Review AMD Radeon RX 7600: Gaming în 1080p pentru toți

Review AMD Radeon RX 7600: Gaming în 1080p pentru toți
Rating

AMD Radeon RX 7600 este ultima apariție în gama de plăci video mainstream a Echipei Roșii (Red Team). Potrivit AMD, această placă video mid-range oferă performanțe excelente pentru gaming în 1080p și ar trebui să fie o alegere excelentă pentru cei care doresc un upgrade pentru plăcile lor video vechi de două generații. În această recenzie, îți voi prezenta specificațiile tehnice esențiale ale modelului AMD Radeon RX 7600, vom analiza designul, răcirea și consumul de energie. În plus, îți voi arăta și ce au de spus benchmarkurile despre experiența de gaming pe care o oferă. Așadar, în caz că vrei să știi dacă AMD Radeon RX 7600 merită să faci upgrade de la vechea ta placă AMD sau NVIDIA, citește mai departe. Până la finalul acestei recenzii, ar trebui să ai o idee clară despre ce poate face.

Reclamă

AMD Radeon RX 7600: Pentru cine este o alegere potrivită?

Placa video AMD Radeon RX 7600 este potrivită pentru:

  • Gamerii care vor să se joace la rezoluție 1080p la calitate high (înaltă) sau ultra
  • Oricine a sărit peste ultimele două generații de plăci video AMD/NVIDIA
  • Cei ce țin cont de cum își cheltuiesc banii

Pro și contra

AMD Radeon RX 7600 are multe aspecte pozitive:

  • Se bazează pe ultima arhitectură RDNA 3 de la AMD, oferind performanțe excelente în rezoluție 1080p
  • 8 GB de memorie rapidă GDDR6 și a doua generație AMD Infinity Cache
  • Sistemul de răcire este eficient și silențios
  • Folosește un singur conector de alimentare PCIe cu 8 pini, iar consumul său de energie este redus
  • Trei porturi DisplayPort 2.1 și un port HDMI 1.2a
  • Are un preț rezonabil, mai mic decât cel al generației anterioare Radeon RX 6600

Cât despre punctele slabe, AMD Radeon RX 7600:

  • Nu este foarte bună la ray tracing
  • Nu este o alegere bună pentru gaming în 4K/1440p
Notă produs 4.5/5
Verdict

Verdict

După ce am folosit și testat AMD Radeon RX 7600, este clar că această placă video mid-range face exact ceea ce promite, și anume să ofere performanțe excelente pentru gaming în 1080p la un preț accesibil. Deși suportă ray tracing, strălucește cu adevărat la rasterizare. Faptul că este construită pe cea mai recentă arhitectură RDNA 3 de la AMD, cu toate dotările aferente, o transformă într-o opțiune de viitor pentru gamerii ce vor să joace cele mai recente titluri la setări vizuale înalte sau ultra, dar care sunt în continuare mulțumiți cu rezoluția 1080p. De asemenea, poate face față cu brio anumitor jocuri la 1440p și, în unele cazuri, chiar și cu ray tracing activat. Totuși, pentru asta s-ar putea să trebuiască să faci unele compromisuri în ceea ce privește calitatea grafică. Nu în ultimul rând, este destul de evident că AMD Radeon RX 7600 este concepută pentru a concura cu plăcile video GeForce RTX 4060 de la NVIDIA, care ar trebui, de asemenea, să fie lansate în curând. Deși va trebui să așteptăm să vedem ce oferă modelele concurenței, se pare că, deocamdată, mult așteptata AMD Radeon RX 7600 are o șansă mare de a zgudui piața mid-range și de a contesta dominația NVIDIA. În opinia mea, această placă oferă un echilibru excelent între performanță și preț și reprezintă un upgrade demn de luat în seamă pentru gamerii care au sărit peste ultimele generații de plăci video atât de la AMD, cât și de la NVIDIA.

Despachetarea plăcii video AMD Radeon RX 7600

AMD Radeon RX 7600 nu este o placă video mare și nici cutia sa nu are dimensiuni mari. Ambalajul prezintă culori închise, variind de la gri închis la gri deschis, cu un accent roșu prezent pe toate plăcile video de la AMD. Cutia este fabricată din carton rezistent și, în timp ce partea sa superioară prezintă o imagine stilizată a plăcii video, partea din spate îți dă informații despre AMD Software Adrenalin Edition, necesar pentru a configura placa.

Cutia lui AMD Radeon RX 7600

Cutia lui AMD Radeon RX 7600

Când ridici capacul cutiei, ești întâmpinat de mesajul „Welcome to the Red Team” (Bine ai venit în Echipa Roșie) și vezi imediat placa video. Deși este mică în comparație cu frații săi mai mari (Radeon RX 7900 XTX și Radeon RX 7900 XT), prima impresie pe care o ai este că RX 7600 arată bine și este construită solid.

Despachetarea AMD Radeon RX 7600

Despachetarea AMD Radeon RX 7600

Conținutul din interiorul cutiei este limitat la minimum, așa cum ne-a obișnuit AMD la ultimele sale plăci video. Primești doar AMD Radeon RX 7600 împreună cu o broșură, care conține câteva instrucțiuni de siguranță și un link către pagina web cu manualul de utilizare al plăcii video.

Ce se află în cutie

Ce se află în cutie

AMD Radeon RX 7600 sosește într-o cutie minimalistă. Deși experiența de despachetare este simplă, placa în sine face o primă impresie bună.

Reclamă

Design și specificații hardware

La prețul recomandat de 1599 lei, AMD poziționează Radeon RX 7600 ca o placă grafică mainstream, concepută pentru a oferi o experiență de gaming excelentă la rezoluția 1080p. Măsurând doar 210 milimetri în lungime și cu o lățime de două sloturi, este o placă relativ scurtă și subțire. Asta înseamnă că nu vei avea nicio problemă la montarea sa în aproape orice carcasă de PC de dimensiuni standard. Mai mult, poate fi o alegere excelentă și pentru calculatoarele de dimensiuni mici (SFF - small form factor).

AMD Radeon RX 7600 este relativ mică

AMD Radeon RX 7600 este relativ mică

Nu există lumini RGB pe placă și, cu excepția unui mic accent roșu pe lateral, întreaga placă video este neagră, inclusiv placa din spate. Îmi place această alegere de design și am apreciat-o la celelalte plăci video AMD Radeon RX 7000. pe care le-am testat în trecut. Placa este echipată cu două ventilatoare mari și, din câte îmi dau seama, acestea fac o treabă excelentă la răcirea ei. Sunt destul de silențioase, chiar și atunci când placa video este solicitată intens. De fapt, deși m-am uitat cu atenție la cifre în timp ce testam jocuri, nu le-am văzut nici măcar o dată să meargă la maxim. Rotirea la aproximativ 60-65% a părut întotdeauna suficientă pentru a menține temperatura plăcii sub 75 de grade Celsius.

Cele două ventilatoare sunt silențioase și eficiente

Cele două ventilatoare sunt silențioase și eficiente

Placa face parte din seria RX 7000 și, la fel ca modelele de top Radeon RX 7900 XTX și Radeon RX 7900 XT, este construită folosind cea mai nouă arhitectură RDNA 3 a companiei. Plăcile video RDNA 3, inclusiv Radeon RX 7600, sunt construite pe un proces de fabricație de 5nm/6nm și folosesc o matriță (die) separată, numită GCD (Graphics Compute Die), pentru motorul de bază al plăcii video (responsabil pentru efectuarea calculelor) și până la șase MCD individuale (Memory Cache Dies) pentru memoria grafică și cea de-a doua generație de AMD Infinity Cache.

Placa de pe spatele lui AMD Radeon RX 7600

Placa de pe spatele lui AMD Radeon RX 7600

AMD Radeon RX 7600 are 32 de unități de calcul AMD RDNA 3 și include acceleratoare ray tracing din generația a doua. Comparativ cu Radeon RX 6600, RX 7600 păstrează aceeași cantitate de AMD Infinity Cache (32 MB) și același bus de memorie (128 de biți).

Reclamă

Cu toate acestea, noua placă video trece la a doua generație de Infinity Cache și este dotată cu 8 GB de memorie GDDR6 de 18 Gbps (în loc de 14 Gbps pe RX 6600). Asta îi permite lui Radeon RX 7600 să ofere o lățime de bandă eficientă mai mare, de 476,9 GB/s.

AMD Radeon RX 7600 folosește PCIe 4.0 în modul x8

AMD Radeon RX 7600 folosește PCIe 4.0 în modul x8

După cum poți observa în următoarea imagine, placa video AMD Radeon RX 7600 funcționează pe o interfață PCI Express 4.0 în modul x8 (nu x16) și, deși frecvența sa de joc este de 2250 MHz, poate atinge o frecvență maximă de 2655 MHz în boost. Pe lângă DirectX 12 Ultimate (Feature Level 12_2), placa video Navi 33 suportă și OpenCL 2.2, OpenGL 4.6 și Vulkan 1.3.

AMD Radeon RX 7600: Specificații tehnice

AMD Radeon RX 7600: Specificații tehnice

În ceea ce privește conectivitatea, AMD Radeon RX 7600 oferă trei porturi DisplayPort 2.1 și un port HDMI 2.1a. Spre deosebire de Radeon RX 7900 XTX și RX 7900 XT, nu există un port USB Type-C. Poți conecta simultan cel mult patru ecrane compatibile, dar asta depinde de rezoluția și rata de refresh pe care le folosesc acestea.

Placa are 3 porturi DisplayPort și 1 port HDMI

Placa are 3 porturi DisplayPort și 1 port HDMI

Nu în ultimul rând, câteva cuvinte despre consumul de energie electrică: AMD Radeon RX 7600 are nevoie de un singur conector PCIe standard cu 8 pini pentru a primi energie suplimentară, iar puterea totală a plăcii, sau TBP (total board power) pe scurt, este de doar 165 de wați. Cu alte cuvinte, o sursă de alimentare de 550 de wați ar trebui să fie suficientă pentru calculatorul în care vei folosi această placă video. Este o veste excelentă pentru cei îngrijorați de facturile de energie.

Placa video folosește un conector de alimentare PCIe

Placa video folosește un conector de alimentare PCIe

Specificațiile hardware ale plăcii AMD Radeon RX 7600 fac din aceasta o opțiune atractivă pentru gamerii care vor o placă video mainstream, capabilă să ruleze orice joc modern în rezoluția 1080p, la o calitate grafică ridicată. În plus, pare a fi o alegere excelentă și pentru cei care au nevoie de o placă video mai mică, ce încape în probabil orice carcasă de calculator desktop, și sunt preocupați de consumul de energie.

Performanța în jocuri și benchmarkuri

Pentru a vedea ce nivel de performanță oferă placa video AMD Radeon RX 7600 în scenarii concrete, am rulat o serie de benchmarkuri pentru gaming. Și pentru o imagine mai clară a performanțelor acesteia comparativ cu alte plăci video, am inclus în următoarele grafice și rezultatele obținute pe același calculator folosind AMD Radeon RX 7900 XTX, AMD Radeon RX 7900 XT, AMD Radeon RX 6800 și NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti. PC-ul desktop pe care l-am folosit avea următoarele componente hardware și software:

Înainte de a trece la rezultate, trebuie să știi că am testat jocurile folosind cele mai înalte setări grafice (Ultra). De asemenea, în jocurile care oferă efecte de ray tracing, m-am asigurat că acestea sunt activate și setate la calitate înaltă. Nu am folosit funcțiile de upscaling AMD FSR sau DLSS; scopul a fost să văd cum se compară plăcile la capitolul performanță brută.

Reclamă

Am început cu CyberPunk 2077, unul dintre cele mai frumoase jocuri din toate timpurile, dar totodată unul care solicită foarte mult placa video. Pe setarea Ray Tracing Ultra, AMD Radeon RX 7600 a redat o medie de 28 de cadre pe secundă la rezoluția 1080p. Asta reprezintă aproximativ 85% din ceea ce am obținut cu modelul premium AMD Radeon RX 6800 din generația anterioară. Deși 28 fps poate părea puțin, ia în considerare setările folosite (Ray Tracing Ultra). Dacă nu activezi ray tracing, AMD Radeon RX 7600 va reda cu mult peste 60 de cadre pe secundă (aproximativ 86 fps pe PC-ul meu de test!), ceea ce este destul de surprinzător pentru o placă video mainstream cu acest preț.

Rezultate în Cyberpunk 2077

Rezultate în Cyberpunk 2077

A urmat The Callisto Protocol, un joc video horror de supraviețuire, care are, de asemenea, nevoie de o placă video puternică pentru a rula bine. Folosind setarea grafică Ultra și cu efectele de ray tracing setate la calitate înaltă, AMD Radeon RX 7600 a reușit să redea 40 de cadre pe secundă la rezoluția 1080p. Rezoluțiile mai mari pun însă o povară prea mare pe placa video. Totuși, din nou, reține că acestea sunt rezultate excelente având în vedere setările grafice folosite. Cu AMD FSR sau pur și simplu fără a folosi efectele de ray tracing, vei obține un număr de cadre mult mai mare. Pe calculatorul meu, de exemplu, folosind aceeași setare Ultra, dar fără ray tracing, am obținut 61 fps în 1080p.

Rezultate în The Callisto Protocol

Rezultate în The Callisto Protocol

SFAT: AMD FSR funcționează și pe plăcile video de la NVIDIA, nu doar AMD Radeon. Vezi care este mai bun la FSR: AMD sau NVIDIA?

Cel de-al treilea titlu pe care l-am testat a fost The Witcher 3: Wild Hunt Next-Gen Update, iar acesta este unul dintre jocurile cu cele mai mari cerințe hardware din toate timpurile. Dacă arunci o privire la rezultatele din graficul de mai jos, vei vedea că până și modelele de top de la AMD (Radeon RX 7900 XTX și XT) s-au chinuit să redea o medie de 60 de cadre pe secundă. AMD Radeon RX 7600 a reușit 23 fps la o rezoluție de 1080p pe setarea RT Ultra. Pe de altă parte, de îndată ce am dezactivat ray tracing, numărul de cadre a sărit la o medie de 64, peste pragul de 60 fps.

Rezultate în The Witcher 3 Wild Hunt Next-Gen Update

Rezultate în The Witcher 3 Wild Hunt Next-Gen Update

Următorul pe listă a fost Total War WARHAMMER III, un joc video de strategie turn-based în timp real, cu efecte vizuale bune frumoase, dar fără ray tracing. Aici, AMD Radeon RX 7600 s-a descurcat admirabil în 1080p, reușind să redea 82 de cadre pe secundă. De asemenea, merită avut în vedere că poți trece de pragul de 60 fps chiar și la o rezoluție 1440p, dacă faci câteva mici ajustări în setările video.

Rezultate în Total War WARHAMMER III

Rezultate în Total War WARHAMMER III

Am continuat cu Assassin’s Creed Valhalla de la Ubisoft, un RPG de acțiune, care încă impresionează prin ambianța sa uluitoare, deși nu folosește ray tracing. AMD Radeon RX 7600 a strălucit cu adevărat în acest joc: 100 cadre pe secundă la rezoluția 1080p și 68 fps la 1440p, ambele la setările grafice Ultra High!

Rezultate în Assassin's Creed Valhalla

Rezultate în Assassin's Creed Valhalla

Resident Evil Village, un joc horror de supraviețuire, care te poate speria cu ușurință dacă-l joci singur noaptea, este un alt exemplu de titlu care necesită un hardware puternic pentru a rula fluent la setările grafice maxime. Cu toate acestea, placa video AMD Radeon 7600 se comportă admirabil în acest joc. Am obținut 70 fps la rezoluție 1080p și un număr de cadre mediu de 59 în 1440p. Dacă ești de acord cu reducerea unor detalii (în special a efectelor de ray tracing), ai putea să-l joci chiar și în 4K.

Rezultate în Resident Evil Village

Rezultate în Resident Evil Village

Ultimul joc pe care l-am testat a fost F1 22, un titlu de curse, ce beneficiază de ray tracing, dacă vrei. Pe setarea grafică Ultra-High și cu efectele RT activate, AMD Radeon RX 7600 a putut reda o medie de 79 fps, ceea ce este excelent! Deși 4K pare prea mult pentru placa video,dacă reduci semnificativ calitatea vizuală (mai ales dacă dezactivezi ray tracing) sau activezi AMD FSR, nu ar trebui să ai probleme la rularea jocului în 1440p.

Rezultate în F1 22

Rezultate în F1 22

Nu în ultimul rând, am verificat și cum se descurcă AMD Radeon RX 7600 în aplicația de benchmarking pentru jocuri 3DMark. În testul Time Spy Extreme, care măsoară performanța la gaming 4K, placa video a obținut 5462 de puncte. Conform sistemului de clasificare al aplicației de benchmarking, PC-ul meu de test (cu AMD Radeon RX 7600) este mai bun decât 34% din toate celelalte testate vreodată. De asemenea, este mai bun decât un PC de gaming de top din 2020.

În celelalte două teste 3DMark pe care le-am rulat, Port Royale (performanță în ray tracing) și Speed Way (performanță în jocurile ce folosesc DirectX 12 Ultimate), AMD Radeon RX 7600 a obținut 1947 și, respectiv, 1574 de puncte. Aceste rezultate nu sunt uimitoare, dar nu sunt nici rele. Ele arată doar că placa video poate reda efecte de ray tracing, dar numai la o scară relativ mică (RT de calitate scăzută, 1080p). Însă mă așteptam la asta încă de la început și era ceva ce benchmarkurile anterioare confirmaseră deja. La urma urmei, avem de-a face cu o placă video mainstream cu un preț de sub 1600 de lei.

Rezultate în 3DMark

Rezultate în 3DMark

Înainte de a termina, am doar câteva cuvinte de adăugat în ceea ce privește temperaturile și consumul de energie al modelului AMD Radeon RX 7600. În primul rând, coolerul face o treabă excelentă în a împiedica placa să se încălzească prea mult. Temperatura maximă pe care am văzut-o în timpul testelor a fost de 75 de grade Celsius și nici măcar nu este nevoie să rotească ventilatoarele la turație maximă. Aproximativ 65% din viteza lor de rotație pare să fie suficientă. În ceea ce privește consumul de energie electrică, placa video nu pare să aibă nevoie de mai mult de 163 de wați, chiar și în cele mai solicitante și stresante situații, iar aceasta este o valoare foarte mică pentru performanța pe care o primești.

Temperatură și consum de electricitate

Temperatură și consum de electricitate

Benchmarkurile arată că AMD Radeon RX 7600 este o alegere excelentă pentru gamerii care vor să joace jocuri moderne în rezoluția 1080p la setări înalte sau ultra, folosind în principal rasterizarea (adică fără sau cu puțin ray tracing). În funcție de joc și de cerințele acestuia, ai putea chiar să activezi unele efecte de ray-tracing și să obții în continuare peste 60 de cadre pe secundă, ceea ce reprezintă minimul la care ar trebui să te aștepți. În plus, deși jocurile în 4K sunt mai mult sau mai puțin excluse, dacă ești de acord să activezi AMD FSR și să reduci calitatea generală a graficii în jocul tău preferat, placa video ar putea fi capabilă să ofere o experiență satisfăcătoare chiar și în 1440p.

Ce părere ai despre AMD Radeon RX 7600?

Acum știi ce poate face placa video AMD Radeon RX 7600 și la ce să te aștepți de la ea. Ce părere ai despre ea? Crezi că este o alegere bună și vrei s-o achiziționezi chiar acum? Sau preferi să aștepți până când NVIDIA va lansa viitoarele sale plăci video RTX 4060 și să vezi cum se va situa față de concurență, atât în ceea ce privește prețul, cât și performanța? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows