului ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition

ASUS ROG Strix RX 6650 XT OC poate afișa o rezoluție maximă de 7680 x 4320 pixeli și include un port HDMI (2.1) și trei porturi DisplayPort (1.4a).

Porturile găsite pe placa video

Porturile găsite pe placa video

Placa video RX 6650 XT OC își trage energia suplimentară printr-un conector cu 8 pini, iar ASUS recomandă utilizarea unei surse de alimentare de 650 de wați pentru calculatorul pe care o montezi.

Pentru toate detaliile despre specificațiile și caracteristicile tehnice ale acestei plăci video, vizitează această pagină web: ASUS ROG Strix RX 6650 XT OC Tech Specs.

ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition - Configurație teste

Pentru a-mi face o idee mai bună despre ce are de oferit placa video ASUS ROG Strix RX 6650 XT OC, am rulat câteva benchmarkuri. Înainte de a trece la rezultate, iată PC-ul de test pe care l-am folosit:

Reține că am folosit setările grafice ultra-înalte pentru jocuri, atât la rezoluții 1080p, cât și 1440p. De asemenea, am ales să compar această placă video cu placa AMD Radeon RX 5700 din generația anterioară. Ca să fim corecți, RX 5700 și RX 5700 XT au fost înlocuite de RX 6700 XT. Cu toate acestea, prețul de lansare pentru RX 6650 XT este apropiat de cel cerut de AMD pentru RX 5700 în 2019. Așadar, m-am gândit că ar fi interesant să vedem cât de mult mai multă performanță primești astăzi, în 2022, pentru aproximativ aceiași bani pe care trebuia să îi cheltuiești acum aproape doi ani.

Reclamă

ASUS ROG Strix RX 6650 XT Gaming 8GB OC Edition - Rezultate benchmarkuri

Primul joc pe care l-am testat pe placa video ASUS ROG Strix RX 6650 XT OC a fost Shadow of the Tomb Raider. Deși este vechi de aproape patru ani (a fost lansat în 2018), acesta continuă să rămână un joc frumos care necesită o placă video relativ puternică pentru a rula impecabil la cea mai înaltă calitate grafică. RX 6650 XT a reușit să redea 138 fps în 1080p (cu 30% mai mult decât RX 5700) și 89 de cadre pe secundă în 1440p (cu 23% mai bun decât RX 5700).

Shadow of the Tomb Raider: Rezultate benchmark

Shadow of the Tomb Raider: Rezultate benchmark

SFAT: Dacă vrei să afli mai multe despre termenul fps, semnificația și importanța acestuia, citește acest articol: Ce este FPS (numărul de cadre pe secundă)?

Al doilea joc pe care l-am testat a fost Metro Exodus, un alt joc foarte solicitant din punct de vedere al puterii grafice. La setările vizuale ultra, RX 6650 XT a reușit să redea 79 de cadre pe secundă în 1080p, în timp ce în 1440p, a reușit să genereze în medie exact 60 fps. Acestea sunt rezultate excelente și cu cel puțin o cincime mai multe fps-uri decât am obținut cu mai vechiul RX 5700.

Metro Exodus: Rezultate benchmark

Metro Exodus: Rezultate benchmark

În continuare, am testat ASUS ROG Strix RX 6650 XT OC în Horizon Zero Dawn. Este un joc foarte bine realizat care necesită o placă video rapidă pentru a putea rula la maximum din punct de vedere vizual. Cu jocul setat să folosească presetul Ultimate Quality, RX 6650 XT a redat în medie 113 fps la rezoluția 1080p și 82 fps în 1440p. AMD RX 6650 XT s-a dovedit a fi cu aproape 30% mai bună decât RX 5700 în ambele situații.

Horizon Zero Dawn: Rezultate benchmark

Horizon Zero Dawn: Rezultate benchmark

Ultimul joc pe care l-am evaluat a fost Assassin's Creed Valhalla. Acest joc favorizează hardware-ul AMD, dar necesită totuși multă putere grafică. Din nou, RX 6650 XT s-a dovedit a fi mult mai bun decât vechiul RX 5700: în medie, cu peste o treime mai multe fps la 1080p și cu aproape un sfert mai multe cadre pe secundă la 1440p!

Assassin's Creed Valhalla: Rezultate benchmark

Assassin's Creed Valhalla: Rezultate benchmark

În continuare, am trecut la teste de referință sintetice, începând cu testul standard Time Spy de la 3DMark. ASUS ROG Strix RX 6650 XT OC a obținut un scor bun de 10983 de puncte, ceea ce reprezintă cu 22% mai mult decât a obținut RX 5700. Apoi, am rulat și testul Port Royale, care evaluează performanța plăcii video atunci când este implicat ray tracing. AMD RX 6650 XT OC a obținut 4808 de puncte, ceea ce este decent, dar nu se poate compara cu ceea ce se obține de la actuala gamă de plăci video Nvidia. Totuși, este ceva dacă luăm în considerare faptul că RX 5700 nici măcar nu poate rula acest test, deoarece nu are acceleratoare ray tracing.

3DMark: Rezultate benchmark în Time Spy și Port Royale

3DMark: Rezultate benchmark în Time Spy și Port Royale

Nu în ultimul rând, am verificat și temperaturile și consumul de energie al plăcilor video. ASUS ROG Strix RX 6650 XT OC a necesitat până la 164 de wați, dar sistemul său eficient de răcire i-a menținut temperatura foarte scăzută, fără să depășească vreodată 57 de grade Celsius. RX 5700 a necesitat mai puțină energie electrică (150 de wați), dar s-a încălzit totuși mai mult (până la 84 de grade Celsius).

Temperaturi și consum de energie electrică

Temperaturi și consum de energie electrică

ASUS ROG Strix RX 6650 XT OC pare a fi una dintre cele mai bune plăci video entry și mid-level disponibile pe piață în acest moment. Analizând rezultatele sale din benchmarkuri, se pare că poate rula jocuri la cea mai înaltă calitate vizuală în 1080p. Desigur, este, de asemenea, destul de capabilă să gestioneze jocuri în 1440p, dar în acest caz, s-ar putea să trebuiască să accepți un număr mai mic de cadre pe secundă sau să reduci calitatea vizuală la mediu pentru a obține un număr mai stabil de cadre pe secundă.

Ce părere ai despre ASUS ROG Strix RX 6650 XT OC?

Acum știi mai multe despre placa video ASUS ROG Strix RX 6650 XT OC. Știi ce poate face, precum și cum se comportă în jocuri. Înainte de a încheia această recenzie, spune-mi: Care este părerea ta despre ea? Intenționezi să cumperi una? Folosește secțiunea de comentarii de mai jos pentru a-ți împărtăși punctul de vedere.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows