Recenzie ASUS RT-AX88U: Primul router de top care oferă Wi-Fi 6

Recenzie ASUS RT-AX88U: Primul router de top care oferă Wi-Fi 6
Rating

Performanța wireless

Mai jos avem o diagramă cu apartamentul în care am testat totul. Am amplasat routerul în sufragerie. De obicei, puterea semnalului nu este grozavă în camere precum Bucătăria și Balconul Mediu.

Apartamentul în care am testat ASUS RT-AX88U
Apartamentul în care am testat ASUS RT-AX88U

Testele noastre au fost realizate pe o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Am folosit un laptop HP Spectre 13 și un Lenovo Yoga Book pentru măsurătorile noastre și câteva unelte software.

Reclamă

Pentru a ne face o idee mai bună despre performanțele oferite de ASUS RT-AX88U, l-am comparat cu alte două routere high-end 802.11ac: ASUS ROG Rapture GT-AC5300 și TP-LINK Archer C5400.

Am analizat mai întâi frecvența wireless de 2.4 GHz și puterea semnalului oferit, folosind NetSpot. Poți vedea mai jos cum a evoluat puterea semnalului, în fiecare cameră. Puterea semnalului oferit de ASUS RT-AX88U a fost bună în toate camerele. Vezi evoluția sa în graficul de mai jos.

ASUS RT-AX88U - puterea semnalului pe banda de 2.4 GHz
ASUS RT-AX88U - puterea semnalului pe banda de 2.4 GHz

După aceea, am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet, oferită de acest router pe banda wireless de 2.4 GHz. ASUS RT-AX88U a avut viteze fantastice de download în toate camerele, exceptând-o pe cea mai depărtată de router. ASUS RT-AX88U a fost adesea de două ori mai rapid decât routerele cu care l-am comparat.

ASUS RT-AX88U - viteza de descărcare în SpeedTest, pe 2.4 GHz
ASUS RT-AX88U - viteza de descărcare în SpeedTest, pe 2.4 GHz

Încărcările (upload) de date au fost și ele rapide, în SpeedTest.

ASUS RT-AX88U - viteza de încărcare în SpeedTest, pe 2.4 GHz
ASUS RT-AX88U - viteza de încărcare în SpeedTest, pe 2.4 GHz

Am continuat măsurătorile pe banda wireless de 2.4 GHz, folosind PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Și în acest test, ASUS RT-AX88U a fost cel mai rapid router din comparația noastră. În unele camere, ASUS RT-AX88U a fost de trei ori mai rapid decât routerele cu care l-am comparat.

ASUS RT-AX88U - viteze de descărcare pe banda de 2.4 GHz
ASUS RT-AX88U - viteze de descărcare pe banda de 2.4 GHz

Același trend a fost observat și pentru viteza de încărcare a datelor.

ASUS RT-AX88U - viteza de încărcare pe banda de 2.4 GHz
ASUS RT-AX88U - viteza de încărcare pe banda de 2.4 GHz

Testele noastre au arătat că ASUS RT-AX88U poate fi incredibil de rapid pe banda wireless de 2.4 GHz.

Reclamă

Am trecut apoi la măsurători pe banda wireless de 5 GHz. Ne-am uitat la evoluția semnalului în fiecare cameră. ASUS RT-AX88U a performat asemănător cu routerele cu care l-am comparat, fără diferențe semnificative.

ASUS RT-AX88U - puterea semnalului pe banda de 5 GHz
ASUS RT-AX88U - puterea semnalului pe banda de 5 GHz

Am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet pe banda wireless de 5 GHz. Pentru a vedea potențialul maxim de viteză al acestui router, am folosit singura placă de rețea PCI-Express cu suport pentru transferuri 4x4 MU-MIMO. Atunci când am folosit această placă, am avut o viteză de 622,20 Mbps pentru descărcarea datelor și 375,82 Mbps - viteze bune dar nu cele mai bune pe care le poți avea. Viteza de încărcare a fost destul de slăbuță. Alte routere 802.11ac precum ASUS RT-AC86U pot oferi performanțe și mai bune.

ASUS RT-AX88U - potențialul maxim de viteză pe WiFi
ASUS RT-AX88U - potențialul maxim de viteză pe WiFi

Pentru a reveni la rezultate replicabile de către utilizatorii obișnuiți, am luat laptopurile noastre și am măsurat viteza de descărcare cu SpeedTest, în fiecare cameră din apartament. ASUS RT-AX88U ne-a oferit viteze excelente de download în camerele cu o linie directă de vedere a routerului. În altele, a fost depășit de ASUS ROG Rapture GT-AC5300.

ASUS RT-AX88U - viteza de descărcare în SpeedTest, pe 5 GHz
ASUS RT-AX88U - viteza de descărcare în SpeedTest, pe 5 GHz

Am observat un trend similar și atunci când am comparat viteza de încărcare obținută în SpeedTest.

ASUS RT-AX88U - viteza de încărcare în SpeedTest, pe 5 GHz
ASUS RT-AX88U - viteza de încărcare în SpeedTest, pe 5 GHz

Pentru ultimele măsurători pe banda wireless de 5 GHz, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Testul a avut rezultate asemănătoare cu precedentul: ASUS RT-AX88U ne-a oferit transferuri rapide cât timp camerele în care ne aflam aveau o linie directă de vedere a routerului. Atunci când unul sau mai mulți pereți separau routerul de client, routerele din generația precedentă au avut o performanță mai bună.

ASUS RT-AX88U - viteze de descărcare pe banda de 5 GHz
ASUS RT-AX88U - viteze de descărcare pe banda de 5 GHz

Atunci când am măsurat viteza de încărcare a datelor, ASUS RT-AX88U a fost depășit de ASUS ROG Rapture GT-AC5300.

ASUS RT-AX88U - viteza de încărcare pe banda de 5 GHz
ASUS RT-AX88U - viteza de încărcare pe banda de 5 GHz

Atunci când clienții de rețea au o linie de vedere directă la router, ASUS RT-AX88U oferă download-uri și upload-uri rapide pe banda wireless de 5 GHz. Atunci când unul sau mai mulți pereți separă routerul de clienții wireless, routerele high-end 802.11ac tind să ofere performanțe mai bune.

Performanța pentru rețelele cu fir

Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu, am folosit un PC echipat cu un procesor AMD Ryzen 5 1600 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Lenovo Ideacentre 610s mini PC.

Am măsurat mai întâi viteza conexiunii la internet printr-un cablu Ethernet de 1 Gbps, folosind SpeedTest. ASUS RT-AX88U a atins viteze apropiate de potențialul maxim al conexiunii noastre la internet. Dar, routerele cu care l-am comparat au fost puțin mai rapide.

ASUS RT-AX88U - vitezele maxime în SpeedTest, pe conexiuni Ethernet
ASUS RT-AX88U - vitezele maxime în SpeedTest, pe conexiuni Ethernet

După aceea, am făcut un transfer de date între două calculatoare conectate prin cablu, folosind PassMark Performance test. ASUS RT-AX88U a atins viteze apropiate de 1 Gbps atât pentru download cât și pentru upload.

ASUS RT-AX88U - viteza maximă folosind conexiuni Ethernet
ASUS RT-AX88U - viteza maximă folosind conexiuni Ethernet

Porturile Ethernet de pe ASUS RT-AX88U funcționează la viteze apropiate de 1 Gbps, atât pentru download cât și pentru upload.

Performanța portului USB

Am conectat un SSD portabil la portul USB 3.0 al ASUS RT-AX88U. După aceea, am făcut câteva transferuri de la un calculator desktop la acest SSD și înapoi. Am măsurat o viteză de descărcare a datelor de 635.6 și una de încărcare de 657,5 Mbps. Sunt viteze excelente, care fac din ASUS RT-AX88U cel mai unul dintre cele mai rapide routere în această privință.

ASUS RT-AX88U - viteza porturilor USB
ASUS RT-AX88U - viteza porturilor USB

Utilizatorii vor fi foarte mulțumiți de potențialul de viteză al porturilor USB 3.0 de pe ASUS RT-AX88U. Este unul dintre cele mai rapide routere de pe piață, în această privință.

Caracteristici suplimentare

ASUS RT-AX88U oferă multe facilități și unelte avansate care nu se găsesc pe routerele altor branduri. Pe acest model, sunt în primul rând funcții dedicate gamerilor:

 • WTFast GPN - poți să folosești un cont WTFast pentru optimizarea pachetelor atunci când te joci online. Poți accesa câteva facilități în mod gratuit, dar pentru tot ce are de oferit acest serviciu, trebuie să plătești un abonament la WTFast.
 • LAN Boost - un optimizator cu "un singur clic" care activează Adaptive QoS pentru a eficientiza traficul de rețea pentru gaming. Dacă vrei cea mai bună experiență de gaming online și în rețea, vei vrea să activezi acest optimizator.
 • Real-Time Network Protection - o scurtătură către modulul AiProtection care oferă multe unelte de securitate.
ASUS RT-AX88U - Game Boost
ASUS RT-AX88U - Game Boost

Uneltele de securitate reprezintă o parte însemnată a facilităților oferite de ASUS RT-AX88U. Modulul AiProtection oferă următoarele:

 • Router Security Assessment - o unealtă bine realizată, care verifică nivelul de securitate al setărilor tale de pe router. Atunci când găsește probleme, te anunță în mod proactiv și te îndrumă la zonele unde trebuie să faci schimbări.
 • Malicious Sites Blocking - o unealtă de securitate bazată pe cloud, foarte eficientă, pentru blocarea saiturilor malițioase, pe toate dispozitivele conectate la rețea.
 • Two-Way IPS - un sistem de prevenție a atacurilor care te protejează de spam, atacuri de tip DDOS, atacuri la nivel de rețea și altele. În plus, scanează atât pachetele care intră în rețea, cât și cele care ies din rețea.
 • Infected Device Prevention and Blocking - dacă un dispozitiv din rețea este infectat și devine un zombie într-o rețea malware, este blocat automat de router și ești informat de această problemă, pentru a putea lua măsuri.
ASUS RT-AX88U - AiProtection
ASUS RT-AX88U - AiProtection

Alte facilități utile incluse pe ASUS RT-AX88U, sunt:

 • Integrare cu Amazon Alexa și (If This, Then That) - un serviciu care automatizează sarcini repetitive ori care nu pot "vorbi" una cu cealaltă. Cu ajutorul acestor servicii, poți să rostești comenzi vocale precum "Alexa, ask ASUS ROUTER to upgrade the firmware" ori să primești o notificare pe email atunci când copilul tău ajunge acasă și se conectează la WiFi de pe smartphone.
 • Guest network - poți activa câte trei rețele wireless pentru oaspeți, pe fiecare frecvență. De asemenea, ai la dispoziție multe setări pentru a personaliza ce fel de acces primesc.
 • Adaptive QoS - un sistem inteligent de QoS (Quality of Service) pe care îl poți folosi pentru a analiza și prioritiza traficul din rețea într-un mod eficient.
 • Traffic Analyzer - dacă vrei să vezi cât trafic trece prin rețeaua ta, cine folosește cea mai multă lățime de bandă și cum, este o unealtă este foarte utilă.
 • Aplicații USB - ai aplicații pentru tot soiul de dispozitive USB: hard disk-uri externe, dispozitive NAS, modemuri USB, imprimante și altele.
 • AiCloud 2.0 - acest serviciu îți permite să creezi un spațiu de stocare în cloud și să-l accesezi de oriunde de pe internet, cu ajutorul routerului și al unei aplicații.
 • IPv6 - suport pentru adresele IPv6, care vor deveni noua normă, înlocuind treptat adresele IPv4.
 • VPN - îți poți configura routerul să funcționeze precum un server VPN, folosind protocoalele PPTP sau OpenVPN. De asemenea, îți oferă suport și pentru conexiuni VPN realizate de dispozitivele din rețeaua ta.
 • Network Tools - o colecție de unelte care sunt utile atunci când ai probleme cu rețeaua, cu routerul ori cu conexiunea la internet.
 • Dual WAN - excelent atât pentru afaceri cât și profesioniști care au nevoie de o conexiune neîntreruptă la internet. De asemenea, poți folosi Dual WAN și pentru a îmbunătăți calitatea conexiunii tale și a avea cea mai bună performanță posibilă.
 • DDNS - Dynamic Domain Name System. Îți permite să te conectezi la routerul wireless, chiar și atunci când are o adresă IP dinamică, printr-un nume de domeniu înregistrat.

ASUS RT-AX88U este un router wireless care vine cu multe unelte premium și facilități utile unui număr ridicat de utilizatori. Unele dintre ele sunt destinate gamerilor, altele destinate părinților, iar altele profesioniștilor IT. Majoritatea lor sunt utile oricărui utilizator își dorește mai mult decât un router WiFi simplu.

Ce părere ai despre routerul wireless ASUS RT-AX88U?

Acum știi părerea noastră despre routerul wireless ASUS RT-AX88U și cum s-a comportat în teste. La final, spune-ți părerea despre acest router. Îl consideri un model interesant? Vrei să investești de pe acum în standardul 802.11ax? Dacă ai deja un ASUS RT-AX88U, nu ezita să-ți împărtășești experiența de utilizare, într-un comentariu.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless