Review ASUS RT-AC1200 V2: pentru conexiuni la internet de 100 Mbps!

Review ASUS RT-AC1200 V2: pentru conexiuni la internet de 100 Mbps!
Rating

Routerele cu prețuri accesibile nu sunt tocmai cele mai interesante, deși se vând într-un număr mult mai ridicat decât cele scumpe. În ultimele luni noi am testat mai multe modele noi cu funcții de top, precum compatibilitatea cu noul standard Wi-Fi 6. De data asta am decis să schimbăm abordarea și să testăm unul dintre cele mai ieftine routere oferite de ASUS: RT-AC1200 V2. Află din această recenzie părerea noastră despre acest router și ce performanțe oferă:

Reclamă

ASUS RT-AC1200 V2: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest router wireless este potrivit pentru:

 • Garsoniere și apartamente cu maxim două camere
 • Rețele cu un număr redus de dispozitive conectate la Wi-Fi
 • Utilizatorii care vor să-și controleze routerul de la distanță, folosind o aplicație mobilă
 • Conexiunile la internet de până la 100 Mbps

Pro și contra

ASUS RT-AC1200 V2 are următoarele aspecte pozitive

 • Prețul redus
 • Performanță stabilă pe banda wireless de 5 GHz
 • O aplicație mobilă utilă, ce poate fi folosită de oriunde de pe internet
 • Funcția de Dual-WAN este rareori inclusă pe modele la un preț similar
 • Interfață în limba română și documentație de Ajutor bine realizată
 • Poate fi montat pe pereți

Există și câteva puncte slabe:

 • Poate utiliza conexiuni de internet cu o viteză până la 100 Mbps
 • Performanța pe banda de 2.4 GHz poate fi îmbunătățită
 • Nu are un port USB
Notă produs 3/5

Verdict

ASUS RT-AC1200 V2 este un model nou pe piața de routere la preț redus. În această zonă de buget, companiile tind să nu ofere inovații deosebite. Cu toate astea, ASUS RT-AC1200 V2 iese în evidență cu câteva aspecte: viteze foarte stabile pe frecvența wireless de 5 GHz, o aplicație mobilă de calitate și funcția Dual-WAN. Dacă nu vrei să dai bani mulți pe următorul tău router și nu ai multe dispozitive conectate la Wi-Fi, atunci ASUS RT-AC1200 V2 este o alegere bună care-ți oferă funcțiile de bază de care ai nevoie. De asemenea, reține faptul că este cel mai bine să-l folosești în locuințe mici, cum ar fi o garsonieră ori un apartament cu două camere.

Despachetarea routerului wireless ASUS RT-AC1200 V2

Cutia în care vine routerul ASUS RT-AC1200 V2 este neagră și simplă. Vezi o poză a routerului pe partea de sus. Pe spate și pe laterale găsești detalii despre hardware-ul, caracteristicile și funcțiile routerului.

Cutia în care vine ASUS RT-AC1200 V2
Cutia în care vine ASUS RT-AC1200 V2

Atunci când deschizi cutia, găsești următoarele: routerul în sine, încărcătorul, un cablu de rețea scurt, garanția și ghidul de utilizare.

ASUS RT-AC1200 V2 - Ce găsești în cutie
ASUS RT-AC1200 V2 - Ce găsești în cutie

Experiența de despachetare este rapidă și simplă. În cutie primești doar elementele de bază necesare pentru a trece la treabă.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

ASUS RT-AC1200 V2 are un procesor cu un singur nucleu MediaTek MT7628DAN, la frecvența de 575 MHz, 64 MB de RAM și 16 MB spațiu de stocare pentru firmware. Din moment ce este un router ieftin, creat pentru conexiuni internet de doar 100 Mbps, hardware-ul său modest nu este o surpriză. Este un model dual-band cu o lățime de bandă maximă teoretică de 300 Mbps pentru banda de 2.4 GHz și 867 Mbps pentru cea de 5 GHz. ASUS RT-AC1200 V2 are patru antene externe nedetașabile, care sunt folosite pentru emisia semnalului wireless: câte două pentru fiecare bandă Wi-Fi.

ASUS RT-AC1200 V2
ASUS RT-AC1200 V2

Pe spatele routerului, găsești portul WAN și patru porturi Ethernet, toate la viteza de 100 Mbps. În plus, găsim mufa pentru alimentare, butonul pentru pornirea routerului, mufa Reset și butonul WPS.

Porturile de pe spatele ASUS RT-AC1200 V2
Porturile de pe spatele ASUS RT-AC1200 V2

Pe partea inferioară a routerului sunt grilele pentru ventilație, patru piciorușe de cauciuc și două găuri pentru montarea pe perete.

Partea dorsală a routerului ASUS RT-AC1200 V2
Partea dorsală a routerului ASUS RT-AC1200 V2

Pe partea de sus se găsesc opt leduri care semnalează starea de funcționare a routerului, a conexiunii sale la internet, a celor două benzi Wi-Fi și a porturilor Ethernet.

Ledurile de pe ASUS RT-AC1200 V2
Ledurile de pe ASUS RT-AC1200 V2

ASUS RT-AC1200 V2 are un design clasic, asemănător cu al multor modele cu prețuri apropiate din portofoliul companiei producătoare. Este realizat din plastic și are dimensiuni reduse: 177 x 126 x 34 mm în lungime x lățime x înălțime. Este și foarte ușor, având doar 271 de grame.

Dacă vrei să afli mai multe despre acest model, vizitează această pagină: ASUS RT-AC1200 V2 Specificații.

Reclamă

Instalarea și utilizarea routerului wireless ASUS RT-AC1200 V2

Am instalat ASUS RT-AC1200 V2 folosind un calculator și un navigator web. Expertul pentru configurare începe prin a-ți cere un cont și o parolă pentru administrarea routerului. Pentru a crește securitatea, folosește un nume de cont și o parolă diferită de cele pe care le vei folosi pentru Wi-Fi. După aceea, trebuie să introduci detaliile de conectare la conexiunea ta la internet și să alegi un nume și o parolă pentru Wi-Fi. La final, se afișează un sumar al setărilor tale și poți alege dacă vrei să activezi serviciul Yandex.DNS. Din păcate, acest serviciu DNS este din Rusia și majoritatea utilizatorilor vor evita să-l folosească pentru rețeaua lor.

Configurarea ASUS RT-AC1200 V2
Configurarea ASUS RT-AC1200 V2

Interfața de utilizare creată de ASUS este ușor de folosit, bine organizată și disponibilă în 24 de limbi, printre care se numără și limba română. Dacă ești un utilizator avansat vei aprecia nivelul de control detaliat, oferit pentru toate funcțiile acestui router.

Firmware-ul de pe ASUS RT-AC1200 V2
Firmware-ul de pe ASUS RT-AC1200 V2

Documentația de utilizare este ușor accesibilă. Dacă muți cursorul peste o setare pe care nu o înțelegi, vezi un semn al întrebării. Dă clic pe el și vezi informații despre setarea respectivă. Un neajuns este faptul că documentația nu a fost actualizată cu informații despre funcțiile noi introduse de ASUS în versiunile mai noi de firmware, cum ar fi IPv6. Din cauza asta, acest truc nu merge pentru toate setările disponibile.

Documentația de ajutor pentru ASUS RT-AC1200 V2
Documentația de ajutor pentru ASUS RT-AC1200 V2

Versiunea inițială de firmware a acestui router are unele buguri ce au fost rezolvate în actualizări recente. Îți recomandăm să faci actualizarea firmware-ului cât mai repede pentru a avea cea mai bună experiență de utilizare. ASUS oferă descriere a îmbunătățirilor aduse atunci când urmează să începi un upgrade de firmware.

Actualizare de firmware pentru ASUS RT-AC1200 V2
Actualizare de firmware pentru ASUS RT-AC1200 V2

Unii utilizatori preferă aplicația mobilă ASUS Router pentru instalarea și administrarea ASUS RT-AC1200 V2. Poți folosi aplicația pentru a controla routerul de oriunde de pe internet. Cu ea poți vedea dispozitivele conectate la rețeaua ta, poți vedea traficul în timp real, bloca sau limita dispozitive, poți administra dispozitivele copiilor și configura funcțiile principale ale routerului.

Aplicația mobilă ASUS Router
Aplicația mobilă ASUS Router

Atunci când am folosit routerul ASUS RT-AC1200 V2, ne-am bucurat de o conexiuni stabile pe banda de 5 GHz. Pe banda de 2.4 GHz am avut momente de instabilitate și unele probleme cu lag atunci când ne uitam la filme online ori eram în videoconferințe pe internet.

Am conectat aproximativ zece dispozitive la rețeaua administrată de ASUS RT-AC1200 V2: un PC desktop, două laptopuri, mai multe smartphone-uri, o imprimantă wireless, o priză inteligentă, un bec inteligent, un aspirator robot și o consolă Xbox One. După aceea, am evaluat viteza și variabilitatea transferurilor wireless. Am luat laptopul și ne-am mutat într-o cameră separată de router printr-un perete, iar apoi am realizat un transfer de date. Deși viteza medie pe banda de 2.4 GHz a fost satisfăcătoare, variabilitatea transferului a fost peste medie. Ar merita îmbunătățit acest aspect în viitoare actualizări de firmware dezvoltate de ASUS.

Un transfer prin banda wireless de 2.4 GHz
Un transfer prin banda wireless de 2.4 GHz

Atunci când am trecut la banda de 5 GHz, transferul de date a fost mult mai stabil, iar viteza medie și mai mare decât pe banda de 2.4 GHz. Aceasta măsurătoare ne-a confirmat impresia că banda de 5 GHz este cea mai bună alegere atunci când ai un router ASUS RT-AC1200 V2.

Un transfer wireless pe banda de 5 GHz
Un transfer wireless pe banda de 5 GHz

Dacă vrei să știi mai multe despre performanțele reale oferite de ASUS RT-AC1200 V2, inclusiv comparații cu alte routere, mergi la următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Recenzii Rețea și Internet Wireless