Recenzie ASUS RT-AX82U: jocurile întâlnesc Wi-Fi 6!

Rating:

Performanța wireless

Să ne uităm la o diagramă cu apartamentul în care am făcut testele: am amplasat routerul în sufragerie. De obicei, puterea semnalului nu este grozavă în camere precum Bucătăria și Balconul Mediu.

Apartamentul în care am testat ASUS RT-AX82U

Testele noastre au fost realizat pe o conexiune de 1 Gigabit de la Digi, capabilă de uploaduri (încărcări de date) la viteza de 500 Mbps.

Pentru a-ți face o idee mai bună despre performanțele oferite de ASUS RT-AX82U, l-am comparat cu ASUS RT-AX58U (unul dintre routerele noastre favorite cu Wi-Fi 6) și cu TP-Link Archer AX6000 (un competitor de top, tot cu Wi-Fi 6).

An analizat mai întâi banda de 2.4 GHz atunci când am folosit standardul Wi-Fi 4 și am măsurat puterea semnalului cu NetSpot. Puterea semnalului oferit de ASUS RT-AX82U a fost mai slabă decât a celorlalte routere din comparația noastră.

ASUS RT-AX82U - Putere semnal pe banda de 2.4 GHz

Am folosit SpeedTest pentru a măsura viteza conexiunii la internet atunci când foloseam banda de 2.4 GHz și standardul Wi-Fi 4. Viteza de descărcare oferită de ASUS RT-AX82U a fost sub cea oferită de ASUS RT-AX58U, în toate camerele. Într-una dintre ele, viteza a fost surprinzător de joasă.

ASUS RT-AX82U - SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 4

Atunci când am măsurat viteza de încărcare pe banda de 2.4 GHz, rezultatele obținute au fost surprinzător de slabe în unele camere.

ASUS RT-AX82U - SpeedTest - Viteza de încărcare prin Wi-Fi 4

Am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea prin banda de 2.4 GHz, folosind standardul Wi-Fi 4. ASUS RT-AX82U a fost depășit de routerele cu care l-am comparat în aproape toate camerele.

ASUS RT-AX82U - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 4

Atunci când am măsurat viteza de încărcare, rezultatele pe care le-am avut au fost surprinzător de joase, exceptând camera unde era amplasat routerul.

ASUS RT-AX82U - Viteza de încărcare prin Wi-Fi 4

Pe banda de 2.4 GHz, atunci când folosim standardul Wi-Fi 4, ASUS RT-AX82U oferă performanțe care nu sunt foarte constante, iar viteza de upload este uneori problematică. Aceste aspecte merită investigate de ASUS și rezolvate în viitoare actualizări de firmware.

Pentru următorul set de măsurători, am analizat performanța pe banda de 5 GHz folosind standardul Wi-Fi 5. Ne-am uitat la evoluția puterii semnalului în fiecare cameră. Din nou, ASUS RT-AX82U nu ne-a impresionat la acest capitol.

ASUS RT-AX82U - Putere semnal pe banda de 5 GHz

Am folosit SpeedTest pentru a măsura viteza conexiunii la internet pe banda de 5 GHz și standardul Wi-Fi 5. ASUS RT-AX82U a fost cel mai rapid router din comparația noastră în camerele cele mai apropiate de el.

ASUS RT-AX82U - SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 5

Atunci când am măsurat viteza de încărcare cu SpeedTest, ASUS RT-AX82U a avut performanțe foarte bune în majoritatea camerelor.

ASUS RT-AX82U - SpeedTest - Viteza de încărcare prin Wi-Fi 5

Apoi, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea folosind standardul Wi-Fi 5. ASUS RT-AX82U a obținut rezultate excelente în majoritatea camerelor.

ASUS RT-AX82U - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 5

Vitezele de upload au fost și ele foarte bune peste tot. Un rezultat surprinzător, mai ales după dezamăgirea măsurătorilor pe banda de 2.4 GHz.

ASUS RT-AX82U - Viteza de încărcare prin Wi-Fi 5

ASUS RT-AX82U merge foarte bine pe banda de 5 GHz, folosind standardul Wi-Fi 5. Uploadurile au fost deosebit de rapide în măsurătorile noastre.

Am rămas pe banda wireless de 5 GHz și am trecut la standardul Wi-Fi 6. Din păcate, pe laptop-ul pe care l-am folosit în trecut, atunci când testam routere cu Wi-Fi 6, nu aveam o placă de rețea compatibilă cu acest standard, așa că nu avem date comparative de la alte routere. Așa că ASUS RT-AX82U este primul router pentru care colectăm astfel de date și le vom folosi pentru comparație în review-uri viitoare.

Mai întâi am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet atunci când folosim Wi-Fi 6. Poți vedea rezultatele mai jos, pentru viteza de descărcare.

ASUS RT-AX82U - SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 6

Upload-urile a fost și ele rapide dar, în unele camere, viteza maximă obținută a coborât destul de mult.

ASUS RT-AX82U - SpeedTest - Viteza de încărcare prin Wi-Fi 6

Apoi, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea prin Wi-Fi 6. În jumătate din apartament, ASUS RT-AX82U a oferit viteze excelente, iar în cealaltă jumătate, a avut viteze sub așteptările noastre.

ASUS RT-AX82U - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 6

Atunci când am măsurat viteza de upload, am observat un trend similar.

ASUS RT-AX82U - Viteza de încărcare prin Wi-Fi 6

Atunci când folosești Wi-Fi 6, ASUS RT-AX82U oferă performanțe excelente în camerele care sunt separate de router de cel mult un perete.

Performanța pentru rețelele cu fir

Am măsurat viteza conexiunii la internet folosind un cablu Ethernet de 1Gbps și SpeedTest. ASUS RT-AX82U a oferit viteza maxime foarte apropiate de potențialul maxim al conexiunii noastre la internet: 1 Gbps pentru download și 500 Mbps pentru upload.

ASUS RT-AX82U - SpeedTest prin conexiuni Ethernet

Am făcut și un transfer prin rețea, între două calculatoare, folosind PassMark Performance test. ASUS RT-AX82U s-a apropiat foarte mult de viteza maximă posibilă de 1 Gbps.

ASUS RT-AX82U - Transferuri prin conexiun Ethernet

ASUS RT-AX82U oferă conexiuni Ethernet care ating viteze apropiate de 1 Gbps, așa cum este de așteptat de la orice router modern.

Performanța portului USB

Am conectat un SSD portabil prin portul USB 3.0 la router și am făcut câteva transferuri de date pe el. Am măsurat o viteză de download de 749.50 Mbps și una de upload de 354.02 Mbps. Majoritatea utilizatorilor vor fi fericiți cu aceste numere.

ASUS RT-AX82U - viteza portului USB

ASUS RT-AX82U are un port USB 3.0 rapid, pe care-l poți folosi pentru a conecta soluții de stocare rapidă.

Caracteristici suplimentare

ASUS RT-AX82U este un router premium, cu multe funcții avansate, unele dintre ele țintite către pasionații de jocuri:

Funcțiile de gaming oferite de ASUS RT-AX82U

 • Gear Accelerator - prioritizează traficul din rețea generat de dispozitivele de gaming, cum ar fi PC-ul sau consola, astfel încât acestea să se bucure de cea mai bună viteză și cea mai mare lățime de bandă.
 • Mobile Game Mode - optimizează performanța jocurilor online de pe telefon.
 • Open NAT - cu ajutorul profilelor de gaming, poți configura rapid regulile de network address translation pentru jocurile favorite.
 • Router Security Assessment – o unealtă bine realizată, care verifică nivelul de securitate al setărilor tale de pe router. Atunci când găsește probleme, te anunță în mod proactiv și te îndrumă la zonele unde trebuie să faci schimbări.
 • Malicious Sites Blocking – o unealtă de securitate bazată pe cloud, pentru blocarea saiturilor malițioase pe toate dispozitivele conectate la rețea.
 • Two-Way IPS – un sistem de prevenție al intruziunilor, care te protejează de spam, de atacuri de tip DDOS, de atacuri la nivel de rețea și altele. În plus, scanează atât pachetele care intră în rețea, cât și pe cele care ies din rețea.
 • Infected Device Prevention and Blocking – dacă un dispozitiv din rețea este infectat și devine un zombie într-o rețea malware, este blocat automat și ești informat(ă) de această problemă, pentru a putea lua măsuri.
 • Parental Controls – controale parentale utile, bazate pe cloud, pe care părinții le pot folosi pentru a crea reguli pentru accesul la internet al copiilor.
 • Adaptive QoS – un serviciu avansat de tipul Quality of Service care poate fi folosit pentru a optimiza traficul în rețea, inclusiv pe cel pentru gaming online.
 • Guest network – poți activa trei rețele wireless pentru oaspeți pe fiecare bandă. De asemenea, ai la dispoziție multe setări pentru a personaliza ce fel de acces primesc.
 • Traffic Analyzer – statistici vizuale care te ajută să vezi cât trafic trece prin rețeaua ta, cine folosește cea mai multă lățime de bandă și cum.
 • AiCloud 2.0 – îți oferă uneltele necesare pentru a-ți crea propriul serviciu de stocare în cloud, folosind un hard disk conectat la router.
 • IPv6 – suport pentru adresele IPv6, care devin noua normă, înlocuind treptat adresele IPv4.
 • VPN – îți poți configura routerul să funcționeze precum un server VPN, folosind protocoalele PPTP sau OpenVPN. De asemenea, îți oferă suport și pentru conexiuni VPN realizate de dispozitivele din rețeaua ta.
 • Network Tools – o colecție de unelte care sunt utile atunci când ai probleme cu rețeaua, routerul sau conexiunea la internet.
 • DDNS – Dynamic Domain Name System. Îți permite să te conectezi la routerul wireless chiar și atunci când are o adresă IP dinamică, printr-un nume de domeniu înregistrat.
 • Integrare cu Amazon Alexa și IFTTT– poți spune comenzi precum “Alexa, ask ASUS ROUTER to upgrade the firmware” pentru a realiza diverse sarcini. De asemenea, poți automatiza sarcini repetitive care în mod obișnuit “nu ar putea comunica una cu cealaltă”.

ASUS RT-AX82U vine cu o listă foarte lungă de funcții avansate, care-l fac să iasă în evidență în lumea aglomerată a routerelor wireless.

Care este părerea ta despre routerul wireless ASUS RT-AX82U?

Acum știi părerea noastră despre routerul dual-band de gaming ASUS RT-AX82U AX5400 cu Wi-Fi 6. De asemenea, cunoști și punctele sale forte, precum și pe cele slabe. Înainte de a închide acest review, spune-ne părerea ta despre acest produs. Te gândești să-l cumperi? Dacă-l ai deja, cum a fost experiența ta cu el de până acum? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless