Review ASUS RT-AC1200 V2: pentru conexiuni la internet de 100 Mbps!

Rating

Performanța wireless

Să ne uităm la o diagramă cu apartamentul în care am făcut testele: am amplasat routerul în sufragerie. De obicei, puterea semnalului nu este grozavă în camere precum Bucătăria și Balconul Mediu.

Apartamentul în care am testat ASUS RT-AC1200 V2

Testele noastre au fost realizate pe o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Am folosit un laptop și mai multe unelte software pentru măsurătorile noastre.

Pentru a ne face o idee mai bună despre performanțele oferite de ASUS RT-AC1200 V2, l-am comparat cu Xiaomi Mi Router 3 (un alt router care funcționează doar cu conexiuni de 100 Mbps) și ASUS RT-AC1200G+ (un model cu un preț bun, dar care poate folosi conexiuni mai rapide la internet).

Am analizat mai întâi banda de 2.4 GHz și am măsurat puterea semnalului cu NetSpot. Poți vedea evoluția semnalului în graficul de mai jos. Se vede că celelalte routere au stat mai bine la acest capitol decât ASUS RT-AC1200 V2.

ASUS RT-AC1200 V2 - Putere semnal wireless pe banda de 2.4 GHz

După aceea, am folosit SpeedTest pentru a măsura viteza conexiunii la internet pe banda de 2.4 GHz. ASUS RT-AC1200 V2 ne-a oferit viteze de download bune în majoritatea camerelor.

SpeedTest - Viteza de descărcare pe banda de 2.4 GHz

Viteza de încărcare a datelor a fost ceva mai mică în toate camerele, dar a urmat un trend similar.

SpeedTest - Viteza de încărcare pe banda de 2.4 GHz

Am continuat măsurătorile pe banda wireless de 2.4 GHz și am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. În acest test, ASUS RT-AC1200 V2 ne-a oferit cele mai rapide descărcări de date din comparația noastră.

Wireless transfers - Viteza de descărcare pe banda de 2.4 GHz

Același lucru s-a întâmplat și când ne-am uitat la viteza de încărcare. Dar, ceea ce nu se observă în aceste grafice este faptul că variabilitatea transferurilor pe banda de 2.4 GHz nu a fost cea mai bună și merită niște îmbunătățiri.

Wireless transfers - Viteza de încărcare pe banda de 2.4 GHz

Pe banda wireless de 2.4 GHz, ASUS RT-AC1200 V2 este destul de rapid, oferind vitezele la care te aștepți de la un router cu prețul său.

La următorul set de măsurători, am analizat performanța pe banda wireless de 5 GHz, folosind standardul Wi-Fi 5. Ne-am uitat la evoluția semnalului wireless în fiecare cameră. Din nou, ASUS RT-AC1200 V2 nu a fost tocmai cel mai bun din comparația noastră.

ASUS RT-AC1200 V2 - Putere semnal wireless banda de 5 GHz

Am măsurat și viteza de descărcare prin SpeedTest în fiecare cameră din apartament. În toate camerele, ne-am bucurat de descărcări stabile, la viteze foarte apropiate de potențialul maxim al acestui router.

SpeedTest - Viteza de descărcare pe banda de 5 GHz

Încărcările de date erau uneori mai lente, dar stabile în tot apartamentul.

SpeedTest - Viteza de încărcare pe banda de 5 GHz

Pentru ultimele măsurători pe banda de 5 GHz, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Viteza de descărcare oferită de ASUS RT-AC1200 V2 a fost constantă în toate camerele.

Wireless transfers - Viteza de descărcare pe banda de 5 GHz

Viteza de încărcare a fost ușor mai mică, dar tot aproape de potențialul maxim al acestui router.

Wireless transfers - Viteza de încărcare pe banda de 5 GHz

Deși este un router AC1200, ASUS RT-AC1200 V2 oferă viteze apropiate de 100 Mbps deoarece este limitat să funcționeze doar cu conexiuni la internet care au viteza maximă de 100 Mbps.

Performanța pentru rețelele cu fir

Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu, am folosit un PC desktop și un mini PC, ambele echipate cu un SSD. Am măsurat viteza conexiunii la internet folosind un cablu Ethernet de 1 Gbps și SpeedTest. ASUS RT-AC1200 V2 ne-a oferit 94 Mbps atât pentru descărcare, cât și pentru încărcare - o viteză la care ne așteptam de la un model construit să meargă la maxim 100 Mbps.

SpeedTest pe conexiuni Ethernet

Apoi, am rulat un transfer între două calculatoare folosind PassMark Performance test. Rezultatele au fost aproape identice cu testul precedent.

Transferuri prin rețea folosind cabluri Ethernet

ASUS RT-AC1200 V2 a fost construit să meargă la 100 Mbps, nu mai mult. Din păcate, pentru mulți utilizatori, această viteză este lentă, iar alte routere AC1200 pot lucra cu conexiuni Ethernet la 1000 Mbps.

Caracteristici suplimentare

Firmware-ul de pe ASUS RT-AC1200 V2 este mai simplu decât cel de pe modele mai scumpe. Acesta include funcțiile de bază necesare la un router Wi-Fi și câteva elemente suplimentare, uneori surprinzătoare:

  • Guest network - poți activa până la trei rețele wireless pentru oaspeți pe fiecare bandă, cu nume și setări de acces diferite. Un atu este faptul că-ți poți izola oaspeții de rețeaua ta.
  • Traffic Manager - un serviciu simplu de tip QoS (Quality of Service) care-ți permite să setezi limite manuale despre cum e folosită lățimea de bandă disponibilă.
  • Parental Controls - îți permite să configurezi reguli despre cât timp pot rămâne copii tăi conectați la internet.
  • Dual WAN - poți folosi două conexiuni la internet pe acest router. Această funcție este rar întâlnită pe routere cu un preț similar.
  • Network Tools - unelte pentru analiza și depanarea problemelor pe care le ai cu rețeaua.
  • IPv6 - suport pentru adresele IPv6 care vor înlocui adresele IPv4.
  • DDNS (Dynamic Domain Name System) - un serviciu care-ți permite să te conectezi la router de oriunde de pe internet, chiar dacă compania care-ți oferă conexiunea la internet folosește adrese IP dinamice.
ASUS RT-AC1200 V2 - funcția DDNS

ASUS RT-AC1200 V2 oferă caracteristicile de care ai nevoie pentru a gestiona corect o rețea Wi-Fi. Nu are are unelte de securitate, iar funcțiile foarte avansate de pe routerele mai scumpe lipsesc. Totuși, a fost o surpriză plăcută să vedem funcția Dual-WAN pe acest model.

Ce părere ai despre routerul wireless ASUS RT-AC1200 V2?

Acum știi ce ne place și ce nu ne place la routerul wireless ASUS RT-AC1200 V2. Înainte de a închide acest review, spune-ne părerea ta. Ești interesat(ă) de acest router? Dacă-l ai deja, cum a fost experiența ta cu el până acum? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smarthome Recenzii Rețea și Internet Wireless