Review HUAWEI MateBook D 16 2024: Un laptop mid-range capabil!

Review HUAWEI MateBook D 16 2024: Un laptop mid-range capabil!
Rating

Deși cu toții iubim laptopurile high-end cu ecrane impresionante și performanțe incredibile, majoritatea oamenilor nu și le pot permite. Prin urmare, atunci când cumpărăm un laptop, căutăm opțiuni la prețuri rezonabile, care să ofere un bun raport calitate-preț. HUAWEI MateBook D 16 2024 este un model din gama medie, care-și propune să le ofere utilizatorilor o experiență echilibrată la un preț accesibil. Arată bine, are o autonomie excelentă a bateriei și poate fi echipat cu hardware puternic. Dar este oare laptopul potrivit pentru tine? Află răspunsul la această întrebare din recenzia mea:

Reclamă

HUAWEI MateBook D 16 2024: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest laptop este o alegere excelentă pentru:

 • Persoanele ce caută un laptop cu un preț rezonabil pentru activități de productivitate
 • Utilizatorii care preferă un ecran mare de 16 inci și o tastatură numerică
 • Cei ce doresc un laptop cu o autonomie excelentă a bateriei
 • Posesorii altor dispozitive HUAWEI, care doresc o experiență productivă pe mai multe ecrane

NOTĂ: HUAWEI au o promoție de lansare, oferind cadou căștile HUAWEI Freebuds 5 la achiziția acestui laptop. Pentru a o accesa, dă clic pe magazinul HUAWEI în lista de mai jos. În plus, doar în perioada 8-21 ianuarie 2024, clienții care achiziționează laptopul au posibilitatea de a plăti un avans de 250 lei. Acesta echivalează, la final, cu 500 lei. Cu alte cuvinte, clienții vor plăti cu 250 lei mai puțin din valoarea finală a produsului.

Pro și contra

Sunt multe lucruri bune de spus despre HUAWEI MateBook D 16 2024:

Vezi prețul:
 • Arată bine și are un design minimalist
 • Rămâne rece și silențios atunci când rulează sarcini de calcul normale
 • Autonomia excelentă a bateriei
 • Butonul de alimentare acționează ca un cititor de amprente rapid
 • Funcționează excelent în tandem cu alte dispozitive HUAWEI
 • Huawei nu preinstalează o mulțime de aplicații pe acest laptop

Există și niște dezavantaje de luat în considerare:

 • Alte laptopuri cu prețuri similare tind să ofere ecrane mai bune
 • Cameră web sub așteptări
 • Ar fi fost utile mai multe porturi USB-C
Notă produs 4/5

Verdict

Per total, HUAWEI MateBook D 16 este un partener bun pentru cei ce caută un laptop mid-range accesibil, care să acopere majoritatea elementelor de bază de care au nevoie. Este bun pentru productivitate și muncă de birou, pentru a participa la cursuri online și pentru a face teme, pentru a naviga pe internet sau pentru software development. Versiunea 2024, în special, adaugă câteva actualizări binevenite, precum ultimele procesoare mobile Intel Core, care oferă performanțe excelente și eficiență energetică, dar, de asemenea, retrogradează lucruri precum camera web și numărul de porturi USB-C disponibile. Dacă nu ești un utilizator foarte tehnic și îți dorești un laptop care să asigure un bun echilibru între prețul pe care-l plătești și valoarea obținută, adaugă HUAWEI MateBook D 16 pe lista ta de cumpărături. În schimb, utilizatorii mai pretențioși ar trebui să caute alte opțiuni.

Despachetarea lui HUAWEI MateBook D 16 2024

Versiunea din acest an a laptopului HUAWEI MateBook D 16 sosește într-o cutie de carton simplă, pe care sunt imprimate logoul companiei și o schiță a unui laptop.

Ambalajul pentru HUAWEI MateBook D 16 2024

Ambalajul pentru HUAWEI MateBook D 16 2024

Când deschizi cutia, vezi imediat laptopul așezat în spumă de protecție, alături de încărcătorul rapid.

Despachetarea lui HUAWEI MateBook D 16 2024

Despachetarea lui HUAWEI MateBook D 16 2024

În interiorul cutiei, găsești doar laptopul, adaptorul de alimentare USB-C de 65 de wați, un ghid de pornire rapidă și un card de garanție. Din păcate, la laptopul pe care l-am primit pentru teste lipseau ultimele elemente. Totuși, acestea sunt incluse în ambalajul final destinat comercializării. Un aspect important, pe care l-am observat de îndată ce am desfăcut cutia acestui laptop, este că adaptorul de alimentare este prevăzut cu tehnologia SuperCharge, proprietatea HUAWEI, pentru încărcare rapidă. Prin urmare, acesta poate încărca rapid laptopul și alte dispozitive HUAWEI, precum HUAWEI P50 Pro. Totuși, telefoanele mai noi, precum HUAWEI P60 Pro, pe care l-am analizat anul trecut, dispun de încărcare rapidă de 88 de wați, astfel încât va trebui să folosești în continuare încărcătorul telefonului pentru cea mai bună experiență posibilă. Pentru actualizarea de anul viitor a laptopurilor, ar fi foarte bine ca HUAWEI să-și îmbunătățească tehnologia de încărcare a laptopurilor pentru a se alinia la viteza celor mai recente smartphone-uri.

Ce găsești în interiorul cutiei

Ce găsești în interiorul cutiei

Despachetarea laptopului Huawei MateBook D16 este o experiență simplă. Ambalajul își propune să fie funcțional în loc să fie frumos, iar conținutul se limitează la elementele esențiale. La prima vedere, mi-a plăcut că HUAWEI a folosit un încărcător USB Type-C compatibil cu multe dintre telefoanele și tabletele sale.

Reclamă

Design și specificații hardware

După cum te-ai aștepta, HUAWEI MateBook D 16 2024 nu este un laptop cu mult diferit față de predecesorul său 2023, ci o iterație minoră, care introduce ultimele procesoare mobile de la Intel, îmbunătățind în același timp aspecte precum grosimea laptopului, care a scăzut de la 18,4 mm la 17 mm, și capacitatea bateriei, care a crescut de la 60 Wh la 70 Wh. Laptopul este disponibil în două culori: Space Grey și Mystic Silver. Exemplarul pe care l-am primit în teste are o nuanță stinsă, gri închis, cu un luciu metalic. Logoul companiei este imprimat pe spatele ecranului, în centru. Laptopul are dimensiunile 356,7 x 248,7 x 18 mm în înălțime x lățime x adâncime și cântărește doar 1,72 kg.

Am testat versiunea Space Grey

Am testat versiunea Space Grey

După cum sugerează și numele său, HUAWEI MateBook D 16 2024 este un laptop de 16 inci, al cărui ecran ocupă 90% din suprafață. Ecranul folosește un panou IPS cu o rezoluție de 1920 x 1200 pixeli, o rată de reîmprospătare de 60 Hz, o densitate a pixelilor de 141 ppi și o luminozitate maximă de 300 de niți. Deși ecranul are specificații decente, majoritatea competitorilor oferă ecrane cu o rezoluție mai mare, un panou mai luminos sau rate de refresh mai mari la prețuri similare.

HUAWEI MateBook D 16 2024 are un panou IPS

HUAWEI MateBook D 16 2024 are un panou IPS

Camera web este plasată deasupra ecranului, central. Din păcate, este o simplă cameră web 720p, care poate înregistra video la maxim 30 de cadre pe secundă și nu poate fi folosită pentru a debloca Windows 11 prin recunoaștere facială cu Față Windows Hello. Partea bună este că butonul de pornire, aflat chiar deasupra tastaturii, funcționează și ca cititor de amprente, permițând o autentificare rapidă.

Există mai multe abțibilduri lângă touchpad și chiar sub tastatură. Pe unul dintre ele scrie HUAWEI Share. Nu ar trebui să îndepărtezi acest abțibild, deoarece poți deteriora zona de detectare NFC de sub el, care-ți permite să conectezi cu ușurință laptopul la smartphone-uri, tablete și alte dispozitive HUAWEI compatibile cu HUAWEI Share.

Observă abțibildurile de sub tastatură

Observă abțibildurile de sub tastatură

O mică îmbunătățire față de versiunea 2023 a MateBook D16 este că poți deschide complet ecranul la 180 de grade, ceea ce este util în anumite situații, ca atunci când pui laptopul pe un suport în poziție verticală.

Poți deschide ecranul la 180 de grade

Poți deschide ecranul la 180 de grade

În ceea ce privește designul, HUAWEI MateBook D 16 2024 seamănă cu predecesorul său din 2023. Pe partea stângă a laptopului, găsești un port USB-C 3.2 Gen 1, care poate fi folosit pentru încărcarea rapidă a laptopului, indicatorul de încărcare, un port USB-A 3.2 Gen 1, un port HDMI v1.4 și jackul pentru căști/microfon.

Porturile de pe partea stângă a laptopului

Porturile de pe partea stângă a laptopului

În partea dreaptă, găsești doar un singur port USB 2.0. Din păcate, HUAWEI MateBook D 16 2024 face un pas înapoi în ceea ce privește numărul de porturi disponibile. Generațiile anterioare dispuneau de două porturi USB-C.

Porturile de pe partea dreaptă a laptopului

Porturile de pe partea dreaptă a laptopului

În partea de jos a laptopului, poți vedea grilele de ventilație care ajută la răcirea acestuia, picioarele de cauciuc pentru a-l ține pe poziție, difuzoarele (în stânga și în dreapta), șuruburile pe care le poți folosi pentru a deschide laptopul și a avea acces la componentele sale interne, precum și abțibildurile cu informații despre produs: modelul exact, numărul de serie etc.

Partea inferioară a lui HUAWEI MateBook D 16 2024

Partea inferioară a lui HUAWEI MateBook D 16 2024

HUAWEI MateBook D 16 2024 introduce ultimul procesor mobil Intel Core i9-13900H și alte procesoare Intel din generația 13, cum ar fi Core i7-13700H și Core i5-13500H. Toate modelele sunt prevăzute cu un cip grafic Intel Iris Xe Graphics. Totuși, nu trebuie să uiți că, în 2024, vom primi procesoarele mobile Intel Core din generația 14, care ar putea veni cu un cip grafic mai puternic.

Îl poți achiziționa cu un procesor mobil Intel Core i9-13900H

Îl poți achiziționa cu un procesor mobil Intel Core i9-13900H

Memoria RAM poate fi de 8 GB sau 16 GB de LPDDR4x produsă de Samsung, iar stocarea este asigurată de un SSD NVMe PCI-Express v4.0 cu o capacitate de 512 GB sau 1 TB, în funcție de modelul pe care-l cumperi. Exemplarul pe care l-am analizat a fost echipat cu 16 GB de memorie RAM și 1 TB de stocare, după cum reiese din imaginea de mai jos.

HUAWEI MateBook D 16 2024 are un SSD NVMe de 1 TB

HUAWEI MateBook D 16 2024 are un SSD NVMe de 1 TB

Conectivitatea la rețea este asigurată de aceeași placă de rețea Intel AX201, compatibilă cu Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.1, identică cu cea de pe versiunile precedente ale acestui laptop. Din păcate pentru HUAWEI, concurența oferă memorie RAM DDR5 în loc de DDR4, Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.3 pe alte laptopuri cu prețuri similare.

Beneficiezi de conectivitate Wi-Fi 6

Beneficiezi de conectivitate Wi-Fi 6

Bateria de pe HUAWEI MateBook D 16 2024 are o capacitate de 70 Wh. Totuși, după cum am înțeles de pe unele site-uri regionale HUAWEI, compania va oferi și modele cu o capacitate de 56 Wh. Prin urmare, atunci când cumperi acest laptop, fii atent la aceste detalii, pentru a te asigura că autonomia sa corespunde așteptărilor tale. În ceea ce privește software-ul, acest laptop nu vine decât cu Windows 11 Home preinstalat. Consultă acest ghid pentru mai multe informații despre edițiile Windows 11 și particularitățile acestora.

HUAWEI MateBook D 16 2024 vine cu Windows 11 Home preinstalat

HUAWEI MateBook D 16 2024 vine cu Windows 11 Home preinstalat

HUAWEI MateBook D 16 2024 pare a fi un laptop bine echipat din punct de vedere hardware. Pe lângă faptul că este mai subțire decât modelul de anul trecut, ecranul său este mare, capacitatea bateriei este generoasă si-l poți achiziționa cu cele mai noi procesoare Intel Core disponibile pe piață în acest moment. Totuși, există și două dezavantaje majore: are mai puține porturi USB-C comparativ cu modelul din 2023 și nu-l poți achiziționa cu memorie DDR5 (compatibil doar cu DDR4).

Reclamă

Pentru mai multe informații despre specificațiile tehnice și diferitele opțiuni de configurare ale acestui laptop, îți recomand să accesezi această pagină: HUAWEI MateBook D 16 2024.

Experiența de utilizare a laptopului HUAWEI MateBook D 16 2024

HUAWEI MateBook D 16 2024 este un laptop relativ ușor, cu un aspect clasic, care copiază unele elemente din manualul Apple. Deși este un notebook de 16 inchi, marginile subțiri din jurul ecranului îl fac mai mic decât în mod normal, iar eu l-am putut introduce cu ușurință într-un rucsac obișnuit pentru laptopuri de 15,6 inchi. Un aspect care mi-a plăcut imediat a fost butonul de alimentare, care este și un cititor de amprente. Atunci când îl apeși, acesta îți scanează amprenta și apoi te loghează imediat în Windows 11. Mi s-a părut mult mai rapid decât să folosesc deblocarea facială.

Cititorul de amprente este minunat

Cititorul de amprente este minunat

Laptopul pornește rapid și funcționează excelent pentru lucruri precum navigarea pe internet, folosirea aplicațiilor și documentelor Microsoft Office, rularea mașinilor virtuale sau pentru a scrie cod. Toate aplicațiile au funcționat bine, fără lag și fără probleme, iar eu am fost mulțumit de nivelul general de performanță.

Aplicațiile Office funcționează excelent pe HUAWEI MateBook D 16 2024

Aplicațiile Office funcționează excelent pe HUAWEI MateBook D 16 2024

Ecranul de pe HUAWEI MateBook D 16 2024 este același ca și pe versiunile anterioare ale acestui notebook și folosește un panou IPS cu o calitate destul de bună și o vizibilitate exterioară decentă. Totuși, concurența și-a îmbunătățit ofertele și oferă laptopuri cu o rezoluție și o rată de reîmprospătare mai mare sau cu un panou OLED. Lăsând la o parte acest aspect, îmi place dimensiunea ecranului și că pot lucra cu mai multe aplicații în paralel. Totuși, o rezoluție mai mare ar fi permis o folosire și mai productivă pentru utilizatorii avansați, ca mine.

Ecranul este puțin depășit

Ecranul este puțin depășit

Tastarea pe HUAWEI MateBook D 16 este o experiență plăcută. Îmi place că are o tastatură de dimensiuni normale, care include o tastatură numerică. Știu că mulți utilizatori țin la existența tastaturii numerice, chiar dacă pe mine nu mă deranjează absența acesteia. De asemenea, este disponibilă iluminarea de fundal, facilitând tastarea în medii cu iluminare slabă, iar tastele oferă un feedback plăcut atunci când le apeși. Totuși, la fel ca la versiunile anterioare ale acestui laptop, tasta Shift din stânga și tastele săgeată Sus și Jos sunt prea mici, ceea ce m-a făcut de multe ori să apăs din greșeală alte taste din jur. Poziționarea tastelor Shift stânga și \ este deosebit de problematică. Partea bună este însă că butoanele din partea superioară a tastaturii sunt foarte utile. HUAWEI a inclus tastele obișnuite de la F1 la F12, dar și câteva taste personalizate. Le poți folosi pentru a face lucruri precum pornirea funcției de căutare AI Search de la HUAWEI, care returnează rapid rezultatele (spre deosebire de Windows 11), deschiderea Calculatorului pentru calcule rapide, activarea sau dezactivarea camerei web și deschiderea tastaturii vocale.

Tastele personalizate de la HUAWEI sunt utile

Tastele personalizate de la HUAWEI sunt utile

HUAWEI MateBook D 16 are un touchpad de precizie, mare și receptiv, cu asistență pentru gesturi cu trei sau patru degete, ceea ce-ți poate spori productivitatea, dacă decizi să înveți și să folosești gesturile. În timpul testelor mele, am constatat că touchpadul funcționează bine, dar tinde să fie mai zgomotos decât altele pe care le-am folosit. Aș fi preferat un touchpad mai silențios.

Touchpadul de precizie funcționează bine

Touchpadul de precizie funcționează bine

Așa cum te-ai aștepta de la un laptop pentru utilizare generală la birou, HUAWEI MateBook D 16 2024 include o cameră web. Din păcate, HUAWEI a decis să includă o cameră web 720p, deși edițiile precedente ale acestui laptop includeau o cameră 1080p. „Noua” cameră web 720p oferă o calitate video slabă, iar efectele și tehnologiile „AI” încorporate nu pot compensa capacitățile sale sub așteptări, ci doar le fac mai vizibile. Aceasta este o decizie ciudată de reducere a costurilor din partea HUAWEI.

Camera web 720p este sub așteptări

Camera web 720p este sub așteptări

Calitatea audio a difuzoarelor încorporate este decentă. Deși se aud suficient de tare atunci când folosești notebookul pe un birou sau pe o masă, este ușor să acoperi difuzoarele din cauza poziționării lor, dacă ții dispozitivul pe genunchi. Ținând HUAWEI MateBook D 16 astfel, sunetul este înăbușit, ceea ce face mai greu de auzit ce este redat. Ca aspect pozitiv, compania oferă câteva setări pentru a ajusta sunetul, iar acestea funcționează rezonabil de bine. De asemenea, o să-ți placă probabil funcțiile de anulare a zgomotului de fundal și de îmbunătățire a vocii pentru microfonul încorporat. Acestea vor fi utile atunci când participi la apeluri pe Teams, Zoom și alte platforme.

Este ușor să modifici setările audio

Este ușor să modifici setările audio

HUAWEI nu a inclus prea mult software pe MateBook D 16, iar asta este excelent. Îl ajută să pornească rapid și să-ți dea senzația de viteză în timpul utilizării zilnice. Pentru a face lucrurile și mai interesante, puținul software inclus cu acest laptop se concentrează pe integrarea acestuia în ecosistemul de cloud și dispozitive al companiei. Prin urmare, dacă ai și alte dispozitive HUAWEI, precum un smartphone sau o tabletă, poți să le conectezi cu ușurință la laptop, să partajezi fișiere și date din clipboard între dispozitive, să te bucuri de experiențe multi-ecran etc.

MateBook D 16 2024 este integrat bine cu alte dispozitive HUAWEI

MateBook D 16 2024 este integrat bine cu alte dispozitive HUAWEI

Iar dacă nu deții alte dispozitive HUAWEI, poți dezinstala cu ușurință aplicațiile HUAWEI încorporate și te poți limita la caracteristicile incluse în Windows 11. Vei găsi mai multe informații despre aplicațiile preinstalate în următoarea secțiune a acestei recenzii.

Reclamă

Huawei MateBook D16 2024 oferă o experiență de utilizare bună pentru muncă, școală și alte activități zilnice. Îmi place că este relativ ușor, echipat cu cele mai recente procesoare Intel Core și cu un SSD destul de rapid. Autonomia bateriei este și ea bună, dar voi oferi mai multe detalii mai târziu în această recenzie.

Aplicații preinstalate pe HUAWEI MateBook D 16 2024

Gama HUAWEI MateBook D 16 a avut întotdeauna puțin software preinstalat, iar versiunea 2024 păstrează aceeași abordare. Atunci când configurezi laptopul pentru prima dată, poți alege dacă vrei să instalezi aplicațiile recomandate de HUAWEI:

Aplicații recomandate de HUAWEI

Aplicații recomandate de HUAWEI

 • HMS Core este suita de bază a serviciilor HUAWEI atașate la ID-ul HUAWEI. Aceasta oferă o hartă și servicii de localizare (utile dacă laptopul este pierdut sau furat) și o colecție de servicii proprietare și interfețe de programare a aplicațiilor, care permit laptopului să se integreze cu alte dispozitive HUAWEI, precum smartphone-uri, tablete, căști etc.
 • HUAWEI Mobile Cloud oferă acces la serviciile de stocare în cloud ale companiei. Poți să-ți sincronizezi fișierele între dispozitivele HUAWEI, să vizualizezi Galeria de imagini de pe smartphone, să accesezi contactele și multe altele. Totuși, ai nevoie de un ID HUAWEI pentru a folosi aceste servicii între dispozitive.
 • Huawei PC Manager este o aplicație care-ți permite să remediezi probleme cu laptopul tău, să-i optimizezi setările, să verifici dacă există actualizări de drivere și BIOS și să gestionezi alte dispozitive HUAWEI pe care le-ai putea avea. Această aplicație instalează și activează, de asemenea, panoul de control HUAWEI, care-ți oferă acces la tot felul de instrumente și funcții, precum HUAWEI Share, AI Search (mi s-a părut mult mai rapidă și mai precisă decât Căutarea implicită din Windows 11), camera foto a laptopului și dispozitivele audio.
 • Tips este o aplicație care oferă documentație despre laptopul tău și despre cum să folosești numeroasele sale caracteristici, în special cele legate de integrarea sa în ecosistemul de dispozitive HUAWEI.

HUAWEI PC Manager

HUAWEI PC Manager

Îmi place că HUAWEI nu include multe aplicații și le permite utilizatorilor să sară peste instalarea acestora. Cu excepția driverelor, de care ai nevoie pentru a-ți face laptopul să funcționeze, tot restul este opțional, iar asta este excelent.🙂

Dacă ești curios să afli cum se comportă HUAWEI MateBook D 16 2024 în viața reală, atunci când rulează tot felul de sarcini de calcul, cât de mult se încălzește, câtă energie consumă și cât rezistă bateria, îți recomand să citești următoarea pagină a acestei recenzii.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows