Recenzie TP-Link Archer AX20: Redefinirea raportului calitate-preț?

Rating:

Performanța rețelei wireless

Mai întâi, să ne uităm la apartamentul în care am făcut testele și cum este amenajat. TP-Link Archer AX20 a fost amplasat în Sufragerie. Cu majoritatea routerelor wireless, puterea semnalului nu este excelentă în locuri precum Bucătăria și Balconul mediu.

Apartamentul în care am testat TP-Link Archer AX20

Testele noastre au fost realizate folosind o conexiune la internet de 1 Gbps, care oferă o viteză maximă de upload (încărcare) de până la 800 Mbps. Am evaluat rețeaua Wi-Fi emisă de TP-Link Archer AX20 folosind standardele: Wi-Fi 4 pe frecvența de 2.4 GHz, Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz.

Pentru a ne face o idee mai bună despre performanța oferită de TP-Link Archer AX20 (AX1800), l-am comparat ASUS RT-AX58U și cu fratele său mai ieftin TP-Link Archer AX10. Am analizat mai întâi banda de 2,4 GHz când am utilizat standardul Wi-Fi 4 și am măsurat puterea semnalului cu NetSpot. Poți vedea evoluția sa în graficul de mai jos.

TP-Link Archer AX20 – Putere semnal Wi-Fi pe 2.4 GHz

Apoi, am vrut să vedem cât de rapidă este conexiunea la internet atunci când se utilizează standardul Wi-Fi 4. Am folosit SpeedTest pe laptopul nostru și am făcut mai multe măsurători în fiecare cameră. TP-Link Archer AX20 a oferit viteze de descărcare mai rapide decât cele obținute de Archer AX10.

TP-Link Archer AX20 – SpeedTest – Descărcare pe Wi-Fi 4

La măsurarea vitezei de încărcare, povestea nu a fost la fel de clară, dar TP-Link Archer AX20 a performat bine în toate camerele.

TP-Link Archer AX20 – SpeedTest – Încărcare pe Wi-Fi 4

Am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea pe banda de 2.4 GHz, atunci când folosim Wi-Fi 4. Din nou, TP-Link Archer AX20 a oferit descărcări mai rapide decât Archer AX10.

TP-Link Archer AX20 – Rețea wireless – Descărcare pe Wi-Fi 4

La măsurarea vitezei de încărcare, nu a existat un câștigător clar, deoarece performanța fiecărui router a variat mult de la cameră la cameră.

TP-Link Archer AX20 – Rețea wireless – Încărcare pe Wi-Fi 4

Pe banda de 2.4 GHz, atunci când folosești standardul Wi-Fi 4, TP-Link Archer AX20 oferă descărcări mai rapide decât fratele său mai mic – Archer AX10.

Pentru următorul set de măsurători, am analizat banda wireless de 5 GHz utilizând standardele Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6. Ne-am uitat la evoluția puterii semnalului în fiecare cameră. Așa cum se vede mai jos, puterea semnalului oferită de TP-Link Archer AX20 a fost mai bună decât cea a Archer AX10 în majoritatea camerelor.

TP-Link Archer AX20 – Putere semnal Wi-Fi pe 5 GHz

Am folosit SpeedTest pentru a măsura viteza conexiunii la internet atunci când suntem conectați la banda de 5 GHz și utilizăm standardul Wi-Fi 5. TP-Link Archer AX20 ne-a oferit viteze excelente de descărcare, în majoritatea camerelor.

TP-Link Archer AX20 – SpeedTest – Descărcare pe Wi-Fi 5

Același lucru a fost valabil și la măsurarea vitezei de încărcare.

TP-Link Archer AX20 – SpeedTest – Încărcare pe Wi-Fi 5

Apoi, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea utilizând Wi-Fi 5. În acest test, TP-Link Archer AX20 a funcționat bine, fără a fi cel mai bun router din comparația noastră. După cum se vede mai jos, nu a existat un câștigător clar.

TP-Link Archer AX20 – Rețea wireless – Descărcare pe Wi-Fi 5

La fel s-a întâmplat și cu viteza de încărcare. Cu toate acestea, în unele camere, TP-Link Archer AX20 a fost cel mai lent din comparația noastră.

TP-Link Archer AX20 – Rețea wireless – Încărcare pe Wi-Fi 5

Atunci când folosești banda de 5 GHz și standardul Wi-Fi 5, TP-Link Archer AX20 este un router de încredere, care oferă viteze ce nu dezamăgesc.

Am rămas pe banda wireless de 5 GHz, dar am trecut la standardul Wi-Fi 6 și am rulat SpeedTest în toate camerele din apartament. Descărcările oferite de TP-Link Archer AX20 au depășit Archer AX10 aproape peste tot.

TP-Link Archer AX20 – SpeedTest – Descărcare pe Wi-Fi 6

Același lucru s-a întâmplat și la măsurarea vitezei de încărcare, dar nu în atâtea camere.

TP-Link Archer AX20 – SpeedTest – Încărcare pe Wi-Fi 6

Pentru ultima rundă de comparații, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două computere conectate la rețea utilizând Wi-Fi 6. TP-Link Archer AX20 a funcționat bine în toate camerele, dar nu a fost campionul vitezei în acest comparaţie.

TP-Link Archer AX20 – Rețea wireless – Descărcare pe Wi-Fi 6

La fel s-a întâmplat și la măsurarea încărcărilor.

TP-Link Archer AX20 – Rețea wireless – Încărcare pe Wi-Fi 6

Atunci când folosești standardul Wi-Fi 6, TP-Link Archer AX20 funcționează bine, dar nu bate concurența. Cu toate acestea, părerea noastră este că prețul său foarte accesibil compensează diferența de viteză.

Performanța pentru rețelele cu fir

TP-Link Archer AX20 are patru porturi Ethernet, pe care le poți utiliza pentru a îți conecta PC-urile și dispozitivele la rețea. Conexiunea noastră la internet oferă un maxim de 1 Gbps pentru viteza de descărcare și 800 Mbps pentru încărcare. Am folosit mai întâi SpeedTest, pentru a vedea dacă acest router poate atinge potențialul maxim al conexiunii noastre. Așa cum se vede mai jos, TP-Link Archer AX20 nu a avut probleme în a face acest lucru.

TP-Link Archer AX20 – SpeedTest pe conexiune Ethernet

Un aspect de remarcat este că TP-Link Archer AX10 a oferit o viteză de încărcare mai mică, deoarece, la momentul în care am analizat acest router, conexiunea noastră la internet era limitată la 500 Mbps pentru viteza de încărcare.

Apoi, am efectuat un transfer prin rețea între două PC-uri, folosind PassMark Performance test. TP-Link Archer AX20 nu a avut probleme să se apropie de gigabitul promis în specificațiile sale.

TP-Link Archer AX20 – Transfer rețea Ethernet

TP-Link Archer AX20 poate gestiona cu brio conexiuni de internet de până la 1 Gbps și oferă, de asemenea, transferuri Ethernet la această viteză.

Performanța portului USB

Am conectat un SSD portabil la portul USB 2.0 al routerului TP-Link Archer AX20 și am făcut câteva transferuri de date. TP-Link Archer AX10 nu are un port USB, deci nu a putut fi inclus în comparația noastră. De asemenea, ASUS RT-AX58U are un port USB 3.0, care este mai rapid în mod nativ. TP-Link Archer AX20 nu a putut oferi performanțe similare, chiar dacă, datorită hardware-ului său puternic, a fost mai rapid decât multe alte routere cu porturi USB 2.0.

TP-Link Archer AX20 – Viteză port USB

TP-Link Archer AX20 are un port USB 2.0, ce poate fi util pentru unii utilizatori. Totuși, majoritatea routerelor Wi-Fi 6 vin cu porturi USB 3.0, care sunt mai rapide.

Funcții suplimentare

Firmware-ul de pe TP-Link Archer AX20 are câteva funcții avansate pe care unii utilizatori le vor aprecia:

  • VPN server – poți seta routerul să funcționeze drept server VPN folosind OpenVPN și PPTP.
  • QoS – o funcție simplă de Quality of Service, care te ajută să controlezi cum este împărțită lățimea de bandă între dispozitive.
  • Parental Controls – un set manual de controale parentale, pe care le poți utiliza pentru a seta limite de timp și pentru a bloca accesul copiilor la anumite adrese web.
  • Programare wireless – puteți seta când rețeaua wireless este oprită automat. De exemplu, este posibil să nu vrei ca semnalul său să fie difuzat în timp ce dormi.
  • Guest Network – poți activa două rețele wireless pentru oaspeți, cu setări separate de acces și securitate, câte una pentru fiecare frecvență Wi-Fi.
  • DDNS – îți permite să te conectezi la router de oriunde de pe internet, chiar și atunci când compania care-ți oferă internet folosește adrese IP dinamice. Acest router poate funcționa în tandem cu următoarele servicii de acest tip: TP-Link, NO-IP și DynDNS.
  • IPv6 – suport pentru adresele IPv6 care vor înlocui IPv4. Conexiunea noastră la internet folosește IPv6 și acest router nu a avut probleme în a o gestiona corect.
  • Time Machine – dacă ai un Mac, poți utiliza un hard disk extern care este conectat la router prin portul USB, pentru a-ți face backup la date prin Time Machine.
  • Integrare cu Amazon Alexa și IFTT – cu ajutorul aplicației Tether, poți să-ți integrezi routerul cu Amazon Alexa și să-l controlezi prin comenzi vocale. De asemenea, poți să-l integrezi și cu serviciul If This Then That (IFTTT), care-ți permite să automatizezi sarcini repetitive sau care altfel nu ar putea “comunica” una cu alta.
  • OneMesh – poți adăuga un range extender TP-Link pentru a crea o rețea mesh Wi-Fi cu routerul tău, pentru acoperire extinsă și o configurare ușoară.

TP-Link OneMesh este disponibil pentru Archer AX20

Routerul TP-Link Archer AX20 (AX1800) Wi-Fi 6 oferă toate elementele de bază de care au nevoie utilizatorii obișnuiți de la un router wireless. Suportul pentru OneMesh poate fi util atunci când trebuie să extinzi raza de acoperire a rețelei wireless, la un cost redus.

Care este părerea ta despre TP-Link Archer AX20?

Acum știi ce ne place la routerul dual-band TP-Link Archer AX20 cu Wi-Fi 6. Cunoști atât punctele sale forte, cât și punctele sale slabe. Înainte de a închide această recenzie, spune-ne părerea ta. Vrei să cumperi acest router? Dacă îl ai deja, care a fost experiența ta cu el până acum? Comentează mai jos și hai să discutăm.