Review ASUS RT-AC86U: Performanțe și hardware de foarte bună calitate

Rating

Performanța wireless

Înainte de a partaja datele măsurătorilor noastre, să ne uităm la apartamentul în care am realizat testele și cum este aranjat. Poți vedea că routerul este amplasat în Sufragerie. Majoritatea routerelor wireless au probleme cu puterea semnalului wireless în camere precum Bucătăria și Balconul mediu.

ASUS RT-AC86U

Testele noastre au fost efectuate folosind o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Pentru măsurători, am folosit un Microsoft Surface Pro 3 și câteva unelte software.

Pentru o perspectivă mai bună, am comparat performanța oferită de ASUS RT-AC86U AC2900 cu ASUS RT-AC87U (modelul din generația veche de la ASUS care s-a dovedit a fi foarte popular) și TP-Link Archer C3200 (unul dintre competitorii săi principali).

La început, am evaluat performanța benzii wireless de 2.4 GHz. Am început prin a măsura puterea semnalului în fiecare cameră, folosind aplicația inSSIDer. Așa cum se vede mai jos, puterea semnalului de la ASUS RT-AC86U este bună și tine să o bată pe cea oferită de ASUS RT-AC87U în multe camere.

ASUS RT-AC86U

Apoi, am folosit SpeedTest pentru a măsura cât de rapidă este conexiunea la internet oferită de acest router pe rețeaua wireless de 2.4 GHz. Viteza de descărcare a variat mult de la cameră la cameră și ASUS RT-AC86U nu a fost niciodată cel mai rapid router din comparație.

ASUS RT-AC86U

Când a venit vorba de măsurarea vitezei de încărcare, ASUS RT-AC86U a fost pe locul doi, după TP-Link Archer C3200.

ASUS RT-AC86U

Am continuat măsurătorile pe banda wireless de 2.4 GHz și am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. ASUS RT-AC86U ne-a oferit viteze de download bune, dar nu a fost cel mai rapid din comparație.

ASUS RT-AC86U

Lucrurile s-au îmbunătățit când a venit vorba de viteza de încărcare a datelor, ASUS RT-AC86U reușind să fie cel mai rapid în anumite camere.

ASUS RT-AC86U

Rețeaua wireless oferită de ASUS RT-AC86U pe frecvența de 2.4 GHz este stabilă și de o rapiditate medie. Routerele cu care l-am comparat au avut viteze ușor mai bune.

Apoi, am analizat performanța oferită pe frecvența wireless de 5 GHz. Mai întâi ne-am uitat la evoluția semnalului wireless în fiecare cameră. Așa cum se poate vedea mai jos, ASUS RT-AC86U oferă o putere excelentă a semnalului wireless.

ASUS RT-AC86U

Am trecut la SpeedTest și am măsurat viteza conexiunii la internet pe rețeaua wireless la 5 GHz. Pentru a vedea potențialul maxim al acestui router, am folosit singura placă de rețea PCI-E cu suport pentru 4x4 MU-MIMO: ASUS PCE-AC88. Când am folosit această placă de rețea, am obținut o viteză maximă de download de 716,25 Mbps și 521,70 Mbps pentru upload. Acestea sunt printre cele mai mari viteze măsurate de echipa noastră pentru un router wireless.

ASUS RT-AC86U

Să revenim "pe Pământ" și să folosim dispozitive normale, de zi cu zi, precum un Surface Pro 3. Am măsurat cu SpeedTest viteza de descărcare a datelor de pe internet, din fiecare cameră din apartament. ASUS RT-AC86U a fost mai rapid decât ASUS RT-AC87U.

ASUS RT-AC86U

Când ne-am uitat la viteza de upload, ASUS RT-AC86U a performat excelent. Totuși, când am testat în trecut ASUS RT-AC87U, viteza de încărcare a conexiunii noastre la internet, era limitată la 100 Mbps, iar când am testat TP-Link Archer C3200, era limitată la 200 Mbps.

ASUS RT-AC86U

Pentru ultimele măsurători pe frecvența wireless la 5 GHz, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare din rețea. Viteza de download oferită de ASUS RT-AC86U a fost excelentă, acest router find cel mai rapid în multe camere.

ASUS RT-AC86U

La fel s-a întâmplat și când am măsurat viteza de încărcare a datelor.

ASUS RT-AC86U

ASUS RT-AC86U oferă o rețea wireless foarte rapidă pe frecvența de 5 GHz. Această bandă reprezintă un punct forte al acestui model.

Performanţa pentru reţelele cu fir

Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu Ethernet, am folosit un PC desktop echipat cu un procesor Intel Core i5 4460 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Lenovo Ideacentre 610s mini PC.


Am început prin a măsura vitezele de download și upload pe internet, folosind SpeedTest. Când am testat în trecut ASUS RT-AC87U, conexiunea noastră la internet era limitată la 100 Mbps pentru viteza de încărcare și, când am testat TP-Link Archer C3200, viteza era limitată la 200 Mbps. Astăzi, viteza conexiunii noastre este limitată la 500 Mbps, iar ASUS RT-AC86U a atins această viteză maximă. Descărcările au fost foarte rapide și apropiate de Gigabitul promis de Digi.
ASUS RT-AC86U

Apoi, am transferat date prin rețea, folosind PassMark Performance test pe două calculatoare. Aici, se vede că ASUS RT-AC86U a fost mai rapid decât TP-Link Archer C3200 și puțin mai lent decât ASUS RT-AC87U.

ASUS RT-AC86U

ASUS RT-AC86U ne oferă conexiuni Ethernet care merg la Gigabitul promis în lista de caracteristici și specificații.

Performanța pe USB

Am conectat un SSD extern portabil la ASUS RT-AC86U, folosind unul dintre cele două porturi USB 3.1. Apoi, am folosit aplicația LAN SpeedTest Lite pentru a transfera date către și de la acest SSD. Poți vedea vitezele obținute pe USB, în graficul de mai jos. ASUS RT-AC86U a atins o viteză de descărcare de 229 Mbps.

ASUS RT-AC86U

Portul USB 3.1 de pe ASUS RT-AC86U este foarte rapid și asta va fi pe placul multor utilizatori.

Caracteristici suplimentare

Așa cum este cazul cu routerele premium ale companiei ASUS, acest model vine cu multe unelte și facilități avansate, care nu sunt găsite foarte ușor pe routerele competiției. Pe ASUS RT-AC86U sunt câteva unelte special pentru pasionații de jocuri:

 • WTFast GPN - îți permite să folosești un cont WTFast pentru optimizarea pachetelor atunci când te joci online. Poți accesa câteva facilități în mod gratuit, dar pentru tot ce are de oferit acest serviciu, trebuie să plătești un abonament la WTFast.
 • LAN Boost - un optimizator cu "un singur clic" care activează Adaptive QoS pentru a eficientiza traficul de rețea pentru gaming. Dacă vrei cea mai bună experiență de gaming online și în rețea, vei vrea să activezi acest optimizator.
 • Real-Time Network Protection - o scurtătură către modulul AiProtection.
ASUS RT-AC86U

Securitatea este un focus semnificativ pentru ASUS RT-AC86U și este oferită de modulul AiProtection care include mai multe unelte și opțiuni:

 • Router Security Assessment - o unealtă foarte bine realizată, care verifică nivelul de securitate al setărilor tale. Când găsește probleme, te anunță în mod proactiv și te îndrumă la zonele unde trebuie să faci schimbări.
 • Malicious Sites Blocking - o unealtă de securitate bazată pe cloud, foarte eficientă, pentru blocarea saiturilor malițioase, pe toate dispozitivele conectate la rețea.
 • Two-Way IPS - un sistem îmbunătățit de prevenție a atacurilor care te protejează de spam, atacuri DDOS, atacuri la nivel de rețea și altele. În plus, scanează atât pachetele care intră în rețea, cât și cele care ies din rețea.
 • Infected Device Prevention and Blocking - dacă un dispozitiv din rețea este infectat și devine un zombie într-o rețea malware, este blocat automat de router și ești informat de această problemă, pentru a putea lua măsuri.
ASUS RT-AC86U

Routerul wireless ASUS RT-AC86U include multe facilități pe care le poți găsi și pe alte routere ale companiei ASUS::

 • Guest network - poți activa până la șase rețele WiFi pentru oaspeți, câte trei pentru fiecare frecvență. De asemenea, ai la dispoziție multe setări pentru a personaliza ce fel de acces primesc.
 • Adaptive QoS - un sistem inteligent de QoS (Quality of Service) pe care îl poți folosi pentru a analiza și prioritiza traficul din rețea într-un mod eficient.
 • Traffic Analyzer - dacă vrei să vezi cât trafic trece prin rețeaua ta, cine folosește cea mai multă lățime de bandă și cum, această unealtă este foarte utilă.
 • Aplicații USB - ai aplicații pentru tot soiul de dispozitive USB: hard disk-uri externe, dispozitive NAS, modemuri USB, imprimante și altele.
 • AiCloud 2.0 - acest serviciu îți permite să creezi un spațiu de stocare în cloud și să-l accesezi de oriunde de pe internet, cu ajutorul routerului și al unei aplicații.
 • IPv6 - suport pentru adresele IPv6, care vor deveni noua normă, înlocuind treptat adresele IPv4.
 • VPN - îți poți configura routerul să funcționeze precum un server VPN, folosind protocoalele PPTP sau OpenVPN. De asemenea, îți oferă suport și pentru conexiuni VPN realizate de dispozitivele din rețeaua ta.
 • Network Tools - o colecție de unelte care sunt utile atunci când ai probleme cu rețeaua, cu routerul ori cu conexiunea la internet.
 • Dual WAN - excelent atât pentru afaceri cât și profesioniști care au nevoie de o conexiune neîntreruptă la internet. De asemenea, poți folosi Dual WAN și pentru a îmbunătăți calitatea conexiunii tale și a avea cea mai bună performanță posibilă.
 • DDNS - Dynamic Domain Name System. Îți permite să te conectezi la routerul wireless, chiar și atunci când are o adresă IP dinamică, printr-un nume de domeniu înregistrat. Routerul oferă suport pentru multe servicii DDNS populare, inclusiv un serviciu oferit de ASUS.

Vezi prețul:

O altă unealtă foarte utilă este aplicația mobilă ASUS Router pentru iOS și Android. Cu ajutorul ei, poți configura un număr mare dintre setările și uneltele de pe acest router, direct de pe smartphone sau tabletă. Dar, aplicația funcționează doar dacă dispozitivul tău mobil este conectat la rețeaua WiFi emisă de router. Din păcate, nu merge de oriunde de pe internet și asta îi limitează utilitatea.

ASUS RT-AC86U

Routerul wireless ASUS RT-AC86U AC2900 vine cu multe unelte și caracteristici premium, care vor fi utile unui număr mare de utilizatori. Unele sunt destinate pasionaților de jocuri, altele profesioniștilor IT, iar majoritatea sunt perfecte pentru oricine își dorește mai mult decât semnal WiFi.

Care este părerea ta despre ASUS RT-AC86U?

La finalul acestei recenzii, știi părerea noastră despre routerul wireless ASUS RT-AC86U AC2900. Înainte de a închide articolul nostru, vrem să știm ce crezi tu despre el. Ești interesat(ă) să îl cumperi? Îți plac rezultatele obținute în testele noastre? Nu ezita să comentezi mai jos.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează